EĞİTİM - 22 Ağustos 2024 Perşembe 11:36

Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

A
A
A
Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

Adana’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı bölgede alan taraması gerçekleştirerek, okula gitmeyen çocukları tespit edip okula gönderilmesi konusunda aileleri uyardı.


Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Karataş ilçesine bağlı Karagöçer köyü çadır bölgesinde mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 çadırın bulunduğu belirlenen bölgede mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı problemler; psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyologlardan oluşan ekip ile tespit edildi. Bölgede yaşayan kişilerin sosyal hizmet, eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere ihtiyaçlarının tespiti ve çözümü için yürütülen çalışmalarda temel problemlerin; adres kaydı aldıramama, buna bağlı olarak bazı kamu hizmetlerinden mahrumiyet, çocukların okuldan uzak kalması ve çadır bölgesindeki altyapı eksiklikleri olduğu belirlendi.


Gerçekleştirilen alan taramasında; bölgede bulunan çadır ve aile sayısı, çocuk, engelli, yaşlı ve yetişkin sayıları, okul devamsızlığı olan çocuk sayıları ile ailelerin gelir durumları ve temel ihtiyaçları gibi konularda bilgiler toplanarak belirlenen sorun alanlarına yönelik destek, rehberlik ve koordinasyon çalışmalarına başlandı.



Öncelikli olarak çocukların okul devamsızlıklarını önlemeye yönelik faaliyetler yürütülüyor


Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Gökboğa, "Mevsimlik tarım işçilerimize yönelik saha taramaları yapılıyor. Bu bölgelerde de öncelikli olarak çocukların okul devamsızlıklarını önlemeye yönelik faaliyetlerin yanında ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçları belirleniyor ve bakanlığımızın sosyal hizmet politikaları gereği sosyal hizmet destekleri sağlanmakta. Mevsimlik tarım işçilerimize yönelik yapılan çalışmalarda, ihtiyaç duyulması halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza gerekli yönlendirmeler yapılıyor ve bu yönlendirmelerin takiplerini, Sosyal Hizmet Merkezlerimiz yürütüyor" dedi.


Adana’da çeşitli bölgelerde mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğunu belirten Gökboğa, "Bunlardan büyük bölümü Karataş ilçemizde. İlçede içinde bulunduğumuz Karagöçer Mahallesi’nde çalışmalarımız salı ve çarşamba günleri saha taraması şeklinde yürütülüyor. Bugün ise sahada 11 meslek elemanımızla çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle çadır sayıları belirlenecek, sonrasında ise içindeki aile sayıları ve ailelerin ihtiyaç duyduğu hizmet modelleri belirlenerek çalışmalarımız sonlandırılacak" diye konuştu.


Çocukların eğitim haklarının ellerinden alınmaması için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden Gökboğa, "Öncelikle tabii ki çocuğun eğitim hakkının elinden alınmaması gerekiyor. Bu nedenle de ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında yaşadıkları şartların çocuğun lehine düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle de tabi ki çocukların eğitim hayatına devamını sağlama noktasında çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.



Sabah erken saatlerde başlıyor, günde 500 TL kazanıyorlar


4 aydır bölgede ailesi ile birlikte çalıştığını belirten tarım işçisi Fadıl Olgun, "Buraya işçi olarak geldik, çadırda yaşıyoruz. Mücadele ediyoruz, çalışıyoruz. Adam başı günlük 500 TL kazanıyoruz. Sabah saat 5’te gidiyor, öğleden sonra 4’te geliyoruz. Günde yaklaşık 12-13 saat çalışıyoruz. Gün boyunca çocuklar biber topluyor, sabah gidip akşam geliyorlar. Güneşte çalışıyorlar, biz de çadırda kalıyoruz. Zor olsa da mecburuz, çalışıyoruz. Tarlada çok insan bayılıyor, biz mücadele ediyoruz" dedi.


Yıllardır burada çalıştığını ve daimi olarak bölgede yaşadığını belirten Tahir Tilki ise, "Saat 6’da gidiyor, 5’te geliyoruz. Bir günlük yevmiye 500 TL. Bir yemek parası. Tarlada bayılanlar oluyor sıcaktan. Tek sorun çadırda yaşıyoruz. Ne klima var, hiçbir şey yok. Bu sıcakta çadırda yaşıyoruz. Sabaha kadar yatamıyoruz ki sıcakta. Hiç yatmıyoruz" diye konuştu.



Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de duvar kırıp çeyiz çalma olayına ilişkin 1 tutuklama İzmir’in Bayraklı ilçesinde, 35 yıllık komşularının evinin duvarını delip çeyizlik eşyalarını çalan ve daha sonra duvarı yeniden inşa eden hırsızlık şüphelilerinden 1’i tutuklandı, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay, geçen kasım ayında Bayraklı ilçesi Postacılar Mahallesi’nde yaşandı. Yeni yılın şubat ayında evlenme hazırlıkları yapan ve ailesinin yanında yaşayan Ahmet Sağlam (29), oturacağı eve yeni eşyalar aldı. İddiaya göre bunu bilen ve yeni eşyalar alınan evin hemen bitişiğinde oturan ailenin 35 yıllık komşusu F.C., ve beraberindeki G.C., balyozla önce kendi evlerinin duvarını kırdı sonra da Sağlam’ın evinin duvarını kırarak içeri girdi. Şüpheliler, evdeki iki televizyon, beyaz eşyalar, mobilyalar, halılar, küçük ev aletleri ve avizeleri alarak kendi evine taşıdı. Ardından evin duvarını örüp sıvayan F.C., ve beraberindeki G.C., kayıplara karıştı. Eve gelince şaşkınlık yaşayan Ahmet Sağlam’ın kız kardeşi durumu polise haber verdi. Olayın ardından şüphelileri yakalamak için çalışma başlatan polis ekipleri, evden parmak izi aldı. Teknik ve fiziki takip başlatan ekipler, G.C.’yi 2 Aralık tarihinde yakalandı. F.C.’nin kaçtığı Ankara’dan İzmir’e geldiğini belirleyip saklandığı adresi tespit eden ekipler, gerçekleştirilen operasyonla F.C.’yi de yakalayarak gözaltına aldı. 1’i tutuklandı, diğeri serbest kaldı G.C., 3 Aralık tarihinde emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest kalırken, olay anında alkollü olduğunu söyleyip, “Bir anlık gaflete düştüm. Alkollüydüm, olayı bu yüzden gerçekleştirdim” dediği öğrenilen F.C., ise dün, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Öte yandan, çalınan eşyaların kamyonet ile taşınma anı ise güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, eşya yüklü aracın trafikte seyir halinde olduğu anlar yer alıyor.
Ankara Beştepe’de uzlaşı zirvesi sonrası bildiri yayımlandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği uzlaşı zirvesi sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Etiyopya-Somali ortak bildirisi yayımlandı. Beştepe’de uzlaşı zirvesi sonrası yayımlanan bildiride ise şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Cumhuriyeti’nin kolaylaştırıcılığıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti’nin Ankara Bildirisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Abiy Ahmed Ali’yi 11 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da ağırlamıştır. Dostane bir ortamda gerçekleştirilen toplantı, açık ve yapıcı bir görüşmeye olanak sağlamıştır. Somali ve Etiyopya Liderleri birbirlerinin egemenlik, birlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün yanı sıra uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler Şartı ve Afrika Birliği Kurucu Antlaşması’nda yer alan ilkelere saygı ve bağlılıklarını teyit etmişlerdir. Taraflar, dostluk ve karşılıklı saygı ruhu içerisinde, görüş ayrılıkları ve tartışmalı meselelerden vazgeçip geride bırakma ve ortak refah doğrultusunda iş birliği içerisinde kararlılıkla ilerleme konusunda mutabık kalmışlardır. Somali, Etiyopya askerlerinin Afrika Birliği Harekâtlarındaki kayıplarını tanır. Taraflar, Somali Federal Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterirken Etiyopya’nın denize ve denizden güvenli erişiminden sağlanabilecek çeşitli potansiyel yararları tasdik etmişlerdir. Ayrıca, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti’nin, Somali Federal Cumhuriyeti’nin egemen yetkisi altında, denize ve denizden güvenilir, emniyetli ve sürdürülebilir erişimden yararlanmasına olanak tanıyacak sözleşme, kiralama ve benzeri yöntemler de dahil olmak üzere ikili anlaşmalar yoluyla karşılıklı olarak avantajlı ticari düzenlemeleri sonuçlandırmak için yakın bir şekilde birlikte çalışma konusunda mutabık kalmışlardır. Taraflar, bu amaçlar doğrultusunda ve Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında en geç Şubat 2025 sonuna kadar iyi niyetle teknik müzakerelere başlamaya ve dört ay içinde sonuçlandırıp imzalamaya karar vermişlerdir. Taraflar, bu taahhütlerin uygulanmasında Türkiye’nin desteğini memnuniyetle karşılamış ve söz konusu taahhütlerin yorumlanması ve uygulanmasına ilişkin her türlü görüş ayrılığını diyalog yoluyla ve gerektiğinde Türkiye’nin desteğiyle barışçıl bir şekilde çözme taahhüdünde bulunmuşlardır. Taraflar, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu girişim ve sürece yönelik devam eden bağlılığı için şükranlarını ifade etmişlerdir."