Zonguldak Merkeze bağlı Çatalağzı beldesinde, kamu kurumunda işçi olarak çalışan Şaban Komşu 11 yıldır kendi buluşu olan bir adaptör ile yakma resim çalışması yapıyor.
Çatalağzı beldesinde, kamu kurumunda işçi olarak çalışan 47 yaşındaki Şaban Komşu, 11 yıldır kendi buluşu olan bir adaptör ile yakma resim yapıyor. Devrek ilçesinden 1989 yılında Çatalağzı beldesine gelen ve bir kamu kurumunda çalışan Şaban Komşu, kendi buluşu olan bir adaptör ve bu adaptöre bağlı ucunda tel bağlı bir çubukla yakma resim çalışması yapıyor. Bu zamana kadar 150 tablo yaptığını söyleyen Şaban Komşu, bu tabloları Zonguldak`ta ve çevre beldelerde açtığı sergilerde sattığını belirtti.
Zonguldak`ta, 7. sergisinin hazırlığını yaptığını kaydeden Şaban Komşu, isteğe göre vesikalık resim ve kendi çektiği fotoğrafların şablonunu tahtaya çizerek bu çalışmayı yaptığını belirtti.
Komşu, yaptığı çalışma hakkında şu bilgiyi verdi: "Elimdeki yakma adaptörüdür. Yakma resimde kullanılır. Bu alette yakma kalemidir. Bu telin kalınlığı sıfır otuz beş ile sıfır sekiz milimetre arasında değişiyor. Çizilecek resim kurşun kalem ile kontra plak üzerine çizilir. Çizilecek olan resimde arka fonlar kalın ise kalın uç, yakın planda çalışılacaksa ince uç kullanılır. Yapacağımız resimleri ilk önce ölçülendiriyoruz. Örnek resimleri ahşap tuvale yaparak birebir ölçülendiriyoruz. Çeşit çeşit tablo
yapıyorum ve bu tablolarım her kesime hitap ediyor. Hazırlayacağımız resimden sonra kontra plağı zımparalıyoruz. Eğer resimde hata yaparsak, bir tabloda en az yirmi gün boşa gitmiş oluyor. Kendi imalatım olan bir adaptörüm var."
Geçen dönemlerde açmış olduğu sergiler olduğunu anlatan
Komşu, sözlerini şöyle sürdürdü: "7. sergimin hazırlığı içerisindeyim. Yetmişe yakın tablom var. Bir bu kadar tablom satıldı. Boş vakitlerimde kahveye gitmektense, gezmektense evime gelerek resim çiziyorum. Resimleri kendim değerlendirip sergiye hazır hale getiriyorum. Ben bu işe kapıya isim yazarak, masaya isim yazarak başladım. Yaklaşık 11 yıldır bu işle ilgileniyorum."
Şaban Komşu, yakma resim çiziminden hariç, kıl testeresi ile kağıda yaptığı şablonla Arapça harflerini keserek bunları tablo haline getirdiğini söyledi.