ASAYİŞ - 11 Ekim 2024 Cuma 14:59

Uşak’ta Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

A
A
A
Uşak’ta Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Uşak Valisi Naci Aktaş, Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme toplantısında, asayiş, terör, kaçakçılık ve organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, siber ile trafik konuları hakkında detaylı bilgiler verdi.


Uşak Valisi Naci Aktaş, valilik binasında düzenlediği basın toplantısında il genelindeki güvenlik değerlendirme verilerini vatandaşlar ile paylaştı. İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz ile birlikte Uşak’taki kentteki güvenlik konuları hakkında bilgi aktaran Vali Aktaş, asayiş, terör, kaçakçılık ve organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, siber ile trafik konularına değindi.


117 aranan şahıs yakalandı


2024 yılının Eylül ayında toplam bin 442 olay meydana geldi. Bu olaylarda aydınlatma oranı yüzde 89,1 oldu. Vali Aktaş, gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında toplamda 156 bin 862 şahıs sorgulanırken, 70 bin 571 araç kontrol edilirken, bir önceki yıla göre sorgu yapılan şahıs sayısı yüzde 4,1 artış gösterdi. Bu çalışmalar neticesinde 117 aranan şahsın yakalandığını belirtti. Yakalanan şahıslardan 0 ile 5 yıl arası kesinleşmiş cezası olanların sayısı 150 şahıs olurken, 5 ile 10 yıl arası 15 şahıs ve 10 yıl ve üzeri kesinleşmiş hapis cezası bulunan 12 şahsın olduğu belirtti.


Kadına Şiddetle Mücadele


Vali Ergün, toplamda 121 olayda 82 koruyucu tedbir ve 226 önleyici tedbir uygulanarak 3 kişiye ise elektronik kelepçe takılmıştır. Öte yandan KADES uygulamasını bugüne kadar toplamda 16 bin 86 kişi tarafından kullanım sağlanırken, 2024 yılı içeresinde 3 bin 589 kişi indirildiği açıklandı.


Göçmen Kaçakçılığı


Vali Aktaş, 2024 Eylül ayı içeresinde Göçmen Kaçakçılığına yönelik 12 operasyon gerçekleştirildiğini, operasyonlar çerçevesinde 48 düzensiz göçmen yakalanarak gerekli işlemler için İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildiğini açıkladı.


Okul Çevreleri ile Servis Araçları denetimi


Vali Aktaş, Eylül ayı içeresinde Okul Çevreleri ile Servis Araçları Denetimi hakkında bilgilere vererek, toplamda 550 ekip ve bin 560 personel ile 749 okul çevresi, 769 umumu açık alan, 503 okul servisi ve 9 bin 90 şahıs sorgulandığını belirtti.


Vali Aktaş, vatandaşların huzur ve güvenliği için ekiplerin 7 gün 24 saat boyunca devriyede olduğunu belirterek; “İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı bin 200 personel ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı 700 personellerimizde il genelinde günlük ortalama 180 ile 200 arası devriyelerimiz gece gündüz demeden 7 gün 24 saat vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu devriyelerimiz haricinde sanal devriyelerimizle hizmet veriyoruz. Özellikle gençlerimize, üniversite öğrencilerimize akran zorbalığı hususunda olumsuz faaliyetlerin önüne geçmek ve gençlerimizi bu olumsuz faaliyetlerden korumak amacıyla SİBER devriyelerimiz aracıyla hizmet veriyoruz. Bu devriyelerimiz haricinde sanal devriyelerimizle hizmet veriyoruz. Özellikle gençlerimize, üniversite öğrencilerimize akran zorbalığı hususunda olumsuz faaliyetlerin önüne geçmek ve gençlerimizi bu olumsuz faaliyetlerden korumak amacıyla SİBER devriyelerimiz aracıyla hizmet veriyoruz. Bu süreçte geçtiğimiz dönemde hizmet kalitemizi artırabilmek için İçişleri Bakanlığı üzerinden Jandarma Genel Komutanlığı’nca jandarmamıza 1 araç, Emniyet Genel Müdürlüğümüzce 10 araç ilimize tahsis edildi. Önceliğimiz vatandaşlarımızın huzur ve güvenini sağlamaktır. Bunu sağlamak için de emniyet ve jandarma ekiplerimizce tüm tedbirler alınmış olup ve sekteye uğratmadan, taviz vermeden bu tedbirler uygulanacaktır.” dedi.


Vali Aktaş sözlerine, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü sebebiyle 13 Ekim Pazar günü Uşak’ta yapılacak olan ‘Deprem Saha Tatbikatı’ tekrar hatırlatarak, vatandaşların özellikle 13 Ekim Pazar günü korkuya ve endişeye kapılması gerektirecek bir durumun olmadığını ifade etti.


Öte yandan Vali Aktaş, son günlerde gündeme gelen ve vatandaşların sağlığını koruyabilmek adına gıda denetimlerin sürekli olduğunu hatırlatarak Eylül ayı içerinde Uşak genelinde 500’ün üzerinde gıda işletmelerinin ilgili birimlerce denetlendiğini açıkladı.



Uşak’ta Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın emniyetine yeni araçları teslim edildi Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’nde kullanılmak üzere İçişleri Bakanlığınca gönderilen 163 yeni araç düzenlenen törenle hizmete başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’ne 163 araç tahsis edildi. Asayiş ve trafik ekiplerinde kullanılmak üzere birimlere dağıtılan araçlar için Aydın İl Emniyet Müdürlüğü önünde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan; “İlimiz tarımı, tarihi, kültürel mirasları ve turizm alanlarıyla ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bizler de emniyet teşkilatı olarak ilimizdeki huzur ve güven ortamının devam etmesi noktasında, sahada etkinliğimizi, hızımızı ve gücümüzü arttırmak için teknik donanım ve nitelikli personel yapısını güçlendirme konusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Emniyet hizmetlerine kazandırılan 163 araç, suç ve suçluyla mücadelede hareket kabiliyetimizi arttırarak gücümüze güç katacaktır” dedi. Aydın Valisi Yakup Canbolat, İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda eskiyen araçların yenilenmesi, yeni araçlarla daha güçlü hizmet vermek anlayışı ile Türkiye genelinde araç alım kampanyası gerçekleştirildiğini söyledi. Aydın’a jandarma ve emniyet ile birlikte toplam 195 yeni aracın tahsis edildiğini belirten Vali Canbolat; “İstanbul’da 20 Eylül 2024 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla İçişleri Bakanlığınca alınan 7 bin 204 araç, düzenlenen törenle emniyet ve jandarma teşkilatımıza teslim edilmiştir. Bu araçlardan Aydın İl Emniyet Müdürlüğü için 163 araç, Aydın İl Jandarma Komutanlığı için ise 32 araç olmak üzere toplam 195 araç ilimize tahsis edilmiştir. Emniyet teşkilatımıza gelen araçların, 98 araç trafik hizmetlerinde, 59 araç genel hizmetlerde ve 6 araç yunus ekiplerince kullanılacaktır” dedi. Aydın’ın huzurunun Türkiye’nin huzuru ve güvenliği demek olduğunu sözlerine ekleyen Vali Canbolat; “Hiç kimsenin halkımızın huzurunu kaçırmasına, sokakları tedirgin etmesine müsaade etmeden kolluk birimlerimizle birlikte çalışmalarımızı istikrarlı ve disiplinli bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konuda bütün vatandaşlarımız rahat olsunlar. Yeni araçların Aydın halkı adına hayırlı hizmetlerde kullanılmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Vali Canbolat, araçların alınmasına katkı sunan hayırsever iş insanlarına da teşekkür plaketi takdim etti. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında gerçekleştirilen törene, Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekilleri, Aydın İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Aydın İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Aldemir, siyasi parti temsilcileri, oda ve borsaların temsilcileri ile kurum müdürleri katıldı.
Ankara Bakan Işıkhan: “İşçimizin de, işverenimizin de maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücret sürecini hükümet olarak adil, şeffaf bir şekilde yönetiyoruz. Tüm tarafların, işçimizin, işverenimizin de maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu başta olmak üzere işgücü verileri, işsizlik oranları, İşgücü Uyum Programı ve yabancı işgücü kullanımı konularına ilişkin konuşan Işıkhan, işçi ve işverenlerin maksimum faydayı elde edeceği bir asgari ücreti tespit etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Ağustos ayı TÜİK verilerinin paylaşıldığını hatırlatan Işıkhan, son dönemlerde de işsizlik ve istihdam verilerinde çok önemli hedeflere kavuştuklarını kaydetti. İşsizliğin azaltılması ve iş gücü piyasasında arz ve talebin eşleştirilmesi sürecinde bakanlık olarak bütüncül politikalar uyguladıklarını aktaran Işıkhan, “Dün açıklanan TÜİK verilerinde işsizlik oranı ağustos ayında önceki aya göre 0,3 puan azalışla yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı da 89 bin kişi azalarak, 3 milyon 55 bin kişiye gerilemiş oldu. İstihdam oranımız ağustosta önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 49,7 seviyesine, istihdam sayımız, burası çok önemli, 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişiye yükselmiş oldu” açıklamasında bulundu. “Genç istihdam oranımız önceki yıla göre 1,8 puan artarak yüzde 42,3 seviyesinde gerçekleşti” İş gücüne katılım oranlarının da bir önceki seneye göre artış gösterdiğini belirten Işıkhan, “İş gücüne katılım oranımız geçtiğimiz yıla göre 1 puan artarak yüzde 54,9 seviyesine ulaşmış oldu. Genç istihdam ve kadın istihdamı noktasında elde ettiğimiz veriler de gerçekten çok bizi memnun edecek düzeyde. Genç istihdam oranımız önceki yıla göre 1,8 puan artarak yüzde 42,3 seviyesinde gerçekleşti. Gençlerin iş gücüne katılım oranında da 2,3 puan artarak yüzde 50,2 seviyesine ulaştı” ifadelerini kullandı. “Kadın istihdam oranımız 1,3 puan artarak yüzde 32,9 seviyesine de ulaşmış oldu” Kadın işsizlik oranlarının da kendileri için önem arz ettiğinin altını çizen Işıkhan, “Kadın işsizlik oranı yüzde 1,1 puan azalarak geçen yıla göre yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Kadın istihdam oranımız da 1,3 puan artarak yüzde 32,9 seviyesine de ulaşmış oldu. Kadınların iş gücü oranına katılım oranında da 1 puan artış sağlayarak yüzde 37,3 seviyesine ulaşmış olduk” şeklinde konuştu. “3 yıllık süreçte kadın istihdam oranımızı 34 milyon kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz” Bakanlık olarak uyguladıkları politikalarla hedef grubuna kadınları aldıklarını dile getiren Işıkhan, “Kadınları özellikle ülkemizin kalkınmasında ve sürdürülebilir büyüme sürecinde de bakanlık olarak kadın istihdamına ayrı bir önem veriyoruz. Nasıl veriyoruz? Uyguladığımız politikalarla. Örneğin şubat ayında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle, sizin de bilginiz malumdur, kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımını sağlamak amacıyla ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak amacıyla ’İş Pozitif’ adı altında bir programı hayata geçirdik. Bu programla birlikte aslında hem iş gücünde, kadın iş gücünde ve istihdamda çok önemli hedefler planlamaktayız. Bu hedeflerimiz doğrultusunda inşallah 3 yıllık süreçte istihdam oranımızı 34 milyon kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kadınların iş piyasasında hiç yer almadığı ya da çok az yer aldığı alanları belirlediklerini vurgulayan Işıkhan, bu doğrultuda her meslekte ‘Kadın Eli’ projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Işıkhan, bu çerçevede özel sektörde yaptıkları iş birlikleriyle forklift operatörlüğü, kepçe operatörlüğü, kule vinç operatörü, bilgisayarlı makine operatörü, merkezi kumanda operatörü, kantarcılık ve ambarcılık gibi kadın istihdamının çok az olduğu yerlerde iş birlikleri geliştireceklerini kaydetti. “İUP kontenjanına giren vatandaşlarımızı kısa süreli sigorta kapsamına alıyoruz” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlana İşgücü Uyum Programı’na (İUP) dair bilgiler veren Işıkhan, özellikle işsizlerin ve özel politika gerektiren gruplar olan kadınlar, engelliler, eski hükümlüler gibi yanında gençlerin iş gücü piyasasına girmelerini kolaylaştırıcı çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Program çerçevesinde aynı zamanda eğitim verilerek özel gruplardaki vatandaşların istihdama geçişlerini kolaylaştırdıklarını söyleyen Işıkhan, “Şimdi çalışmayan, işsiz olan, atıl durumda bulunan vatandaşlarımızı iş dünyasına katmak, üretken hale getirmek bizim en önemli görevlerimiz arasında. Bunun yanında İUP olarak özetlediğimiz İşgücü Uyum Programı kapsamında bu kişilere bakın ilk 1 ayda haftada 5 gün 37,5 saat, sonrasında da haftada 3 gün 22,5 saat olacak şekilde bir program planladık. Burada günlük 7-7,5 saat için günlük 666 lira ödeyeceğiz İUP kontenjanına giren vatandaşlarımıza ve kısa süreli sigorta kapsamına alıyoruz” dedi. “Tüm kamu kuruluşlarının icraat alanlarında İUP kapsamında istihdam edebildiğimiz bu vatandaşlarımız çalışabilecekler” Işıkhan, İUP kapsamındaki vatandaşların tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesinde aktif roller üstlenebileceğini de belirterek, “Tarihi ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirmeleri aklınıza gelebilecek yani tüm kamu kurum ve kuruluşlarının icraat alanına gelen alanlarda da İUP kapsamında istihdam edebildiğimiz bu vatandaşlarımız çalışabilecekler. Özellikle hedef grubumuzda öğrenciler ve ev kadınları var” ifadelerine yer verdi. “Yabancı çalışanlar yerli iş gücünü doğrudan etkilememektedir” Yabancı çalışanların işgücü ve istihdam verilerine olan etkisine de değinen Işıkhan, “Yabancı çalışanlar yerli iş gücünü doğrudan etkilememektedir. Doldurmadığımız alanlarda tamamlayıcı bir role sahiptir yabancı iş gücü. Özellikle bunun altını çizmek isterim. Yoksa vatandaşlarımız içerisinde çalışmak, istihdama girmek isteyen, üretime katılmak isteyen vatandaşlarımız için de asla bir risk oluşturmamaktadır. Biraz önce girişte söyledim, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde doğum oranının neredeyse sıfıra, eksiye düştüğü alanlarda, durumlarda iş gücünü nasıl karşılayacak bu ülkeler? Yabancı iş gücünü kullanarak aslında Almanya büyümesini gerçekleştiriyor. Ama nitelikli iş gücünü seçip istihdama yönlendiriyor. Böylece sosyal güvenlik sistemi için gerekli olan primlerin toplanması, sonrasında emekli olacakların da emekli aylıklarının ödenmesi noktasında çok büyük gelir elde etmiş oluyor” değerlendirmesinde bulundu. “Geleneklerimize yakın olan ülkelerden yabancı iş gücünü karşılamayı hedefliyoruz” Işıkhan, birçok ülkenin yabancı iş gücünü aktif bir şekilde kullandığını belirterek, “Bizim hedefimiz özellikle evde bakım hizmetleri ve kritik alanlarda, stratejik alanlarda özellikle akraba topluluklarımıza, yani bizim kültürümüze, geleneklerimize yakın olan ülkelerden biz bu vatandaşlarımızı yabancı iş gücünü karşılamayı hedefliyoruz. Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve diğer bize yakın olan ülkelerden biz bunu sağlamaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu. “Tüm tarafların, işçimizin, işverenimizin de maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz” Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ilişkin de konuşan Işıkhan, “Elbette asgari ücret çalışanlarımızın refah düzeyini belirleyen minimum ücreti ifade etmekte. Ancak asgari ücrette sizin de bildiğiniz gibi hükümet olarak tek başımıza karar verdiğimiz bir konu değil. Şimdi aralık ayının başında inşallah işçi, işveren temsilcileriyle birlikte bir süreci başlatacağız. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz işçi temsilcilerinden, işveren temsilcilerinden, hükümet temsilcilerinden oluşan bu komisyon bir araya gelecek. Bir araya geldiği zaman da bu Asgari Ücret Tespit Komisyonu özellikle ülkemizin ekonomik koşullarını, makro düzeyde uygulanan politikaları, enflasyon oranlarını ve kapsamlı bir şekilde iş gücünün taleplerini, ihtiyaçlarını karşılayacak oranın ne olacağı konusunda hep birlikte istişarede bulunarak bizim gündemimize getiriyorlar. Biz de hükümet olarak süreci adil, şeffaf bir şekilde yönetiyoruz. Tüm tarafların, işçimizin, işverenimizin de maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz” dedi.