EKONOMİ - 26 Ekim 2024 Cumartesi 10:09

Hamsiyi denizde göremeyen balıkçı kaygılanıyor

A
A
A
Hamsiyi denizde göremeyen balıkçı kaygılanıyor

Karadeniz’de bu sezon son yılların en bereketli palamut avı sezonu yaşanırken aynı durum hamsi avında yaşanmıyor. Atalarından "Denizde palamudun bol olduğu yıl hamsi olmaz" tecrübesine sahip yöre balıkçıları, deniz suyunun soğuması ile hamsinin ortaya çıkacağını umudunu taşıyor.


Konuyla ilgili konuşan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, palamudun hamsiyi yediği yönünde söylentilerin yaygın olduğunu belirterek hamsi için deniz suyunun soğumasını beklediklerini kaydetti. Mutlu, “Son yirmi yıla bakıldığında balıkçıların 5 gün üst üste denize çıkamadığı günleri yaşıyoruz. Hamsi konusunda deniz suyunun bir an önce soğuması yönünde düşüncelerimiz var. Şu anda genel olarak palamut hava açımından sonra Hopa, Tirebolu, Zonguldak taraflarında iyi olduğunu öğrendik. Tahminimiz palamut biraz daha sürecek gibi gözüküyor. Genelde halk arasında palamut hamsiyi yiyor diye bir söylenti var. Bunun bilimsel açıklamasını yetkililer yapar ama sonuçta plajik balıktır. Bu da denizde kaldığına göre demek ki bir şeyler yiyip besleniyor. İnşallah bu hamsi olmaz temennimiz o. Şu anda hamsinin de görülmeyişi bir yerde yavaş yavaş kaygılarımızı da ortaya koymaya başladı. İnşallah birkaç gün sonra hamsi de uç vereceğini umut ediyoruz” dedi.



Belli bölgelerde görülüyor


Hamsinin belli bölgelerde görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ifade eden Mutlu, “Sularda biraz soğuma var. Reis arkadaşlardan bilgi alıyoruz bazıları belli bölgelerde hamsinin kütlesel şekilde olduğunu söylüyorlar. Sonuçta palamut bir balığı yiyip beslenecek inşallah hamsi değildir. Hamsi de olacağını umut ediyorum. Çünkü hava soğudukça biraz daha geç, ne kadar geç olursa bizim için biraz daha iyi olur. Çünkü havalar biraz daha soğur. Umudumuz havaların bir an önce soğuyup hamsinin çıkması. Sonuçta palamudun da devam etmesi de bizim için ayrı bir fayda. Son iki yıldır yani geçen yılla bu yıl bakıyoruz palamut gelirdi göç ederdi bir dönüş yapardı. Şimdi sadece belli bölgelerde av veriyor. Geçen sene Ereğli, Zonguldak o bölgede av verdi. Bugün ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz’de av veriyor. Yani balık ta bizi şaşırtıyor” diye konuştu.


Bu sezon palamudun hamsinin boşluğunu doldurduğunu belirten Mutlu, “Kaygımız hamsinin son yıllarda 1-1,5 ay gibi bir zamanda göçünü tamamlıyordu. İnşallah bu 2-3 ay sürer güzel bir av sezonu geçirmiş oluruz. İstavrit palamutla başlardık, şu anda palamut o boşluğu doldurmuş durumda. İnşallah havanın soğumasıyla hamsinin ortaya çıkışı bizi memnun edecek, balıkçımız memnun olacak, vatandaşımız memnun olacak” ifadelerini kullandı.



Hamsiyi denizde göremeyen balıkçı kaygılanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Başkan Seçer: "El birliğiyle Gülnarlılara çok değerli hizmetler yapacağız" Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Gülnar Kaymakamı Yusuf Ziya Yaktı ile Belediye Başkanı Fatih Önge’yi makamında ziyaret etti. Seçer, "El birliğiyle Gülnarlılara çok değerli hizmetler yapacağız" dedi. Başkan Seçer, ilk olarak Gülnar Belediyesi Başkanı Önge’yi ziyaret etti. Başkan Önge’yi seçim sonrası makamında ilk kez ziyaret etme şansı bulduğunu ama sahada sık sık görüşme fırsatı yakaladıklarını belirten Seçer, Mersin’de olduğu gibi Gülnar’da da nezih bir seçim süreci geçtiğini ifade etti. Seçer, "Halkımız Mersin’de ve Gülnar’da böyle takdir etti. Onların takdiri başımızın tacı. Seçimlere doğal olarak bir partinin şemsiyesi altında gideriz. Seçimler biter, parti kimliğimiz, ideolojimiz, dünya görüşümüz bizim onurumuzdur; ama hizmet sathında parti, ideoloji bir kenara bırakılır. Parti ayırımı gözetmeksizin vatandaşa hizmet esastır. Bu düsturla 5 yıldır hizmet yaptık, ikinci 5 yılda da böyle yapacağız" diye konuştu. "İlçe belediyeleri ile parti ayrımı yapmaksızın hizmette ortaklaştık" İlçe belediyeleri ile parti ayrımı yapmaksızın hizmette ortaklaştıklarını vurgulayan Seçer, "İş birliği yaptığımız yerlerde gördük ki hizmet daha efektif ve daha kaliteli oluyor. Halk memnuniyeti daha iyi oluyor. Gülnar’da halk bilmeli ki; bu çalışmaları hem Büyükşehir Belediyesi yapıyor, hem Gülnar Belediyesi yapıyor. Önümüzdeki süreçte işbirliği içinde Gülnar’a çok güzel hizmetler olabileceğine inanıyorum. Umarım el birliğiyle Gülnarlılara çok değerli, çok özel hizmetler yapacağız" dedi. Seçer’den Kaymakamı Yatkı’ya ziyaret Daha sonra Gülnar Kaymakamı Yusuf Ziya Yaktı’yı da makamında ziyaret eden Seçer, Gülnar’ın çalışan ve üreten insanların yaşadığı bir ilçe olduğunu söyledi. Seçer, "Hem ilçe belediyelerimiz hem diğer kurumlarla güçlerimizi birleştirmek bizim işimizi kolaylaştırabiliyor. Böylece daha efektif sonuçlar alabiliyoruz. Bu açıdan bu ziyaretleri önemli buluyorum. İnsanlara, bölgelere giderek, onlarla temas kurarak yapılan çalışmaların daha fevkalade sonuçlar verdiğini görüyoruz" diye konuştu. Kaymakam Yusuf Ziya Yaktı ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Başkan Seçer’e teşekkür etti. Seçer, ayrıca Büyükşehir Belediyesine bağlı Gülnar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nu da ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti.
Mersin Mersin’de ’Yaşar Kemal Sanat Günleri’ paneli düzenlendi Mersin’de ’3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri’ paneli düzenlendi. Konuşmacılar, kitapları pek çok dile çevrilen usta yazarın anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkarak, Yaşar Kemal’i anlattı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliğiyle 3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri paneli düzenlendi. Yenişehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panilen moderatörlüğünü Mithat Delioğlu üstlendi. Yazar Feridun Andaç ve Doç. Dr. Cihan Erdönmez’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, ünlü yazar Yaşar Kemal’in ’Hüyükteki Nar Ağacı’ eseri üzerinden, tarımda makineleşme ve doğanın yok oluşu konuları ele alındı. Konuşmacılar, Yaşar Kemal’in anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkarak, Yaşar Kemal’i ve eserin ana fikrini oluşturan tarımda makineleşme ile birlikte doğanın yavaş yavaş yok edilme sürecini anlattı. Etkinlik, soru cevap bölümü ile tamamlandı. "Yaşar Kemal’i öğrencilere tanıtmak ve anlatmak için yola çıktık" Mezitli Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni ve MEDEKA Kurulu Üyesi Mithat Delioğlu, Çukurova’yı destansı bir şekilde bütün dünya edebiyatına tanıtan ve eserleri neredeyse tüm dünya dillerine çevrilen Yaşar Kemal’i öğrencilere tanıtmak ve anlatmak için yola çıktıklarını söyledi. Öğrencilerin Yaşar Kemal’in eserlerini okuduktan sonra kitap kapağı, deneme, kısa film ve çizgi roman gibi yollarla yorumlarını bu tarz çalışmalara döktüklerini ifade eden Delioğlu, "Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinliğinin ilk ayağı bu paneldi. Şubat ayında tatil dönüşü öğrencilerimiz ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ kitabını okuyacaklar ve ardından çalışmalarını sergileyecekler" dedi. "Gençlerin tekrar kitapla buluşmalarını amaçlıyoruz" İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez de böyle etkinliklerin gençlerde okuma kültürünü pekiştireceğini belirterek, "2000’li yılların ikinci yarısından itibaren, çağımız dijital bir çağa dönüştü. Sesli kitap uygulamaları ve dijital dünya ile gençler, maalesef kitaplardan biraz koptu. Bu etkinliklerle gençlerin tekrar kitapla buluşmalarını, okumanın önemli avantajlarını yakalamalarını ve motivasyon sağlamalarını amaçlıyoruz. Gerisini Yaşar Kemal yapıyor zaten ve bize ihtiyaç kalmıyor" diye konuştu.
Mersin Akdeniz kentlerinin iklim değişikliğine bağlı yaşadığı ortak sorunlar görüşüldü Mersin Büyükşehir Belediyesi, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen ’Akdeniz’e Kıyısı Olan Kentlerin İklim Değişikliğine Uyum Çalıştayı’na katıldı. Proje Koordinatörü Dr. Bülent Halisdemir’in katıldığı çalıştayda, artan sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar, sel ve kıyı erozyonu gibi Akdeniz kentlerinin paylaştığı sorunlar dile getirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Climate Change Adaptation Grant Programme (CCAGP) Hibe Programı’nda hibe aldığı, İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç projesi kapsamında Barcelona’da düzenlenen çalıştaya katıldı. Çalıştayda; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Med Cities (Akdeniz Kentler Birliği), Saraybosna Belediyesi, Ürdün Belediyesi, Valencia Belediyesi, Ankona Belediyesi, Montpellier Belediyesi, Tiran Belediyesi ve Roma Belediyesi temsilcileri yer aldı. Açılış konuşmalarını Barcelona Metropol Bölgesi Başkan Yardımcısı Elisenda Alamany, Med Cities Genel Sekreteri Josep Canals, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Bülent Halisdemir’in gerçekleştirdiği toplantıda; artan sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar, sel ve kıyı erozyonu gibi Akdeniz kentlerinin paylaştığı sorunlar dile getirildi. Bu kapsamda Med Cities ağının bir parçası olup aynı sorunları yaşayan üye şehirlerden 15 uzman, iklim krizine uyum sağlamak için şehirlerinde uyguladıkları çözümleri aktardı. Saha ziyaretleri gerçekleştirildi Çalıştayın birinci gününde uzmanlar, iklim değişikliğine karşı kıyı direncinin artırılması ve ekosistemlerin restorasyonu, şehirlerde kentsel planlama, sürdürülebilir hareketlilik, yeşil ve kilit altyapılar ana temaları çerçevesinde fikir alışverişinde bulundu. Çalıştayın ikinci gününde ise Atık Su Rejenerasyon (Yenilenme) Tesisi’ne saha ziyareti gerçekleştirilerek, su kıtlığıyla mücadele etmek için, Barcelona’da atık suyun yeniden üretilmesi ve kullanılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgiler ve veriler aktarıldı. Ayrıca Llobregat Nehri’ne gerçekleştirilen saha ziyaretinde, nehrin iyileştirilmesi ve çevrenin korunmasına odaklanan ekolojik restorasyon, erişilebilirlik ve sosyal katılımı vurgulayan projeler hakkında detaylı bilgi verildi.
İstanbul Ironman 70.3 Türkiye, 3 Kasım’da gerçekleşecek Ironman 70.3 Türkiye’nin 10. yıl dönümü, 3 Kasım 2024 tarihinde Antalya Belek’teki Land of Legends’ta gerçekleşecek. Sporcular, büyüleyici Türk Rivierası boyunca 1,9 km yüzme, 90 km bisiklet ve 21,1 km koşu etaplarında yarışacaklar. Ironman 70.3 Türkiye’nin bu yılki etkinliği, yalnızca atletik dayanıklılığı kutlamakla kalmayıp aynı zamanda kapsayıcılığa da vurgu yapacak. Engelli sporcuları da ağırlayacak olan etkinlikte, 78 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcı yer alacak. Antalya’nın sakin sezonunda 5 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak etkinlik, turizme ve yerel ekonomiye önemli katkı sağlamaya devam edecek. 7 kıta, 50’den fazla ülke, 200’den fazla şehirde gerçekleşen, dünyanın en büyük seri spor organizasyonu Ironman, 10. kez Türkiye’de yapılacak. Dayanıklılığın gerçek bir sınavı olan organizasyonda sporcular, açık sularda yüzme, uzun mesafelerde bisiklet sürme ve yarı maraton koşma zorluklarını aşarken, hız ve enerji tasarrufu arasında denge kuracaklar. Yarış, Kadriye Beach Park’ta yüzme etabı ile başlayıp Land of Legends’ta sona erecek. 78 ülkeden 2 binin üzerinde sporcu Dünyanın en tanınmış spor etkinliklerinden biri olan Ironman, sporcuları sınırlarını zorlamaya devam ediyor. 78 ülkeden 18 ile 79 yaş aralığında 2 binin üzerinde sporcunun katıldığı Ironman 70.3 Türkiye, küresel sportmenlik ve kapsayıcılığı gözler önüne seriyor. Fildişi Sahili’nden Arjantin’e kadar geniş bir yelpazede sporcular, yan yana yarışacak. Bu yılki Ironman 70.3 Türkiye, ‘Limit Biziz’ kaptanı Okan Aracagök’ün omurilik felci nedeniyle tekerlekli sandalye koşu etabında yer aldığı engelli sporcular ekibini ağırlayacak. Tuna Tunca (otizm) yüzme etabını, Merve Orhan (görme engelli) ise tandem bisiklet etabını gerçekleştirecek. Spor ve kış turizmi için en iyi model Ironman 70.3 Türkiye, son 10 yılda Antalya’da önde gelen bir etkinlik haline gelerek 50 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu yıl, yarışın 5 binden fazla ziyaretçiyi çekmesi bekleniyor ve turizm sezonunun daha sakin aylarında yerel ekonomiye canlı bir destek sağlıyor. Etkinlik yalnızca yerel işletmeleri, otelleri ve restoranları desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Antalya’nın spor turizmi için önemli bir destinasyon olarak yerini sağlamlaştırıyor. Sporcular, Antalya’nın ılıman ikliminde yarışırken, kışın serin havasından uzaklaşma fırsatı buluyor. Kasım ayının ılıman iklimi hem yarış hem de dinlenme için ideal bir ortam sunuyor. Yarış günü öne çıkanlar Yarış sabah saat 08.00’de Kadriye Beach Park’ta sporcuların suya dalışıyla başlayacak. İlk bitiren sporcunun yaklaşık 11.30’da bitiş çizgisini geçmesi beklenirken, günün asıl kahramanı genellikle 17.00 ile 17.30 arasında bitiş çizgisine son ulaşan sporcu olacak. Bu sporcu, olağanüstü bir dayanıklılık sergileyerek yarışı tamamlayacak. Gün, saat 18.30’da Land of Legends Kulesi’nde gerçekleştirilecek ödül töreninin ardından 10. Yıl Legends Partisi ile Ironman 70.3 Türkiye’nin tüm katılımcılarının unutulmaz başarıları kutlanacak. Özgür Emeklioğlu: "Dünya standartlarında bir yarış deneyimi sunabilmekten onur duyuyoruz" Ironman 70.3 Türkiye lisans sahibi Özgür Emeklioğlu, “Bu ikonik etkinliği böyle muhteşem bir lokasyonda düzenlemeye devam etmekten büyük gurur duyuyoruz. Her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen sporcuların inanılmaz kararlılıklarını, ruhlarını ve dayanıklılıklarını izliyoruz ve onlara burada, Antalya’da dünya standartlarında bir yarış deneyimi sunabilmekten onur duyuyoruz. Hem bu spor dalını hem de etrafında büyüyen topluluğu geliştirmeye devam edeceğimiz unutulmaz yarışların daha birçok yılına tanıklık etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.