EKONOMİ - 05 Mart 2024 Salı 10:21

Balta: "Vakfıkebir Ekmeği ve Külek Peyniri bölgemizin en önemli kültürel ve gastronomik değerleridir"

A
A
A
Balta: "Vakfıkebir Ekmeği ve Külek Peyniri bölgemizin en önemli kültürel ve gastronomik değerleridir"

Uzun süre taze kalması özelliği nedeniyle yüzyılı aşkın süredir yöredeki fırınlarda üretilen ve bu özelliği ile coğrafi işaret almaya hak kazanan Vakfıkebir Ekmeği ve yine yörede üretilen külek peyniri bölgenin en önemli kültürel ve gastronomik değerleri arasında gösteriliyor.


Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon’un Vakfıkebir ilçe Belediye Başkanı Muhammet Balta, coğrafi tescili sağlanan Trabzon’un 150 yıllık lezzeti Vakfıkebir Ekmeği’nin ardından külek adlı ahşap kaplarda toprak altında olgunlaştırılıp uzun süre saklanmasıyla üretilen Vakfıkebir Külek Peyniri için de coğrafi işaret alındığını hatırlattı.


Vakfıkebir Ekmeğinin tarihi geçmişi hakkında Osmanlı arşivlerinde belgelere rastladıklarını kaydeden Balta, “Coğrafi tescil sürecinde Osmanlı arşivlerinde belgelerine rastladık. İlçemiz yaylacılık kültürünün olduğu bir yerleşim yeridir. Şimdiki kadar ulaşım kolay değildi. Çarşıya haftada veya 15 günde bir inilirdi. Çarşıdan ilk alınan ürünler içerisinde de ekmek yer alıyordu. Yaylacılıkta uzun süre dayanmasından ötürü tercih edilen ekşi maya ile yapılan ekmek türlerinden birisidir. Zamanla bu ihtiyaçtan marka haline dönüştü. Uzun yolculuklar sırasında ve ikram olarak Vakfıkebir Ekmeği ününü sadece bölgemizde değil tüm Türkiye’de duyurdu .Göreve geldikten sonra Vakfıkebir Ekmeği hakkında farkındalığını ve bilinirliğini artırmak ve koruma altına amacıyla böyle bir girişimde bulunduk. Sonuçta Türk Patent ve Marka Kurumunca ekmeğimiz 2018 yılında tescillendi” dedi.


Vakfıkebir Ekmeğinin kendine has yöreden kaynaklanan özelliği bulunduğunu kaydeden Balta, “Vakfıkebir Ekmeği ekşi maya ile yapılmaktadır. Büyüklüğü ve dayanıklılığı diğer etkenlerden birisidir. Kendine has yöreden kaynaklanan özelliği vardır. Diğer yerlerde yapılan ekmeğin lezzetinin bulamıyoruz deniyor. Ekmek ustaları ile görüştüğümüz zaman iklim koşullarının, suyun ve ustanın mahareti ön plana çıkmaktadır. Geçmişten geleceğe dair üretim tarzıdır. Vakfıkebir Ekmeğini doğru kullanıyorsanız hiçbir kırıntısını çöpe atmazsınız. İlçemizde 36 adet fırınımız mevcuttur. Fırınlarımızın kapasitesine göre ekmek üretilmektedir” diye konuştu.


Vakfıkebir Ekmeği gibi Külek Peyniri’nin de bölgenin önemli kültürel ve gastronomik coğrafi işaretli değerlerinden olduğunu kaydeden Balta, “Vakfıkebir Külek Peyniri, uzun yıllara yayılmış külekçilik zanaatının Vakfıkebir’e bir armağanıdır. Yörede geleneksel üretimin devam etmesinde önemli bir yeri vardır. Külek üretiminde peynire koku ve tat geçirmediği için ladin ağacı tercih edilir. Dedem yaylacıydı. Benim de çocukluğum yaylalarda geçti. Pazara inmenin kolay olmadığı, ulaşımın zor olduğu zamanlardı. Dolayısıyla büyüklerimiz peynirler biriktirirlerdi. Biriken peynirleri pişirirlerdi. Külek dediğimiz ahşap kaplara tuzlayarak yığarlardı. Daha sonra toprak altına konulur. Dinlenmeye alınan peynir çıkarılıp tüketilir. Vakfıkebir Ekmeği ve Külek Peyniri, bölgemizin en önemli kültürel ve gastronomik değerleridir. Bu ürünlerimizi korumak ve tanıtmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.



Balta: "Vakfıkebir Ekmeği ve Külek Peyniri bölgemizin en önemli kültürel ve gastronomik değerleridir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Seyitgazililer Derneği’nden yaşanan kazalar için Karayollarından talep Seyitgazililer Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği, dün Eskişehir-Seyitgazi karayolunda meydana gelen otobüs kazasının bölgede son 1 haftada meydana gelen 3’üncü kaza olduğunu belirterek karayoluna gerekli bakımın yapılmasını ve daha güvenli hale getirilmesini istedi. Dün, Eskişehir-Seyitgazi karayolu 16’ncı kilometrede bulunan Derbent mevkiinde yağmur dolayısıyla kayganlaşan yolda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrilerek takla atan yolcu otobüsünde 1 kişi hayatını kaybetti ve 42 kişi yaralandı. Meydana gelen kaza sonrası Seyitgazililer Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği, bir yazılı açıklama yayımlayarak karayollarıyla ilgili yetkililere çağrıda bulundu. Dernek Başkanı Emrah Sur tarafından paylaşılan açıklamada, "Dün sabah saatlerinde yaşanan Eskişehir-Seyitgazi karayolunun 16’ncı kilometresi üzerinde yaşanan otobüs kazasında hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Seyitgazi-Eskişehir yolunda son 1 haftada 3’üncü kazaya şahit oluyoruz. Önümüz kış ve yolumuz özellikle yağışlı ve karlı havalarda oldukça tehlikeli bir hal alıyor. Hem hemşehrilerimizin hem de şehirlerarası yolculuk yapan bir çok vatandaşımızın kullandığı bu karayolunun gerekli bakımının yapılarak daha güvenli hale gelmesini Seyitgazililer olarak karayollarından talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Siirt Siirt’te kışa hazırlık çalışmaları masaya yatırıldı Siirt’te kış aylarında vatandaşların güvenliği ve trafik düzeninin sağlanması için hazırlıklar sürüyor. Kış mevsimi trafik tedbirleri toplantısı Vali Dr. Kemal Kızılkaya başkanlığında Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) gerçekleştirildi. Toplantıda, yoğun kar yağışı ve zorlu hava şartları için alınacak tedbirler ele alındı. Toplantıda; şehir içi ve kırsal bölgelerde yolların açık tutulması için alınacak tedbirler, sürücü ve yayaların güvenliği için trafik ekiplerinin koordinasyonu, acil durumlarda hızlı müdahale için oluşturulan kriz yönetimi planları, şehir içi ve şehirlerarası yollarda kış şartlarına uygun tedbirlerin titizlikle uygulanması için tüm birimlerle koordinasyon içinde yürütülecek çalışmalar görüşüldü. Vali Dr. Kemal Kızılkaya, toplantıda yaptığı konuşmada tüm kurumların kış boyunca uyum içinde çalışmasının önemine dikkat çekerek, “Halkımızın güvenli ve sorunsuz bir kış geçirmesi için tüm tedbirleri önceden alıyoruz. Ekiplerimiz kış boyunca sahada olacak, yolların açık kalması ve vatandaşlarımızın güvende olması için 7/24 görev başında olacağız. Hemşehrilerimizi de trafik kurallarına uymaya ve kış şartlarına uygun araçlarla yola çıkmaya davet ediyorum” dedi. Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
İstanbul TBF ile Orman Genel Müdürlüğü arasında iş birliği Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü arasında ‘Her Basket Bir Fidan’ ağaçlandırma projesi için imza töreni düzenlendi. Türkiye Basketbol Federasyonu, artan orman yangınları ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için anlamlı bir projeye imza attı. TBF ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleşecek projenin tanıtım lansmanına Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, federasyon ve Orman Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensupları katıldı. Etkinlikte konuşan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, “Bugün sporun birleştirici gücü, doğa sevgisi için ‘Her Basket Bir Fidan’ projesini sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu bu birliktelikle ülkemizin orman varlığını artırmak ve geleceğe miras bırakmayı hedefliyoruz. 9 ligimizde sezon boyunca atılacak yaklaşık 350 bin sayı, doğayla fidan olarak buluşacak. Projemizin en önemli ilham kaynaklarından bir tanesi son yıllarda artan orman yangınlarıyla mücadele ve doğaya kazandırmamız gereken yeşil alanlar oldu. Bu projeyle yangınlardan zarar gören bölgelerin yeniden ağaçlandırılmasına katkı sağlamayı aynı zamanda iklim değişikliğine farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Hep birlikte yaşanılabilir bir dünya için çalışmalara devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Bekir Karacabey: "185 yıldır ülkemizin orman varlığını arttırmak için çalışıyoruz" Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise, “Bugün bizim için gerçekten önemli bir gün. Orman Genel Müdürlüğü, yaklaşık 185 yıldır ülkemizin orman varlığının artırılması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi maksadıyla ağaçlandırılma çalışmaları yapan ve ormanlarımızı koruyan bir kurum. Bu süreçte birçok farklı kurumla kampanyalar eşliğinde iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bugün imzalayacağımız ‘Her Basket Bir Fidan’ protokolüyle birlikte 2019 yılında başlattığımız ‘Geleceğe Nefes’ kampanyamıza da yeni fidanlarla destek olmuş olacağız. Bu sebeple federasyon başkanımız ve değerli üyelerine, göstermiş oldukları hassasiyet sebebiyle teşekkür ediyorum. Böylece, Türkiye’deki tüm liglerde oynanan maçlarda atılan her basket için bir fidan dikeceğiz. Sene sonunda da kulüplerimize birer sertifika göndereceğiz. Federasyon Başkanımız da onaylarsa milli maçlarda atılacak her basket için ise 5 fidan dikeceğiz. Kampanyamızın herkes için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Organizasyon, iş birliği anlaşmasının imzalanması ve toplu fotoğraf çekiminin ardında sona erdi.
İstanbul Belediye işçilerinden oluşan ‘Ritim Beyoğlu’ grubundan etkileyici performans Beyoğlu Belediyesi çalışanlarından oluşan "Ritim Beyoğlu" müzik grubu çıktığı ilk konserde büyük beğeni topladı. Türk sanat müziğinden modern müziğe uzanan birbirinden güzel şarkıları seslendiren grup, dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı. Beyoğlu Belediyesi çalışanlarından oluşan "Ritim Beyoğlu" müzik grubu, ilk konserine çıktı. Bilim Beyoğlu’nda gerçekleşen bu özel konserde, grup sergilediği canlı performansla büyük beğeni topladı. Türk sanat müziğinden modern müziğe uzanan bir birinden güzel şarkıları seslendiren grup, dinleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konsere Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri, belediye çalışanları ve mahalle muhtarları da katılarak gruba destek verdi. “Arkadaşlarımız belediyenin insana dokunan yüzünü bir kez daha gösterdi” Konserin ardından Ritim Beyoğlu Grubu üyelerini sergiledikleri performanstan dolayı tebrik eden Başkan İnan Güney, “Emeğinize sağlık, yüreğinize sağlık. Çok güzel, çok hoşuma gitti. Belediyenin insana dokunan, insana hizmet eden ve insana sıcak gelen o yüzünü bir kez daha göstermiş oldu arkadaşlarım. Emek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum” dedi. Ritim Beyoğlu grubu ilçe sakinlerine müzik dolu anlar yaşatmayı hedefliyor Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü öncülünde bir araya gelen belediye işçileri tarafından kurulan Ritim Beyoğlu grubunun şefliğini Mesut Ulusan üstlendi. Vokalistliğini Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Canan Yavuz’un yaptığı grupta, gitarda Destek Hizmetleri Müdürlüğünden Doğan Işık, kanunda Yazı İşleri Müdürlüğünden Veysel İliş, ritimde ise Zabıta Müdürlüğünden Doğukan Er yer alıyor. İlk sahne performansıyla büyük bir takdir toplayan Ritim Beyoğlu grubu, ilerleyen dönemde daha fazla etkinlikte sahne alarak Beyoğlu halkına müzik dolu anlar yaşatmayı hedefliyor.