KÜLTÜR SANAT - 04 Mart 2024 Pazartesi 09:16

135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

A
A
A
135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

Zengin dokuma kültürüne sahip Trabzon’da yaklaşık 135 yıldır üretilen ve Kurtuluş Savaşında Mehmetçiğin de giydiği Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda emin adımlarla ilerliyor.


Kışın sıcak, yazın serin tutma özelliği bakımından günümüzde de yoğun tercih edilen ve tamamen organik malzemeden üretilen Trabzon Fanilası, 1890’lı yıllardan sanayileşmeyle birlikte Trabzon’da üretilmeye başlandı. Günümüzde şehrin farklı yerlerindeki mahallelerde dokunarak yaşatılmaya çalışılan Trabzon Fanilası için coğrafi işaret alma hazırlıkları tamamlandığı ve başvuru aşamasına gelindiği kaydedildi.



"Kurtuluş Savaşında Mehmetçiğimiz giydi"


Trabzon Fanilasının tarihi 1890’lı yıllara kadar uzandığını, Trabzon Fanilasını Kurtuluş Savaşında askerlerimizin giydiğini kaydeden Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, “Trabzon fanilası 1890’lı yılların sonunda sanayileşmeyle beraber Trabzon’da üretilmeye başlandı. Trabzon dokuma kültürü olan bir kentimiz. Burada Osmanlı zamanında keten bezi ile keten dokumalarla feretiko dokumalar yapılıyordu. Daha sonra sanayileşmeyle birlikte örgü makinasıyla Trabzon’a yerleşti. Mumhane ’de özel bir girişimcinin kurduğu fabrikada bayanlar tarafından tezgâhlarda dokumaya başlandı. Daha sonra Yenicuma, Faroz, Çarşıbaşı, Vakfıkebir gibi yerlerde kadınların geçim kaynağı olacak şekilde dokunmaya başlandı. Trabzon Fanilası, Kurtuluş Savaşında askerlerimizin giydiği giysi oldu. Trabzon Fanilası hala ilk günkü üretimiyle devam ediyor. Fanila daha sonra bayanların çeyizlerinde olsun, günlük yaşamda olsun kullanılmaya devam etti. Bu meslek unutulmadan mahalle aralarında kadınlarımızın tarafından tezgâhlarda dokunmaya devam ederken Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünde de yaklaşık 20 yıldır atölyede buna yönelik çalışmasını sürdürüyor. Trabzon Fanilasına ilgi çok yoğun” dedi.



Coğrafi işaret alması yönünde çalışmalara başlandı


Trabzon Fanilası için coğrafi işaret alma çalışmaları başladığını ifade eden Karabina, “Trabzon fanilası 100 yıldan fazla bu bölgede üretildiğinden coğrafi işaret alma konusunda çalışıyoruz. Gerekli hazırlıklar yapıldı şu anda başvuru aşamasında. Trabzon Fanilası organik ipten yapıldığı için kışın sıcak tutma özelliğine sahip yazın da terletmiyor. Trabzon Fanilası yaşatılması için özel sektörde halen üretilmeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumumuzda da üretime devam ediyor. Kurumumuzda şu anda 18 kursiyerimiz var. Halk Eğitim Merkezinde de kurslar açılarak yaygınlaştırma çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.


Trabzon Fanilasının yapımında herhangi bir katkı maddesinin olmadığını ifade eden Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticilerinden Büşra Altuntaş, “Bütün işi, tek tek, ilmik ilmik elle yapıyoruz. Tamamen ham pamuk yapılıyor herhangi boya yok, katkı maddesi yok, tamamen organik. Trabzon fanilası eskiden bayanların çeyizinde olurdu günümüzde yine tercih ediliyor. Şu anda da kurumumuzda üretimi devam ediyor” şeklinde konuştu.


Trabzon Fanilasının günümüzde halen rağbet gördüğünü kaydeden bir diğer usta öğretici Gönül Ünver ise ”Trabzon Fanilasına 25 yıldır emek verdim. Bu alanda öğrenciler yetiştirdim. Trabzon Fanilasında bir ara duraklama olmuştu biz bunu okullara taşıyarak daha geniş boyutta çalışmasını başlatıp öğrenciler yetiştirdik. Günümüzün teknolojisine ayak uydurarak fanilayı dış giyim olarak da yapmaya başladık. Bunun yanı sıra, organik pamuk ipliği daha sağlıklı olduğu için bebek ürünlerine de girdik. Günümüzde fanila olarak bayağı rağbet gördü çünkü yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Trabzon fanilasını giyen bir daha almak istiyor, çünkü giyince içerisinde rahat ediyor. Özellikle astım hastası çocuklar için de tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.



135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Fırtınada batan Kafkametler’in mürettebatına gıyabi cenaze namazı kılındı Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde geçen yıl 19 Kasım günü fırtınada batan Kafkametler’in 12 mürettebatı için gıyabi cenaze namazı kılındı. Geminin battığı yerde anma töreni düzenlendi, Kur’an-ı Kerim okundu. Geçen yıl 19 Kasım günü Rusya’nın Temryuk limanından aldığı yükü Aliağa limanına götürmek üzere yola çıkan "Kafkametler" adlı kuru yük gemisi, kötü hava şartları nedeniyle Kdz. Ereğli limanı önünde demirlediği sırada askeri mendireğe çarparak 19 Kasım 2023 saat 10.24’te battı. Arama çalışmalarının beşinci gününde 12 Türk mürettebattan 5’inin cansız bedenine ulaşıldı. Geri kalan 7 mürettebatı olan gemi kaptanı Cemal Turan, 3’üncü Kaptan Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2’nci Makinist Göksel Özel, Usta Gemici Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar ve Yağcı Ömer Hebip’i bulma çabaları aralıksız devam etti. Aynı gün ikiye bölünerek karaya vuran Pallada isimli yük gemisinin 13 personeli kurtarılarak Öğretmenevi’ne yerleştirilmiş; Ukrayna uyruklu Khalimonchuk Ihor kaldığı öğretmenevinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. 14 Aralık 2023 itibarıyla, Aras Salvage Gemi-Enkaz kurtarma şirketi, "Kafkametler" gemisi enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı. Bu tarihten itibaren yaklaşık bin 421 ton enkaz kaldırıldı. Facianın yıl dönümünde önce geminin battığı mendirek bölgesinde anma töreni düzenlendi. Protokol ve aileler, botla denize açılarak burada dualar etti. Denize karanfil bıraktı. Ardından Ali Molla Camisi’nde öğlen namazı öncesi Kur’an-ı Kerim okundu. Dualar edildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, "Rabbim bir daha bizlere böyle acılar yaşatmasın. Rabbim hepimizi korusun" dedi. Gıyabi cenaze namazı kılındı İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. Kütükçü, namaz öncesi konuşmasında, "İlçemizde ciddi bir sel felaketi ve denizden kaynaklanan bir sıkıntı yaşadık. 13 kardeşimiz rahmeti rahmana kavuştu. 7 kardeşimizin cesedine ulaşılamadı. Cenaze namazı kılınamadı. Hem sene-i devriye olması hem de ailelerin acısını paylaşmak üzere Kaymakamlığımızın organizesiyle bugüne vefat eden kardeşlerimizin ruhuna dualar ettik. Mevlidi Şerif okuyarak onları hayırla yad etmek istedik. Rabbim onları şehit hükmünde muamele edilmelerini lütfeylesin" dedi. Duaların ardından denizcilerin anısına vatandaşlara ikramlar dağıtıldı. Programlara Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İlçe Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Ahmet Öztürk, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Emrah Dinar, vatandaşlar ve denizcilerin aileleri katıldı.
Şırnak Anmal, Sağlık Bakanlığı 2025 yılı bütçesi görüşmelerini değerlendirdi Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün görüşülecek olan Sağlık Bakanlığı 2025 yılı bütçesi hakkında basın açıklamasında bulundu. Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden Sağlık Bakanlığı 2025 bütçesinde, sağlık çalışanlarının temel sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm bekleyen sorunlar için beklentilerini açıkladı. Sağlık alanında son yıllarda önemli başarıların elde edildiğini ifade eden Anmal, "Türkiye, son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar ve güçlü sağlık altyapısıyla dünyada örnek gösterilen bir konuma ulaşmıştır ve önemli başarılar elde edilmiştir. Bu başarının arkasında, her koşulda büyük bir fedakarlık ve özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının emeği yatmaktadır. Necip milletimizin sağlık hizmetlerini en iyi şekilde alabilmesi için fedakar sağlık çalışanlarımız her şart ve koşulda özverili bir biçimde görevlerini ifa etmektedirler. Pandemi döneminde olduğu gibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi en zorlu şartlarda bile görevini aksatmadan yerine getiren sağlık çalışanlarımız, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da takdirini kazanmıştır. Bu güçlü sistemin sürdürülebilirliği, sağlık profesyonellerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi ve onların hak ettikleri değeri görmesiyle mümkün olacaktır. Fakat, sağlık çalışanları, gece gündüz demeden gösterdikleri bu çaba karşısında maalesef çalışma koşulları, mali haklar ve özlük hakları bakımından birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye’nin sağlık ve sosyal hizmet kolundaki en büyük sendikası olarak, 280 bini aşkın üyemiz, güçlü teşkilatımız ile bir milyonun üzerindeki sağlık profesyonelinin mali, özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz. Sağlık çalışanlarının motivasyonu, sadece onların refahını değil, aynı zamanda halkımıza sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini de artıracaktır. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığı 2025 bütçesi görüşmeleri devam ederken, bizler de sağlık çalışanlarının temel sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm bekleyen taleplerimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz" dedi. "Sağlık çalışanlarımız hayati bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır" Anmal, taleplerinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, sorunlarına çözüm üretilmesini beklediklerini söyledi. Anmal, "Haklı taleplerimize bütçede öncelik verilmesini istiyoruz. Çünkü sağlık profesyonellerimiz hem ülkemizin hem de sağlık sistemimizin umududur. Sağlık-Sen olarak hekimin, hemşirenin, ebenin hakkı için, emeği için, alın teri için her platformda mücadelemizi aralıksız olarak sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.