SAĞLIK - 20 Aralık 2024 Cuma 12:29

Havalar soğudu, sakatata talep arttı

A
A
A
Havalar soğudu, sakatata talep arttı

Kış hastalıklarından korunmak isteyen Sivaslılar, sakatat tüketerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


Sivas’ta havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen sakatat tüketimine rağbet arttı. A vitamini, B grubu vitaminleri, demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengin olan sakatat ürünleri kış aylarının adeta vazgeçilmez gıdası haline geldi. Bağışıklık sitemini güçlendirdiği bilinen sakatat, kuzu kelle, paça, işkembe, ciğer, böbrek, pöç gibi ürünlerle reyonlarda tüketiciyle buluşuyor. Sakatat tüketimi ile alakalı açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, sakatatın düzenli olarak tüketilmesini ifade ederek, gereğinden fazla tüketilirse obeziteye yol açabileceğini söyledi.



“Sakatat tüketimini öneriyorum”


Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, soğuk ve kış aylarında düzenli tüketilen sakatatın bağışıklığı güçlendirdiğini belirterek,” Sakatatlar, yüksek ve zengin besin içeriği ile bilinen ve hayvanların iç organlarıyla elde edilen gıdalardır. Sakatatlar demir açısından zengin olup anemi ve demir eksikliği gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir. Yüksek B vitamini içeriği ile özellikle unutkanlığa iyi gelmektedir. B12 takviyesi sağlayacağından unutkanlığı olan danışanlarıma düzenli olarak yemelerini tavsiye ediyorum. Sakatatı çocukların tüketmesini de tavsiye ediyorum. Konsantrasyon eksiliğine ve derslere karşı ilgisini artırmak için ayda 2 kez sakatat tüketimini öneriyorum. Özellikle soğuk ve kış aylarında düzenli tüketilen sakatat bağışıklığı güçlendirerek hastalığa yakalanma riskini azaltır. İçeriğinde yüksek A, B vitamini, demir ve B12 açısından zengin olduğu için düzenli tüketilmesini öneririm. Sakatat ile birlikte yüksek C vitamini içeren limonu da kullanırsanız biyoyararlanımı artırırsınız. Gut, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkları bulunan kişilerin sakatattan uzak durmasını tavsiye ediyorum. İçerisinde bulunan yüksek yağ miktarı ile bu hastalıkları bulunan kişilere zarar verir. Bunların dışında kalan kişiler ise ayda 2’den fazla tüketmemeli. Tüketilirken ölçüsü kaçırıldığında obeziteye yol açabilir” dedi.



“Kışın talep artıyor”


Kasaplık yapan Adem Yıldırım, kış aylarının gelmesiyle sakatata talebin fazla olduğunu ifade ederek, ”Sivas’ta havaların soğumasıyla kış şartları ağır geçiyor. Sakatat faydalı olduğu için de talep daha fazla artıyor. Talebin fazla olmasından kaynaklı yoğunluk oluyor ve yetiştiremiyoruz. Bu yüzden sakatat Sivas’ın önemli bir yiyeceğidir. Paşa, işkembe, böbrek, yürek, ciğer ve mumbar sakatat grubuna girer” diye konuştu.



Havalar soğudu, sakatata talep arttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Şampiyon A.Ş. 44. kuruluş yıldönümünü kutladı Şampiyon A.Ş., 44. kuruluş yıldönümünü Malatya’da düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinlik, şirketin farklı sektörlerdeki faaliyetlerini ve başarılarını vurgulayan bir sinevizyon gösterisiyle başladı. Şampiyon A.Ş. Onursal Başkanı Nazım Kıymaz, şirketin 1980 yılında başlayan serüveninden ve bugüne kadar kat edilen yoldan bahsederek, çalışanların katkısına teşekkür etti. Kıymaz, dürüstlük, azim ve eşitlik ilkelerine dayanan çalışma anlayışları sayesinde büyük hayallerinin peşinden gittiklerini ve yeni yatırımların temellerini attıklarını belirtti. Şampiyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kıymaz ise onursal başkanlarının belirlediği zorlu ama anlamlı hedefleri gerçekleştirme yolunda ekip olarak gösterdikleri çaba ve özveriden övgüyle bahsetti. Kıymaz, şirketin kurumsallaşma sürecinin ilk meyvelerini aldıklarını ve yeni yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini dile getirdi. Şirketin büyümesinde emeği geçen tüm personellere teşekkür eden Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Kıymaz, otomotiv sektöründe önemli adımlar atıldığını, yeni bayiliklerle büyüdüklerini belirtti. Yönetim Kurulu Üyesi Umut Türk ise önümüzdeki dönemde şirketin kendisinin üretip sattığı bir marka olma vizyonunu dile getirdi. Tören, 3 yıl ve üzeri kıdemli çalışanlara plaket ve ikramiye çeklerinin takdim edilmesiyle devam etti ve Türk Halk Müziği konseriyle sona erdi.