GÜNDEM - 06 Temmuz 2024 Cumartesi 13:15

Şırnak’ta 600 Mehmetçik AFAD gönüllüsü olmak için eğitim alıyor

A
A
A
Şırnak’ta 600 Mehmetçik AFAD gönüllüsü olmak için eğitim alıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının "100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesi" kapsamında Şırnak’ta AFAD İl Müdürlüğünce askeri personele yönelik eğitim programı düzenlendi. 600 Mehmetçik, AFAD gönüllüsü olmak için birbirleri ile mücadele ediyor.


Şırnak’ta Mehmetçik’e depremlere hazırlık için arama kurtarma ve ilk yardım eğitimi veriliyor. AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda arama kurtarma ve ilk yardım konularında teorik eğitim verilen askerler, daha sonra Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığında oluşturulan tatbikat alanında uygulamalı eğitimlere katılıyor.


Şırnak’ta görev yapan askerler, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı’nda oluşturulan eğitim alanında, deprem anında ekip organizasyonu ve takım çalışmasının önemi ile ilgili yapılan bilgilendirilmenin ardından senaryo gereği, bir binada molozların altında kalan ve yer tespiti yapılan bir depremzedenin en kısa zaman içerisinde bulunduğu enkazın altından çıkarılarak hastaneye sevkini sağlamak için adeta zamanla yarışıyor. Enkaz altından çıkarılan depremzede sedye ile alanda hazır bekletilen ambulansa konularak tedavi edilmek üzere hastaneye sevki sağlandı.


Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup 600 personelden teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayanlara AFAD tarafından sertifika verilecek.


AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, İHA muhabirine, İçişleri Bakanlığınca geliştirilen proje ile Cumhuriyet’in 100. yılında belirlenen “100 bin kişilik arama kurtarma ordusu” oluşturmak için yürütülen çalışmaya Şırnak’ta ilk etapta 600 askeri personeline eğitim vererek katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.


Yaklaşık 2,5 ay önce başlatılan eğitimlerde bugüne kadar 252 askeri personele eğitim verdiklerini ifade eden İşlek, "İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile Türkiye geneli geliştirilen bir proje kapsamında Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bin kişilik arama kurtarma ordusu oluşturmak üzere tüm illerde hummalı bir çalışma başlamış bulunmaktadır. Bu kapsam da Şırnak Valiliği, Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün koordinesinde ilk etapta 600 kişilik askeri personelden oluşan eğitimlerimizi başlatmış bulunmaktayız. Bu kapsam da ilk etapta bir eğitim parkuru yaptık. Çakırsöğüt Komando Tugay’ının yerleşkesinde yaptığımız bu parkurda eğitimlerimiz devam etmektedir. Bundan sonraki ayak ise diğer resmi kurumlarımız, örneğin Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekipleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla (STK) bu eğitimlerimizi arttıracağız ve çoğaltacağız. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bin kişilik arama kurtarma ordusu oluşturmak üzere biz faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu faaliyetler kapsamında eğitim uzmanlarımız, arama kurtarma teknisyenlerimiz, Şırnak AFAD’ın bütün personelleri ile birlikte bu projeye destek veriyoruz. Sayın Valimize de teşekkür ediyoruz. Konu afet olunca, AFAD olunca ilimizin bütün imkanlarını bize seferber ediyor” dedi.


Türkiye’nin deprem coğrafyasında olduğunu tektonik ve deprem hareketliliğini çok fazla olduğunu, AFAD olarak buna göre hazırlıklarının en üst seviyede olması gerektiğini aktaran İşlek, “Bugün eğitimimizin tatbikat ayağını tamamlamış bulunmaktayız. Ülkemiz afet ülkesi maalesef. Tektonik hareketler, deprem hareketliliği çok fazla olan bir coğrafya da yaşıyoruz. Bu nedenle biz hazırlıklarımızı en üst seviyede tamamlamamız gerekliliğinin bilinci ile bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu faaliyetler kapsamında Eğitim Şube Müdürümüz Peri hanım, depremde arama kurtarma eğitmenimiz olan Ayşenur hanım, Elif Hanım ve diğer arama kurtarma teknisyeni arkadaşlarımız Ankara’da AFAD Başkanlığımızın yapmış olduğu eğitimleri başarı ile tamamladıktan sonra burada şuanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedirler” diye konuştu.


81 ilde başlatılan eğitimlerin Şırnak’ta da ilk etapta askeri personellere verildiğini kaydeden İşlek, sözlerine şöyle devam etti:


“İlk etapta 516 asker, Kara Kuvvetleri tarafından hazırlanmış, ilimizin bütün taburlarından, tugaylardan, Şenoba’dan Uludere’ye, Cizre’den Silopi’ye bütün askeri karakollardan tim tim asker getirtiyoruz bu parkura. Her bir tim 18 kişiden oluşuyor. Bu bir görevdir, zorunlu bir eğitimdir. İçişleri Bakanlığımızın projesini 100 bin kişi oluşturmak için bütün kurumlar mutabakat zaptı imzaladılar. Bu mutabakat zaptı kapsamında tüm Türkiye’de bu eğitimler başlamış bulunmakta. Bizde Şırnak ayağı olarak eğitimlerimizi başlatmış bulunmaktayız ve tüm çevre ilçelerden, taburlardan, karakollardan kirpiler ile personel taşıyıcı araçlar ile askerleri taşıyoruz buraya. Askerlerimiz eğitimlerini en güzel şekilde alıp olası bir depremde direk enkaza müdahale etmek üzere eğitim alıyorlar.”


100 bin kişilik gönüllü ordusu eğitimlerini tamamlayan personellere AFAD Başkanlığı tarafından sertifika verileceğini kaydeden Şırnak AFAD Eğitim Şube Müdür Vekili Peri Hafta, eğitimlerinin 6 gün sürdüğünü söyledi. Hafta, “ İçişleri Bakanlığımız tarafından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığımız tarafından belirlenmiş olan ders programı neticesinde 6 günlük süren bir eğitim programımız var. Teorik ve uygulamalı eğitimlerimiz 6 gün sürüyor. 6’ıncı günün sonunda teorik uygulamalı olan eğitimlerin harmanlamış bir şekilde saha tatbikatını yapıyoruz. Burada eğitime katılan personel arkadaşlarımız ile birlikte. Öğleden sonra bizim yazılı sınavımız var. 50 sorudan oluşan bir sınavımız var. Sınavı tamamladıktan sonra eğitim programını tamamlamış bulunuyoruz. Sertifikalarımız da İçişleri Bakanlığımız tarafından arkadaşların mail adreslerini ve telefonlarına da gönderiliyor. Depremde arama kurtarma eğitimlerini aldıklarına dair bir sertifika gönderiliyor" şeklinde konuştu.


AFAD İl Müdürlüğünde arama kurtarma teknisyeni Ayşenur Çankaya ise, Ankara’da gördüğü eğitimi Şırnak’ta Mehmetçik’e aktarmak için kentte görevlendirildiğini ifade etti. Yarın deprem olacakmış gibi kursiyerleri hazırladıklarını belirten Çankaya, "Depremde arama kurtarma eğitimlerimiz 2 gün teorik 4 gün uygulamalı olmak üzere burada devam etmekte. Bugün arkadaşlarımız ile birlikte bir tatbikat gerçekleştirdik. Tatbikatların öncesindeki günlerde, sahaya girişler süreçlerimiz var. Kalabalık alanda çalışmamız var, enkaz kaldırma çalışmalarımız var, daha sonrasında kirli giriş, temiz giriş, yandan, üstten kat kaldırma şeklinde kaldırma yastıklarımız var. Bu şekilde kursiyerlerimize gösteriyoruz. Eğittikten sonra da tatbikatlarımızda uygulamalı olarak yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.


(MŞ-RK-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da dev uyuşturucu operasyonunda 53 kişi tutuklandı Bursa Narkotik polisi tarafından Bursa, İstanbul, Yalova, Eskişehir ve Mersin’de eş zamanlı olarak yapılan uyuşturucu operasyonlarında uyuşturucu ticareti yapıp bu yolla gelir elde ettikleri belirlenen 67 şüpheliden 53’ü tutuklandı. Şafak vakti Özel Harekat ve Çevik Kuvvetin de dahil olduğu bin 500 polisli operasyon aksiyon filmleri aratmadı. Kaçan torbacıları evlerin çatılarında kovalayan ekiplere operasyona katılan gece görüşlü helikopterde destek verdi. Gece görüşlü helikopter ve termal kameralı dronun tespit edip koordinatını verdiği torbacılar tek tek yakalandı. Evlerde yapılan aramalarda doğalgaz borularının içerisine, kombiye, ayakkabı içlerine saklanmış uyuşturucu maddeleri narkotik köpekleri tek tek buldu. Uyuşturucu satışından elde edilen 4,5 milyon liralık nakit ve gayrimenkule de el konuldu Edinilen bilgiye göre Bursa İl Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri merkez Yıldırım ilçesi Meydancık ve Beyazıt Mahalleleri ile buradaki uyuşturucu satıcısı kişilerle, bağlantılı İstanbul, Yalova, Eskişehir ve Mersin’de tespit edilen şüpheli kişilerin evlerine ve iş yerlerine şafak vakti eş zamanlı olarak uyuşturucu baskını düzenledi. Özel Harekat, Çevik Kuvvet, eğitimli 8 narkotik köpeği dahil olmak üzere bin 500 polisin katıldığı operasyonun startını İl Emniyet Müdürü Akın Zaimoğlu verdi. Ekipleri "ayağınıza taş değmesin" diye dua ederek uğurlayan Zaimoğlu, tek bir torbacı bile kalmayana dek mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Tepe ışıklarıyla Narkotik yazan ekip araçlarının çıkış görüntüsü görsel şölen oluşturdu. Hava ağarmadan belirlenen tüm adreslere baskın yapan ekipler belirlenen evlerin kapılarını koç başlarıyla kırıp daha önceden kimlikleri belirlenmiş şüpheli şahısları tek tek gözaltına aldı. Narkotik köpeklerinin de yaptığı aramalarda evlerdeki kombilerin içerisine, kombi borularına, ayakkabı içlerine saklanan yüklü miktarda uyuşturucu madde, para ile tabanca ve mermilere el konuldu. Yapılan aramalarda 23 kilo 600 gram metamfetamin, 18 kilo 840 gram sentetik kannabinoid (bonzai), 11 kilo 300 gram esrar, 157 gram bonzai hammaddesi (AMG) 15 gram kokain, 28 adet sentetik ecza hap, 2 adet hassas terazi, 143 bin 930 TL nakit para, 6 adet ruhsatsız tabanca, 203 adet fişek, 3 adet ruhsatsız tüfek, 83 adet kartuş, 1 adet ateş fitilli el yapımı patlayıcı madde ele geçirildi. Ayrıca Uyuşturucu Madde İmalatı ve Ticareti Suçu kapsamında “Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama Suçuna” yönelik şüpheli şahısların suçtan elde ederek akladıkları tespit edilen 4 milyon 500 bin TL değerinde olduğu değerlendirilen; 2 adet arsa, 3 adet araç, 258 bin TL Paraya el konuldu. Eş zamanlı olarak yapılan baskınlarda gözaltına alınan 67 kişi emniyet müdürlüğüne götürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 67 şüpheliden 53’ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Manisa Vali Özkan ilçeleri yakından tanımaya devam ediyor Manisa Valisi Vahdettin Özkan, yürütülen hizmet ve yatırımları yerinde değerlendirmek amacıyla ilçe ziyaretlerine devam ediyor. Vali Özkan Alaşehir ilçesini ziyaret ederek Kaymakam Alper Faruk Güngör ve Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’ndan ilçe hakkında bilgi aldı. Göreve başladığı ilk günden ilçe programlarına başlayan Vali Özkan, Alaşehir ilçesini ziyaret etti. Kaymakam Güngör, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ve kurum yetkilileriyle bir araya gelen Vali Özkan, yürütülen projeleri, kamu hizmetlerini, takip ve iyileştirme çalışmalarını değerlendirdi. Alaşehir Kaymakamlığını ziyaret eden Vali Vahdettin Özkan, Kaymakam Alper Faruk Güngör ve ilçe protokolü tarafından karşılandı. Kaymakamlıkta ilçenin genel durumu ve yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi alan Vali Vahdettin Özkan, Kaymakam Alper Faruk Güngör, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ve ilçe yetkilileri ile birlikte ilçenin potansiyeli, ilçenin gelişimine katkı sağlayacak çalışmalara ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Manisa’nın her alanda gelişmiş ve katma değer üreten bir şehir olduğunu belirten Vali Özkan, “İlçelerimizdeki sanayi, tarım, turizm potansiyelini görmek, verilen hizmetleri yerinde ilçe yetkililerimizle değerlendirmek bizlere ilçelerimiz için gelecekte neler yapılması noktasında önemli veriler sağlıyor. Her ilçemizin farklı özellikleriyle ön plana çıktığını, önemli birer üretim ve istihdam noktaları haline gelmiş olduklarını görüyoruz. Ziyaretlerimizde de mevcut potansiyeli daha da artırma hususunda yapılabilecek çalışmalara ilişkin istişarelerde bulunuyoruz.” dedi.