GÜNDEM - 06 Temmuz 2024 Cumartesi 13:15

Şırnak’ta 600 Mehmetçik AFAD gönüllüsü olmak için eğitim alıyor

A
A
A
Şırnak’ta 600 Mehmetçik AFAD gönüllüsü olmak için eğitim alıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının "100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesi" kapsamında Şırnak’ta AFAD İl Müdürlüğünce askeri personele yönelik eğitim programı düzenlendi. 600 Mehmetçik, AFAD gönüllüsü olmak için birbirleri ile mücadele ediyor.


Şırnak’ta Mehmetçik’e depremlere hazırlık için arama kurtarma ve ilk yardım eğitimi veriliyor. AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda arama kurtarma ve ilk yardım konularında teorik eğitim verilen askerler, daha sonra Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığında oluşturulan tatbikat alanında uygulamalı eğitimlere katılıyor.


Şırnak’ta görev yapan askerler, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı’nda oluşturulan eğitim alanında, deprem anında ekip organizasyonu ve takım çalışmasının önemi ile ilgili yapılan bilgilendirilmenin ardından senaryo gereği, bir binada molozların altında kalan ve yer tespiti yapılan bir depremzedenin en kısa zaman içerisinde bulunduğu enkazın altından çıkarılarak hastaneye sevkini sağlamak için adeta zamanla yarışıyor. Enkaz altından çıkarılan depremzede sedye ile alanda hazır bekletilen ambulansa konularak tedavi edilmek üzere hastaneye sevki sağlandı.


Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup 600 personelden teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayanlara AFAD tarafından sertifika verilecek.


AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, İHA muhabirine, İçişleri Bakanlığınca geliştirilen proje ile Cumhuriyet’in 100. yılında belirlenen “100 bin kişilik arama kurtarma ordusu” oluşturmak için yürütülen çalışmaya Şırnak’ta ilk etapta 600 askeri personeline eğitim vererek katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.


Yaklaşık 2,5 ay önce başlatılan eğitimlerde bugüne kadar 252 askeri personele eğitim verdiklerini ifade eden İşlek, "İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile Türkiye geneli geliştirilen bir proje kapsamında Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bin kişilik arama kurtarma ordusu oluşturmak üzere tüm illerde hummalı bir çalışma başlamış bulunmaktadır. Bu kapsam da Şırnak Valiliği, Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün koordinesinde ilk etapta 600 kişilik askeri personelden oluşan eğitimlerimizi başlatmış bulunmaktayız. Bu kapsam da ilk etapta bir eğitim parkuru yaptık. Çakırsöğüt Komando Tugay’ının yerleşkesinde yaptığımız bu parkurda eğitimlerimiz devam etmektedir. Bundan sonraki ayak ise diğer resmi kurumlarımız, örneğin Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekipleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla (STK) bu eğitimlerimizi arttıracağız ve çoğaltacağız. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bin kişilik arama kurtarma ordusu oluşturmak üzere biz faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu faaliyetler kapsamında eğitim uzmanlarımız, arama kurtarma teknisyenlerimiz, Şırnak AFAD’ın bütün personelleri ile birlikte bu projeye destek veriyoruz. Sayın Valimize de teşekkür ediyoruz. Konu afet olunca, AFAD olunca ilimizin bütün imkanlarını bize seferber ediyor” dedi.


Türkiye’nin deprem coğrafyasında olduğunu tektonik ve deprem hareketliliğini çok fazla olduğunu, AFAD olarak buna göre hazırlıklarının en üst seviyede olması gerektiğini aktaran İşlek, “Bugün eğitimimizin tatbikat ayağını tamamlamış bulunmaktayız. Ülkemiz afet ülkesi maalesef. Tektonik hareketler, deprem hareketliliği çok fazla olan bir coğrafya da yaşıyoruz. Bu nedenle biz hazırlıklarımızı en üst seviyede tamamlamamız gerekliliğinin bilinci ile bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu faaliyetler kapsamında Eğitim Şube Müdürümüz Peri hanım, depremde arama kurtarma eğitmenimiz olan Ayşenur hanım, Elif Hanım ve diğer arama kurtarma teknisyeni arkadaşlarımız Ankara’da AFAD Başkanlığımızın yapmış olduğu eğitimleri başarı ile tamamladıktan sonra burada şuanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedirler” diye konuştu.


81 ilde başlatılan eğitimlerin Şırnak’ta da ilk etapta askeri personellere verildiğini kaydeden İşlek, sözlerine şöyle devam etti:


“İlk etapta 516 asker, Kara Kuvvetleri tarafından hazırlanmış, ilimizin bütün taburlarından, tugaylardan, Şenoba’dan Uludere’ye, Cizre’den Silopi’ye bütün askeri karakollardan tim tim asker getirtiyoruz bu parkura. Her bir tim 18 kişiden oluşuyor. Bu bir görevdir, zorunlu bir eğitimdir. İçişleri Bakanlığımızın projesini 100 bin kişi oluşturmak için bütün kurumlar mutabakat zaptı imzaladılar. Bu mutabakat zaptı kapsamında tüm Türkiye’de bu eğitimler başlamış bulunmakta. Bizde Şırnak ayağı olarak eğitimlerimizi başlatmış bulunmaktayız ve tüm çevre ilçelerden, taburlardan, karakollardan kirpiler ile personel taşıyıcı araçlar ile askerleri taşıyoruz buraya. Askerlerimiz eğitimlerini en güzel şekilde alıp olası bir depremde direk enkaza müdahale etmek üzere eğitim alıyorlar.”


100 bin kişilik gönüllü ordusu eğitimlerini tamamlayan personellere AFAD Başkanlığı tarafından sertifika verileceğini kaydeden Şırnak AFAD Eğitim Şube Müdür Vekili Peri Hafta, eğitimlerinin 6 gün sürdüğünü söyledi. Hafta, “ İçişleri Bakanlığımız tarafından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığımız tarafından belirlenmiş olan ders programı neticesinde 6 günlük süren bir eğitim programımız var. Teorik ve uygulamalı eğitimlerimiz 6 gün sürüyor. 6’ıncı günün sonunda teorik uygulamalı olan eğitimlerin harmanlamış bir şekilde saha tatbikatını yapıyoruz. Burada eğitime katılan personel arkadaşlarımız ile birlikte. Öğleden sonra bizim yazılı sınavımız var. 50 sorudan oluşan bir sınavımız var. Sınavı tamamladıktan sonra eğitim programını tamamlamış bulunuyoruz. Sertifikalarımız da İçişleri Bakanlığımız tarafından arkadaşların mail adreslerini ve telefonlarına da gönderiliyor. Depremde arama kurtarma eğitimlerini aldıklarına dair bir sertifika gönderiliyor" şeklinde konuştu.


AFAD İl Müdürlüğünde arama kurtarma teknisyeni Ayşenur Çankaya ise, Ankara’da gördüğü eğitimi Şırnak’ta Mehmetçik’e aktarmak için kentte görevlendirildiğini ifade etti. Yarın deprem olacakmış gibi kursiyerleri hazırladıklarını belirten Çankaya, "Depremde arama kurtarma eğitimlerimiz 2 gün teorik 4 gün uygulamalı olmak üzere burada devam etmekte. Bugün arkadaşlarımız ile birlikte bir tatbikat gerçekleştirdik. Tatbikatların öncesindeki günlerde, sahaya girişler süreçlerimiz var. Kalabalık alanda çalışmamız var, enkaz kaldırma çalışmalarımız var, daha sonrasında kirli giriş, temiz giriş, yandan, üstten kat kaldırma şeklinde kaldırma yastıklarımız var. Bu şekilde kursiyerlerimize gösteriyoruz. Eğittikten sonra da tatbikatlarımızda uygulamalı olarak yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.


(MŞ-RK-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta 400 sporcu için kuşak terfi töreni düzenlendi Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen karate kurslarına katılan 7-18 yaş arasındaki 400 sporcu, kuşak terfi töreninde büyük heyecan yaşadı. Muş Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen tören, sporcuların sergilediği karate gösterileriyle renklenirken, çocukların ve ailelerinin mutluluğu görülmeye değerdi. Kuşak terfi belgelerini alan sporcular, gelecek hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Karate Kuşak Terfi Töreninde konuşan Muş Valisi Avni Çakır, Gençlik ve Spor Müdürlüğünün devam eden birçok kursunun olduğunu söyledi. Karate kursundaki 400 çocuğun kuşak heyecanına şahitlik ettiklerini söyleyen Vali Çakır, “Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan karate kursunda mezun olan 400 çocuğumuzun kuşak terfi törenine bizlerde eşlik ettik. İlimizde çeşitli branşlarda açmış olduğumuz kurslarda yaklaşık 5 bin çocuğumuza sporun değişik branşlarında eğitim vermekteyiz. Bu anlamda hem Valilik olarak hem de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak sporun tabana yayılmasında önemli çalışmalar sunmaktayız. Lisanslı sporcularımızın ve bölgelerdeki turnuvalara katılan sporcularımızın sayılarının artması anlamında yoğun çaba gösteriyoruz. Geleceğimiz güçlü ve sağlık nesiller üzerinde yükseleceğinin farkındayız. Buradan tüm velilerimize çağrımdır. Çocuklarınızı mutlaka bir spor branşına kaydedin. Çocuklarınızda ki mental ve fiziksel olarak pozitif değişimi sizlerde görün” dedi. Karate kurslarının yıl boyunca devam edeceğini ve çocukların sporla iç içe büyümeleri için farklı branşlarda çalışmalar yürüttüklerini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Müdürlüğümüz bünyesinde açmış olduğumuz kursumuzun kuşak terfi törenini bu gün gerçekleştirmiş olduk. 4 aydır burada gördükleri kursta ve sınavda başarı gösteren 400 sporcumuz için karate kuşak terfi töreni düzenledik” şeklinde konuştu.
Ankara Bakan Işıkhan, KPDK Toplantısı’na başkanlık etti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Başkanlığı’nda Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı düzenlendi. Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda konuşma yapan Bakan Işıkhan, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu görevlileri sendikaları arasındaki sosyal diyaloğun geliştirilmesi amacıyla KPDK’nın toplandığını hatırlatarak, “Bu toplantıda sizlerin de görüşleri çerçevesinde önemli adımlar atacağımıza, önemli istişarelerde bulunacağımıza inancım tamdır. Tüm sendikalarımız gibi memur sendikalarımız da çalışma hayatımızın en önemli mekanizmalarından birisidir. Bu nedenle, sosyal paydaşlarımızla bir araya geliyor, istişare ve diyalog mekanizmalarımıza ayrı bir önem veriyoruz” ifadesini kullandı. Geçmiş dönemde Kamu Personeli Danışma Kurulu’nu ve Üçlü Danışma Kurulu’nu topladıklarını anımsatan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Çalışma Meclisi’ni gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ise 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarını içeren Toplu Sözleşme müzakerelerini gerçekleştirdik. 7. Dönem Toplu Sözleşme müzakerelerinde hizmet kollarına ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarıyla kamu görevlilerinin geneline yönelik çok sayıda kazanım elde edildi” diye konuştu. “Sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlilerinin yaklaşık yüzde 75’i sendikalıdır” Bakan Işıkhan, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program çerçevesinde, Türkiye Yüzyılında çalışanların refahının artmasının ana amaçları olduğuna vurgulayarak, “Çalışma hayatındaki değişliklere uyum sağlanabilmesi bakımından sendikal örgütlenmenin önemini de bir kez daha hatırlatmak isterim. Kamu görevlileri sendikalarımız bugün milyonlarca kamu çalışanı üyeye sahipler. Son yayımlanan Tebliğ incelendiğinde, toplam kamu görevlisi sayısı 2 milyon 994 bin 550, toplam sendikalı memur sayısı 2 milyon 251 bin 330 olmakla birlikte, oransal olarak sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlilerinin yaklaşık yüzde 75’i sendikalı olarak görünmektedir. Kamu görevlileri sendikalarımız çalışanlarının yaşam koşullarını en iyi seviyeye getirme gayretini, toplu sözleşmeler ve istişare mekanizması olan Kamu Personeli Danışma Kurulu aracılığıyla dile getirmektedirler” ifadelerine yer verdi. “Çeşitli yasal düzenlemelerle sendikal mevzuatlarda iyileştirmeler yaptık” Bu anlayışın, devletin ve sosyal tarafların karşılıklı etkileşimiyle mümkün olduğunu kaydeden Işıkhan, “Anayasamızda ve diğer alt düzenlemelerde, sendika kurma, bunlara üye olma, toplu sözleşme yapma ve çeşitli sosyal diyalog mekanizmalarıyla görüşmeler yapılması gibi haklar oldukça önemli kazanımlara vesile olmaktadır. Kamu çalışanlarımıza sendika kurma hakkı 1995 yılında Anayasa değişikliği ile tanındı. Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarının kuruluşundan tutun da bu sendikalara üye olabilecek kamu görevlilerinin hak ve sorumluluklarına kadar çok sayıda düzenlemeye yer veren 4688 sayılı Kanun ise 2001’de yürürlüğe girdi. İlk kez hükümetlerimiz döneminde 2010 Anayasa değişikliği ile de kamu görevlilerimize toplu sözleşme yapma hakkı tanındı. Öte yandan, çeşitli yasal düzenlemelerle sendikal mevzuatlarda iyileştirmeler Hükümetlerimiz döneminde yapılmış ve yenilikçi politikalarımızın göstergesi olan bu değişiklikler her zaman yapılmaya da devam edecektir” açıklamasında bulundu. “Kamu personel yönetiminde çözülemeyeceği düşünülen çok sayıda konu çözüme kavuşturulmuştur” Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından bu yana özellikle kamu görevlileri sendikacılığında son derece önemli değişikliklerin hayata geçirildiğine dikkati çekerek, şunları aktardı: “Bakanlığımızın sosyal devlet anlayışını temsil eden bir kurum olması ve çalışma hayatının en önemli paydaşları olarak gördüğümüz sendikalarımıza verdiğimiz önem doğrultusunda laf değil icraat üretme anlayışımızla her zaman olduğu gibi çalışmalarımıza kaldığı yerden devam edeceğiz. Hükümetlerimizce, kamu personel mevzuatında başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu olmak üzere, diğer alt mevzuatlarda ve ilgili diğer mevzuatlarda kamu personelimizin lehine çok sayıda değişikliklere imza atıldı. Geçmiş dönemlerde, kamu personel yönetiminde çözülemeyeceği düşünülen çok sayıda konu çözüme kavuşturulmuştur.” Memurların hafta sonu şehir dışına çıkış yasağı, toplu sözleşme yapamaması, kamuda başörtüsü yasağı gibi demokrasiyle bağdaşmayan çok sayıda uygulamanın ortadan kaldırıldığına vurgu yapan Işıkhan, “Cumhuriyetimizin 101. Yılını kutladığımız bu zamanlarda yukarıda saydığım reformları yerine getirmenin gururunu yaşadığımızı belirtmek isterim. Elbette, 22 yılı geride bırakan hükümetimizin kamu görevlilerimize ve kamu görevlileri içerisinde özellikle değinilmesi gereken dezavantajlı gruplara yönelik sağladığı ‘Engelli personel çalıştırma yükümlülüğü’ gibi kolaylıklara, imkanlara sizler her zaman şahit oldunuz” dedi. Bakan Işıkhan, çok sayıda hizmet ve sosyal diyalog mekanizmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerinde ve zamanında uygulandığını belirterek, “Söz üreten değil, icraat üreten, vatandaş odaklı, demokratik ve sosyal devleti esas alan yönetim anlayışının temsilcisi olarak kamu çalışanlarımız için gelecekte yapacağımız hizmetlerin en sağlam teminatı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetlerimizin geçmişte yapmış olduğu dönüşümlerdir” şeklinde konuştu. Toplantının ana çerçevesini oluşturan sosyal diyaloğun geliştirilmesi konusu, kamu görevlilerinin karşılaştığı genel nitelikli sorunlar bağlamında ele alındı. Işıkhan, ‘Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği’ temasıyla gerçekleştirilen KPDK Kasım ayı toplantısının hayırlı olmasını dileyerek, konuşmasının sonunda her zaman emeğin ve emekçinin sesi olmaya devam edeceklerini söyledi. Bakan Işıkhan’ın konuşmasının ardından, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras da söz alarak birer konuşma yaptı.