ASAYİŞ - 23 Eylül 2024 Pazartesi 08:27

Türkeli’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

A
A
A
Türkeli’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Sinop’un Türkeli ilçesinde, motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kazada bir kişi yaralandı.


Alınan bilgiye göre, Furkan Yılmaz idaresindeki motosiklet, seyir halindeyken Gemiyanı Mahallesi Yaşar Topçu Caddesi Alfa Gıda mevkiinde U dönüşü yapan Okan Şentürk idaresindeki otomobil ile çarpıştı.


Kazada motosiklet sürücüsü Furkan Yılmaz yaralanarak, ambulansla Türkeli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.


Yaralının ayağında kırık olduğu belirtilirken, kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.



Türkeli’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Armut ağacı sonbaharda çiçek açtı Gümüşhane’de eylül ayının son günlerinde üzeri çiçekle dolan armut ağacı görenleri şaşırtıyor. Normalde ilkbaharda çiçek açan ve yaz mevsiminde meyve veren armut ağacının eylül ayının son günlerinde yeniden çiçek açması şaşkınlığa sebep oldu. Merkeze bağlı Harmancık köyü sınırlarındaki Organize Sanayi Bölgesinde 2 yıl önce dikilen genç armut ağacı bu yıl fazlaca meyve verdi. Meyvelerinin yanında üzeri beyaz çiçeklerle dolan armut ağacı mevsim normallerine aykırı görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bu olağandışı durumu gözlemleyen vatandaşlar, yaşanan iklim değişikliklerinin bitki örtüsüne etkilerinin şaşırtıcı olduğunu ifade ediyor. Son yıllarda Gümüşhane coğrafyasında sıklıkla karşılaşılan durum ani sıcaklık değişimleri ve dengesiz hava şartlarının özellikle genç ağaçların biyolojik döngülerini etkiliyor. Armut ağacının çiçek açtığını gören vatandaşlar şaşkınlıklarını dile getirirken ağacın baharı hatırlatan görüntüsü de ilgi çekiyor. “Kıyamet alameti diyen de var düzensiz hava şartları diyen de” Ağacı 2 yıl önce kendi elleriyle bahçeye diktiğini kaydeden Samet Ülker, “Bu yıl farklı bir şekliyle karşılaştık. Hem armut hem çiçekleriyle birlikte olunca gerçekten hayatımızda ilk defa böyle bir şey gördük. Onun için şok içerisindeyiz. Büyüklerimiz bu gibi şeyler gördüğümüzde genellikle şakayla da olsa bu kıyamet alameti diye ifade eder. Benim tahminim hem o olabilir hem de düzensiz hava şartlarının olmasında etki olduğunu düşünüyorum” dedi. “Hızını alamadı ikinci bir armut toplayacağız diye düşünüyoruz” Birkaç gün önce ağaca baktığında tomurcukları gördüğünde ilgisini çektiğini ifade eden Ülker, “2-3 gün önce yeni yeni tomurcuklanıyordu, ilgimi çekti. Bir gün içerisinde bayağı bir çiçek açtı. Bu ağacı kış armudu olarak aldık, dikimini yaptık. Geçen sene bu kadar meyve vermedi ama belli bir çiçek açıp dökmüştü. Ama bu sene gerçekten diğer meyveler gibi bayağı bir döküm yaptı. Dökümün neticesinde de güzel armutlarımız oluştu ama armutlarımız oluştuktan sonra da böyle ikinci bir çiçek açımıyla hızını alamadı ikinci bir armut toplayacağız diye düşünüyoruz. Çiçeklerin yanında ağacın üzerinde çok sayıda tomurcuk da var. Eğer dökülmezse 2-3 gün içerisinde tamamen ağacın çiçek olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “Bu yaşıma kadar meyveyle birlikte armudun çiçek açtığını görmemiştim” Ülker’in 81 yaşındaki babası Halil Ülker ise ilk defa armut ağacında hem meyve hem de çiçeği gördüğünü belirterek “Bu sıcakların oluşumundan ileri geliyor tahminim. Meyveyle birlikte armudun çiçek açtığını görmemiştim. Gördüm böyle de zamansız görmedim böyle yani. Bu sıcaktan oldu bu yani. Her meyve olmayabiliyor ama işte bu neyse sıcağa boyun eğdi” diye konuştu.
Artvin Artvin’de 300 yıllık su değirmeni kullanılmaya devam ediyor Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık köyünde yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi su değirmeni, köylüler tarafından kullanılmaya devam ediyor. Köyde yetiştirilen mısırlar, imece usulüyle seçildikten sonra sırayla aileler tarafından bu tarihi değirmende öğütülüyor. Artvin’in "Sakin Şehir" ünvanlı Şavşat ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Meydancık köyünde geleneksel yaşam devam ediyor. Mimarisi, kültürü ve doğasıyla dikkat çeken Maydancık köyü tescilli yöre motifli ahşap evleriyle sakin şehrin gözde köylerinden biri. Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köy halkı, kışlık yiyeceklerini imece usulü hazırlıyor. 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi su değirmeni, köylüler tarafından kullanılmaya devam ediyor. Köyde yetiştirilen mısırlar, imece usulüyle seçildikten sonra sırayla aileler tarafından bu tarihi değirmende öğütülüyor. Köy halkı, değirmenin anahtarını kapının yanına bırakıyor. İhtiyacı olanlar, diledikleri zaman gelip işlemlerini tamamlayıp, temiz bırakarak değirmeni kullanıyor. Görevlisi olmayan değirmen, bu düzenle köylülerin ortak kullanımı için hizmet vermeyi sürdürüyor. Artvin’in doğal ve kültürel zenginliklerinden biri olan bu tarihi su değirmeni, köyde sürdürülen geleneksel tarım yöntemlerinin bir parçası olarak yaşatılmaya devam ediyor. Köyde yapılan değirmenlerin ustasının olmadığını köy halkının birlikte yaptığını ifade eden yöre halkından Onur Ekin “Köyde her evde bir değirmen kullanan usta olur. Bizim evde babaannem kullanır. Ben de babaannemden öğrendiğim kadarıyla mısır öğütmeye çalışıyorum. Köy halkının bu zamana kadar aktardığı kültürü gelenekleri bizde nesilden nesille aktarmaya çalışıyoruz. Köy değirmeninin 300 yıllık olduğu söyleniyor. Köydeki ev halkı sırayla değirmendeki mısırını öğütüp kışlık yiyecekleri hazır edip hale getiriyor” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır DEM Partili belediye ’Şehit Ali Gaffar Okkan’ isminin verildiği yerleşkenin adını değiştirdi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, Halkların Eşiklik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Kayapınar Belediyesi’nin şehit Ali Gaffar Okkan’ın adının verildiği spor kompleksinin ismini değiştirmesine tepki göstererek, "Gaffar Okkan, Diyarbakır’a ve spora büyük bir sevgi ve hassasiyetle bağlı bir isimdi. Onun adı bu şehirde sporun ve gençliğin sembolüdür ve öyle kalmalıdır" dedi. DEM Partili Kayapınar Belediyesi’nin 6 Eylül günü yapılan Belediye Meclis toplantısında, ilçedeki Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesi’nin ismi ’Barış Spor Kompleksi’ olarak değiştirildi. Karara tepkisini sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla dile getiren AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Raşit Ocak, Gaffar Okkan’ın bu kent için barış ve spora büyük katkılar sağlamış bir isim olduğunu belirtti. Ocak, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Gaffar Okkan, şehirle bütünleşmiş, bu kentte spor ve toplumsal barış için önemli katkılarda bulunmuş ve halkın sevgisini kazanmış önemli bir isimdir. Diyarbakırlılar, Okkan’a duyduğu sevgi ve saygıdan dolayı hatırasını yaşatmak için çocuklarına onun ismini verdiler. Böylesine vatandaşların sevgisini kazanmış bir ismin adını spor kompleksinden kaldırmak, Diyarbakır’ın değerlerine büyük bir saygısızlıktır. Spor ve barış kavramlarını Gaffar Okkan’dan ayırmak mümkün değil. Bu tür girişimler, toplumda ayrışmayı ve kutuplaşmayı artırır. Bundan eminiz ki gönüllerde taht kurmuş ve hala duvarlarında fotoğrafı asılı bulunan Okkan’ın isminin spor kompleksinden kaldırılması, her kesimden Diyarbakırlıları derinden yaralayacaktır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Şehir yönetmek, isimler üzerinden siyaset yapmak değil, hizmet ve yenilik üretmektir."