ASAYİŞ - 05 Temmuz 2024 Cuma 10:40

Kurtalan’da uyuşturucu firarisi yakalandı

A
A
A
Kurtalan’da uyuşturucu firarisi yakalandı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde uyuşturucu madde kullanmak suçundan hakkında 7 yıl 22 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan F.T. yakalandı.


Siirt İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Kurtalan İlamat ve İnfaz Bürosunca uyuşturucu madde kullanmak suçundan 7 yıl 22 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan F.T., Kurtalan ilçesinde yakalanarak, sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kahverengi kokarcanın yoğun çiftleşme döneminde üreticilere uyarı Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi kokarca tahribatının önüne geçebilmek için üreticilerimizin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, yoğun çiftleşme-yumurta bırakma evresinde olduğu bu dönemde ruhsatlı bitki koruma ürünleri ilaçlama yapmaları gerekmektedir" dedi. Samsun’da, 2023 yılı Eylül ayından itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başkanlığında, 93 teknik eleman, paydaş kurum ve kuruluşların da katılımı ile kahverengi kokarca ile mücadele, Samsun ve 17 ilçe çalışma gruplarının çalışmalarıyla aralıksız devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, konu ile ilgili "Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) mücadelesi teknik talimatı ve kahverengi kokarca eylem planı çerçevesinde kahverengi kokarca mücadele, eğitim-yayım ve kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başarılı ve etkin bir şekilde yürütülmektedir. Kahverengi kokarcanın mücadelesi ülkemiz, bölgemiz ve fındığın en önemli zararlısı olduğu için, ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Kahverengi kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, kivi, şeftali, erik, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan, incir, çeltik, soya fasulyesi gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı oluşturmaktadır” diye konuştu. "Ruhsatlı bitki koruma ürünleri ilaçlama yapın" Kahverengi kokarca ile mücadelede üreticilere uyarılarda bulunan Müdür İbrahim Sağlam, "İlimizde başta fındık olmak üzere; ekonomik anlamda, üretimi yapılan diğer tarım ürünlerimiz, üreticilerimizin başlıca gelir kaynağını oluşturmaktadır. Fındığın en önemli zararlısı olan kahverengi kokarca tahribatının önüne geçebilmek için; üreticilerimizin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, yoğun çiftleşme-yumurta bırakma evresinde olduğu bu dönemde, yüksek oranda bir nimph artışı ile (4. ve 5. dönem) karşılaşmamak ve oluşabilecek ’lekeli, acılı iç’ zararını engellemek için son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye de dikkat ederek, ruhsatlı bitki koruma ürünleri ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Ayrıca ilimizde trissolcus japonicus (samuray arıcığı) salımı yapılan alanlarda, kimyasal ilaçlamaların sınırlandırılması gerekmekte ve böylece biyolojik mücadeleden de azami fayda sağlanmaktadır. Üreticilerimiz ayrıntılı bilgiye sahip olmak için il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak kahverengi kokarca mücadelesinde başarıya ulaşmakta önemli aşama kaydedebilirler” şeklinde konuştu.
Bursa Gemlik’te minik yüzücüler birincilik için yarıştı Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından düzenlenen 7-8 Yaş Ulusal Gelişim Projesi Yaza Merhaba Yüzme Şenlikleri, Gemlik Belediyesi ve Gemlik Belediyespor ev sahipliğinde, Sosyal Yaşam Merkezi Yüzme Havuzu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe yaklaşık 200 sporcu katılırken, minik yüzücüler birincilik için kıyasıya mücadele ettiler. Yarışların sonunda, kazanan ya da kaybedenin olmadığı bir etkinlik olduğunu vurgulayan Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, tüm sporculara madalya ve katılım belgesi takdim etti. Yarışlara uzaktan ve yakından katılım gösteren herkese teşekkür eden Başkan Deviren, “Türkiye Yüzme Federasyonu, Gemlik Belediyesi ve Gemlik Belediyespor işbirliği ile düzenlenen 7-8 Yaş Ulusal Gelişim Projesi Yaza Merhaba Yüzme Şenlikleri’ne katılan tüm kulüplerimize, sporcularımıza ve ailelerine teşekkür ediyoruz. Organizasyonda büyük emeği geçen Belediyespor yöneticimiz ve yarışların başhakemi Pelin Sarıkaya hocamıza ve belediyespor yöneticilerimize de teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün, Gemlik Belediyesi olarak yatırımlarımızı çocuklarımıza yapmamız gerektiğini bir kez daha gördük. Çocuklarımızı spora teşvik eden velilerimize de çok teşekkür ediyoruz. Sağlıklı bir toplum, bu çocuklarımızla gelişecek ve aralarından nice Avrupa ve dünya şampiyonu çıkacak. Gemlik’imize yakışır daha gelişmiş bir olimpik havuz için çalışmalarımıza başlayacak ve en kısa sürede ilçemize kazandıracağız” şeklinde konuştu.
Düzce Matematik öğretmenliğinden lavanta yetiştiriciliğine DÜZCE (İHA) – Düzce’de pandemi döneminde eşinin köyüne yerleşen matematik öğretmeni Esra Eser, yetiştirdiği lavantalarla çiftçiliğe adım attı. Ayrıca lavantadan aromatik ürünler üreten Esra Eser, köy kadınlarına öncülük ederek tarımsal kalkınma kooperatifini de hayata geçirdi. Düzce’de, korona virüs döneminde eşinin Düzce merkeze bağlı Konaklı köyüne yerleşen matematik öğretmeni Esra Eser, burada köy hayatına adapte olmak için yetiştirebileceği bitki arayışına girdi. Uzun arayışlar sonrasında ve İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un da yardımlarıyla lavanta yetiştirmeye karar veren Eser, kayınvalidesine ait evin yanındaki araziye Düzce’de ilk defa lavanta ekti. Lavantaların kokusu ve görüntüsüyle bir anda ilgi odağı olan Esra Eser, yetiştirdiği lavantalardan aromatik ürünler yapmaya başladı. Lavanta sabunundan kremlerine, oda spreylerinden balına kadar birçok ürün üreten Eser, bunları da internet üzerinden pazarlamaya başladı. Kadın kooperatifine öncülük etti Esra Eser, ayrıca Konaklı köyünde yaşayan ancak çiftçilik yapmayan kadınları da harekete geçirerek Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu. Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun’un da teşvikiyle köydeki kadınlarla birlikte tarımsal bitkiler yetiştiren Esra Eser, bu ürünleri de yine katma değeri yüksek ürünler haline getirerek pazarlamaya başladı. "Severek yapınca her şey kolay oluyor" Köy hayatını ve lavanta bahçesini anlatan Esra Eser, "Matematik öğretmeniydim, şu an çiftçilik yapıyorum. Korona virüs dönemiydi. Eşim ile birlikte şehirde yaşıyorduk. Köye geldik. Bir şeyler ekip biçmek istiyorduk. Bu süreçte lavanta fikri çok güzel geldi. Düzce’de lavantayı ilk defa denedik. Çok da güzel oldu. Düzce’de yetişmeyen bir şey yok ama lavanta da çok güzel oldu. Bunun üzerine devam ettik. Şehir hayatından köy hayatına geçişte severek yaptıktan sonra zor bir şey yok. Merakım vardı. Çok da severek yapıyorum. Tabii bu noktada destek verenlerimiz de, eğitim verenlerimiz de çok oldu. Tarım ve Orman İl Müdürümüz Esra Uzun ziraat mühendisleriyle her konuda arkamızda oldu. Bu nedenle çok da işin zorluğunu yaşamadım açıkçası. Bizim lavantalarımız sağlık ve gıda sektöründe kullanılan lavanta türü. Yağından ve suyundan yan ürünler yapıyoruz. Sabun, krem vesaire gibi" dedi. Şehir hayatından kaçarak yerleştiği köyde hem kendi hayatını hem de köydeki kadınların hayatına dokunan Esra Eser’in lavanta tarlası ise vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, lavanta tarlasını ziyaret ederek, lavantaların arasında bol bol fotoğraf çektiriyorlar.