KÜLTÜR SANAT - 25 Aralık 2024 Çarşamba 10:07

Doğadan topladıkları bitkileri kaynatarak kenevir kumaşlarını renklendiriyorlar

A
A
A
Doğadan topladıkları bitkileri kaynatarak kenevir kumaşlarını renklendiriyorlar

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nde kenevirden üretilen ürünler tamamen doğal boyalar ile renklendiriliyor. Doğadan toplanan çeşitli bitkilerin kökleri, yaprakları, çiçekleri kaynatılarak elde edilen renkler, kenevir ürünlerini süslüyor.


Kenevirden çanta, elbise ve farklı ürünler üreten Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, ürettiği bu ürünleri tamamen doğal boyalar ile renklendiriyor. Doğadan toplanılan papatya, yaprak, fındık ve ceviz kabuğu gibi ürünler ilk olarak kaynatılıyor. Daha sonra bu ürünleri renkleri el emeği üretilen kenevirleri renklendiriyor.



Unutulmaya yüz tutmuş kök boya tekniği


Unutulmaya yüz tutmuş kök boya tekniğini yeniden canlandırmak istedikleri ifade eden Samsun Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Öğretmeni Çiğdem Çakmak Kılıç, "Atölyemizde kendi dokuduğumuz kenevir kumaşlarımızı doğadan elde ettiğimiz bitkilerle boyuyoruz. Bazı bitkilerin kabuklarından bazılarının çiçeklerinden, bazılarının köklerinden faydalanıyoruz. Bunlardan birisi de kök boya dediğimiz kırmızı boyadır. Bunu toprağın altından çıkartıyoruz ve kenevir kumaşlarımızı boyamada kullanıyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş doğal boya sanatımızı yeniden canlandırmak istiyoruz. Bunun için doğal boya reçeteleri hazırlıyoruz. Olgunlaşma enstitülerinin birlikte yürüttüğü ‘Köklerin Boyası Projesi’ var. Bunlar için atölyemizde reçeteler üretiyoruz. Dokuma atölyemizde kenevir iplerini kumaşa çeviriyoruz. Bunları atölyemizde boyayarak modern kıyafetler dikiyoruz. Modern kıyafetlerin üretiminde ve ev tekstilinde kullanıyoruz. Kenevir gibi doğal bir ürüne yine doğal malzemeler ile boyadığımız için daha doğal bir ürün elde ediyoruz. Sağlığa hiçbir zararı olmuyor" dedi.



Doğadan topladıkları bitkileri kaynatarak kenevir kumaşlarını renklendiriyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van DAKA yönetimi 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirdi Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yönetim kurulu, 2024 yılı son toplantısı video konferans sistemi ile Yönetim Kurulu Başkanı Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında gerçekleştirildi. Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınma ve gelişimine yönelik stratejileri ele almak ve işbirliği imkanlarını değerlendirmek amacıyla Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında video konferans sistemi üzerinden DAKA yönetim kurulu 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirildi. 2024-2028 bölge planına İlişkin hususlar, 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projelerine ilişkin bilgilendirmeler, fizibilite desteği programı başvuruları, ajans hizmet binaları ile ilgili hususlar ve personele ilişkin hususlar, 2025 yılı çalışma programı ve bütçe gündeme alınarak değerlendirildi. Toplantıda ayrıca; Hakkari’nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Bakanlığa iletilen “Çukurca’da Su Sporları Projesi” ile “Anadoludakiler-Çukurca Tahini Dolum, Paketleme ve Satış Tesisi Projesi” ve iletilen diğer projelerin detayları değerlendirildi. Bölgenin potansiyeli, ekonomisi, yatırım fırsatları ve kalkınma hedeflerinin de değerlendirildiği toplantı, dilek ve temenniler ile son buldu. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Hakkâri Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Bitlis Belediye Başkanı, Bitlis ve Muş İl Genel Meclisi Başkanları, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri ticaret odaları başkanları ve DAKA Genel Sekreteri Halil ibrahim Güray katıldı.
Kayseri Erciyes Anadolu Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları devam ediyor Erciyes Anadolu Holding CEO’su Doç. Dr. Alpaslan Baki Ertekin, sürdürülebilirlik kapsamında holdinge bağlı şirketlerin ihracatta avantajlarını kaybetmemek, karbon ayak izlerini sıfırlamak için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bizim izimiz daha yeşil, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya için attığımız ve atacağımız adımlar” dedi. Alpaslan Baki Ertekin, yapılan çalışmalarla ilgili sosyal medya paylaşımında yaptığı açıklamasında, “Holding olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımıza 2019 yılında başladık. Holding Sürdürülebilirlik Müdürlüğünü 2020’de kurduk. Holdingimize bağlı şirketlerimiz ihracatta avantajlarını kaybetmemek, karbon ayak izlerini sıfırlamak için 2020 yılından itibaren sürdürülebilirlik çalışmaları yapıyorlar. Holdingimize bağlı üretim yapan tüm şirketlerimiz için 2021 yılında 43,24 MWp Çatı ve 169 MWp Arazi olmak üzere toplam 212,24 MWp GES yatırımı kararı aldık. RHG Enertürk Enerji şirketimizin danışmanlığı ve koordinasyonunda Şanlıurfa’nın Viranşehir, Akçakale, Harran ilçelerinde ve Van’ın Başkale ilçesinde arazi tespiti, çağrı mektubu alınması, ÇED, imar gibi yaklaşık 2-2,5 yıl süren tüm süreçleri tamamlayarak 212,24 MWp yatırımın 143,24 MWp kısmını hizmete aldık. Çatı GES projelerimizin tamamını hizmete aldık. Yapımı tamamlanmayan 69 MWp Arazi projelerimizde de sona yaklaşıyoruz. Bizim izimiz; daha yeşil, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya için attığımız ve atacağımız adımlar. Bugün İstikbal Mobilya, Erciyes Çelik Halat, Mondihome, Gümüşsuyu Halı, Boytrans ve RHG Enertürk Enerji genel müdürlerimizle Şanlıurfa Harran’da şirketlerine ait 28,7 Milyon dolar yatırımla 400 bin metrekare arazide tamamlanmış ve şebekeye elektrik verip karbon izlerini azaltmaya başlayan 23,85 MWp GES’lerini yerinde inceledik. Önümüzdeki günlerde diğer genel müdürlerimizle kurulu güç toplamı 212,24 MWp olan ve yatırım miktarı 250 milyon doları bulacak olan yatırımlarını yerlerinde incelemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.