GÜNDEM - 25 Aralık 2024 Çarşamba 22:07

DAKA yönetimi 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirdi

A
A
A
DAKA yönetimi 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirdi

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yönetim kurulu, 2024 yılı son toplantısı video konferans sistemi ile Yönetim Kurulu Başkanı Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında gerçekleştirildi.


Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınma ve gelişimine yönelik stratejileri ele almak ve işbirliği imkanlarını değerlendirmek amacıyla Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında video konferans sistemi üzerinden DAKA yönetim kurulu 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirildi. 2024-2028 bölge planına İlişkin hususlar, 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projelerine ilişkin bilgilendirmeler, fizibilite desteği programı başvuruları, ajans hizmet binaları ile ilgili hususlar ve personele ilişkin hususlar, 2025 yılı çalışma programı ve bütçe gündeme alınarak değerlendirildi. Toplantıda ayrıca; Hakkari’nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Bakanlığa iletilen “Çukurca’da Su Sporları Projesi” ile “Anadoludakiler-Çukurca Tahini Dolum, Paketleme ve Satış Tesisi Projesi” ve iletilen diğer projelerin detayları değerlendirildi. Bölgenin potansiyeli, ekonomisi, yatırım fırsatları ve kalkınma hedeflerinin de değerlendirildiği toplantı, dilek ve temenniler ile son buldu.


Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Hakkâri Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Bitlis Belediye Başkanı, Bitlis ve Muş İl Genel Meclisi Başkanları, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri ticaret odaları başkanları ve DAKA Genel Sekreteri Halil ibrahim Güray katıldı.



DAKA yönetimi 2024 yılı son toplantısı gerçekleştirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize 2024 yılında yaş çay rekoltesi 1 milyon 438 bin ton oldu Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan 2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 438 bin ton olduğunu açıklayarak bu rakamın yüzde 45,47’sinin özel sektör tarafından işlendiğini vurguladı. Rize Ticaret Borsası istatistiklerine göre; 2024 yılında 1 milyon 438 Bin Ton yaş çay işlendi. Üretilen yaş çayın yüzde 54.53’ü yani 783 bin 483 tonu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından işlenirken, yüzde 45.47’si yani 654 bin 999 tonu ise özel sektör temsilcileri tarafından işlendi. Konu hakkında açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, dünyada son 5 yılda çay üretiminin yüzde 10 arttığını dile getirerek, “Üretimde ilk sırada 14,5 milyon ton ile Çin yer almaktadır. Ülkemiz beş yıllık ortalama olan 1.250 -1.400 bin ton arasında ki üretimle dünya çay üretici ülkeleri arasında beşinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 791 bin 287 dekar alanda yaklaşık 205 bin 118 üretici çay tarımı yapmaktadır. Bu üretimin yüzde 70’i Rize’de gerçekleşmektedir. Yaş çay ürün rekoltesi son dört yılda ortalama 1.250 -1.400 bin ton arasında değişirken 2024 yılında rekolte 1 milyon 438 bin tonun üzerine çıkmıştır. Bir önceki yıla göre yaş çay rekoltesi yüzde 5.74 oranında artış göstermiştir” ifadelerini kullandı. Hükümetin çay üreticisini desteklemesinin sektörü canlı tuttuğunu kaydeden Erdoğan, “2024 yılında dünya ve Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntı, ilimizde de hissedilmiştir. Artan maliyetler ve yüksek enflasyon, çay sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Fakat her şeye rağmen sektörümüzün güçlü duruşu sayesinde bu zor dönemde ülkemizin ihtiyacı olan kuru çayı üretmeyi başardık. Ayrıca hükümetimizin yaş çaya iyi fiyat vererek müstahsili enflasyona ezdirmemesi, kuru çaya da istenilen zammı vermesi, KGF’den Çay Sektörüne Özel Selektif Kredi vermesi, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla makine ekipman desteği vermesi çay sanayicisini desteklemiştir. Devletimize çay sanayicisine verdiği bu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemizin bulunduğu bu zor durumdan çıkabilmek amacıyla devletimizin uyguladığı sıkı ekonomik politikayı destekliyoruz. Bizler sanayici olarak elimizden ne gelirse bundan sonrada yapmaya hazırız” dedi.
Antalya Sağanak, dolu ve fırtına Manavgat’ta hayatı adeta felç etti Antalya’nın Manavgat ilçesinde dört gündür etkili olan şiddetli yağmur, dolu ve fırtına nedeniyle ilçede hayat adeta felç oldu. Yağışların etkisiyle su seviyesi hızla yükselen Manavgat Irmağı, birçok mahalledeki ev ve işyerlerinde su baskınına neden oldu. Araçların yollarda mahsur kaldığı bölgede, ırmak önüne kattığı ağaç ve çalıları denize götürüyor.Manavgat’ta Cumartesi gününden beri etkili olan yağmur, ilçede birçok ev ve işyerinde su baskınına neden olurken, Manavgat Irmağı’nda su seviyesi yükselmeye başladı. Manavgat Şelalesi çevresindeki tesisler, suların işletmelere dolmasıyla büyük zarar gördü. Sabah saatlerinde çamur ve su temizliği yapan çalışanlar, akşam saatlerinde suların yeniden yükselmesiyle zor anlar yaşadı. İşyerlerine dolan sular, esnafı şaşkına çevirdi. Şelale, etrafındaki ağaç ve çalıları önüne katıp denize sürüklerken, çevreye de büyük hasar verdi.Tekne sahipleri nöbetteManavgat ilçe merkezinde Sarı Köprü ile Çevreyolu Köprüsü arasında bağlı bulunan tur ve balıkçı tekneleri de selden etkilendi. Irmaktaki su seviyesinin neredeyse yola ulaşması nedeniyle tekneler batma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tekne sahipleri, gece gündüz nöbet tutarak teknelerini korumaya çalışıyor.Zemin katlar sular altındaYağışlar, özellikle zemin katlarda yaşayan vatandaşları vurdu. Mahallelerdeki birçok ev ve işyeri su altında kalırken, halk suları tahliye etmek için büyük çaba sarf etti. Irmağı besleyen derelerin dolmasının yanı sıra yüksek kesimlerden gelen sel suları, Manavgat Irmağı’nın debisini hızla artırıyor. Oymapınar Barajı’ndan su bırakılmamasına rağmen ırmaktaki yükselişin devam etmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi, su seviyesinin hızla artmasıyla birlikte büyük bir coşkuyla akarken, etrafında bulduğu her şeyi önüne katıp denize götürüyor. Şelale içerisinde bulunan tesislere giren su, çalışanlar tarafından temizlenmeye çalışılsa da yağışların aralıksız devam etmesi işleri zorlaştırıyor.