EKONOMİ - 07 Ocak 2025 Salı 16:48

Atakum’da çiftçiye 30 bin sebze fidesi ve tohum desteği

A
A
A
Atakum’da çiftçiye 30 bin sebze fidesi ve tohum desteği

Samsun’un Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, 2024 Nisan ayından itibaren ilçedeki çiftçilere 30 bin yazlık sebze fidesi ve bin 620 adet tohum desteği verdiklerini söyledi.


Başkan Türkel, göreve başladığı 2024 Nisan ayından yılsonunda kadar olan süreçte, çiftçiye 30 bin yazlık sebze fidesi dağıttı. Bin 620 adet sebze ve meyve tohumu desteği verildi. Kırsal mahallelerde 10 bin metrekarelik alanda ekim çalışmaları gerçekleştirilirken, 2 bin metrekarelik alanda da ceviz fidanı toprakla buluşturuldu. Karaoyumca Mahallesi’nde 9 bin metrekarelik alanın 4 bin metrekaresine karışık olarak fiğ ve yulaf, 5 bin metrekarelik alana da karakılçık buğdayı tohumları ekildi.


Belediyenin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, çiftçiye fide ve tohum desteği vermenin yanı sıra bulaşıcı hastalıklara karşı kümes hayvanlarını aşıladı. Ekipler, Atakum’un kırsal mahallelerinde 3 bin 500 adet kanatlı hayvana tavuk vebası ve tavuk bronşit aşılarından oluşan ikili aşı uyguladı.


Türkel’in başlattığı çalışmalarla kent, ilk kez fındık festivaline ev sahipliği yaptı. ‘Birlikte üretiyoruz, birlikte yönetiyoruz’ sloganıyla düzenlenen Atakum Belediyesi 1. Fındık Festivali halk oyunları, konserler, aşıklar atışması, kadın el emeği pazarı, yöresel tatlar sergisi ve çocuklara yönelik atölyeleriyle 7’den 70’e her yaştan vatandaşı buluşturdu.



Ata tohum bilinci oluşturuluyor


Karadeniz’in ilk tohum bankası Ata Tohum Merkezi, ata tohumlarının üretilmesi, çoğaltılması ve geleceğe aktarılması çalışmalarına devam ediyor. Bin metrekarelik ata tohum bahçesine sahip olan merkez, yazlık ve kışlık sebze üretim parsellerinin yanı sıra lavanta bahçesiyle büyük ilgi görüyor. Belediye ekipleri ata tohum bilinci oluşturmak için yoğun mesai harcarken, merkezin üretim bahçeleri Atakum ve çevre ilçelerden ziyaretçi akınına uğruyor.



“El birliğiyle ve üreterek”


Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, “2024’te olduğu gibi 2025’te de üretimi ve üreticiyi destekleme çalışmalarına devam edeceğiz. Atakum Belediyesi olarak tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ve kırsal kalkınmayı sağlama hedefiyle, üretim odaklı projelere öncelik veriyoruz. Hedefimizi gerçekleştirmek için bu yıl daha çok çalışacağız ve daha çok aileye ulaşacağız. Geçimini tarımla sağlayan vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Ülke olarak geçirdiğimiz zorlu süreci el birliğiyle ve üreterek aşacağız” dedi.



Atakum’da çiftçiye 30 bin sebze fidesi ve tohum desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Karacabey Belediyesinden ’kaldırım işgali’ denetimi Karacabey Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ilçedeki yol ve kaldırım işgalini sonlandırmak için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. İlçe genelinde ve araç trafiğine kapalı olan yol ve kaldırım işgali yapılan yerlere yönelik denetim çalışmaları sıkılaştırıldı. Karacabey ilçesinde ikamet eden vatandaşların kaldırım ve yol işgaline tepkisi sonucunda, Karacabey Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından ’kaldırım işgali’ denetimi sıkılaştırıldı. Denetimlerde, engelli rampalarının önüne park edilen araçlar kaldırılarak araç sahipleri uyarıldı. Ayrıca vatandaşlara kaldırımda yürürken engel teşkil eden işyeri önü reklam tabelaları, duba bulunduran, satışı yapılacak ürünleri sergileyen, işyerleri hakkında tespit tutanağı düzenlenerek esnaf uyarıldı. Karacabey Belediye Başkan Yardımcısı Celal Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Zabıta Müdürümüz Murat Kuşaklı ve Zabıta müdürlüğümüze bağlı birim ekibi arkadaşlarımızla birlikte yol ve kaldırım işgalinin önüne geçebilmek için ilçe genelinde şikayetlerin artması sonucu çalışmalarımızı başlattık. Denetimlerimizde konuyla ilgili bilinçlendirmeyi artırmak amacıyla Karacabey Belediyesi olarak kaldırım işgaline dikkat çekmek için hazırladığımız el broşürlerinin de dağıtımını gerçekleştirdik. İlçemizde ki vatandaşlara karşı kaldırımların daha güvenli yürüyüş alanları oluşturması gerektiğini ve rahat alışveriş yapabilmeleri için kaldırım üzerindeki yaya geçişini engelleyen ürün ve malzemelerin kaldırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulamaya çalıştık. Duyarlı davrandıkları için esnaflarımıza da teşekkür ediyorum. Denetimlerimiz aralıksız devam edecek, kaldırım işgaline de asla müsaade etmeyeceğimizi belirtmek isterim" dedi.
Kırklareli Lüleburgaz’da asansör denetimi: 26 asansör mühürlendi Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde belediye ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokol çerçevesinde 2 bin 314 adet asansör denetlendi. Kontrol sonucunda güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen 26 asansör 2024 yılında mühürlendi. Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde belediye ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokol çerçevesinde asansörler düzenli olarak kontrol ve bakımdan geçiriliyor. İlçede denetim kapsamında 2 bin 314 adet asansör kontrol edildi. Kontrollerde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen 26 asansör 2024 yılında mühürlenerek hizmetten men edildi. Makine Mühendisleri Odası Teknik Görevlisi Fatih Turan, ayda bir kez asansörlerin bakımın yapılması gerektiğini ifade ederek, “Önce asansörün güvenli olup olmadığı, asansörün etiketinin yeşil, mavi, sarı veya kırmızı olup olmadığına bakıyoruz. Kırmızı etiketi olan asansörler tamamen güvensiz olan asansörler, sarı etiketliler güvensiz, mavi etiketliler hafif kusur, yeşil etiketliler ise güvenli olan asansörler. Vatandaşların asansörü kullanmadan önce etiketin rengine dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle sarı ve kırmızı etiketli asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Kırmızı etiketli asansörlerin belirlenen kusurlarının 60 gün içerisinde giderilmesi gerekiyor. Bu kusurlar 60 gün içerisinde giderilmediği takdirde tekrardan gelip kırmızı etiketi yapıştırıyoruz, tebligatımızı düzenleyip raporumuzu oluşturuyoruz, belediyeye bildirerek mühürlenmesini talep ediyoruz. Ayda en az bir kez asansörün bakımın yapılması lazım. Bakımının aksatılmaması lazım. Yılda bir kere olan asansör periyodik kontrol muayenesinin belirlenen tarihlerine dikkat edilip, bize başvurularak yaptırılması gerekiyor” dedi.
Diyarbakır Sebze ve meyvelerdeki zirai ilaçlar erken menopoz riskini artırıyor Diyarbakır’da görev yapan Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, sebze ve meyveler üzerindeki pestisit denilen zirai ilaç kalıntılarının erken menopoz riskini artırdığını söyledi. Prof. Dr. Hakan Çoksüer, erken menopozun 40 yaş altı kadınlarda son zamanlarda gittikçe artmaya başladığını belirtti. Bu süreçte vücudun gebeliğe sebep olacak yumurta üretimini sağlayamadığını belirten Prof. Dr. Çoksüer, “40 yaş altı kadınlarda son zamanlarda gittikçe artmaya başladı. Bunların sebeplerine baktığımızda ailevi nedenler olabilir, genetik faktörler, çevresel faktörler, aldığı ilaç kullanımı, hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlıkları ve özelikle tükettiğimiz sebze meyvelerin üzerinde pestisit dediğimiz tarım ilacı kalıntılarının olması, erken menopoz riskini artırmaktadır. Sebze ve meyveyi tüketirken dikkat etmiyoruz” dedi. Önerilerini sıralayan Çoksüer, şunları kaydetti: “Özelikle meyve ve sebzeleri yıkarken önce durulamak gerekiyor. Daha önceleri sirkeli suda bekletip yıkayarak tüketiyorduk. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalarda karbonatlı suyun içerisinde 15 dakika bekletilmesi önerilmektedir. Artık hastalara şunu öneriyoruz; 1 litre suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyip 15 dakika beklettikten sonra tüketmelerini öneriyoruz. Bu hastalarda son zamanlarda eksozon tedavisi öneriyoruz. Eksozon tedavisi de göbek kordonundan elde edilen hücrelerin özel ortamda saflaştırılarak elde edilen protein kesecikleridir. Bu protein kesecikleri yumurtalıklara enjekte ediyoruz. Buradaki yumurtalıkların içerisinde hücre yenilenmesi sağlamakta. Eksozon dışında PRP uygulaması da yapılmakta. Hem yumurtalıklara hem de rahmin içerisine eksozon ve PRP aynı anda yapılabilmekte. Diğer bir uygulama akupunktur tedavisi. Çin’de 3 bin yıldan beri uygulanmakta. Yan etkisi olmayan bir tedavi. Hastalarda stresi azaltmakta, hem hormon balansını düzene sokarak yumurtalıkların aktivitesini artırmakta ve aynı zamanda rahim ve yumurtaların güçlenmesini sağlamakta. Diğer bir uygulamamız fitoterapi. Bitkisel bir tedavi. Mutlaka bir fitoterapi uzmanı tarafından verilmesi önerilir. Hastalarımızın bazen sosyal medya üzerinden bu bitkisel ürünleri kullandığını görmekteyiz. Bu, kesinlikle çok yanlış bir uygulama. Herhangi bir tedavi alınırken internet ortamında ezbere ilaç kullanmamak lazım. Kontrolsüz kullanıldığında bu bitkisel ilaçların yan etkileri çok ciddi sonuçlara neden olabilmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Çoksüer, sözlerini şöyle tamamladı: “Erken menopozdan korunmak biraz da bilinçli olmayla alakalıdır. Bütün hastalarımdan ricam bilinçlensinler. Hem gıdalarına dikkat etsinler, sağlıklı doğal gıdalar tüketmek önemli. Hormonlu, hazır, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak dursunlar.”
Yozgat Şehir Hastanesi’nde jakuzide doğum dönemi Sağlık Bakanlığı’nın normal doğumu teşvik çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin ilk Şehir Hastanesi olan Yozgat Şehir Hastanesi’nde jakuzili suda doğum ünitesi hizmete girdi. Anne adayları bu uygulamadan ücretsiz olarak faydalanabilecek. Sağlık Bakanlığı’nın normal doğum oranını artırmaya yönelik farkındalık çalışmaları kapsamında Yozgat Şehir Hastanesi’nde suda doğum ünitesi açıldı. Anne adayları, bu ünite sayesinde jakuzide doğum yaparak doğum sancılarını hafifletme ve daha rahat bir doğum süreci geçirme imkânına kavuştu. Kadın Doğum Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ferhan Sadef, yeni hizmete başlayan ünitenin, normal doğumun teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. 2018 yılında 9 ilde başlayan ‘Suda Doğum’ uygulaması, Yozgat Şehir Hastanesi’nde de hayata geçirildi. Kadın Doğum Servisi’nde oluşturulan ve hasta kabulüne başlanan suda doğum ünitesinde, anne adayları ücretsiz olarak bu hizmetten faydalanabilecek. Yozgat Şehir Hastanesi’ndeki suda doğum ünitesi, iki oda ve bir banyodan oluşuyor. İlk odada jakuzili doğum ünitesi, refakatçi alanı, doğum egzersizi için plates topu ve matlar yer alırken, ikinci odada doğum sonrası bakım ve destek için gerekli tüm ekipman bulunuyor. Bu ekipmanlar arasında fototerapi cihazı, radyan ısıtıcı, NST cihazı, doğum masası, SDL yatağı, emzirme koltuğu ve bebek beşiği de yer alıyor. Yozgat’ta ilk defa uygulanacak olan suda doğum ünitesini gezen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Nüfusumuzun yaşlanmasına dair giden, doğru giden bir süreç içerisindeyiz. Bu vesileyle sağlıklı anne, sağlıklı bebek süreci bizler için son derece önemli. Burada şehir hastanemizde de annelerin doğumlarını kolaylaştırmak üzere yeni bir ünitenin açılışını, hizmete alınmasını gerçekleştirdiler. Gerçekten önemli bir konu, burada genel itibariyle tercih edilen ama hepimizin vurguladığı sezaryenle doğumu sağlıklı bir süreç olmadığının vurguladığı şu günlerde, kolay doğum şuna da olmuş kavramını, sürecini Yozgat şehir hastanemizde hayata geçirmiş oldular” dedi. Yozgat Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ferhan Sadef ise Yozgat’ta sezaryen ile doğum oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu vurguladı. Sadef şöyle konuştu; “Bugün doğal olan normal doğum projesi kapsamında hastanemizin etkinliklerinden, projelerinden biri olan, suya doğum ünitesinin açılışını gerçekleştirdik. Suya doğum özellikle hem annelerin ağrılarını hem endişelerini gidermesi açısından biz çok faydalı ve normal doğum teşvik edici olacağını düşünüyoruz. Ülkemizdeki sezaryen oranları yüzde 50’nin üzerinde ve bunlarda da en büyük etkenlerden biri de anne endişesi, annenin normal doğma karşı olan bilgisizliği ve acemiliği diyebiliriz. Biz hem bu aşağıda açacağımız ebe polikliniği hem de suya doğum ünitesi sayesinde bu sezaryen oranını düşüreceğiz, hem de annelerimizin korkularını, endişelerini azaltacağız. İhtiyaç dahilinde biz sezaryen ile yapıyoruz. Normal doğumdaki toparlanma süreci, bebeğe katkısı daha fazla olmasına rağmen sezaryen da annenin ya da bebeğin sıkıntılı durumunda onu en yakın, en kolay, en sağlıklı şekilde doğumu sonuçlandırmayı sağlıyor. Ama tabii ki normal doğum hem anne hem bebek için en iyi olanı” dedi.