EĞİTİM - 08 Ekim 2024 Salı 12:42

SUBÜ İklim Değişikliği Merkezi kurdu

A
A
A
SUBÜ İklim Değişikliği Merkezi kurdu

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle SUBÜ bünyesinde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Geniş bir faaliyet alanı bulunan merkezle özellikle iş dünyasının ihtiyacı olan yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve karbon ayak izi konularında ortak çalışmalar yürütülecek.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) bünyesinde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kurulan merkez ile birçok hedef amaçlanıyor. İlk sırada ulusal ve uluslararası düzeyde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında bilimsel çalışma, proje, planlama, yarışma, seminer, sempozyum ve eğitim faaliyetleri düzenlemek, bu faaliyetlere destek vermek geliyor. Yurt içinde ve yurt dışında üniversiteler ve diğer araştırma kurumları ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği ve ortak çalışmalar yapmak merkezin amaçları arasında yer alıyor. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında kamu kurumları veya özel sektörden ilgililere, öğrencilere eğitim vermek, farkındalık artırıcı kurslar, bilimsel toplantılar düzenlemek, toplumu bu konuda bilimsel verilerle aydınlatmak ve bilinçlendirmek hedefleniyor. İlgili konularda ön lisans, lisans ve lisansüstü dersler için laboratuvar ortamları sağlamak ve lisansüstü tez çalışmalarına destek olmak da amaçlar arasında yer alıyor. Merkezin müdürlüğünü Prof. Dr. Ömer Hulusi Dede yürütecek.



Merkezin yürütebileceği faaliyetler


İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde; üniversite yerleşkelerinde sera gazı salınımını azaltmak, sıfır atık faaliyetleri ve çevreci uygulamaları planlamak ve gerçekleştirmek için çalışmalar yürütülecek. Öğrencilerin iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, çevresel etkiler ve temel çevre yaklaşımları ile ilgili gerekli bilgi ve uygulama donanımlarını sağlayarak bu bilgi ve beceriler belgelendirilecek. Kamu ve özel sektör için karbon ayak izi ve su ayak izi hesaplaması, karbon ve su ayak izi dengeleme planlaması, yaşam döngüsü analizi, sürdürülebilirlik planı, sıfır atık, atık yönetimi, geri dönüşüm, tüm atık türleri için miktar ve karakterizasyon belirleme, arıtma sistemleri, su kaynaklarının korunması, temiz üretim teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları araştırma ve uygulama projeleri hazırlanacak. Bu alanda karşılaşılan problemlere çözüm üretilecek, raporlar yazılacak ve danışmanlık hizmeti sağlanacak. İklim değişikliği, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve temiz üretim konularında ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyesindeki çalışmalarda kurulması gereken deney ve prototip tasarımlara destek sağlanacak. Ara elemanları yetiştirilerek gerekli eğitimler verilecek. Araştırma ve uygulama çalışmaları sonunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları ve verileri açıklayan, sorunlara çözüm önerileri getiren rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlar yapılacak.



SUBÜ İklim Değişikliği Merkezi kurdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Fedakar öğretmenler köy köy dolaşarak öğrencilerinin okula devamını sağlıyor Batman’ın Sason ilçesinde bulunan 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerindeki Kınalı İlk ve Ortaokulu idareci ve öğretmenleri, köyleri dolaşarak öğrenci ve velileri ile görüşmeler sağlayarak öğrencilerinin okula devamını sağlıyor. Çeşitli sebeplerden dolayı okula devamlı ve düzenli gelemeyen öğrencilerin devamlılığını sağlamak ve başarılarını artırmak için köylerde öğrenci ve velilerini ziyaret ederek görüşmeler sağladıklarını belirten Kınalı İlk ve Orta Okulu Müdürü Selçuk Sağlam, "Her yıl düzenli olarak yaptığımız veli ziyaretleri ile tüm öğrencilerimizi kendi yaşam alanlarında görmüş oluyoruz. Eğitim dört ayaklı bir masa gibidir. Bir ayağını öğrenci, bir ayağını öğretmen, bir ayağını çevre ve bir diğer ayağını ise veli oluşturmaktadır. Ayağın biri olmazsa diğer ayaklara yük biner ve zamanla o masa çöker. Bundan dolayı bizler eğitimi tüm paydaşlarımızla birlikte ayakta tutmak istiyoruz. Bu kapsamda tüm ziyaretlerimizde velilerimiz ile konuşarak varsa bir sorun çözmek için ortak çalışmalar yürütüyoruz. Çalışmalarımızda velilerimizde bizlere güler yüz gösterip evlerini açıyor ve destek veriyor. Bu çalışmalarımıza destek veren tüm velilerimize, geleceğin emanetçileri sevgili öğrencilerimize ve yılmadan yorulmadan ziyaretlere devam eden tüm öğretmenlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Kocaeli Polis olmak isteyen omurilik felçli Umut’a öyle bir sürpriz yaptılar ki KOCAELİ (İHA) – Kocaeli’nin Körfez ilçesinde oturan ve polis olma hayali kuran omurilik felci hastası 6 yaşındaki Umut Erim Kaya’ya dün akşam hayırseverler ile polis abileri sürpriz yaptı. Kapısının önüne gelen ekip arabalarını görünce şaşkına dönen Umut’un bindiği polis arabasında ilk anonsu, “Etrafınız sarıldı, yere yatın” oldu. Doğuştan Omurilik Felci hastası olan 6 yaşındaki Umut Erim Kaya’nın büyük hayali polis olmak. Umut’un bu istediğini duyan Kocaeli Hayırsevenler Derneği hemen harekete geçerek aile ile irtibata geçti. Körfez ilçe Emniyet Müdürlüğü ile yapılan görüşmenin ardından Umut’a dün akşam saatlerinde sürpriz yapıldı. Ekipler sirenlerle Umut’un evinin önüne gelerek, “Başkomiser Umut, aşağıda bekleniyorsunuz” anonsu yaptı. Balkona çıkan Umut, ekipleri ve evin önünde kendisini bekleyenleri görünce şaşkına döndü. Umut, abilerinin kucağında sokağa çıkarak polis arabasına bildi. Sirenleri çalan Umut’un ilk anonsu, “Etrafınız sarıldı, yere yatın” oldu. Umut kendisi izleyenleri kahkahaya boğdu. Polis aracına bindirilen Umut’a ekipler Körfez turu attırdı. Toplum Destekli Polis ekipleri Umut’a çeşitli hediyeler verdi. Mahalleli ise polis arabasıyla turlayan Umut’u meşaleler ile karşıladı. Umut’un yaşadığı heyecan ve mutluluk gözlerinden okundu. Şimdiki hayali İcardi ile tanışmak Polis abileri, Kocaeli Hayırsevenler Derneği ile mahallelinin yaptığı sürprizin ardından konuşan minik Umut, “Beni başkomiser Umut diye çağırdılar. Çok keyif aldım. Ben polis oldum. Gezdik, şehri turladık, bana hediyeler verdiler” dedi. Kendisiyle röportaj yapan basın mensubunun, ‘Polis olmak mı istiyorsun?’ sorusuna ise Umut, “Ben zaten polisim, şu an izinliyim” cevabını verdi. Umut, şimdiki hayalinin Galatasaray’ın golcüsü İcardi ile tanışmak olduğunu söyleyerek ağladı. Umut’un hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden , Kocaeli Hayırsevenler Derneği’nden Musa Çakıcı, “Yaklaşık 1-1.5 ay önce Umut kardeşimizin ihbarı bize geldi. Biz aileyi tespite gittik. Umut kardeşimizin en büyük hayali polis olmaktı. Gerekli yerlere bu dileği söyledik. Hemen polis ekiplerini ayarladılar. Polis ekiplerinin eşliğinde, derneğimizde Umut’un doğum gününü kutladık, polis kıyafeti hediye ettik” dedi. Oğlunun en büyük hayalinin polislik olduğunu ifade eden anne Tülay Özbek, “Çok büyük hayaliydi. Nasip olmayacak bir şeyi gerçekleştirmeye çalıştılar. Kendisi ve bizleri çok mutlu ettiler. Umut doğuştan spina bifida ve hidrosefali hastası. Yürümeyen, ömrü hayatı boyunca belki de hiç yürüyemeyecek bir çocuk. Kocaeli Hayırsevenler Derneği, Körfez Kaymakamlığı ile Körfez Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teşekkür ederiz” diye konuştu.
Aydın Geleceğin elektrikçi ustalarına sektördeki yenilikler tanıtıldı İnsanoğlunun hava, su ve gıdadan sonra yaşam için en fazla ihtiyaç duyduğu enerji ve elektrik sektöründe yaşanan yenilikler Aydın’da geleceğin elektrikçi ustalarına tanıtıldı. Aydın Efeler İlçesi’nde bulunan ve sektördeki başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Öz Efeler Elektrik firmasında gerçekleştirilen tanıtım günleri etkinliği öğrenciler ve ustalar tarafından yoğun ilgi gördü. Halk arasında Çıraklık Eğitim Merkezi olarak bilinen Efeler Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrenciler, derslerini Öz Efeler Elektrik Firması’nda işledi. Öğrencilere, Türkiye’de alanında uzman olan özel bir elektrik malzemesi üreten firmanın Ege Bölgesi Satış Uzmanı Halil Filiz tarafından sektördeki yenilikler tanıtıldı. Programda, konutlar, ticari ve endüstriyel yapılar için uçtan uca sistem çözümleri anlatılırken yeni nesil trafo, şalt ürünleri, anahtar, prizler, ev otomasyon sistemleri ve aydınlatma çözümleri gibi yeni ürünler öğrencilere gösterildi. Öğrencilerin yanı sıra tedarikçilerin de yoğun ilgi gösterdiği tanıtım etkinliğinin hafta boyunca devam edeceği öğrenildi. Öğretmenleri Burhan Dinç’in öncülüğünde standı ziyaret eden Aydın Efeler Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Bölümü öğrencileri, hem sektördeki yenilikçi ürünler hakkında bilgi aldı hem de yeni ürünlerin işlevlerini detaylı şekilde öğrenme fırsatı bulduklarını belirttiler. “Hava, su ve gıdadan sonra en elzem ihtiyaç elektrik oldu” Globalleşen dünyada insanoğlunun temel yaşam kaynaklarından sonra hayatın konforlu bir şekilde sürdürülebilmesi için en öncelikli ihtiyaçların başında enerjinin, yani elektriğin geldiğini belirten Öz Efeler Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Akalın, “Hiçbir kaynak sınırsız olmadığı gibi elektrik enerjisi de sınırsız değil. Hatta çok kısıtlı. Bu nedenle en az enerji ile en çok verimi alabilmek için sektördeki yenilikleri de yakından takip etmek gerekiyor. Hatta enerjiye dönüşen çevre dostu ne kadar kaynak var ise bunu da en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Öz Efeler Elektrik olarak sektörün bu yönde gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Geleceğin sektör temsilcileri olan öğrencilerimizi bugün firmamızda ağırladık” diyerek firma olarak sektöre öncülük etme gayretlerinin devam edeceğini söyledi.