EĞİTİM - 07 Mart 2019 Perşembe 09:43

Kimler ilim öğrenmez konulu konferans SAÜ’de gerçekleştirildi

A
A
A
Kimler ilim öğrenmez konulu konferans SAÜ’de gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun (Mülteka Lugati’d-dad) katkılarıyla Doç.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun (Mülteka Lugati’d-dad) katkılarıyla Doç. Dr. Soner Duman tarafından “Kimler İlim Öğrenemez?” konulu konferans gerçekleştirildi.


İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Doç. Dr. Soner Duman, konuşmasında kendi tecrübeleri ve ilmi kaynaklarından hareketle ilim öğrenmeye engel olan sebepleri anlattı. İlimle iştigal eden kişiye engel olacak birçok husus olduğunu belirten Duman, kişinin kendisinden kaynaklanan ve her dönemde geçerli olabilecek engeller üzerinde durdu. Öncelikle merak ve dert sahibi olmayanların ilim öğrenemeyeceğini ve merakın ilme teşvik edeceğini belirten Doç. Dr. Duman, ilim talibinin ilme olan açlığı hissetmediği takdirde ilim öğrenemeyeceğini söyledi.


Hazırcı olanların da ilim öğrenemeyeceğini belirten Duman, ilim talibinin farklı çiçeklerden bal toplayan arılara benzediğini ifade etti. İlme engel olan başka bir hususun taklit olduğunu ve Allah resulünün dışında kimsenin ilmi anlamda masum olmadığını belirten Duman, ilim öğrenmek isteyenin taklitten uzak durması gerektiğini söyledi. Tek bir kitabı okuyarak, tek bir hocayı dinleyerek ilim elde edilemeyeceğini vurgulayan Duman, “Biz ilmi hazır elde etmek istiyoruz. Bu bir süreç işi, bunun için emek ve gayret gerekir. Tarihte hiçbir alimimiz taklitle ilim elde etmedi. Sahabiler bile ‘Ömer dediyse doğrudur’, itiraz edilmez demediler” dedi.


Önyargılı olmanın ve farklı görüşleri dikkate almamanın da ilme engel teşkil edeceğini söyleyen Duman, “Tek bir kaynaktan beslenip alternatif fikirleri göz önüne almamak doğru olmaz. Sadece belirli kitapların okunması gibi bizi baştan güdüleyen yaklaşımlar ilim öğrenmeye mani olur. Bugün bazıları on iki asırlık geleneğin köşe başı alimlerini yok sayarak, din uydurmakla itham ediyorlar. Sanki Kur’an ve sünnet o alimlerin emeğiyle gelmemiş gibi. Böyle bir insanın ilim öğrenmesi mümkün değildir” diye konuştu.


Duman, konuşmasının devamında keyfine düşkün olanların, ilmi amele dönüştürmeyenlerin, kibirli olanların ve aşırı derecede utangaç olanların da ilim öğrenemeyeceğine değindi. Doç. Dr. Duman, ayrıca dinleyiciler tarafından sorulan soruları da cevaplandırdı. Program İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Doç. Dr. Soner Duman’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Akbank, çek teminatlı ticari krediyi mobile taşıdı KOBİ’ler artık tahsile verdikleri mevcut çeklerini şubeye gitmeye gerek kalmadan Akbank Mobil üzerinden teminat çekine dönüştürüp anında ticari kredi kullanabilecek. Dijital bankacılık alanında birçok çalışmayı hayata geçiren Akbank, mobil uygulama üzerinden sunduğu ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerin bankacılık ihtiyaçlarını hızlı ve kolay şekilde karşılamaya devam ediyor. KOBİ’ler artık Akbank Mobil üzerinden çeklerini teminata verebilecek. Bankadan yapılan açıklamaya göre, süreç daha önce tahsile verilmiş çeklerin teminata dönüştürülmesi veya yeni bir çekin teminat olarak verilmesi şeklinde gerçekleşebilecek. Teminat girişleri uygun şekilde tamamlandıktan sonra çek teminatlı kredi limitleri bulunan müşteriler ticari kredilerini hemen kullanabilecek. Tahsile verilmiş mevcut çeklerin teminata dönüştürülmesi süreci uçtan uca dijital olarak tamamlanacak. Teminata yeni çek verilmesi durumunda ise tüm işlemler Akbank Mobil’den ilerletilip sadece çeklerin fiziken şubeye teslim edilmesi ve gerekli kontrollerin tamamlanması gerekecek. Bu işlem tamamlandıktan sonra müşteriler, yine hızlıca mobilden kredi kullanabilecek. “KOBİ’lerimizin yanındayız ve onların ihtiyaçlarına çözüm bulmaya devam edeceğiz.” Akbank’ın KOBİ’lerin büyüme ve gelişim yolculuklarında yanlarında olmayı, onların finansal sağlığını güçlendirmeyi ve dijitalleşme süreçlerinde rehberlik etmeyi misyon edindiğini belirten Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Banka olarak bu misyon doğrultusunda en önemli görevlerimizden birini KOBİ’lerin tüm finansal süreçlerini dijitalleştirmek ve işlerini kesintisiz bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak olarak belirledik. KOBİ’lerimizin bankamızdan alacağı tüm temel ürün ve hizmetleri dijitalleştirmeyi hedeflerken, aynı zamanda kendi iş yapış şekillerini de daha dijital hale getirebilmeleri için gerekli çözümler ve işbirlikleri sunuyoruz. Yeni hizmetimiz de KOBİ’lerin finansal yönetimlerini daha da kolaylaştırıyor. Biz, dijital dönüşümün iş dünyasında oluşturduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve KOBİ’lerimizin bu fırsatlardan en üst düzeyde faydalanmasını sağlamak için buradayız. Bu yenilikçi hizmetimizle, KOBİ’lerimize sadece bir finansal ürün sunmakla kalmıyor, aynı zamanda iş süreçlerinde daha fazla esneklik ve verimlilik sağlıyoruz. KOBİ’lerimizin başarılı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri, ülke ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi açısından kritik bir öneme sahip. Bu yolculukta KOBİ’lerimizin yanında yer almaya ve onların ihtiyaçlarına çözüm bulmaya devam edeceğiz” dedi.
Denizli Denizli’de trafik magandalarına 1.3 milyon ceza uygulandı Denizli’de vatandaşların yoğun ihbarı üzerine modifiyeli, yüksek sesli müzik yayını yapan ve abartı egzozlu araçlara yönelik uygulama gerçekleştirdi. Uygulamalarda 517 sürücüye 1 milyon 361 bin 500 TL para cezası uygulandı. Denizli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri kent genelinde uygulama gerçekleştirdi. Ekipler abartı egzozlu motosikletler, ses sistemi ve cam filmi ile modifiye edilmiş araçlara yönelik vatandaşlar tarafından gelen yoğun ihbarlar üzerine harekete geçti. Yapılan uygulamalarda abartı egzoz, modifiyeli ve yüksek sesli müzik yayını yapan 821 motosiklet, 476 araç kontrol edildi. Uygulamalarda 34 motosiklet ve araç sürücüsüne abartı egzozlu araç kullanmaktan, 21 sürücüye araç üzerinde mevzuata aykırı değişiklik yapmaktan, 37 sürücüye uygunsuz cam filmi kullanmaktan, 47 sürücüye yüksek sesli müzik yayını yapmaktan, 21 sürücüye ışık donanımına uygunsuz araç kullanmaktan, 46 sürücüye muayenesiz araç kullanmaktan, 32 sürücüye ehliyetsiz araç kullanmaktan, 16 sürücüye alkollü araç kullanmaktan, 34 sürücüye zorunlu trafik sigortası olmadan araç kullanmaktan 14 sürücüye şerit ihlalinden, 42 sürücüye plaka takmamaktan, 138 motosiklet sürücüsüne kasksız motosiklet kullanmaktan, 17 sürücüye ise trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktan, 18 sürücüye ise motosikleti kaldırımda kullanmaktan cezai işlem uygulandı. Toplamda 517 sürücüye 1 milyon 361 bin 500 TL cezai işlem uygulanırken, 193 motosiklet ve araç trafikten men edildi. Denizli Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Abartı egzoz, yüksek sesle müzik ve çevreye rahatsız edecek şekilde motosiklet kullanan ve diğer yol kullanıcılarını tehlikeye düşüren araç sürücülerine yönelik uygulama ve denetimlerimiz aralıksız devam edecektir” ifadeleri yer aldı.