KÜLTÜR SANAT - 11 Ocak 2025 Cumartesi 10:27

Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde ‘Küfi’ eğitimleri sürüyor

A
A
A
Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde ‘Küfi’ eğitimleri sürüyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin 7’den 70’e herkesin sanatla olan bağlarını güçlendirdiği, yeteneklerini keşfedip topluma kazandırdığı Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde tarihten miras kalan Küfi sanatıyla ortaya koyulan eserler görenleri hayran bırakıyor.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitimler hem yeni sanatçıların yetişmesine imkan sunuyor hem de geleneksel Türk sanatlarının yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor. SAMEK bünyesinde hizmet sunan Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde “Küfi” eğitimleri devam ediyor. Kursiyerler kûfi dersleriyle kültürel mirasın eşsiz deneyimini yaşıyor ve kendi içlerindeki yetenekleri keşfediyor. Büyükşehirle yüzlerce isim bu çatı altında sanata ilk adımı atıyor.


Küfi eğitimcisi Orhan Altuğ, “Öğrencilerimiz ilk olarak Arap harfleri ve sembollerinin tanıtılmasının ardından, büyük bir yetenek ve özveriyle birbirinden değerli eserler ortaya koymaktadır. Toplumun büyük bir ilgiyle katıldığı bu eğitimler, sanatın geleceğini şekillendiren, derinlemesine öğrenim gören sanatçılar yetiştiren bir okul olma özelliğini taşımaktadır” dedi.


Kûfi eğitimi alan 75 yaşındaki Vasfiye Dinç ise, “Küfi sanatına pandemiden önce başladım. O zamandan beri hocamla birlikte bu alanda çalışmalarımı sürdürüyorum. Şu anda ihtisas merkezinde üçüncü yılımı tamamlıyorum. Her yılsonunda da düzenlenen sergilere katılma fırsatı buluyorum. Bu dalda hocamın desteğiyle önemli bir ilerleme kaydettim. İlerleyen zamanlarda kişisel bir sergi açmayı planlıyorum. Küfi yazı, çizgilerle uğraşmak bana huzur veriyor” diye konuştu.


Kursiyerlerden 67 yaşındaki Hüseyin Bayraktar, “Bu kursu tercih etmemde eğitmenlerin kalitesinin büyük bir rolü var. Küfi sanatını icra ederken hem el becerilerimi geliştiriyorum hem de sosyal hayatıma katkılarda bulunuyorum. Bir sanatı derinlemesine kavramanın verdiği mutluluğa erişiyorum. Bu süreçten büyük haz alıyorum” şeklinde konuştu.



Küfi Sanatı Nedir?


Hat sanatının ilk örnekleri, Küfi sanatı olarak adlandırılmıştır. İlk Mushaf bu yazı türüyle yazılmıştır. Satranç kareleri gibi düzenli ve geometrik bir yapıya sahip olan Küfi yazısı, mimarinin estetik çizgileriyle uyum içinde olduğu için tarih boyunca tercih edilen bir yazı tarzı olmuştur. 19. yüzyıldan sonra yeniden popülerlik kazanan Küfi, günümüzde de yazı fontları arasında değer kaybetmeden, aksine daha fazla ilgi görmeye devam etmektedir.



Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde ‘Küfi’ eğitimleri sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt’te kadınlar, erkek işi olarak görülen battaniye üretiminde söz sahibi oldu Siirt’in geleneksel el sanatı olan tiftik battaniyesi, kadınların elinde yeni bir boyut kazandı. Yüzyıllardır erkeklerin hakim olduğu bu alanda, Siirtli kadınlarda artık battaniye yapımında aktif bir rol üstleniyor. Siirt’in tescilli battaniyesi, ’Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Projesi’ kapsamında açılan dokuma atölyesinde yaşatılıyor. Valilik himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı Atölyesinde bir araya gelen Siirtli kadınlar, battaniye üretiminde ustalaşarak yerel ve ulusal pazarda kendilerine yer edinmeye başladı. Geleneksel yöntemlerle üretilen battaniyeler, hem kalitesi hem de estetik görünümüyle dikkat çekiyor. Erkek işi olduğun için önceden çok zorlandığını fakat alıştıkça işi öğrendiğini belirten Binevş Erdoğan, 3 ayda battaniye yapımını öğrendiğini belirtti. Erdoğan, "Şu anda kurs görüyoruz. Günde bir parça bayrak, veya normal parça yapıyoruz. Hediyelik olarak isim yazıyoruz. Bir haftada çift kişilik battaniye yapıyorum. İki günde değişik motiflerden seccade yapıyorum. İşi çok sevdim. Önceden erkeklerin yaptığı bir meslekti şimdi ise kadınların başvurduğu bir meslek oldu. Kadın eli değmiş ise daha güzel ve değişik olur. Bu mesleği çok sevdim. Çok istekli bir şekilde yapıyorum. İlerleyen dönemlerde evime katkı sağlamak için bir dükkan açmak istiyorum. Değişik motiflerde battaniye, seccade veya hediyelik parçalar yapmak istiyoruz. 3 aydır kursa geliyorum. Zor yönleri de var, kolay yönleri de var. Çok güzel bir meslektir. Bazen dışarıdan bakınca zor geliyor bize ama insan yapınca kolay oluyor. Bütün bayanlara öneriyorum" şeklinde konuştu. Usta öğretici olarak kadınlara tiftik battaniyesi yapımını öğreten Mucir Evin ise, "Kursiyerlerimiz çabuk öğrendiler. Yaklaşık üç aydır bayanlar burada çalışıyorlar. Günde yaklaşık bir parça bitiriyorlar. Bazen bayrak çalıştırıyoruz, bazen de farklı motifleri çalıştırıyoruz. Siirtli bütün hanımları buraya davet ediyoruz" dedi.
Siirt Siirt’te kadınlar, erkek işi olarak görülen battaniye üretiminde söz sahibi oldu Siirt’in geleneksel el sanatı olan tiftik battaniyesi, kadınların elinde yeni bir boyut kazandı. Yüzyıllardır erkeklerin hakim olduğu bu alanda, Siirtli kadınlarda artık battaniye yapımında aktif bir rol üstleniyor. Siirt’in tescilli battaniyesi, ’Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Projesi’ kapsamında açılan dokuma atölyesinde yaşatılıyor. Valilik himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, Geleneksel Siirt Battaniyesi Dokumacılığı Atölyesinde bir araya gelen Siirtli kadınlar, battaniye üretiminde ustalaşarak, yerel ve ulusal pazarda kendilerine yer edinmeye başladı. Geleneksel yöntemlerle üretilen battaniyeler, hem kalitesi hem de estetik görünümüyle dikkat çekiyor. Erkek işi olduğun için önceden çok zorlandığını fakat alıştıkça işi öğrendiğini belirten Binevş Erdoğan, 3 ayda battaniye yapımını öğrendiğini belirtti. Erdoğan; ‘’Şuan da kurs görüyoruz. Günde bir parça bayrak, veya normal parça yapıyoruz. Hediyelik olarak isim yazıyoruz. Bir haftada çift kişilik battaniye yapıyorum. İki günde değişik motiflerden seccade yapıyorum. İşi çok sevdim. Önceden erkeklerin yaptığı bir meslekti şimdi ise kadınların başvurduğu bir meslek oldu. Kadın eli değmiş ise daha güzel ve değişik olur. Bu mesleği çok sevdim. Çok istekli bir şekilde yapıyorum. İlerleyen dönemlerde evime katkı sağlamak için bir dükkan açmak istiyorum. Değişik motiflerde battaniye, seccade veya hediyelik parçalar yapmak istiyoruz. 3 aydır kursa geliyorum. Zor yönleri de var kolay yönleri de var. Çok güzel bir meslektir. Bazen dışarıdan bakınca zor geliyor bize ama insan yapınca kolay oluyor. Bütün bayanlara öneriyorum’’ şeklinde konuştu. Usta öğretici olarak kadınlara tiftik battaniyesi yapımını öğreten Mucir Evin ise "Kursiyerlerimiz çabuk öğrendiler. Yaklaşık üç aydır bayanlar burada çalışıyorlar. Günde yaklaşık bir parça bitiriyorlar. Bazen bayrak çalıştırıyoruz, bazen de farklı motifleri çalıştırıyoruz. Siirtli bütün hanımları buraya davet ediyoruz’’ dedi. (STK-AKK-E)