EĞİTİM - 07 Mart 2019 Perşembe 09:43

Kimler ilim öğrenmez konulu konferans SAÜ’de gerçekleştirildi

A
A
A
Kimler ilim öğrenmez konulu konferans SAÜ’de gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun (Mülteka Lugati’d-dad) katkılarıyla Doç.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun (Mülteka Lugati’d-dad) katkılarıyla Doç. Dr. Soner Duman tarafından “Kimler İlim Öğrenemez?” konulu konferans gerçekleştirildi.


İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Doç. Dr. Soner Duman, konuşmasında kendi tecrübeleri ve ilmi kaynaklarından hareketle ilim öğrenmeye engel olan sebepleri anlattı. İlimle iştigal eden kişiye engel olacak birçok husus olduğunu belirten Duman, kişinin kendisinden kaynaklanan ve her dönemde geçerli olabilecek engeller üzerinde durdu. Öncelikle merak ve dert sahibi olmayanların ilim öğrenemeyeceğini ve merakın ilme teşvik edeceğini belirten Doç. Dr. Duman, ilim talibinin ilme olan açlığı hissetmediği takdirde ilim öğrenemeyeceğini söyledi.


Hazırcı olanların da ilim öğrenemeyeceğini belirten Duman, ilim talibinin farklı çiçeklerden bal toplayan arılara benzediğini ifade etti. İlme engel olan başka bir hususun taklit olduğunu ve Allah resulünün dışında kimsenin ilmi anlamda masum olmadığını belirten Duman, ilim öğrenmek isteyenin taklitten uzak durması gerektiğini söyledi. Tek bir kitabı okuyarak, tek bir hocayı dinleyerek ilim elde edilemeyeceğini vurgulayan Duman, “Biz ilmi hazır elde etmek istiyoruz. Bu bir süreç işi, bunun için emek ve gayret gerekir. Tarihte hiçbir alimimiz taklitle ilim elde etmedi. Sahabiler bile ‘Ömer dediyse doğrudur’, itiraz edilmez demediler” dedi.


Önyargılı olmanın ve farklı görüşleri dikkate almamanın da ilme engel teşkil edeceğini söyleyen Duman, “Tek bir kaynaktan beslenip alternatif fikirleri göz önüne almamak doğru olmaz. Sadece belirli kitapların okunması gibi bizi baştan güdüleyen yaklaşımlar ilim öğrenmeye mani olur. Bugün bazıları on iki asırlık geleneğin köşe başı alimlerini yok sayarak, din uydurmakla itham ediyorlar. Sanki Kur’an ve sünnet o alimlerin emeğiyle gelmemiş gibi. Böyle bir insanın ilim öğrenmesi mümkün değildir” diye konuştu.


Duman, konuşmasının devamında keyfine düşkün olanların, ilmi amele dönüştürmeyenlerin, kibirli olanların ve aşırı derecede utangaç olanların da ilim öğrenemeyeceğine değindi. Doç. Dr. Duman, ayrıca dinleyiciler tarafından sorulan soruları da cevaplandırdı. Program İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Doç. Dr. Soner Duman’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya "Karizmatik liderler, belirsizlik ve değişim dönemlerinde etkili bir rol oynar" Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İletişim Topluluğu tarafından düzenlenen “İletişim Zirvesi”nde konuşan Doktor Öğretim Üyesi Amine Tuğ Kızıltoprak, karizmatik liderlerin belirsizlik ve değişim dönemlerinde etkili bir rol oynadığını belirtti. Doktor Öğretim Üyesi Amine Tuğ Kızıltoprak, İletişim Zirvesi’nda etkili iletişim ve karizmatik liderliğin temel unsurlarına değindi. Net ve ilham verici mesajlar vermenin, duygusal tonu doğru bir şekilde ayarlamanın, dinleme becerisi geliştirmenin ve empati yeteneği sergilemenin liderlikteki önemine dikkat çeken Kızıltoprak, ayrıca karizmatik liderlerin insanları motive ederek ortak değerler oluşturma ve güven inşası konularında kritik bir rol oynadığını vurguladı. Değişim ve yenilik konularını da ele alan Kızıltoprak, karizmatik liderliğin vizyoner yaklaşımla bireyleri ve organizasyonları dönüşüme yönlendirdiğini belirtti. Kızıltoprak, bu liderlik tarzının değişimi yönetme, yenilikçiliği teşvik etme ve risk alma konularında son derece etkili olduğunu ifade etti. “Karizmatik liderlik; oluşturucu düşünmeyi teşvik etmek, ilham vermek, kaynakları yönlendirmek ve esneklik sağlamak gibi yetkinlikler gerektirir” diyen Kızıltoprak, bu liderlerin yalnızca değişimi yönetmekle kalmadığını, aynı zamanda yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine öncülük ederek organizasyonları ileri taşıdığını söyledi. Tarihten günümüze karizmatik liderler Karizmatik liderliğin tarih boyunca bireyleri, toplulukları ve hatta ülkeleri ileri taşıma gücüne sahip olduğunu vurgulayan Kızıltoprak, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan, Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt gibi liderlerden örnekler verdi. Kızıltoprak, bu liderlerin kriz anlarında toplumları yönlendirme, vizyon belirleme ve değişim süreçlerini yönetme konularındaki başarılarına dikkat çekti. Karizmatik liderliğin belirsizlik ve değişim dönemlerinde öneminin daha da arttığını ifade eden Kızıltoprak, siyasetten eğitime kadar birçok alanda geleceğin liderlerinin toplumsal refahı artırmada oynayacağı kritik role değindi. Amine Tuğ Kızıltoprak, “Karizmatik liderler, sürdürülebilir başarı ve kalıcı etki bırakarak hem bireylerin hem de organizasyonların geleceğe güvenle bakmasını sağlıyor” dedi.