EKONOMİ - 02 Ağustos 2023 Çarşamba 08:53

Kaymakam Bayram biçerdöverle hasat yaptı

A
A
A
Kaymakam Bayram biçerdöverle hasat yaptı

Muş’un Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, ziyaret ettiği köylerde biçerdöverle hasat yaptı.


Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, beraberindeki Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ve Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ile birlikte ilçede buğday hasadına devam eden çiftçileri tarlalarında ziyaret etti. Hasat sezonu dolayısıyla tarlalarda kavurucu sıcaklık altında çalışan çiftçilere yardım ederek hasat toplayan Kaymakam Bayram, Karaali köyünün Bekirhan mezrasında biçerdöverin başına geçerek hasat yaptı. Çalışmalar hakkında bilgi alan Bayram, biçerdöver direksiyonuna geçerek buğday hasadı yaptı. Malazgirt Ovası’nın topraklarının çok bereketli olduğunu söyleyen Bayram, "Tüm çiftçilerimize hasat dönemi hayırlı olsun. Bu sene çok şükür bol yağışlı geçti. O yüzden çiftçilerimizde hayli memnun, bizde memnun oluyoruz. Allah’tan tüm çiftçilerimize hayırlı hasatlar ve bereketli bir sezon diliyoruz” dedi.


Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise Muş’ta tarımsal faaliyetlerin fazla olduğunu belirterek, “357 bin hektarlık tarım arazisine sahip bir yerdir. Bizim il olarak 4 büyük ovamız var, o ovalardan Malazgirt Ovası’ndayız. Çok güzel ve bereketli bir tarladayız. Tarlamız kuru tarla olmasına rağmen sulu şartlardaki bir tarla gibi verim vermiş. Bu yıl özelikle böyle tarlalarımızda dekara 500 ile 600 kilogram arası verim gelmesi tahmin edilmekte. Bu bereketin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.


Kaymakam Bayram biçerdöverle hasat yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Doğaseverler, Bafa ve Latmos’u yakından tanıdı Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) tarafından düzenlenen doğa yürüyüşüne katılan doğaseverler, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye’nin en zengin doğa alanlarından olan Bafa Gölü’nün kuzey kıyılarında, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın güney eteklerini tanıma fırsatı buldu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, düzenlenen doğa yürüyüşüne katılan doğaseverlere bölge hakkında bilgilendirmede bulundu. Latmos ve Bafa Gölü’nün doğal güzelliklerini tanıma fırsatı bulan doğaseverler aynı zamanda bölgenin tarihi ve coğrafi yapısı hakkında bilgi sahibi oldu. Dernek Başkanı Sürücü, düzenlenen gezi ile ilgili olarak, “Kırsal alanda bulunan antik taşlardan devşirme olarak yapılan bir su kuyusundaki işlemeli bir taşın yıllar önce bölgeye mal almaya gelen bir kamyoncu tarafından götürülen yeri gösterdik. Bu anlamda Herakleia antik kentinin içinde Kapıkırı köylülerinin yaşamasının bir avantaj olduğunu, kaçak kazı için buraya definecilerin giremediğini anlattık. Son zamanlarda Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in başkanlığında yürütülen çalışmalarda önemli izlere ulaşıldığını, Roma Hamamında timsah mozaiklerinin bulunduğunu, ileride yapılacak çalışmalarla tiyatro vb. alanlarının da açığa çıkmasıyla Herakleia’nın önemli turizm destinasyonlarından biri olacağını söyledik. Profesyonel turist rehberi Hakan Bahçecioğlu tarafından Herakleia’nın antik dönemdeki yeri, ticareti, mitolojik hikayeleri ve Bizans Dönemi’ne ait eserleri anlatıldı. Bafa Gölü’nde iklim değişikliğinin etkileri ve suyla beslenmesini sağlayan Büyük Menderes Nehri’ndeki sorunlar nedeniyle oluşan kuraklığın, son yağan yağmurlarla birlikte çok fazla bir değişikliğin olmadığını, sadece 2 hafta önce gittiğimiz dağla göl arasında kalan lagünlerin Latmos Dağları’ndan gelen sularla dolduğunu gördük. 2011 yılında yaşanan alg patlamaları kadar olmasa da göl kıyısındaki yeşil peltemsi birikimlerin kötü kokusunu duyduk. Bafa Gölü’nün geçmişten günümüze nasıl değişimler yaşadığını, nelerin kirlettiğini, Büyük Menderes Nehri, yavru balık üretim tesisleri ve Latmos Dağları’ndaki maden ocaklarından kaynaklanan olumsuz etkileri anlattık. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte kayalarda ve katı kütlelerin üzerinde yoğunlaşan Avustralya tüp kurtlarının bölgeye nasıl yayıldığını anlattık. Bafa Gölü’ndeki adaları, içindeki manastır ve tahkimatları, Latmos’un eşsiz jeolojik oluşumlarını yerinde gördük. Latmos’un 8 bin yıllık kaya resimleri içinde kadın-erkek çiftlerinin düğün sahnesi olarak yorumlanan en iyi resmini uygun bir yerde olmadığı için sadece birkaç kişi görebildi. Etkinliğin bitiminde yağmurun başlaması nedeniyle Herakleia’nın bazı bölümlerini gezebildik” dedi.