KÜLTÜR SANAT - 04 Ekim 2024 Cuma 10:29

Hollandalı Mevlevilerden Mevlevi Şeyhi Şâhidî’ye ziyaret

A
A
A
Hollandalı Mevlevilerden Mevlevi Şeyhi Şâhidî’ye ziyaret

Hollandalı Mevleviler, Muğla’daki Mevlevî şeyhi ve edebî şahsiyeti Şâhidî İbrahim Dede’yi ziyaret ettiler.


Mevlânâ Celaleddin-i Rumî’nin doğumunun 817’nci yılını kutlama törenleri için Konya’ya gelen Hollandalı Mevleviler, geçen yıl basında adını duydukları Şâhidî’yi yakından tanımak üzere Muğla’ya geldiler.


Tur organizatörü Sedat Kirt ve Mevlevi gönüllüsü Özgül Öngel’in öncülük ettiği ziyarette, Hollandalı Mevleviler Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl temsilcisi ve Metinbilim Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz rehberliğinde Şâhidî camii ve türbesini ziyaret ettiler.


Şâhidî ve eserleri hakkında bilgilerin verildiği ziyarette, ziyaretçiler deneysel amaçlı müzik icrasında bulundu ve rebap, ney, Avustralya yerli çalgısı didgeridoo ve bendir ile tasavvufî müzik icra edip sema figürleri sergileyen Hollandalı Mevleviler, “Muğla’nın şehir güzelliğinin yanı sıra tasavvufî zenginliği bizi çok etkiledi. Mevlevî geleneği dendiği zaman sadece Konya akla gelirdi. Muğla’nın da bu gelenekte önemli bir şehir olduğunu gördük. Şâhidî’nin tasavvufî şahsiyet olmakla beraber, aynı zamanda bir edebî şahsiyet olduğunu da öğrendik. Arastanız çok güzel, Saburhane semtiniz ayrı bir güzel. Namık hocanın verdiği bilgilerle Muğla’yı ve Şâhidî’yi öğrenmemiz bizleri çok memnun etti” dediler.


Hollandalı Mevlevilere Şahidi Hazretleri ve Muğla’yı tanıtan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Hollandalı Mevlevilerin, İslam tasavvufu ve Mevlevilik hakkında son derece donanımlı insanlar olduklarını ve bu bilgileri sadece bilgi olarak hafızalarında tutmayıp, manevi hayatlarına da yansıttıklarını söyledi ve Mevlevi müziğinin önemli enstrümanlarından olan rebap, ney ve bendir ile müzik icra etmelerinin son derece dikkat çekici olduğunu ilave etti.



Hollandalı Mevlevilerden Mevlevi Şeyhi Şâhidî’ye ziyaret

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Budak’tan minik karatecilere moral ziyareti Şehzadeler Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Başkanı Gökay Budak, belediyenin 9-11 yaş karate kurslarına katılan 20 öğrenciyle bir araya geldi. Başkan Budak, öğrencilere çanta, tişört ve şapka hediye ederek onların azmini takdir etti ve sporun çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine olan katkısına vurgu yaptı. Şehzadeler Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Başkanı Gökay Budak, Şehzadeler Belediyesi tarafından organize edilen karate kurslarına katılan 9-11 yaş grubundaki öğrencilerle buluştu. 20 öğrencinin eğitim aldığı kursun düzenlendiği spor salonunda çocuklarla keyifli anlar geçiren Başkan Budak, her bir öğrenciye çanta, tişört ve şapka hediye etti. Sporun, özellikle küçük yaş gruplarında bedensel gelişim kadar zihinsel ve sosyal gelişim açısından da büyük önem taşıdığını belirten Başkan Budak, karate gibi disiplin ve özveri gerektiren bir spor dalının çocukların özgüvenlerini artırdığını ve kendilerini geliştirme yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı. Öğrencilerle sohbet eden Budak, kursların detayları hakkında bilgi alarak çocukların ilerleme kaydettiği alanlar ve karşılaştıkları zorluklarla ilgili antrenörlerle fikir alışverişinde bulundu. Antrenörler, öğrencilerin karateye olan ilgisinin her geçen gün arttığını ve kurslarda gösterdikleri performansın takdire şayan olduğunu dile getirdiler. Budak, öğrencilerin azmi, disiplini ve kararlılığına hayran kaldığını belirterek, gençlerin bu tür spor etkinliklerine yöneltilmesinin onların hayatlarında kalıcı etkiler bırakacağını söyledi. Budak, bu tür kursların sadece fiziksel aktivitelerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda gençlerin sosyal çevrelerini genişletmelerine ve yeni arkadaşlıklar edinmelerine imkan tanıdığını ifade etti. Karate kursları sayesinde çocukların, öz disiplin, saygı ve dayanıklılık gibi değerleri de öğrenerek hayatlarına uygulayabileceklerini belirtti. Başkan Budak, Şehzadeler Belediyesi olarak her zaman gençlerin spor yapmalarını desteklediklerini ve onların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktan gurur duyduklarını sözlerine ekledi.
İzmir Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’te Ege Üniversitesi standını ziyaret etti TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Ege Üniversitesinin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalindeki standını ziyaret etti. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Ege Üniversitesinin (EÜ) paydaş olarak yer aldığı, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Adana Havalimanı’nda devam ediyor. Festivalin ikinci gününde de Ege Üniversitesinin standı havacılık ve teknoloji meraklılarının ilgi odağı oldu. TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Ege Üniversitesinin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalindeki standını ziyaret etti. Ege Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdikleri projeleri inceleyen Bayraktar, Egeli gençlerle sohbet ederek, başarılar diledi. Ege Üniversitesi standını Selçuk Bayraktar’ın yanı sıra Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, özel ve kamu kurumlarının temsilcileri de ziyaret etti. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Adana’da kapılarını ziyaretçilerine açan dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde; tam akredite, öğrenci odaklı, öncü araştırma üniversitemizin standı yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Festivalin ikinci günü üniversitemiz standında TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’ı ağırladık. Proje takımlarımızda yer alan akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle projeleri değerlendiren Selçuk Bayraktar, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırlanan projelerimize büyük ilgi gösterdi. Yurt içinden ve dışından, 7’den 70’e herkesin teknolojiyle buluşmasına imkânı sunan TEKNOFEST’e katkılarından dolayı Sayın Bayraktar’a şükranlarımı sunuyorum. Festivalde, proje takımlarımızın geliştirdiği yapay zekâ, otonom sistemler, savunma teknolojilerine yönelik projeler havacılık ve teknoloji meraklılarının ilgi odağı olması bizlerde ayrı bir motivasyon oluşturdu” dedi.