DÜNYA - 04 Ekim 2024 Cuma 11:27 | Son Güncelleme : 04 Ekim 2024 Cuma 11:29

Güneş tutulması Peru'da ateş çemberi oluşturdu

A
A
A

Güney Amerika ülkesi Peru'da meydana gelen güneş tutulması ateş çemberi oluşturdu.

Güney Amerika ülkelerinde salı günü 'ateş çemberi' olarak adlandırılan güneş tutulması gerçekleşti. Tutulma sırasında Ay, Güneş'in yüzde 90'ını kapatırken, kalan kısmında ise ateş çemberini andıran ince ve parlak bir halka oluştu. Peru, Şili, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay, Uruguay'da gözlemlenen güneş tutulması görsel şölen oluşturdu. Tutulma Peru'da yerel saatle 14.00 sıralarında başlayarak 15.30'a kadar kısmen gözlemlendi.

Manuel Alejandro Navarro

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da verilen eğitimler sayesinde yangın olayları yüzde 25 azaldı Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından, 4 yılda 54 bin 226 kişiye yangın eğitimi verildi, eğitimler ile yangın olayları yüzde 25 azaldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, gerçekleştirdiği eğitimlerle yangın öncesi, yangın anı ve yangın sonrası süreçlerle ilgili vatandaşları bilgilendirirken, uygulamalı tatbikatlarla da olması muhtemel acil durumlara hazırlıklı hale gelmelerini sağlıyor. Ekipler, 4 yılda 54 bin 266 kişiye yangın güvenlik eğitimleri verdi. Eğitimlerden başarılı sonuçlar elde edildi. Buna göre, 2020 yılında bin 249 olan yangın olaylarının 2024 yılında 1000’e düştü. “Yangın olaylarında yüzde 25 azalma var” Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Umut Alan, verilen eğitimlerle 2024 yılına bakıldığında yangın olaylarında yüzde 25 azalma olduğunu söyledi. Daire Başkanı Alan, “Görevimiz olan yangın konusunda özellikle son yıllarda biz yangına müdahaleden ziyade yangının çıkmaması için çabalar verdik. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu her yerde daha fazla denetim, daha fazla kontrol, ilçe belediyeleri ile koordine olarak çalışmalar yaptık. Herhangi bir talep olmadan dahi gidip yerinde denetimler yaptık. Yangın güvenliği konusunda maksimum düzeyde eğitimler verdik. Son 4 yılda biz 54 bin 266 kişiye eğitim verdik, bu inanılmaz bir rakam. Bizin eğitim verdiğimiz her bir kişi bizim elçimizdir. Yıllar geçtikçe bunlar arttığı zaman direkt olarak yüzde 30, 40 oranında azalma oluyor. 2024 yılına baktığımızda yangın olaylarında yüzde 25 azalma olmuş. Bu da bizim yaptığımız çalışmaların faydasını gösteriyor” dedi.
Ankara Ankara Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu "Gala Konser" ile açtı Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), sanat sezonunu, şef Tolga Atalay Ün yönetiminde operalardan seçkilerin sunulduğu "Gala Konser" ile açtı. Opera Sahnesi’nde yapılan sezon açılış konserinde, Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını şef Tolga Atalay Ün, koroyu Ivan Pekhov yönetti. Konser öncesi konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, "Opera, bale, modern dans ve çoksesli müzik, bu dört daldan yükselen sanatın kalplerimize, ruhlarımıza dokunan eşsiz gücüdür. Bu sanat dalları bizi bir araya getiren, insan olmanın ne demek olduğunu bizlere hatırlatan, kalbimizin derinliklerinde saklı olan hisleri açığa çıkaran bir büyüye sahiptir. Kurumumuzun çatısı altında bir araya gelen her sanatçımız, teknik personelimiz, idari personelimiz ve diğer tüm çalışma arkadaşlarımız sahneye yansıyan bu büyünün gerçek kahramanlarıdır" ifadelerini kullandı. Bir eserin en ince detayından sahne ışıklarına, perde arkasındaki sessiz kahramanlardan sahne önünde alkışlayan izleyicilere kadar herkesin emeğiyle hayat bulan her temsilin, büyük bir ailenin özverisinin sonucu olduğunu vurgulayan Sağtürk, şunları söyledi: "Sevgili izleyicilerimiz, sanatın ruhuna can veren, her temsilin, gösterinin gerçek sahibi sizlersiniz. Sizlerin coşkusu, alkışları, gözlerinizdeki heyecan, sahnedeki her anı anlamlı kılan, sanatı yaşatan en büyük güçtür. Bizim için buraya gelmeniz, zamanınızı, ruhunuzu bu sanata ayırmanız en büyük ödüldür. Sizlerle buluşabilmek, bu sahnelerde sizler için var olabilmek en büyük ilham kaynağımızdır" Konserde, Georges Bizet’in "Carmen Operası", Giacomo Puccini’nin "La Boheme Operası" ve "Tosca Operası" ile Giuseppe Verdi’nin "Otello Operası" ve "Aida Operası"ndan bölümler seslendirildi. Sopranolar Feryal Türkoğlu, Seda Ayazlı, Aslı Kıyıcı, Tuğba Mankal, Beste Şahin, Burcu Uyar ve Görkem Ezgi Yıldırım, mezzo sopranolar Ezgi Karakaya, Özge Türkoğlu, Ferda Yetişer, tenorlar Emre Akkuş, Aykut Çınar, Arda Doğan, Mehmet Kavil, Şenol Talınlı, Haser Tek ve Barış Yanç, baritonlar Çetin Kıranbay, Beran Sertkaya ile bas sanatçılar Erdem Baydar, Özgür Savaş Gençtürk’ün solist olarak görev aldığı konsere Başkentli sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Programa, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mithat Karakelle, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Caner Akgün ve sanatseverler katıldı.
Samsun 5 bin 250 çocuk, itfaiye gönüllüsü oldu Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi (SABİTEM), şehrin minik gönüllü itfaiyecilerini yetiştiriyor. Belirli periyotlarla gerçekleşen eğitimlerde çocuklar hem öğreniyor hem de eğleniyor. Nisan ayından bu yana gerçekleşen eğitimlere 5 bin 250 minik itfaiye gönüllüsü katıldı. Her alanda farkındalık çalışmaları yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi eğitim programlarıyla da dikkat çekiyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezindeki Çocuk Kulübü’nde şehrin miniklerine hem itfaiyecilik mesleği tanıtılıyor hem de uygulamalı ve pratik eğitimler veriliyor. Nisan ayından bu yana gerçekleşen eğitimlere 5 bin 250 minik itfaiye gönüllüsü katıldı. Çocuk Kulübü’ne her yaş grubundan öğrenci kabul edilebiliyor, okullar randevu alarak eğitime katılıyor. Eğitim Merkezi’nde ilk olarak çocuklara itfaiye istasyonu, araç ve gereçler tanıtılıyor, teorik eğitim veriliyor. Çocukların en keyif aldığı kısım ise yangın söndürme tatbikatı oluyor. Özel olarak hazırlanan parkurda itfaiyeci olan minikler büyük heyecan yaşıyor. İtfaiyenin önemi ve yangın güvenliği bilincini küçük yaşta edinen çocuklara “Çocuk Kulübü Gönüllü İtfaiyeci” sertifikası da veriliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi her alanda çocukların ve gençlerin yanında olmaya ve bilinçli nesiller olarak yetişmelerini sağlamak adına çalışmalar hayata geçirmeye devam ediyor.
Şanlıurfa Okul servisinin altında ezilen öğrenci hayatını kaybetti Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde okul çıkışı kendisini evine bırakan servisin altında kalarak ezilen 13 yaşındaki kız öğrenci hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre olay, Suruç’a bağlı kırsal Ekili Mahallesi’nde yaşandı. Saygın Ortaokulu’nda okuyan 13 yaşındaki Beyza Tekin, yaklaşık 1 buçuk kilometre uzakta bulunan Ekili Mahallesi’ndeki evine gitmek için okul bahçesindeki servis minibüsüne bindi. Mehmet C. isimli servis sürücüsü, bütün öğrencileri aldıktan sonra evlerine bırakmak için yola çıktı. Kazanın şekli araştırılıyor İddiaya göre, servis minibüsü Ekili Mahallesi girişine geldiğinde aracın içerisindeki Beyza Tekin, nasıl olduğu henüz belirlenemeyen bir şekilde aracın altında kalarak ezildi. Ağır yaralanan kız öğrenci, Suruç Devlet Hastanesine kaldırıldı. Doktorların müdahalesine rağmen Tekin kurtarılamadı. Mahallede güvenlik önlemi alındı Kaza sonrası servis sürücüsü gözaltına alınırken olayın yaşandığı mahallede jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Müfettiş görevlendirildi Çocuğun cenazesi, yapılan otopsinin ardından mahalle mezarlığına defnedilirken, Milli Eğitim Bakanlığı olayın araştırılması için müfettiş görevlendirdi. Suruç Kaymakamı Adem Balkanlıoğlu, acılı baba Kadir Tekin’e taziye ziyaretinde bulunarak olayın detaylı bir şekilde araştırıldığını söyledi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.