EĞİTİM - 25 Mart 2025 Salı 16:21

Büyükşehir’den kadınlara güç katan eğitim

A
A
A
Büyükşehir’den kadınlara güç katan eğitim

Kadınların istihdamını artırmayı ve toplumsal hayatta daha aktif rol almalarını hedefleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi, kadınlara yönelik projeler üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlara yönelik başlatılan ‘Hayatımın Ustasıyım’ projesi tamamlandı.


8 hafta süren program kapsamında kadınlar hem mesleki beceriler kazandı hem de günlük yaşamda ihtiyaç duyabilecekleri pratik bilgileri öğrendi. Ayrıca bu proje ile günlük yaşamda ihtiyaç duyabilecekleri pratik bilgilerle kendilerine daha fazla güven duymaları sağlandı.


Kadınlara yönelik bu eğitimlerin çok önemli olduğunu kaydeden Füsun Demircan, "Eğitimler marangozluk ile başladı ardından tesisat, elektrik ve boyacılık eğitimleri ile devam etti. Ev içerisinde yapabileceğimiz tadilat ve tamirat işleriyle ilgili bilgi edindik. Büyükşehir Belediyesine bu anlamda bir teşekkür borçluyuz. Kadınlara yönelik bu eğitimler bizim için çok önemli" dedi.


Kadriye Atabey: "Hem Sosyalleştik Hem de Hayatta Kolay Olan Sorunların Çözümlerini Öğrendik"


Eğitimlerin verimli geçtiğini söyleyen Kadriye Atabey, "Bu eğitimler benim için çok verimli geçti. Hem sosyalleştik hem de hayatta kolay olan sorunların çözümlerini öğrendik. İlk önce marangozluk eğitimi ile başladık ardından elektrik atölyesi ve boyama atölyesine katıldık." ifadelerini kullandı.


Eğitimler sayesinde evdeki ufak sorunları çözebildiğini dile getiren Cansu Karababa, "Hayatımın Ustasıyım projesini Büyükşehir Belediyemizin duyuru sayfasında gördüm. Hemen başvurdum ve 8 hafta boyunca eğitimlere katıldım. Marangozluk eğitiminde sokak hayvanları için kedi evi yaptım. Bu eğitimler benim için çok verimli oldu. Evde yapamadığım ufak tefek işler vardı. Ustaya ihtiyacımız olan durumlar vardı. Eğitimler ile onları öğrendim. Eğitimlerden gayet memnun kaldım devamını da bekliyoruz" diye konuştu.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Biriminde görevli Yasin İstenci, "Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın kadınlara verdiği değer çerçevesinde gerçekleştirilen Hayatımın Ustasıyım projesinin son aşamasını boyama eğitimi ile tamamladık. Ahşap atölyesi elektrik, tesisat ve inşaat birimlerimizde teori ve uygulamalı çalışmalar gerçekleştirdik. 8 hafta süren eğitimlerimizde vatandaşlarımızın yoğun ilgi göstermesi nedeniyle bu eğitimlerimize yıl boyunca devam edeceğiz." dedi.


Başkan Aras: "Her kadın kendi hayatının ustasıdır"


Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; "Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların toplumda daha aktif ve güçlü bireyler olmaları için yanlarında olmaya devam ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak kadın emeğinin ve gücünün farkındayız. Hayatımın Ustasıyım projesi sadece bir eğitim programı değil, aynı zamanda kadınların hayatlarına dokunan, onlara yeni fırsatlar sunan 8 haftalık bir yolculuktu. Kadınlarımız hem meslek öğrendi hem de günlük yaşamda işlerine yarayacak bilgiler edindi. Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların yanında olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki her kadın, kendi hayatının ustasıdır" dedi.



Büyükşehir’den kadınlara güç katan eğitim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.