ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 07:38

Bodrum-Kaş arasında fırtına uyarısı

A
A
A
Bodrum-Kaş arasında fırtına uyarısı

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan uyarıda, Muğla’nın Bodrum ilçesi ile Antalya Kaş arasında kalan denizlerde fırtına uyarısı yapıldı.


Yapılan uyarıda, “Yapılan son değerlendirmelere göre; denizlerimizde Bodrum-Kaş arasında rüzgarın, Salı günü (22.10.2024) gece saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın aynı gün (22.10.2024) öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Fırtınayla birlikte başta balıkçılarımız ve denizcilerimiz olmak üzere meydana gelmesi muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah görevinden ayrılıyor Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su olarak görev yapan Atalay Gümrah, 2024 sonu itibarıyla aktif görevlerinden ayrılma kararı aldı. 2017 yılından bu yana Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su olarak görev yapan Atalay Gümrah, kişisel tercihleri ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 2024 sonu itibarıyla aktif görevlerinden ayrılma kararı aldığını duyurdu. Gümrah, yeni yıldan itibaren Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı olarak Topluluğa katkılarını sürdürecek. Geçiş döneminde Topluluk üst yönetimi doğrudan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na bağlı olarak çalışacak. Atalay Gümrah kimdir? Atalay Gümrah, Galatasaray Lisesi’nin ardından lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Kariyerine 1992 yılında Eczacıbaşı Topluluğu’nda başlayan ve Ekom Dış Ticaret Bölge Sorumlusu olan Gümrah, 1994-1997 arasında VitrA UK’de Ticaret Müdürü, 1997’de Rusya’daki EBM Jsc’nin Şirket Müdürü, 1999-2005 yılları arasında, sırasıyla İntema’nın Proje ve Toplu İşler Müdürü, Satış Operasyonları Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı, 2006-2011 arasında ise İntema Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ocak 2011’de Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun Banyodan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Genel Müdürü olarak atanan Atalay Gümrah, 2013 yılının Ekim ayında, mevcut görevlerinin yanı sıra, Grup Başkanlığı görevini de üstlendi. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun çeşitli şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak yer alan Gümrah, 1 Şubat 2017 itibarıyla Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su oldu. Eczacıbaşı Topluluğu şirketlerinde yönetim kurulu üyelikleri bulunan ve 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Eczacıbaşı Holding Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Gümrah; aynı zamanda Toprak İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve 1 Ocak 2022 yılından beri Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Almanya İş Konseyi Başkanlığı’nı sürdürüyor.
Trabzon Kar bastırınca yayladan mezraya 3 günde ulaştılar Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinde hafta sonundan bu yana etkili olan kar yağışı ile birlikte yaylaları sürüleri ile birlikte terk eden çobanlar Kasım ayı sonuna kadar kalacakları mezralarına ulaştılar. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaylacılık kültürünün yaşatıldığı en büyük yaylalardan biri olan 2 bin 200 metre yükseklikteki Kadırga Yaylası’na karın düşmesi ile birlikte yaylacılar sürüleri ile hafta sonu dönüşe geçerken, 3 günlük zorlu yolculuğun ardından Şalpazarı ilçesindeki Şahin Tepesi mezrasına indiler. Mayıs-Haziran ayları gibi sürüsü ile yaylaya çıkan Ümit Yazıcı (48) yaz mevsiminin büyük bir bölümünü Kadırga Yaylası ve bağlı obalarında koyunları ile geçirdiğini söyledi. Ümit Yazıcı, Cumartesi günü yaylaya düşen karla birlikte sürüsünü kardeşleriyle beraber yayladan alarak 3 günlük zorlu bir yolculuğun ardından Şalpazarı ilçesindeki Şahin Tepesi’ne getirdiğini belirterek “Biz deden toruna yaklaşık 300 yıldır çobanlık yapan bir aileyiz. Evimizin kapısında bu koyun sürüsü hep olur. Ben de 35 yıldır babamdan aldığım mesleği devam ettiriyorum. Yaylaya kar yağınca bize yol gözüktü. 3 gündür koyunlarımızla yoldayız. 3 günün ardından Şalpazarı Ağırtaş mahallesi mevkiinde bulunan Şahin Tepesi’ne sağ salim koyunlarımızla ulaştık. Biraz daha buralarda kışlayacağız. Daha sonra kar yağışının durumuna göre aşağılara doğru ineceğiz” diye konuştu.
Eskişehir Kemik erimesinin tespitinde düzenli kontrol önemli Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, kemik erimesi rahatsızlığı, tespiti ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Nurhan Barutçu, menopoz sonrası östrojen hormonunda azalmayla birlikte kemik yoğunluğunda azalma, kortizon kullanımı, D vitamini eksikliği bazı romatizmal hastalıklar ve bazı hormonal hastalıkların da kemik erimesine sebep olabileceğine değindi. Kemik erimesinin belirtisinin olmadığını söyleyen Uzman Dr. Barutçu, düzenli kontrollerin rahatsızlığın tespitinde son derece önemli olduğunun altını çizdi. “Kemik erimesinden korunmak için kalsiyumdan zengin beslenme öneriliyor” Hastalığa sebep olabilecek nedenler, tespit edilmesi hakkında ise Dr. Nurhan Barutçu, “Kemik erimesi, kemik kırılganlığında artışa yol açan bir hastalıktır. Daha çok menopoz sonrası kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Menopoz sonrası östrojen hormonunda azalmayla birlikte kemik yoğunluğunda da azalma görülür. Bunun yanında kortizon kullanımı, D vitamini eksikliği, bazı romatizmal hastalıklar, bazı hormonal hastalıklar da kemik erimesine sebep olabilir. Kemik erimesi (Osteoporoz) olanlarda kemik kırılganlığı artmıştır, kırık riski artmıştır. Kemik erimesi hastalığı bulgu vermediğinden, kişilerin fark edebileceği bir hastalık olmayıp, kemik ölçüm cihazlarında (DEXA) yapılan ölçümlerden sonra ya da daha ilerlediğinde çekilen röntgenlerden teşhis konabilmektedir. Kemik erimesinden korunmak için kalsiyumdan zengin beslenme öneriliyor yani yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle sebze ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Çiğ kuru yemişler; çiğ fındık, ceviz, badem de kemik erimesi hastalarında önerdiğimiz besinlerdir. Kadınların 40’lı yaşlarında ve menopoz sonrasında, erkeklerin 50’li yaşlarında risk faktörlerinden bir veya birkaçı varsa fizik tedavi uzmanına giderek kemik ölçümü yaptırmalarında fayda bulunmaktadır" dedi.
Muğla Muğla’da Meme Kanseri farkındalık sempozyumu düzenlendi: "Erken teşhis hayat kurtarır" Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" sloganı ile Meme Kanseri Farkındalık Sempozyumu düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma sağlık profesyonelleri, akademisyenler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Sempozyumun açılış konuşmalarını, MSKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gider, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Palancıoğlu gerçekleştirdi. Konuşmalarda meme kanserinde erken teşhisin hayati önemi vurgulandı ve farkındalık çalışmalarının önemine değinildi. Sempozyum, iki oturum halinde yapıldı. Birinci oturumun başkanlığını Patoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Leyla Tekin ve Hemşirelik Bölümü’nden Doç. Dr. Gülşah Köse üstlendi. Bu oturumda, Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Özkan Onur "Meme Kanseri Etyolojisi, Risk Faktörleri", Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Funda Dinç "Meme Kanserinde Erken Tanı ve Radyolojik Değerlendirme", Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Cenk Yazkan ise "Meme Kanserinde Cerrahi Tedavi" konularında bilgilendirici sunumlar yaptı. İkinci oturumun başkanlığını, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Media Subaşı Baybuğa ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Tanrıverdi yaptı. Bu oturumda, Prof. Dr. Özgür Tanrıverdi "Meme Kanserinin Onkolojik Tedavisi", Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Sadık Özöner "Meme Kanserinde Radyoterapi", Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nezihe Bulut Uğurlu "Meme Kanserinin Psiko-sosyal Yönleri" ve Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Seki "Meme Kanseri Sonrası Hemşirelik Bakımı ve Yaşam Kalitesini Etkileyen Sorunlar" konularında sunumlar gerçekleştirdi. Yoğun katılımla gerçekleşen sempozyumun sonunda, katılımcılardan gelen soru-cevaplar ve öneriler üzerine tartışmalar yapıldı. Meme kanseri farkındalığının artırılması için bu tür etkinliklerin öneminin bir kez daha altı çizilerek sempozyum sona erdi.