TEKNOLOJİ - 06 Kasım 2024 Çarşamba 16:40

9 yılda 18 bin 700 analiz yapıldı

A
A
A
9 yılda 18 bin 700 analiz yapıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen toprak analizleri, hem çiftçilere rehberlik ediyor hem de ürünlerin kalitesini artırıyor.


Muğla’daki üreticilerin topraklarını daha verimli kullanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan analiz çalışmaları, üretimle ilgili sorunları çözmeyi, ayrıca toprak, bitki ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğini korumayı hedefliyor. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü analizler, üreticilere önemli bir destek sunuyor.


Muğla Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’nda kurulduğu günden bu yana; 12 bin 340 adet toprak, 5 bin 584 adet bitki, 696 adet su ve 79 adet organik gübre analizi olmak üzere toplamda 18 bin 700 analiz gerçekleştirildi.


Gübreleme programları ile üreticilerin verimi artıyor


Laboratuvarda, 65 farklı bitkiye yönelik gübreleme programları hazırlanarak, analiz raporlarında gübrelerin ismi, uygulama dozu ve zamanı gibi detaylar, kuru ya da sulu tarıma göre özelleştiriliyor. Bu analizlerin sonucunda üreticilere sunulan gübreleme programları sayesinde yüksek verim ve kaliteli ürün elde ediliyor.


Üreticilerin laboratuvara getirdiği örneklerde; tarımsal sulama suyu için 12 parametre, bitkilerde 13 parametre ve toprakta 15 parametre analiz ediliyor. Bu sonuçlara göre, üreticilere hangi gübreyi, ne kadar ve hangi aralıklarla kullanmaları gerektiğine dair raporlar veriliyor.


Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Muğla Verimlilik Haritası sayesinde üreticiler, toprak analiz sonuçlarını anlık olarak takip edebiliyor. Toprağını laboratuvara getiren üreticiler, https://muglacbs.mugla.bel.tr/tarimsalverimlilik/ adresinden toprağın özelliklerine ve ekmeyi planladıkları bitkinin toprak ihtiyaçlarına göre puanlamaları inceleyip, ne ekmeleri gerektiğine karar verebiliyorlar.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Mustafa Kırdal laboratuvarın 2015 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman ortaklığında kurulduğunu belirterek, “Kurulduğum günden bugüne kadar yaklaşık 18 bin 700 adet analiz yapmıştır. Şu anda laboratuvarımıza iki ülke ve 53 il olmak üzere birçok yerden toprak tahlilleri ve bitki örnekleri gelmektedir. Üreticilerimize daha iyi bir verim alması için birim alanında almış olduğu ürünü kat ve kat artırmak için laboratuvarımıza örneklerini getirmektedirler. Toprak analiz laboratuvarımızda şu ana kadar 53 il ve 2 ülkeden toprak analizi geldi. Bu ülkeler Kazakistan ve Kuzey Kıbrıs” dedi.


Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu laboratuvarında görevli Doktor Öğretim Üyesi Nureddin Öner, “Toprak analizi birim olarak düşündüğümüzde bir kilogram topraktan biz miligram olarak elementleri ölçüyoruz. Bunu kimsenin analiz yapılmadan bilmesi söz konusu değil. Bunların biz çok hassas bir şekilde analizlerini yapıyoruz. Yaptıktan sonra bitkinin isteklerine göre gübreleme programı oluşturuyoruz. Buradaki başarı oranı çok yüksek. Zeytinlere bakın, narenciyeye bakın. Zeytinlerde halkalı leke hastalığımız var ama aynı zamanda bitki besleme ile ilgili çok büyük sıkıntılar var. Hem bitki, hem toprak analizlerini kesinlikle yapılması gerekiyor ki, iyi bir verim ve kaliteli ürün elde edilmesi için” dedi.



9 yılda 18 bin 700 analiz yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van TEGV’den çocuklara özel etkinlik Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Van’ın Muradiye ilçesinde çocuklara unutulmaz bir gün yaşattı. 29 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukları hakları konusunda bilinçlendiren etkinlikler düzenledi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Muradiye Öğrenim Birimi’nde düzenlenen etkinliklerle 70 çocuğa unutulmaz bir gün yaşatıldı. Etkinlikte, “Ben Çocuğum” adlı şarkının canlandırılması, çocuk haklarına dair şiirlerin okunması ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin tek tek aktarılması gibi programlar gerçekleştirildi. Ayrıca, dans gösterileri, toplu fotoğraf çekimleri ve ikramlarla dolu etkinlik, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici anlar yaşattı. TEGV, bugüne kadar 100 binin üzerinde gönüllünün desteğiyle 3 milyonu aşkın çocuğa nitelikli eğitim desteği sağladı. Türkiye’nin 25 ilinde yer alan 6 eğitim parkı, 41 öğrenim birimi ve 26 ateşböceği ile toplam 73 etkinlik noktasında çocuklara ulaşan vakıf; sanat, bilim, teknoloji ve yaşam becerileri gibi alanlarda sunduğu yenilikçi programlarla çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlıyor. Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların dinlenme, oynama, sanatsal yaşama katılma ve haklarını özgürce savunabilme gibi temel haklarına dikkat çeken TEGV, onların potansiyellerini keşfetmelerine ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek oluyor.
Ankara Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dün gece TBMM’den geçen ’Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte; çakar kullanan sürücülere 96.000 TL trafik idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak ve araç otuz gün süre ile trafikten men edilecek. Sürücü son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla kez kanunu ihlal etmiş ise sürücülere her seferinde 192.000 TL trafik idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak ve araç altmış gün süre ile trafikten men edilecek. Mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılan çakar cihazlarına mülki amir tarafından el konulacak ve mülki amir tarafından mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek" bilgisini verdi. Yerlikaya, 1 Ocak -31 Ekim 2024 tarihleri arasında (2024 yılında) emniyet ve jandarma trafik ekiplerince; ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan toplam 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldığını belirterek, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.