ÇEVRE - 30 Eylül 2024 Pazartesi 11:15

MESKİ, 7 tesisin elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten karşılıyor

A
A
A
MESKİ, 7 tesisin elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten karşılıyor

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projelerinin 2. etabını tamamladı. Çalışma kapsamında toplam 7 tesisin elektrik enerjisi ihtiyacı, yenilenebilir enerjiden karşılanacak. Böylece, ilk etapla birlikte yaklaşık 2 bin 513 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer enerji sağalanacak.


MESKİ Genel Müdürlüğü, doğa dostu çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. İlk etapta 3 tesisin enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan MESKİ, Çatı Tipi GES projelerinin 2. etabını da tamamladı. Böylelikle 4 tesisin daha enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacak olan MESKİ’nin çalışmalarında, Makine İkmal, Toroslar D4, Toroslar D5 ve Karaduvar Atık Su Arıtma Santrallerinde 550 W’lık paneller kullanıldı. Sadece 2. etapta yaklaşık 870 konutun yıllık elektrik ihtiyacına eş değer enerjiyi karşılayabilecek 2 milyon 400 kilowatt saat elektrik üretmeyi öngören MESKİ, kendi enerjisini üretmeye devam edecek. 1. ve 2. etapta yapılan santrallerle birlikte toplam 3 bin 400 ton karbondioksit salınımı da engellenmiş olacak.



MESKİ’nin kurulu gücünün yüzde 5’i güneş enerjisinden karşılanıyor


İlk etapta yapılan santraller ile MESKİ’nin yıllık toplam kurulu gücünün yüzde 3’ü karşılanırken, 2. etapta yapılan Makine İkmal, Toroslar D4, Toroslar D5 ve Karaduvar Atık Su Arıtma Santralleri ile kurulu gücün yüzde 2’si olmak üzere toplam 7 santralle MESKİ’nin kurulu gücünün yüzde 5’i güneş enerjisinden karşılanıyor.



"2 bin 513 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer enerji sağlanacak"


MESKİ Elektrik Merkezleri Dairesi Başkanı Hasan Apçin, yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına devam eden MESKİ’nin, Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santralleri projelerinin 2. etabını bitirdiğini ifade etti. Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi havuz üstü GES projesinin Türkiye’de bu alanda yapılan ikinci proje olduğunu ifade eden Apçin, "Toplam 4 farklı lokasyonda devreye aldığımız 2. etap projemiz kapsamı içinde bulunan Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi, 0.99 mWp güce sahiptir. Böylece ilk etapla birlikte yaklaşık 2 bin 513 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer enerji, güneş enerjisi ile sağlanacak" dedi.



MESKİ, 7 tesisin elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten karşılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Büyükşehir Belediyesi 36. Uluslararası Tiyatro Festivali sona erdi Denizli Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 36.’sını düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali sona erdi. Birbirinden keyifli oyunların sahnelendiği festivalde 3’ü yurtdışından olmak üzere 18 tiyatro grubu Denizli’nin dört bir tarafında tiyatro severlerle buluştu. Denizli Büyükşehir Belediyesinin 1984 yılında başlattığı ve bu yıl 36.’sını düzenlediği Denizli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Tiyatro Festivali sona erdi. Türkiye ile birlikte Nahçıvan, İran ve Kazakistan’tan olmak üzere toplam 18 tiyatro grubunun 7 gün boyunca tiyatro severler ile buluştuğu festival Kazak Müzikal Drama Tiyatrosu’nun Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda sahnelediği “Cimri” adlı eser ile veda etti. Birbirinden özel oyunların sahnelendiği festivalde Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunca sahneye konan “Söz Veriyorum” ve “Kral Cıbıldak” oyunları büyük beğeni topladı. Başkan Çavuşoğlu’ndan teşekkür Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, 7 gün boyunca gerek kent merkezinde, gerek ilçelerde, gerekse ilk kez kırsal mahallelerde tiyatro festivalinin halk ile buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yaklaşık 200 tiyatro sanatçısının kentin dört bir yanında 7 günde toplam 26 eseri sahneye koyduğunu ve sanat dolu geçen haftada Denizlililerin festivale büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Başkan Çavuşoğlu, “1984’de başlayan bu güzel yolculuğu sürdürmenin mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Denizlimizin sanat ve sanatçıyla buluşması artarak sürecek, çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Sanatçılarımız başta olmak üzere bu güzel organizasyona emek veren, katkı sağlayan herkese ve oyunlarımıza yoğun ilgi gösteren halkımıza çok teşekkür ediyorum ” ifadelerini kullandı.
Sivas Arkadaşlarını kurtarırken şehit olmuştu, adı oluşturulan köşede yaşatılıyor Sivas’ta 1978 yılında meydana gelen yangında arkadaşlarını kurtarmak isterken şehit olan İtfaiyeci Hüseyin Demir’in ismi ve kahramanlık dolu hikayesi oluşturulan köşede yaşatılıyor. 1978 yılında Sivas Hükümet Konağı’nda çıkan yangında, arkadaşlarını kurtarmak istediği esnada göçük altında kalarak şehit düşen Hüseyin Demir’in hikayesi, bir araştırma sonucunda tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Sivas İtfaiyesinde görevli İtfaiye Çavuşu Hüseyin Yurt, adaşı olan Şehit İtfaiye Eri Hüseyin Demir’in adını yaşatmak için kolları sıvadı. Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun’un da desteğini alan Yurt, dönemin gazete haberleri dahil Demir’in ailesine ve arkadaşlarına ulaştı. Yaklaşık 2.5 aylık süren çalışmanın ardından Yurt, Şehit İtfaiye Eri Demir’in hikayesini oluşturularak tablo haline getirdi. Tablo haline getirilen şehidin adı ve kahramanlık hikayesi İtfaiye Müdürlüğünde oluşturulan köşede yaşatılıyor. Öte yandan Türkiye genelinde şehit düşen 120 itfaiyecinin de fotoğraflarının olduğu tablo görenlerin ilgisini çekiyor. "Şehitlerimizin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum" İtfaiye Çavuşu Hüseyin Yurt, şehitlerin unutulmaması gerektiğini ifade ederek, "Sivas İtfaiyesinin ilk şehidi Hüseyin Demir. Şehidimizin hikayesini eski personellerden dinlemiştim. Aklıma gelen ilk şey neden şehidimizin adının yaşatılmadığı. Şehitlerimizin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda çalışmalarıma ailesiyle iletişine geçerek başladım. Şehidimizin torunu ile iletişime geçtim. Ailesinden şehidimizin fotoğrafını aldım. Dönemin gazete arşivlerine ulaşmaya çalıştım. 11 Temmuz sayılı Anadolu gazetesinde şehidimizin şehit olduğu haberine ulaştım. Yangına dair 5 fotoğraf buldum. Bu şekilde şehidimizin hikayesi oluştu. Mesai arkadaşlarına ulaşmaya çalıştım. Nasıl şehit olduğu konusunda bilgiler topladım ve şehidimizin hikayesini oluşturdum" diye konuştu. Göçük altında kalarak şehit oldu Yurt, Şehit İtfaiyeci Hüseyin Demir’in göçük altında kalarak şehit olduğunu söyleyerek, "Şehidimi 1978 yılında Sivas Hükümet Konağı’nın çatı katında bir yangın çıkıyor. Bu yangına müdahale esnasında itfaiye şehidimiz Hüseyin Demir, içeride kalan arkadaşlarını kurtarmak için yangının olduğu bölgeye girdiği sırada göçük altına kalıyor. Dışarıdan su işlenmeye devam ettiği için sıcak suyla haşlanarak maalesef hayatını kaybediyor. Belediye Başkanımız da şehidimizin ismini ailesinin yaşadığı sokağa verecek. Türkiye genelinde şehit olmuş 120 itfaiyecimizin tablosu var. Bu Türkiye’deki bütün itfaiye teşkilatları arasında bir ilk çalışma" dedi.
Ankara Bakan Yerlikaya: “Saygısızca araç kullananları affetmeyeceğiz” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Saygısızca araç kullananları, düğün ya da asker konvoyu yaparak hem trafik güvenliğini hiçe sayanları hem de diğer araç sürücülerinin can güvenliğini hiçe sayanları affetmeyeceğiz” dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada E-5 Kuzey Maltepe ve Beykoz Bağlantı yolunda çakarlı lüks araçlarla drift yaparak, trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde düğün konvoyu yapıldığına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce incelendiğini açıkladı. Bakan Yerlikaya, sivil trafik ekiplerince yapılan çalışmalar sonucu, şahısların A.K., H.T., M.A.T., S.D., O.K., S.A., T.G., A.S.A., M.Ö., A.K., B.V., M.G., D.G., U.S., Ş.Ö., A.M.K., M.K., R.A. ve M.Y. olduğu tespit edildiğini ve şahıslara 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununun; drift yapmak, izinsiz çakar siren tertibatı bulundurmak, hız sınırının altında sürmek, konvoy yapmak, saygısızca araç kullanmak, cam film takmak, muayenesiz araç kullanmak, plaka kapatmak ve teknik değişiklik maddelerinden idari para cezası uygulandığını açıkladı. “Saygısızca araç kullananları affetmeyeceğiz” Şahısların, ‘Trafik Güvenliğini Tehlikeye Düşürmek’ suçundan işlem yapılmak üzere Beykoz Çavuşbaşı Polis Merkez Amirliğine teslim edildiğini aktaran Yerlikaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Saygısızca araç kullananları, düğün ya da asker konvoyu yaparak hem trafik güvenliğini hiçe sayanları hem de diğer araç sürücülerinin can güvenliğini hiçe sayanları affetmeyeceğiz. Aziz milletimizden isteğim, bu tür araç kullananları ve trafik güvenliğini hiçe sayanları 112’ye bildirin. Biz gereğini yapıp, adalete teslim edelim. Bu tür olaylara geçit vermeyelim.”
Ankara TİKA Afganistan’da eğitim odaklı projeleri destekliyor Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Afganistan’da bulunan bir ilkokuluna hizmet binası inşa edildi. Eğitim malzemeleri, mobilyalar ve bilgisayar ile donatılan okulun çevre düzenlemesi yapıldı. TİKA eğitim odaklı projeleri destekleme çalışmalarına devam ediyor. Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrinde eğitim faaliyetlerini sürdüren Mahcube Hirevi İlköğretim Okulunun yeni hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi. TİKA’nın desteğiyle inşa edilen ilkokulun çevre düzenlemesi de yapıldı. Proje kapsamında, oyun parkı ve sosyal alanlar oluşturuldu. 1500 öğrencinin eğitim alabileceği okulun ihtiyaç duyduğu eğitim malzemeleri ve donanım ekipmanları temin edildi. Projenin açılış törenine, Türkiye Cumhuriyeti Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Kasım Kaban, Belh Vilayeti Vali Yardımcısı Elhac Mevlevi Nur-ul Hadi Ebu İdris, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mikail Taşdemir, Belh Vilayeti Milli Eğitim Müdürü Müftü Muhammed Şerif Ebu Asim Osmani, yerel yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan Başkonsolos Kaban, TİKA projesinin Türkiye ve Afganistan arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdiğini vurguladı. Burada yetişecek öğrencilerin Afganistan’ın yeniden inşasında önemli roller üstleneceklerinin altını çizen Kaban, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Belh Vilayeti Vali Yardımcısı İdris, Türkiye’nin Afganistan’a her alanda destek verdiğini ve inşa edilen bu okulun Afganistan’ın geleceği için önemli olduğunu dile getirdi. TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Taşdemir ise TİKA’nın 2005 yılından bu yana Afganistan’ın kuzeyinde bulunan vilayetlerde 200’e yakın proje gerçekleştirdiğini ve bunlardan 60’ının eğitim alanında olduğunu belirtti. Taşdemir, Mahcube Hirevi İlköğretim Okulunun yanı sıra bölgede 50 okul daha inşa edildiği, toplamda 620 derslikle 25 bin öğrencinin modern eğitim ortamına kavuştuğunu aktardı.