ASAYİŞ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 07:48

Mersin’de selden kapanan yollar ulaşıma açıldı

A
A
A
Mersin’de selden kapanan yollar ulaşıma açıldı

Mersin'in Mut ilçesinde şiddetli yağışlar sonrasında meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan Gökcetaş Mahalle yolu ekiplerin çalışması sonucu ulaşıma açıldı.

Alınan bilgiye göre, İlçeye bağlı, Gökçetaş Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışlar sonrasında meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Mut Orman İşletme Müdürlüğü ve Karaman Belediyesi'ne ait iş makineleri ile kapanan yollar açtı.
Yolun açılmasıyla birlikte ekipler, dere ıslahı yaparak, köyde meydana gelen su baskınına müdahale edip önlem aldı.

Hasan Çetin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dikey ve robot süpürgelere talep arttı MediaMarkt’ın açıkladığı verilere göre toz torbalı süpürgeler artık daha az tercih edilirken, dikey ve akıllı robot süpürgeler ev temizliğinde birinci tercih haline geliyor. Dikey süpürgeler, satışlarda yüzde 33’lük artış gösterirken, robot süpürgeler toplam satışın yüzde 30’unu oluşturuyor. Akıllı ev aletlerinin evlere girmeye başlamasıyla birlikte, tüketicilerin ev temizliği alışkanlıkları ve elektrikli süpürge tercihleri de dönüşmeye devam ediyor. MediaMarkt’ın açıkladığı verilere göre, toz torbalı süpürgelere olan talep azalırken, dikey ve robot süpürge modellerine olan talep hızlı bir yükseliş gösteriyor. Adet bazında toplam satışın yalnızca yüzde 6’sını oluşturan toz torbalı süpürgeler, daha çok yetkili bayiler gibi geleneksel satış kanalları ve beyaz eşya kampanyaları üzerinden satılıyor. Tüketicilerin öncelikli tercihi dikey süpürgeler Toz torbalı süpürgelerle kıyaslandığında; kablosuz kullanım kolaylığı, hafiflik ve taşınabilirlik, yerden tasarruf, koltuk ve arabalarda ve daha küçük alanlarda çok yönlü kullanım ve kullanımda ergonomi gibi avantajlar sunan dikey süpürgeler, son yıllarda tüketiciler nezdinde hızla popülerleşti. Pazarın en hızlı büyüyen segmenti olan dikey süpürgeler, adet bazında toplam satışlarda yüzde 25’lik bir paya ulaştı. Tüketicilerin evlerinde en fazla tercih ettikleri süpürge modeli ise dikey şarjlı süpürgeler. Kablosuz ve şarjlı bu cihazlar, kullanıcıların hafta sonu derin temizlik ihtiyaçlarını karşılamada birincil tercihleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmaya göre bu yıl, 2023 yılına kıyasla dikey süpürge satışları adette yüzde 33’lük bir büyüme kaydetti. Robot süpürgeler yükselişte Dikey süpürgelerin yanında robot süpürgeler de evlerde hızla yerini aldı. Toplam elektrikli süpürge satışlarının yaklaşık yüzde 30’unu akıllı robot süpürgeler oluşturuyor. Robot süpürgelerin adet bazındaki payı ise yüzde 17. Özellikle günlük temizlik rutininde, evcil hayvan sahiplerinin tercihi haline gelen robot süpürgelerin satışlarında, geçen yıla göre adet bazında yüzde 5’lik bir artış gözlemlendi. Tüketiciler, robot süpürge satın alırken kaydedilebilir harita, MOP özelliği, toz istasyonu, çekim gücü ve uygulama kullanım kolaylığı gibi özelliklere büyük önem veriyor. Akıllı haritalama ve uygulama üzerinden kontrol gibi ileri teknoloji özellikleriyle robot süpürgeler günlük temizliğin vazgeçilmez yardımcıları haline geldi.
Elazığ Selçuklu dönemine ışık tutan kitabe, Harput Kalesinde bulundu Elazığ’da bulunan Harput Kalesinde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi Harput Mahallesinde bulunan M.Ö. 3000 yıllarından itibaren yerleşime başlanan ve 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrelenen Harput Kalesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesinin desteğiyle yürütülen restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç başkanlığında 11 yıldır yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine bulunan kalede, bu süre zarfı içerisinde birçok tarihi yapı ve 100 binden fazla tarihi eser objesi çıkartıldı. Kalede yapılan çalışmalarda iki yıl önce ortaya çıkan ve ilk kez görüntülenen Selçuklu dönemine ait motifli sırlı seramik buluntuların olduğu kitabe ile iç kale kısmında yaşam, cam üretimi ve metal üretiminin yanı sıra seramik üretiminin de var olduğu kanıtlandı. Yarı mamul ürün olarak gün yüzüne çıkarılan ve 13. yüzyılda yaşayan bir sanatkarın isminin yazıldığı sırlı seramik, Selçuklu dönemine ait olduğu belirlendi. Gün yüzüne çıkarılan kitabenin tarihi ve kültürel açıdan önemli olduğunu belirten Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, ’’Harput Kalesinde 2022 yılında çıkan Selçuklu döneminin sırlı seramiği, kazıma ile motiflendirilmiş seramiğin arkasında Harput ismi ile İsmail sanatkarının adı okunuyor. Bunu bir çok kişiye okuttuk. İsimler biraz yakın okunsa da bir seramik üzerinde ‘Harputlu’ olmasını gösteren sanatkar isminin varlığı bizim için önemli. Ayrıca bu yarı mamul ürün bu sırlı seramiklerin Harput’ta üretildiğini gösteriyor. Ayrıca fırınlara ait diğer malzemeler ve kil parçaları da grup halinde çıkmıştı. 13. yüzyıldaki bir sanatkarın ismini görmekten de mutluyuz” dedi.