Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB), Sosyal Destek Projesi (SODES) ile inşaat sektörüne eleman yetiştirecek. Proje ile 90 işsiz gence eğitim verilecek.
Mersin ESOB`un, ``Teknik Mesleki Eğitimle İşsizliğe Elveda Projesi`` bugün itibariyle hayata geçti. Kalkınma Bakanlığı SODES kapsamında finanse edilecek projeye Mersin Valiliği de destek verirken, Mersin Üniversitesi (MEÜ), Mersin merkez Toroslar Belediyesi ve Mersin KOSGEB Merkez Müdürlüğü ortaklığında, Mersin ESOB tarafından yürütülecek proje ile inşaat sektörüne yönelik kalifiye işgücü yetiştirilecek.
Projenin tanıtım toplantısı ESOB binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, MEÜ`nden Dr. İsmail Şahin, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ile birliğe bağlı oda başkanları katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Okatan, işsizliği gidermek için kısa vadeli çözümler değil, sürdürülebilir ve değişik meslekleri barındıran, istihdam yaratacak eğitim merkezlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Konuşmasında SODES hakkında bilgi veren Okatan, SODES`in Mersin ve Adana`da program bazlı olarak uygulandığını kaydetti. Program önceliklerinden ilkinin istihdam ve nitelikli işgücü haline getirilmesine dönük çalışmalar olduğunu dile getiren Okatan, ``Bu anlamda sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarımızın 10 projesi, üniversitemizle yaptığımız işbirliği sonrasında kabul edildi. Bunlardan biri de bu proje. Toplam 7 istihdam projesinden 6`sının STK ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarımıza ait olması sevindirici. 3,4 milyon TL`lik bir kaynak tahsis edildi ve projelere aktarıldı. Projelerimiz teker teker uygulamaya başlıyor`` dedi.
Üniversite ile belediyeler ve esnaf odalarının bu işbirliğinin bir kurumsal kapasite oluşturacağına işaret eden Okatan, ``Aldığımız duyumlara göre yeni bir SODES programı gözüküyor, umutla bekliyoruz. Bu işbirliği de bundan sonraki çalışmalara ışık tutacak. Her bir niteliksiz işgücünü nitelikli iş sahibi yapabilirsek, şu anda var olan sorunları ortadan kaldırmış olacağız. Bunun için Mersin`in bütün kurumlarının önümüzdeki dönemde daha da gelişerek bu çabaları artıracağına inanıyorum. Çünkü ulaşamadığımız her gencimiz bizim için kayıp`` diye konuştu.
``MESLEKİ EĞİTİME MUTLAKA ÖNEM VERİLMESİ GEREKİYOR``
Mersin ESOB Başkanı Dinçer de Mersin`in özellikle 2000 yılından sonra aldığı sürekli göç ve bunun yarattığı işsizlik üzerinde durdu. Göçle gelen genç nüfusun büyük bölümünün mesleki bilgi ve beceriye sahip olmamasının işsizliği körüklediğini ifade eden Dinçer, bu çerçevede gençleri meslek sahibi yapmak için çaba harcadıklarını aktardı. Bu projeyi hazırlarken de bunu göz önüne aldıklarının altını çizen Dinçer, özellikle inşaat sektörümüzü baz aldıklarını vurguladı. Yıllar itibariyle Mersin`in işsizlik rakamlarından örnekler veren Dinçer, Valiliğin de çabasıyla kentteki işsizlik oranının 2011 yılında yüzde 9,5`e indirildiğini kaydetti. Bunun yeterli olmadığını ifade eden Dinçer, daha fazla ve daha ciddi bir şekilde mesleki eğitime gereken önemin verilmesi gerektiğini söyledi.
Mesleki eğitime Türkiye`de çok fazla önem verilmediğine dikkat çeken Dinçer, bu işin bir devlet politikası haline getirilerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ile meslek kuruluşlarını bir araya getirip büyük bir eğitim merkezi kurup, her mesleğin atölyesini açarak eğitim vermek; bu eğitimi almayan insanlara da işyeri açma izni vermemek gerektiğini kaydetti.
``Teknik Mesleki Eğitimle İşsizliğe Elveda`` projesi ile ilgili bilgi veren Dinçer, projenin temel amacının işsiz gençlere ulaşarak, mesleki bilgi ve beceri kazandırarak ilgili sektörle buluşturmak olduğunu dile getirdi. Dinçer, proje kapsamında 18-29 yaş arası 90 gence, İnşaat İşleri, Boya-Badana İşleri ve Sıhhi Tesisatçılık dallarında eğitim verileceğini bildirdi. Kursun sonunda 15 gün süreli staj programı gerçekleştirileceğini de ifade eden Dinçer, şöyle devam etti: ``Başvurular bugün itibariyle başladı. Herhangi bir mesleki bilgisi olmayan, iş bulmakta zorlanan gençlerimizi bu projeye davet ediyorum. Amacımız, bu projeyi yapıp kapatmak değil, sürdürebilir hale getirmektir. Proje bittikten sonra da inşaat sektörü için eğitimlerimiz devam edecek.``
``BELEDİYELER, KURSLAR AÇARAK İNSANLARI MESLEK SAHİBİ YAPMALI``
Belediye başkanlarının en büyük sıkıntısının işsizlik olduğuna vurgu yapan Toroslar Belediye Başkanı Tuna ise her gün yüzlerce işsizin iş için kapılarını çaldığını ancak bir meslekleri olmadığını anlattı. İş bulabilmek için bir insanın bir mesleğinin olması gerektiğini belirten Tuna, ``Biz belediye olarak 2004`te ilk Avrupa Birliği projemizi gerçekleştirdik. Bu projede aşçılık ve iklimlendirme kurslarına katılan 120 gencimizi eğittik. Bugün özellikle aşçılık kursuna katılanların hepsi 5 yıldızlı otellerde yüksek maaşlarla çalışıyor. İklimlendirme kursiyerlerimizin bir bölümü de kendi işyerlerini açtılar. Daha sonra belediye olarak TORTEK`i kurduk. Bu bünyede 26 kurs merkezimiz var ve bu merkezlerde büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 13 bine yakın insanı meslek sahibi yaptık. Belediyeler, insanları meslek sahibi yaparak katkıda bulunmalılar`` ifadelerini kullandı.