YEREL HABERLER - 19 Nisan 2012 Perşembe 17:41

MERSİN ESOB, ÇAMLIYAYLA ESNAFININ SORUNLARINA EL ATTI

A
A
A
MERSİN ESOB, ÇAMLIYAYLA ESNAFININ SORUNLARINA EL ATTI

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Çamlıyayla ilçesinde yaz mevsiminde sadece 3 ay iş yapabilen esnafın ticari faaliyetin artırılabilmesi için ilçe yöneticilerinden destek istedi.
Esnafın sorunlarını yerinde tespit edip, yerinde çözüm üretme ilkesiyle Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu toplantılarını ilçelerde yapma kararı alan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, kurulların ilk toplantısını Çamlıyayla`da gerçekleştirdi. İlçe yöneticilerinin katılımıyla Çamlıyayla Esnaf Zirvesi`nin de yapıldığı programa KOSGEB Mersin Merkez Müdürü Mehmet Yılmaz ile İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mustafa Yıldız da katıldı.
Beraberindeki heyetle birlikte ilçe yöneticilerini de ziyaret eden Dinçer`in ilk durağı İlçe Kaymakamlığı oldu. Kaymakam Gülhani Ozan Sarı ile görüşen Dinçer, ``Çözümün parçası olmayan sorunun parçası olur`` mantığı ile ilçelerde ticari faaliyetlerini sürdüren esnafın sorunlarını yerinde dinlemek ve çözüm üretmek amacıyla ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaymakam Sarı`nın Çamlıyayla`ya henüz 1 ay önce atanmasına karşın, ilçenin bütün sorunlarına hakim, çözümü konusunda samimi ve gayretli olduğunu gördüklerini ifade eden Dinçer, ``Genç ve dinamik kaymakamımızın bu enerjisini esnafımızın sorunlarının çözümünde de ortaya koyacağı düşüncesindeyiz. Özellikle ilçemize huzurevinin kurulması, eko turizmin canlandırılması, devre mülk sisteminin getirilmesi, öğretmenevinin faaliyete geçmesi gibi konularda gereken hassasiyeti göstereceği düşüncesindeyiz`` dedi.
Başkan Dinçer, yayla bölgesi olan Çamlıyayla`da sadece yazları 3 ay iş yapan esnafın bu iş sürecinin daha geniş periyoda yayılması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve çözümü konusunda ortak hareket etmek amacında olduklarını kaydetti.
Kaymakam Ozan Sarı da kaymakamlık olarak 6 ana sorun tespit ettiklerini dile getirerek, bu sorunları ``˜Çamlıyayla-Tarsus ve Çamalan-Çamlıyayla bağlantı yolu, Karakapı içme suyu, Entegre Devlet Hastanesi, turizm faaliyetleri, Özel İdare hizmetlerindeki aksaklıklar ve öğretmenevi yapımı` olarak sıraladı. Kaymakam Sarı, esnaf sanatkarın iş yapabilme süresini 3 aydan daha uzun süreye çıkarabilmek için kaymakamlık olarak üzerlerine düşen her türlü yasal görevi yerine getireceklerini bildirdi.
Daha sonra İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Gürcan Özdilek`i makamında ziyaret eden MESOB heyeti, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Eroğlu`nu ziyarette esnafın trafik konusundaki sıkıntılarını aktararak, gereken hassasiyetin gösterilmesini istedi.
Talat Dinçer ve beraberindekiler Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı`yı da ziyaret ederek, taleplerini ilettiler. Başkan Tepebağlı`nın ilçede kurulu Esnaf Odasına yer tahsisinde ve temelinde gereken ilgiyi gösterdiğini vurgulayan Dinçer, ``İlçemizin nüfusu kışları 2 bin iken yazları 50 binleri aşıyor. 2 bin nüfusa göre ayrılan bütçeyle 50 bin nüfusa hizmet vermenin zorluğunu tahmin edebiliyoruz. Ama sayın başkanımızdan özellikle kışın da ticari faaliyeti sürdüren esnafımızı, yazları sayıları artan esnafa oranla korumasını istiyoruz. Yazın esnaf sayısı artıyor, bunlar sadece yaylacılara hizmet veriyor. Bunların kimisi seyyar, kimisi korsan, kimisi araçlarında, kimisi sezonluk kiralık işyerlerinde hizmet veriyor. İlçede yerleşik esnafın kazancına yazın ortak oluyorlar. Ama burada bir de kışın çalışan esnafımız var, doğru dürüst iş yapamıyor. Bu esnafımızın sorunlarına daha hassasiyetle yaklaşmalarını bekliyoruz`` diye konuştu.
Başkan Tepebağlı ise ilçe esnafının çok zor şartlar altında yaşama mücadelesini verdiğine dikkat çekerek, ``Bugün vergi borcu, sigorta borcu, işyeri kira borcu olmayan esnafımız yok denecek kadar az. Esnafımız genelde yazlıkçılara hizmet veriyor. Ulaşım ve iletişimin kolaylaşmasıyla alışveriş internet üzerinden yapılmaya başladı. Yine Tarsus`a kurulan devasa AVM`ler ilçe halkımızın buralara gitmesine neden oluyor. Ayrıca, ilçemizde yazları trafik ve park sorunu yaşanıyor. Bunun da çözümü konusunda gereken gayreti gösteriyoruz. Yine ilçemize sanayi sitesi kurulması konusunda gereken hassasiyeti göstereceğiz`` diye konuştu.
ESNAF, SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ
Yapılan ziyaretlerin ardından yönetim, denetim ve disiplin kurulu toplantılarını gerçekleştiren MESOB yönetimi, akşam da Çamlıyayla Dağ Otel`de esnafla ilçe yöneticilerini buluşturan bir esnaf zirvesi yaptı. Toplantıya, Kaymakam Sarı, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Yıldız, KOSGEB Mersin Merkez Müdürü Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Özdilek, Belediye Başkanı Tepebağlı, Emniyet Amiri Eroğlu ve Sebil Belediye Başkanı Mehmet Çelik katıldı.
Zirvede sorunlarını sıralayan esnaf, ilçeye meslek yüksekokulu ya da fakülte kurulması, sanayi sitesinin temelinin atılması, Tarsus-Çamlıyayla bağlantı yolunun hızlandırılması, öğretmenevinin faaliyete geçmesi gibi hizmetlerin bir an önce faaliyete geçirilmesini istedi.
Mersin ESOB Başkanı Dinçer de tespit edilen sorun ve önerileri tek tek not alarak çözümü konusunda gerekli çalışmanın en kısa sürede gerçekleştirileceğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Küçük Dostlar Ambulansı ile 8 bin 753 can kurtarıldı Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; Türkiye’de ilk olan ve 2017 yılında hizmete sunulan ‘Küçük Dostlar Ambulansı’yla hasta ve yaralı hayvanlara müdahale ederek, bu yıl bin 110 şimdiye kadar ise 8 bin 753 can kurtardıklarını söyledi. Küçük dostlara 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerine dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar; "Gerek Kocasinan Belediyesi, gerekse şehrimize aşık biri olarak bu şehrin doğasına, çevresine ve insanına hizmet ediyoruz” dedi. Kayseri’de sokak hayvanları ve diğer canlıların yaşam şartlarını daha da iyileştirmek adına birbirinden önemli yatırımların hayata geçirildiğinin altını çizen Başkan Çolakbayrakdar; "Küçük dostlar diye tabir ettiğimiz sokak hayvanlarına 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Küçük Dostlar Ambulansı aracı hizmetlerimizin yanı sıra şehrimizdeki tüm canlıların yaşam şartlarını daha da iyileştirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Kocasinan Belediyesi olarak ilçenin muhtelif yerlerine beslenme noktaları yerleştirerek, sokak hayvanları ve doğadaki canlıların su ve mama ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Geçen yıl hizmete sunduğumuz ve kısa sürede yoğun ilgi gören kedilere özel, bungalov evler, kedi köprüsü, oyun ve tırmanma alanları, toplu yaşam ile beslenme alanlarının da yer aldığı ‘Kedi Kasabası’ ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle Türkiye’ye örnek olan ve 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Küçük Dostlar Ambulans hizmetimizle de küçük dostlarımıza destek oluyoruz. Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda harekete geçen tam donanımlı Küçük Dostlar Ambulansımız; 2017 yılında 574, 2018 yılında bin 69, 2019 yılında 908, 2020 yılında 931, 2021 yılında 919, 2022 yılında 2 bin 38, 2023 yılında bin 204, bu yıl ise bin 110 olmak üzere toplam 8 bin 753 hasta ve yaralı hayvanın imdadına yetişti” ifadelerini kullandı. Kocasinan sakinlerinden gelen ihbarlar doğrultusunda yaralı ve hasta hayvana anında müdahale eden Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, ‘Küçük Dostlar Ambulansı’yla yaralı veya hasta haldeki kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının naklini ve tedavi edilmesini sağlıyor. Donanım bakımından Türkiye’deki diğer sokak hayvan araçlarından farklı olarak benzerlerinden ayrılan Küçük Dostlar Ambulansı, acil durumlarda olay yerinde müdahalede bulunuyor. 7 gün 24 saat hizmet veren ambulans, özellikle trafik kazasında yararlanan hayvanlara yaptığı kritik müdahalelerle dikkat çekiyor. Tam donanımlı Ambulansın içerisinde; kedi ve kuş kafesi, yandan açılabilen köpek taşıma kafesi, ilk yardım seti ve solunum cihazı gibi tıbbi donanımlar yer alıyor.
Eskişehir Gençlere sürdürülebilir kalkınma amaçları anlatıldı Tepebaşı Belediyesi tarafından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi düzenlendi. Öğrenciler, atölye sonrasında yapılan grup çalışmalarında dünya sorunlarına karşı geliştirdikleri çözümleri dönem sonuna kadar proje haline getirecek. Tepebaşı Belediyesi, kentteki çocuklar ve gençler için sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturacak etkinlikler gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Tepebaşı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Atölyesi düzenlendi. Atölyede, öncelikle küresel sorunlar bahsedilerek öğrencilerle interaktif bir şekilde sorunların tarihçesine değinildi. Sonrasında sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla ilgili genel bilgi verilerek sorunlara birlikte çözüm üretilmesi için grup çalışması yapıldı. Ayrıca atölyede, Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürülebilirlik üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar da anlatıldı. Dünya sorunlarına karşı çözüm geliştirecekler Atölyeden sonra öğrenciler, dünya sorunlarına karşı geliştirdiği çözümleri hayata geçirmek için gönüllü sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştirerek dönem sonuna kadar üzerine çalıştığı sürdürülebilir kalkınma amacıyla ilgili somut bir proje ortaya koyacak. Projenin sonuçları ise bu yıl ikincisi düzenlenecek “Turist Rehberleri Sürdürülebilir Turizm İçin Çalışıyor” etkinliğinde paylaşılacak.
Manisa Yunusemre kendi kaynaklarıyla çöp konteyneri üretmeye başladı Yunusemre Belediyesi, piyasada yüksek maliyete satılan sanayi tipi çöp konteynerlerini kendi bünyesindeki atölyede daha ucuz maliyete üretmeye başladı. Yaklaşık yüzde 75 daha ucuza mal edilen ve belediyenin öz kaynaklarla üretilen sanayi tipi konteynerler sanayi sitelerinde hizmet verecek. Tasarrufu ön planda tutan Yunusemre Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesindeki üretim atölyesinde sanayi tipi 5 bin litrelik çöp konteynerleri imal etmeye başladı. Aynı atölyede, hasarlı konteynerlerin bakım ve onarımı da gerçekleştiriliyor. Tamamlanan konteynerler, özellikle sanayi sitelerinde yoğun çöp ihtiyacını karşılıyor. Yunusemre Belediye Şantiyesinde çalışanlarla bir araya gelen Belediye Başkanı Semih Balaban, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Balaban’a CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaş ve Temizlik İşleri Müdürü de eşlik etti. Şantiye çalışanlarıyla çay eşliğinde sohbet eden Başkan Balaban, üretim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Piyasa değeri 80 bin lira olan konteynerler 21 bin liraya üretiliyor Şantiye çalışanlarıyla beraber çay eşliğinle sohbet eden Başkan Balaban çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, “Şantiyede de arkadaşlarımız iyi işler yapmaya devam ediyor. Bu çöp konteyneri özellikle sanayi sitelerinde ciddi bir çöp yükünü alıyor. Bunun piyasa değeri 80 bin lira. Belediye bünyesindeki atölyelerimizde kendi imkanlarımızla 21 bin liraya mal ederek belediyemize katkı yapmaya devam diyoruz. Bu çalışmamızla hem tasarruf etmiş oluyoruz hem de belediyemize artı değer katıyoruz.” diye konuştu. Başkan Balaban daha sonra şantiyede görev yapan personelle sohbet ederek, çalışmaların işleyişi hakkında bilgi aldı.