KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2024 Salı 10:21

Mardinli esnaf Narin’in portresini duvara resmetti

A
A
A
Mardinli esnaf Narin’in portresini duvara resmetti

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan esnaf Yakup Suci ile hobi olarak resim yapan Sadiye Kaplan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın portresini duvara resmetti.


Narin’in anısını yaşatmak için bir adım da Mardinli esnaftan geldi. Nusaybin ilçesi Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde bir duvarda Narin Güran’ı resmeden esnaf Yakup Suci, "Başka Narinler ölmesin istiyoruz, ölümü hepimizi yıktı. Bu resmi yapma amacımız tamamen içimizden gelmesiydi. Arkadaşımla birlikte bu resmi yapmak istedik ve burada yaptık. Bu resmi yaparak Nusaybin‘e hediye etmek istedik. Böyle güzel bir portre ortaya çıktı. Arkadaşıma ve bize yardım eden Ahmet hocamıza teşekkür ediyorum. Bu resmi burada yapmak bizim için çok büyük bir gurur oldu. Narin’in ölümü bizi çok üzdü. İçimizde çok büyük bir yara bıraktı. Başka Narinlere zarar gelmesin istiyoruz" şeklinde konuştu.


Portreyi yapmalarında destek olan herkese teşekkür eden ve Narin’in acısının yüreklerini yaktığını söyleyen Sadiye Kaplan ise, "Biz bu resmi içimizden geldiği için yaptık. Narin’in ölümü hepimizi çok etkiledi. Bize yardımda bulunan Ahmet hocamıza ve bize yardımcı olan birçok kişi vardı onlara da teşekkür ediyorum. Daha önce birkaç yerde yapmaya çalıştık fakat yapamadık. Burada bu resmi yapmamıza izin verenlere de teşekkür ediyoruz" dedi.



Mardinli esnaf Narin’in portresini duvara resmetti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Aydıncık ve Gülnarlı üreticilerin badem soyma derdi bitti Mersin Büyükşehir Belediyesinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirdiği makine-ekipman destekleri sayesinde üreticilerin yüzü gülerken, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde yoğun olarak badem yetiştiren üreticilere badem soyma makinası verildi. Mersin Büyükşehir Belediyesinin Aydıncık ilçesi Duruhan Mahallesi ile Gülnar’ın Yarmasu ve Bozağaç mahalleleri olmak üzere verilen 3 badem soyma makinesi sayesinde üreticinin zamanı kendine kalırken, günlerce kol gücü kullanmak zorunda da kalmıyor. Desteği yapılan badem soyma makinesi saatte 500 kilogram badem soyabiliyor. Hasadını bitiren üreticiler, eskiden günlerce uğraştıkları kabuk soyma işlemini artık 1 saat gibi kısa bir zamanda yapabiliyor. Hem Aydıncıklı hem Gülnarlı üretici, kabuk soyma derdinden kurtulduğu için hasadını keyifle yapıyor. Bu sayede üreticiler bademleri daha kısa zamanda işleyip, piyasaya çok daha hızlı bir şekilde sürebiliyor. “Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmek” Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, Aydıncık ve Gülnar ilçesine yapılan badem soyma makinesi desteğinin detaylarını anlatarak, “Aydıncık ilçesi Durağan Mahallesi, Gülnar ilçesi Yarmasu ve Bozağaç mahallelerine badem kabuk soyma makinesi desteği sağlandı. Bu projedeki amacımız badem yetiştiriciliğini teşvik etmek. Çünkü bademi hasat ettikten sonra bunun kabuklarını soymak zahmetli bir iş. Üreticiler günlerce bunu soymakla uğraşıyorlar. Verilen makine ile 10-12 işçinin bir günde yapacağı işi rahatlıkla birkaç saat içerisinde yapabiliyorlar. Makine saatte 500 kilo badem soyabiliyor” diye konuştu. “Şu an bir günlük iş bir saate düştü” Duruhan Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Kızıltaş, makine gelmeden önce badem soyma işinin kadınları çok uğraştırdığına belirterek, “Bu işle ekseriyetle kadınlar uğraşıyor. Bu badem soyma makinesi bize hibe edilmeden önce zorlanıyorlardı. Özellikle çocuklarımıza zaman ayıramıyorlardı. Çünkü gündüz topluyorduk, akşam onu soymakla meşguldük. Şu an bir günlük iş bir saate düştü. Bu nedenle Vahap Başkanıma çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Samsun Karadeniz’in ilk insan yerleşkesinde binlerce yıllık gizem Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve “Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesi” olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, ziyaretçilerini gizemli yolculuğa çıkarıyor. Samsun’da binlerce yıllık tarihe sahip olan ve insanlığın ilk yerleşkelerinden olduğu düşünülen Tekkeköy Mağaraları, tarih ve çevre meraklılarının ilgisini çekiyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Tekkeköy Mağaraları, birçok çağa ait kalıntılar ve kat kat mağaralarıyla tarihe ayna tutuyor. Açık hava müzesi gibi olan Tekkeköy Belediyesi Arkeoloji Vadisi’ni ziyaret eden vatandaşlar, binlerce yıllık gizeme tanıklık ediyor. Piknik ve mesire alanı da olan Arkeoloji Vadisi, insanlara tarih ve yeşilin güzelliklerini sunuyor. Tekkeköy Belediyesi tarafından işletilen vadi, piknik yapma ve dinlenme imkanı da tanıyor. Hem tarih hem piknik Tekkeköy Mağaraları’nı ziyaret eden aileler, tarihe ışık tutan mağaralarda bol bol fotoğraf çektiriyor. Geçmişte insanların yaşadıkları ortamları yakından görme fırsatı bulduklarını belirten vatandaşlar, mağaraların hala gizemini koruduğunu söylediler. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ne hem piknik hem de tarih gezisi yapmak için geldiklerini anlatan vatandaşlar, herkesin burayı gelip görmesi gerektiğini ifade ettiler. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Tekkeköy Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olarak MÖ. 15 bin ile 60 bin yıllarına dayanan bir tarihi geçmişe sahip. Çok eski bir tarihe dayanan bu özel alan ziyaretçilerini bekliyor.