SAĞLIK - 04 Eylül 2024 Çarşamba 10:07

Sağlıklı Hayat Merkezleri hastanelere gereksiz başvuruların önüne geçiyor

A
A
A
Sağlıklı Hayat Merkezleri hastanelere gereksiz başvuruların önüne geçiyor

Toplumda sağlık bilincini artırmak ve hastalıkta erken teşhis için önemli rol oynayan sağlıklı hayat merkezleri hastanelere gereksiz başvuruların önüne geçmeyi hedeflerken, toplum sağlığını da güçlendirmede önemli rol oynuyor. Merkezden yararlanan hastalar deneyimlerini paylaşırken, ücretsiz ve sıra beklemeden hizmet almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.


Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Daire Başkanlığına bağlı olarak Manisa’da Şehzadeler, Akhisar, Turgutlu ve Alaşehir olmak üzere toplam 4 Sağlıklı Hayat Merkezi vatandaşlara hizmet veriyor.


Bakanlık tarafından hayata geçirilen Sağlıklı Hayat Merkezleri, bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek amacıyla sunulan önemli bir hizmet alanı olarak ön plana çıkıyor. Merkezler, toplumda sağlık bilincini artırmak ve hastalıkların erken teşhisini sağlamak için kritik bir rol oynarken, Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 75 yaşındaki Huriye Tasın’ın deneyimleri, Sağlıklı Hayat Merkezi’nin sağladığı hizmetlerin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne serdi.



Vatandaşlar verilen hizmetten memnun


Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ümit Atman ile görüşen Huriye Tasın, Sağlıklı Hayat Merkezi’ni ziyaret ederek mamografi ve servikal örnek alımı gibi önemli sağlık hizmetlerinden faydalandığını, bu tür hizmetlerin, kanser gibi ciddi hastalıkların erken teşhis edilmesine yardımcı olduğunu ve bireylerin sağlık durumlarını öğrenme ihtiyacını da karşıladığını söyledi. Tasın, ücretsiz olarak sunulan bu hizmetlerin herkesin erişimine açık olması açısından da büyük bir avantaj sağladığına değindi.


Sağlıklı hayat merkezinde bulunan Fiziksel Aktivite Danışmanlığı birimi de hastalara çeşitli sağlık hizmetleri sunuyor. Merkezde Fizyoterapist Bahar Kıranmezar’dan fizik tedavi gören vatandaşlardan Telli Işıklı (47), bu birime gelerek topuk, diz ve bel ağrıları için muayene olduğunu belirtti. Merkeze tavsiye üzerine geldiğini ve hizmetten oldukça memnun kaldığını ifade eden Işıklı, ayrıca, SHM’de bekleme süresinin olmaması ve ücretsiz muayene olma imkânı gibi avantajlarından dolayı da rahatsızlığı bulunan vatandaşlara merkezi tavsiye etti.



Hastanelere gereksiz başvurunun önüne geçiliyor


Manisa’da Sağlık Bakanlığının ‘Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak’ anlayışını önemseyen 4 aktif Sağlıklı Hayat Merkezi bulunuyor. Sağlıklı Hayat Merkezleri; Birinci basamakta tedavi dışı sağlık hizmetleri olan ‘Beslenme Danışmanlığı’, ‘Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı’, ‘Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı’, ‘Gebe Sınıfı’, ‘Kanser Erken Teşhis’, ‘Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’, ‘Ruh Sağlığı Danışmanlığı’, ‘Sosyal Hizmet Danışmanlığı’, ‘Çocuk Gelişim Danışmanlığı’, ‘Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı’, ‘Sigara Bırakma Danışmanlığı’, ‘Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı’, ‘Verem Savaş Dispanseri’, ‘Evlilik Öncesi Danışmanlık’ ve ‘Yabancı Uyruklular Polikliniği’ gibi sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırırken, hastaneye de gereksiz başvurunun önüne geçmeyi amaçlıyor.



Sağlıklı Hayat Merkezleri hastanelere gereksiz başvuruların önüne geçiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor Türkiye’de ceviz üretiminde önemli konumda yer alan Kahramanmaraş’ta, verim ve kaliteden memnun olan çiftçiler hasat sevinci yaşıyor. Kentin coğrafi işaretli ürünlerinden ceviz Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Ceviz üretiminin merkez üssü sayılan Çağlayancerit ve Bertiz bölgesinin yanı sıra Ilıca ve Avcılar bölgesinde de üretim potansiyeli arttı. Hasat dönemine girilen üründe köylüler yardımlaşma usulü ağaçlardaki cevizi çırpıyor. ’Maraş-18’ marka tescili ile coğrafi ürünler listesinde yer alan cevizde bu yıl yaklaşık 19 bin ton rekolte bekleniyor. Onikişubat ilçesi Avcılar Mahallesi Gürleğen Yaylası’ndaki ceviz bahçelerinde düzenlenen şenlikte renkli görüntüler de oluştu. Üretici Oğuzhan Özkayım, “Rakım yüksekliğinden hasadımızı geç yapıyoruz ancak kalitenin de yüksek olmasına neden oluyor. Hasat çok güzel bölgemizde ağaç sayımız da gün geçtikçe artıyor. Yurt içinde her yere ve yurt dışında Almanya, Amerika ve Arap yarımadasına kadar ürünümüzü gönderiyoruz” dedi. Avcılar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Kayaalp ise, “100 dönümlük bir alanda hasadımızı yaptık. Cevizin cinsi tüm dünyanın kabul ettiği Maraş-18’dir. Bölgemizin yüksek rakımından dolayı bu cinsin en iyi yetiştirilen yerlerdir. Bölgemizde yaklaşık 10 bin ağaç var ve buranın da ceviz diyarı olarak anılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bilecik Bilecik’te çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi Bilecik’te gerçekleştirilen ’Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde 50 proje sergilendi. Bilecik Öğretmenevinin bahçesindeki organizasyonun 24 atölye, 30 etkinlik, 4 seminer yapıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı ile Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon (BİL-EN) Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin, 700 başvurudan kabul edilen 50 proje arasına girerek en iyi 3’üncü proje seçildi. 3 gün boyunca devam eden şenliği binlerce çocuk ziyaret ederken, en çok sanal gerçeklik gözlüğü ilgi odağı oldu. Çocuklar gözlüğü takarak, 2 dakika boyunca Güneş sistemini gezdi. Proje hakkında bilgi veren, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri öğrencisi Çağla Yurtseven, "Burada çocuklara sanal dünyanın gerçekliğini hayal dünyalarının gelişmesine bir imkan sağlamak sanal gözlük ile buluşturuyoruz. Bizim bugün işlediğimiz aslında 3 gün içerisinde işleyeceğimiz bu Güneş sistemi çocukları aslında bir nevi bir uzay mekiği olmadan uzaya çıkarmak ve onlarında hayal gücünü geliştirerek yarım etmeyi amaçlıyoruz. Onun dışında sanal dünyanın nasıl bir yer olduğunu görerek belki ilerleyen hayatlarında ne olmak isteyip isteyeceklerini görebiliyoruz. Bunun dışında sanal gerçekliği, hem gerçekleştirebilecek hem de gerçekleştiremeyecek birlikte birleştirdiği bir dünya söyleyebiliriz. Bunun dışında öğrencileri ikişer dakika alıp çok fazla sıra olduğundan bu deneyimi sağlayarak onları aslında Güneş’in içinden geçip yıldızları, Samanyolu’nu göstererek yardım ediyoruz" dedi. Şenliğin, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla kurgulandığı belirtildi.