EKONOMİ - 23 Eylül 2024 Pazartesi 10:26

Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor

A
A
A
Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor

Türkiye’de ceviz üretiminde önemli konumda yer alan Kahramanmaraş’ta, verim ve kaliteden memnun olan çiftçiler hasat sevinci yaşıyor. Kentin coğrafi işaretli ürünlerinden ceviz Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.


Ceviz üretiminin merkez üssü sayılan Çağlayancerit ve Bertiz bölgesinin yanı sıra Ilıca ve Avcılar bölgesinde de üretim potansiyeli arttı. Hasat dönemine girilen üründe köylüler yardımlaşma usulü ağaçlardaki cevizi çırpıyor.


’Maraş-18’ marka tescili ile coğrafi ürünler listesinde yer alan cevizde bu yıl yaklaşık 19 bin ton rekolte bekleniyor.


Onikişubat ilçesi Avcılar Mahallesi Gürleğen Yaylası’ndaki ceviz bahçelerinde düzenlenen şenlikte renkli görüntüler de oluştu.


Üretici Oğuzhan Özkayım, “Rakım yüksekliğinden hasadımızı geç yapıyoruz ancak kalitenin de yüksek olmasına neden oluyor. Hasat çok güzel bölgemizde ağaç sayımız da gün geçtikçe artıyor. Yurt içinde her yere ve yurt dışında Almanya, Amerika ve Arap yarımadasına kadar ürünümüzü gönderiyoruz” dedi.


Avcılar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Kayaalp ise, “100 dönümlük bir alanda hasadımızı yaptık. Cevizin cinsi tüm dünyanın kabul ettiği Maraş-18’dir. Bölgemizin yüksek rakımından dolayı bu cinsin en iyi yetiştirilen yerlerdir. Bölgemizde yaklaşık 10 bin ağaç var ve buranın da ceviz diyarı olarak anılmasını istiyoruz” diye konuştu.



Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Ünlü mikolog Jilber Barutçiyan Uludağ’ın eşsiz mantarlarını keşfetti Uludağ Milli Parkı’nın muhteşem ormanlarıyla çevrili Kirazlıyayla’da, doğanın tam kalbinde yer alan Swissôtel Uludağ, misafirlerine yönelik farklı aktivitelerine devam ediyor. Mantar bilimci (mikolog) Jilber Barutçiyan eşliğinde bir grup doğa tutkunu etkinlik kapsamında 3 gün boyunca Uludağ’ın eşsiz mantarlarını keşfetme imkanı buldu. Swissôtel Uludağ, 13-15 Eylül tarihleri arasında doğanın kalbinde geçirmek isteyen misafirlerine yönelik özel bir program düzenledi. Swissôtel Uludağ’ın mantar toplama etkinliğine yurt içinden ve yurt dışından 70’ten fazla kişi katılım sağladı. "Türkiye’nin Mantarları" ve "Makro Mantarlar" kitaplarıyla tanınan mantar bilimci (mikolog) Jilber Barutçiyan da zirvedeki bu programa eşlik etti. Zirvede mantar mesaisi Program kapsamında Swissôtel Uludağ’ın misafirleri, Jilber Barutçiyan ile birlikte oksijen deposu ormanlarda yürüyüşler gerçekleştirdi. Mikolog Barutçiyan, yürüyüşte doğada toplanan mantarlarla ilgili katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Etkinliğin ardından şefler özenle hazırlanan özel mantar menüleriyle misafirlere gastronomik bir şölen yaşattı. "Güzel bir etkinlik gerçekleştirildi" Mantar bilimci (mikolog) Jilber Barutçiyan, Swissôtel Uludağ Bursa ev sahipliğinde 3 gün boyunca verimli bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin mantar konusunda çok zengin bir coğrafya olduğunu vurgulayan Barutçiyan, "3 günlük etkinlik kapsamında yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılara yönelik verimli bir program gerçekleştirdik. Doğa yürüyüşü esnasında topladığımız mantarları hep birlikte sergileme imkanımız oldu. Katılımcılarımıza mantarın özelliklerini, saklama şartlarını, sağlığa faydaları noktasında detaylı bilgiler de aktardık. Bu organizasyondan dolayı Swissôtel Uludağ’a teşekkür ediyorum" dedi.
İstanbul Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi’nden ‘İslami Bankacılık ve Finans Eğitimi’ Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi çalışmaları kapsamında İslami Bankacılık ve Finans Eğitimi düzenlendi. Eğitimlere Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan finans ve bankacılık alanında uzmanlaşmış 14 profesyonel katıldı. Türk devletlerindeki banka birliklerinin katılımıyla 2022 yılında kurulan Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi (TDBBK) çalışmaları kapsamında İstanbul’da bir hafta süreyle ‘İslami Bankacılık ve Finans Eğitimi’ düzenlendi. Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitimlere Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan finans ve bankacılık alanında uzmanlaşmış 14 profesyonel katıldı. Konseye üye ülkelerdeki bankacıların mesleki gelişimine katkıda bulunmak ve finansal kuruluşlar arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen program kapsamında, Türkiye ve dünyada katılım bankacılığı, uluslararası İslami finans kuruluşları, İslami finansal sözleşmeler, katılım bankacılığı sermaye piyasası ürünleri, fon toplama ve kullandırma ürün ve hizmetleri başlıklarında eğitimler verildi. Katılımcılara sınıf eğitimlerinin yanı sıra; yerinde bilgi vermek, saha çalışması yapmak amacıyla banka ziyaretleri düzenlendi. Geçtiğimiz mayıs ayında Özbekistan’da yapılan yönetim kurulu toplantısında, katılım bankacılığının bölgede gelişime açık bir alan olduğu değerlendirilmişti. Özel tahsis gerektiren bu alandaki prensiplere uygun mevzuat, standart, düzenleme ve uygulamaları geliştirmeye katkı sağlayacak donanımlı bankacılar yetiştirmek amacıyla Türkiye Katılım Bankaları Birliği işbirliğiyle İstanbul’da bir hafta süreyle “İslami Bankacılık ve Finans Eğitimi” düzenlenmesine karar verilmişti. Bu kararın ardından İstanbul’daki eğitimler planlanarak hayata geçirildi. Konsey, yaptığı çalışmalarla; Türk Cumhuriyetlerindeki banka birlikleri, finans sektörleri, bankalar ve ülkeler arasındaki etkileşimi artırmayı ve iş birliği alanlarının genişletilmesini hedefliyor.