EKONOMİ - 01 Kasım 2024 Cuma 10:31

Manisa’da işsizlik oranı ülke ortalamasının altında

A
A
A
Manisa’da işsizlik oranı ülke ortalamasının altında

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2024 yılı 4. Olağan Toplantısı Manisa Valiliği Toplantı Salonunda Manisa Valisi Vahdettin Özkan Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Günseli Tufan Türkiye’de ağustos ayında yüzde 8.5 olan işsizlik oranının Manisa’da 2023 yılında yüzde 6.3 olduğunu açıkladı.


Vali Özkan, yapmış olduğu açılış konuşmasında toplantının amacını; il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını belirtti.


Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Günseli Tufan, 2024 yılı Ocak-Eylül dönemi faaliyetleri hakkında kurul üyelerine bir sunum gerçekleştirdi.


Günseli Tufan, en son açıklanan TÜİK Türkiye geneli iş gücü piyasası verilerine göre 2024 yılı ağustos dönemi işsizlik oranının yüzde 8,5 istihdam oranının yüzde 49,7 işgücüne katılım oranının da yüzde 54,3 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Tufan, il bazında açıklanan son TÜİK verileri olan 2023 yılı itibariyle Manisa’da işsizlik oranının yüzde 6,3 işgücüne katılım oranının yüzde 57,4 istihdam oranının ise yüzde 53,8 olarak gerçekleştiğini ifade etti.



Manisa’da 9 ayda 24 bin kişi işe yerleştirildi


2024 yılı Ocak-Eylül dönemi itibariyle il müdürlüğünün Manisa’da sunmuş olduğu iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında 57 bin 880 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verildiğini kaydeden Tufan, 9 bin 145 işyeri ziyareti gerçekleştirildiğini, kamu ve özel sektörde toplam 24 bin 3 kişinin işe yerleştirilmesi hususunda aracılık faaliyetinin yerine getirildiğini söyledi.


Tufan açıklamaların devamında şunları söyledi: "2024 yılı ocak-eylül dönemi il müdürlüğümüz iş kulübü iş ve meslek danışmanları tarafından 43 grupta 600 kişiye özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iş arama kanalları hakkında eğitimler düzenlendi. Bunun yanında il müdürlüğümüz meslek danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 137 eğitim kurumu ziyaret edildi. 10 bin 829 kişiye eğitim verildi. İl müdürlüğümüzün aktif ve pasif iş gücü hizmetleri kapsamında; 2024 yılı ocak-eylül döneminde hayata geçirdiğimiz Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık (KİPAP) Projesi ile şu ana kadar 28 firma ile protokol imzalanmış olup 70 katılımcı faydalanmaya başlamıştır. İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 134 adet program açılmış 511 kişinin söz konusu programlar kapsamında işbaşında yetişmesi ve meslek edinmesi sağlanmış, katılımcı zaruri gider ödemesi ve genel sağlık sigorta primlerinin karşılanması kapsamında 19 milyon 901 bin 797,92 TL destek sağlanmıştır. Özel politika gerektiren gruplar (kadınlar, gençler, uzun süreli issizler, engelliler gibi) başta olmak üzere, işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplini kazandırmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak kamu hizmetlerinin desteklenmesine yönelik bu yıl ilk defa uygulanmaya başlanan İş Gücü Uyum (İUP) Projesi kapsamında 19 program açılarak 1.785 programdan faydalandırılmıştır. İşsizlik ödeneğinden 9 bin 569 kişi yararlanmıştır."


İl Mesleki Eğitim Politikaları gündemi kapsamında Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli tarafından yapılan sunumda ise, 2024 yılı üçüncü 3 aylık faaliyetleri ile birlikte çeşitli eğitim kurumlarına ve eğitim programlarına dönük süreçler, yapılan iş ve işlemler ele alındı. Uğurelli ayrıca eğitim ve istihdam ilişkisi kapsamında mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin daha nitelikli yetiştirilmesi ve mezuniyet sonrası kendi alanlarında istihdama katılmaları ile bilgi paylaştı.


Tarım Orman İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli tarafından yapılan sunumda kurul üyelerine ‘Tarımsal Alandaki Gelişmeler ve İstihdam İmkanları’ konusunda bilgilendirme yapıldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: “SAMAIR hizmet ağını genişletiyoruz” Samsun-Çarşamba Havalimanı’na SAMAIR ile ulaşım hizmeti sağlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi ulaşım ağını genişletiyor. 3 ilçeyi daha hizmet ağına dahil ettiklerini açıklayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Hemşehrilerimizin hayatlarını daha da kolay hale getirmek adına her alanda hizmet ağımızı genişletiyoruz. Bu kapsamda SAMAIR ile Alaçam, Yakakent ve Termeli hemşehrilerimizin havalimanına ulaşımını da Büyükşehir olarak biz üstleniyoruz” dedi. 1 Haziran’dan itibaren SAMAIR otobüsleriyle Samsun-Çarşamba Havalimanına yolcu taşımaya başlayan ve 5 ayda binlerce kişiye havalimanına ulaşım hizmeti sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, yüksek memnuniyet ve gelen talepler sonrası hizmet verdiği güzergahların sayısını artırıyor. Hizmet ağını genişleten SAMAIR Alaçam, Yakakent ve Terme’ye de havalimanına ulaşım hizmeti sağlayacak. Sefer saatleri uçuş saatlerine göre planlanırken vatandaşlar rezervasyon işlemini ise seferin 2 saat öncesine kadar ALO 153 Çözüm Merkezi aracılığı ile gerçekleştirecek. 3 ilçeye daha havalimanına ulaşım hizmeti Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Hemşehrilerimizin konforu, güvenliği ve zamanı bizler için çok kıymetli. Bu noktada vatandaşlarımızın havalimanına ulaşımı noktasında zorluk yaşamaması adına Büyükşehir Belediyesi olarak süreci kendimiz yürütme kararı aldık. 1 Haziran itibariyle SAMAIR projesini hayata geçirerek, havalimanına ulaşımda Büyükşehir dönemini başlatmış olduk. Aldığımız geri dönüşler son derece önemli, memnuniyet çok yüksek ve beraberinde yeni talepler var. Bu nedenle hizmet ağımıza 3 ilçemizi daha dahil ederek Alaçam, Yakakent ve Termeli hemşehrilerimizin de havalimanına ulaşımını kolaylaştırmak adına ek güzergahları hizmete almış olduk. İnsanımızın konforu, güvenliği ve zamanı bizler için çok kıymetli. Biz bu anlayışla çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Vatandaşlar sefer saatlerine ve güzergâhlarına belediyenin web sitesinden ve SAMULAŞ’ın mobil uygulamasından anlık olarak ulaşabiliyor. Ödemeler kredi kartı ya da SAMKART ile gerçekleştiriliyor.
Balıkesir Bandırma’da ’Duyan Gözler Konuşan Eller’ projesi hayata geçti Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, dezavantajlı engelli bireylerin karşılaştığı iletişim sorunlarını çözmek için ’Duyan Gözler Konuşan Eller’ adlı proje hayata geçti. Bandırma Halk Eğitimi Merkezi ile Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Derneği, işitme engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımını kolaylaştırmak amacıyla “Türk İşaret Dili” eğitimi için bir iş birliği protokolü imzaladı. “Duyan Gözler Konuşan Eller” adıyla hayata geçirilen proje, dezavantajlı grupların sosyal hayata uyumunu sağlamak, üretken bireyler olarak gelişimlerine katkıda bulunmak ve engelli bireylerin karşılaştığı iletişim sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Protokol kapsamında, Bandırma’daki kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan 74 personel, Türk İşaret Dili eğitimi alacak. Haftada 20 saat olarak planlanan eğitimler, toplam 3 ay sürecek. Pazartesi ve çarşamba günleri bir grup, salı ve perşembe günleri ise iki grup halinde düzenlenecek kurslar, Bandırma Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi Türk İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Ahmet Duran tarafından veriliyor. Uçar: "Engelli bireylere yeni bir ses olacaklar" Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Derneği Başkanı Hüseyin Uçar, derneğin kurulduğu günden bu yana Bandırma Halk Eğitimi Merkezi ile birçok projeyi birlikte hayata geçirdiklerini belirterek, “Duyan Gözler Konuşan Eller” projesinin Bandırma’daki işitme engelli bireyler için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Uçar, “Bu proje sayesinde engelli bireylerimiz, kamu kurumlarında işaret dili bilen bir muhatap bulacaklar ve yaşadıkları sorunlara daha hızlı çözüm bulabilecekler” dedi. Özdemir: "Toplumsal dayanışma ve uyum için önemli bir adım” Bandırma Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Özdemir, projenin toplumsal dayanışmayı güçlendireceğini ifade ederek, “Engelli bireylerin sosyal yaşamlarında karşılaşacakları engelleri azaltmak için bu projeye destek veriyoruz. Amacımız, dezavantajlı bireylerin topluma katılımını kolaylaştırmak, anlatamadıklarını işaret diliyle ifade etmelerine yardımcı olmak ve onların toplumda kabul gören bireyler olmalarını sağlamak. Bu değerli projeye katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Desteklerinden dolayı Bandırma Kaymakamlığına ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ederiz” dedi.
Isparta Isparta Belediyesi köylerin taleplerini yerine getiriyor Isparta Belediyesi tarafından talep üzerine doğalgaz kullanmaya başlayan merkeze bağlı Büyükhacılar köyündeki Kız Kur’an Kursu binasının mantolama çalışmaları yapılıyor. Büyükhacılar Köyü Muhtarı Mehmet Buğday, taleplerine her zaman olumlu yanıt veren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür etti. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, köylerden gelen talepleri yerine getirmeye devam ediyor. Bugüne kadar çok sayıda köyden gelen talepler karşılanırken, yeni talepler de imkanlar ölçüsünde yerine getiriliyor. Merkeze bağlı Büyükhacılar köyüne daha önce Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in de girişimleriyle doğalgaz hattı bağlanmış, köy halkı doğalgaz kullanımına başlamıştı. Büyükhacılar Köyü Muhtarı Mehmet Buğday, doğalgaz hattının köye gelmesinin ardından Başkan Başdeğirmen’den Büyükhacılar Köyü Kız Kur’an Kursu binasının mantolama işlemleri için talepte bulundu. Başkan Başdeğirmen, talebin yerine getirilmesi talimatını verirken, binada çalışmalar başladı. Mantolama çalışmalarının ardından binada sıva çalışmaları yapılıyor. Büyükhacılar Köyü Muhtarı Mehmet Buğday, Büyükhacılar Kız Kur’an Kursu binasının mantolama işlemleri için Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’den talepte bulundukları, bu talebin geri çevrilmediğini söyledi. Buğday, “Binamızın mantolama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Belediye Başkanımıza ne zaman gidersek ne zaman ararsak ne zaman talepte bulunursak taleplerimizi yerine getiriyor. Daha önce de doğalgazımız köyümüze gelmişti. Başkanımıza köyümüze vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ederim” dedi.
Antalya Antalya’nın deprem master planı 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Deprem Master Planı-Güçlendirme konferansında Antalya’yı olası bir depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla yaptıkları çalışmaları aktardı. Antalya Valiliği’nin deprem master planı hazırlama koordinasyonunu belediyenin sorumluluğuna verdiğini kaydeden Böcek, "İRAP’a göre deprem master planının bitiş tarihi, 31 Aralık 2025" dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı-Güçlendirme konferansı düzenlendi. Programa, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yanı sıra uzmanlar ve belediye çalışanları katıldı. "Deprem değil tedbirsizlik öldürür” sözü de hepimizin kabul ettiği bir gerçek" Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye’nin deprem potansiyeline dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: "Depremlere karşı her zaman duyarlı olmamız gereken bir coğrafyada bulunuyoruz. Son yıllarda yaşanan büyük depremler, toplumda derin yaralar açmış, altyapıyı ciddi şekilde etkilemiş ve pek çok insanımızın hayatına mal oldu. Depremler, sadece fiziksel hasar değil, tüm toplumu etkileyen psikolojik etkilere de neden olmaktadır. Bu nedenle, depreme hazırlık ve farkındalık çalışmaları her zamankinden daha önemli hale geldi. En son 11 ilimizi etkileyen Şubat 2023 depremlerinde resmi kayıtlara göre 50 binin üzerinde insanımız hayatını kaybetti, yüzbinlerce bina yıkıldı. Tüm ülkemizi derinden sarsan deprem bölgesinde yaşanan trajedi halen hafızalarımızda yerini korumaktadır. Kaldı ki bölgeye o dönemde 6 defa gitmiş biri olarak gördüklerimi unutmam mümkün değildir. Depremler, ülkemizin coğrafi yapısı gereği kaçınılmaz bir gerçektir ancak ’Deprem değil tedbirsizlik öldürür’ sözü de hepimizin kabul ettiği bir gerçek." "İRAP’a göre deprem master planının bitiş tarihi, 31 Aralık 2025" İzmir’de 1999 yılında İstanbul’da 2002 yılında deprem master planının hazırlandığını kaydeden Başkan Böcek, Antalya büyükşehir belediyesi olarak 2022 yılı Mayıs ayında şehirde olabilecek bir deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve kenti depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla 6 Şubat depreminden önce deprem master planı çalışmalarını başlattıklarını kaydetti. Böcek, şöyle devam etti: "Belediyemiz bünyesinde afet yönetimi daire başkanlığını kurduk. ’Planlı, kurallı, kimlikli kent Antalya’ vizyonumuz ile Deprem Master Planı’nı, ilgili tüm paydaşlarımızla Antalya’nın 19 ilçesini kapsayacak şekilde hazırlıyoruz. Antalya Valiliği başkanlığında yürütülen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), Deprem Master Planı hazırlama koordinasyonunu büyükşehir belediyesine; master plan için gerekli yapı stoku envanteri hazırlama görevini ise ilçe belediyelerimize verdi. İRAP’a göre deprem master planının bitiş tarihi, 31 Aralık 2025. Bu kapsamda, 2022 Ağustos ayında ilgili 134 farklı kurum/kuruluş ve konusunda uzman 225 katılımcı ile 1. çalıştayımızı, 2023’ün Ekim ayında 2. çalıştayımızı gerçekleştirdik. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde 1797 araç kapasiteli otopark ve 54 bin metrekare alana sahip çok amaçlı afet toplanma merkezini 2023 yılında tamamladık." "Antalya iline ait mevcut jeolojik veri raporu" hazırlandı Deprem master planı hazırlıkları kapsamında belediye olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatmaya devam eden Başkan Böcek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "19 ilçe belediyesinden görevlendirilen 175 personelin katılımı ile bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Bilgi işlem dairesi başkanlığımız ile elde edilen yapı stoku envanterlerinin bir araya getirilip değerlendirme yapılabileceği bir veri tabanı programı oluşturduk. Deprem Master Planı’nın ana verisini teşkil eden ’Yapı Stoku Envanteri’nin 19 ilçe belediyesinden temin edilmesi çalışmaları devam etmektedir. Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili yol haritası oluşturulması için; Türkiye Deprem Vakfı ile ’Antalya İli Deprem Risk Değerlendirmesi ve Antalya Deprem Master Plan Hazırlığı Ortak Hizmet Projesi’ protokolü imzaladık. Bu sayede, Antalyamızın deprem master planını; bu konuda her branşta ülkemizin en iyi akademisyenlerinin danışmanlığında yürütmekteyiz. Plan hazırlığı sürecinde eş zamanlı olarak; büyükşehir belediyesi arşivinde bulunan tüm jeolojik ve jeoteknik raporlar, ilgili ulusal ve uluslararası akademik çalışmalar, DSİ yeraltı suyu verileri, AFAD heyelan haritaları, deprem ölçümleri gibi mevcut tüm veriler tarandı. Bilimsel veriler doğrultusunda ’Antalya iline ait mevcut jeolojik veri raporu’ hazırlandı. Ayrıca ilçe bazında; 2014-2023 yılları arasında 10 yıllık sürede arazi değişiminin gözlenebilmesi için uydu görüntüleri ile haritalar hazırladık.” Başkan Muhittin Böcek, konuşması sonrası konferansa katılan, ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yürüten akademisyenlere plaket takdim etti.