Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Sakine Öz, Gediz Ovası`yla ilgili çökme ve çoraklaşma tehlikesine dikkat çekti.
Sakine Öz, Dünya Su Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, önemli bir çevre riskine işaret etti. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan 2.6 milyar insan yetersiz ve kalitesiz su nedeniyle sağlıksız koşullarda yaşadığını belirten Sakine Öz, ``Her sekiz dakikada bir çocuk, yeterli ve içilebilir bir su olmadığı için yaşamını yitirmektedir. İnsan yaşamı için vazgeçilmez olan suyun önemi, her geçen gün artmaktadır`` dedi.
"DAMLA SULAMA YÖNTEMİ UYGUN"
2004 yılından bu yana Gediz Ovası`ndaki arazilerin birçoğunun damla sulama yöntemiyle sulandığını anlatan Sakine Öz, şunları vurguladı: ``Bu sulamanın, daha önce kullanılan salma sulama yöntemine göre çok daha uygun olduğu bir gerçektir. Zira bu yöntemle, bir yandan su israfını önlenmekte, bir yandan da, salma sulama nedeniyle oluşan, bitki besin maddelerinin aşağıya inerek yeraltı suyunu kirletmesine engel olunmaktadır. Ayrıca damla su yöntemi, topraktan ihtiyaçtan fazla nem yükselmesinin de önüne geçmektedir.``
"YÖNTEMİN UYGULAMASI YANLIŞ"
Gediz Ovası`nın sulanmasında kullanılan suların, yeraltı sondaj suları olduğunu vurgulayan Sakine Öz, ``Damla su yöntemiyle arazi sulaması yapılırken, yeraltından çok büyük miktarda su çekilmektedir. Bu da yeraltı sularının sulama zamanında aşağı çekilmesine, yağışlı dönemde dolarak yükselmesine neden olarak bir tür gel-git oluşturmaktadır. Bu gel-gitlerin etkisi ve yeraltı sularının boşalması, ileride Gediz ovamızda büyük çaplı çoraklaşmaya ve çökmelere neden olabilir`` dedi.
"ÇÖZÜM: DEMİRKÖPRÜ VE GÖLMARMARA SULARI"
Sakine Öz, yaptığı bu uyarılara karşı ``Kaç yıldır sulama yapılıyor, herhangi bir sorun olmadı`` diye itiraz edenler olabileceğini belirterek şunları kaydetti: ``Fakat, damla sulamanın bölgemizde 2004 yılından itibaren yaygınlaştığı, dolayısıyla henüz 10 yıllık bir geçmişinin bile bulunmadığı hatırlanacak olursa, yıllar ilerledikçe sorunun büyüyeceği de anlaşılır. Konya bölgesinde oluşan obruklar bizlere ders olmalıdır. Madem damla sulama yöntemi iyi, ama bu yöntem uygulanırken kullanılan su yanlış, o zaman çözüm ne? Çözüm; Gediz Ovası`nın Demirköprü Barajı ve Gölmarmara gölünün suları kullanılarak damla sulama yapmaya uygun kapalı sulama sistemi haline getirilmesidir. Böylece riskler de bertaraf edilecektir. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu`na bir soru önergesi vererek, konuyu parlamento gündemine taşıdığımı da bu vesileyle iletmek istiyorum. Su kaynaklarının israf edilmediği, sularımızın çok daha verimli kullanılması dileğiyle bir kez daha Dünya Su Günü`nü kutluyorum.``