EKONOMİ - 01 Aralık 2011 Perşembe 10:58

TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

A
A
A
TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 yılı 2. Bitkisel Üretim tahminlerine göre tahıllar, sebze ve meyve üretiminde bir önceki yıla göre artış yaşandı.
2011 yılının ikinci döneminde tahıl üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 7,4, sebzede yüzde 5,8 ve meyvede yüzde 3,6 oranında artış tahmin edildi. 2011 yılında üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 35,2 milyon ton, sebzelerde 27,5 milyon ton ve meyvelerde 17,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü. 2011 yılının ikinci tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 7,4 oranında artarak yaklaşık 35,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Bir
önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 10,8 oranında artarak yaklaşık 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 4,8 oranında artarak yaklaşık 7,6 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 4,7 oranında artarak yaklaşık 900 bin ton olacağı tahmin edilirken, mısır üretiminin yüzde 2,6 oranında azalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 1,6, nohutta yüzde 6,4, kırmızı mercimekte yüzde 10 oranında azalış gerçekleşti. Yumru bitkilerden patates yüzde
1,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,6 milyon ton olarak tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 3,4, soya üretiminde yüzde 23,3 oranında artış, kolza üretiminde ise yüzde 11,8 oranında azalış tahmin edildi. Tütün üretimi yüzde 3,7 oranında artarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 20 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton tahmin edilirken, şeker pancarı üretimi ise yüzde 10,8 oranında azalarak 16 milyon ton olarak tahmin edildi.
Sebze üretimi 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre arttı.
2011 yılının ilk erken tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artarak yaklaşık 27,5 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2011 yılı ikinci tahmininde yumru ve kök sebzelerde yüzde 8 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 5,6 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 3,5 oranında artış tahmin edildi. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 9,6, kuru soğanda
yüzde 9,9, havuçta yüzde 14, taze fasulyede yüzde 4,6, sivri biberde yüzde 7,8, kavunda yüzde 2,4, karpuzda yüzde 3,9 oranında artış, dolmalık biberde yüzde 6,4, salçalık biberde yüzde 6,7, patlıcanda yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI
2011 yılının ikinci tahmininde meyve ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında artarak, yaklaşık 17,2 milyon ton olarak tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,9, kayısıda yüzde 44,4, erikte yüzde 11,9, kirazda yüzde 4,9 ve zeytinde yüzde 23,7 oranında artış tahmin edildi.
Turunçgillerden portakalda yüzde 1,2, mandalinada yüzde 1,8 oranında artış tahmin edildi. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 26,7, Antep fıstığında yüzde 12,5 oranında azalış, bademde ise yüzde 26,9 oranında artış tahmin edilirken; üzüm üretiminde yüzde 1 oranında artış, muz üretiminde ise yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin yüzde 3,9 oranında azalarak yaklaşık 1,3 milyon ton civarında olacağı tahmin edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kentsel dönüşümde kira destekleri artıyor Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla verilen kira yardımları artırılıyor. Yeni destek tutarları 2025 yılından itibaren geçerli olacak" dedi. Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla verilen kira yardımlarının artırılmasıyla ilgili bilgi veren Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız tarafından yapılan açıklamada 2025 yılı için il bazlı verilen kira yardım tutarlarında yeni rakamlar açıklandı. Buna göre İstanbul için aylık destek tutarı 5 bin 500 liradan, 8 bin liraya çıkartılıyor. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de ise 4 bin 500 liradan 6 bin 500 liraya yükseltilecek. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımı da 3 bin 750 liradan, 5 bin 500 liraya çıkacak. Diğer illerimizde de kira yardımı 3 bin liradan 4 bin 500 liraya yükselmiş olacak. Kiracılara ise defaten bu tutarların 2 katı kadar ödeme yapılıyor. En son 2024 yılı Ocak ayında yapılan artış sonrasında, İstanbul için verilen destek miktarı geçen yıla göre yüzde 45 seviyesinde artarken, diğer illerde de yüzde 50 seviyesinde artış yapılmış olacak” dedi. "2024 yılını yaklaşık 3 milyon satışla kapatacağız" 2024 yılında özellikle son aylarda gayrimenkul satışlarının arttığını ifade eden Özelmacıklı, “2023 yılında ülkemizde tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 2.95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapılmış ve 60 milyar 59 milyon 215 bin 486 lira tapu harcı geliri elde edilmişti. Bu yılı ise yine tüm gayrimenkul türlerinde 3 milyon seviyesinde bir satış ve yaklaşık 90 milyar toplam tapu harcı geliri ile kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi. "Tapuda ’Dijital Bina’ dijital devrim olacak" 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren mimari projelerin üç boyutlu sayısal yapı modelinin Tapu müdürlüklerine gönderilme zorunluluğunun da başlayacağını belirten Özelmacıklı, “TKGM tarafından hayata geçirilen “Dijital Bina” uygulaması ile vatandaş, belediye ve ilgili diğer kurumlar arasındaki dijital dönüşüm süreci hızlanacak, işlemlerin daha şeffaf ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanacak. İnternet adresi olarak dijitalbina.tkgm.gov.tr adresinden hizmete başlanan uygulama ile mülk sınırlarının tespiti kolaylaşacak, afet risklerinin azaltılmasına katkı sunacak. Taşınmazların değer tespiti, adil vergilendirme, gerçek m2 tespitleri gibi birçok konuda faydalar sağlayacak. Ulaşım, altyapı gibi projelere genel bir altlık oluşturacak. Gayrimenkul stokumuzun çok daha etkin ve verimli bir şekilde takip edilmesi imkanını sağlayacak” dedi.
Gaziantep Şimşek: "Gaziantep Savunması, tarihin akışını değiştirdi" Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, "Gaziantep Savunması, tıpkı Çanakkale Zaferi gibi tarihin akışını değiştirmiştir" dedi. 25 Aralık Kurtuluş Günü’nü büyük bir coşku, gurur ve sevinçle kutladıklarını ifade eden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep Savunmasının tarihteki yerine dikkat çekti. Başkan Şimşek, "Birinci Dünya Savaşı sonrası emperyalist güçler Gaziantep’i ve daha sonra tüm Anadolu’yu işgal ederek bağımsızlığımızı ve hürriyetimizi elimizden almayı planladılar. Ancak, Antep’e geldiklerinde hiç de beklemedikleri bir direnişle karşılaştılar. Atalarımız, şehrimizi işgal etmek isteyen düşman kuvvetlerine karşı her türlü olumsuzluklara rağmen büyük bir kahramanlık sergileyerek işgalci devletlerin planlarını yırtarak tarihin çöplüğüne attı. Bu nedenle Antep Savunması tıpkı Çanakkale Zaferi gibi tarihin akışını değiştiren ve milletimizin birlik ve beraberlik halinde olduğu sürece her türlü zorluğu yeneceğini gösteren kahramanlık destanlarıdır” dedi. Şimşek, “Bugün komşu coğrafyalara baktığımızda bu topraklarda güçlü olmamız gerektiğini bir kez daha görüyoruz. Güçlü olmanın yolu da ekonomik kalkınmadan, birlik ve beraberlikten geçer. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner’ şeklindeki sözleri de kalkınmanın, güçlü ekonominin önemini ortaya koymaktadır. Biz sanayiciler daha güçlü bir Türkiye’nin, daha güçlü ekonomi ile mümkün olduğu bilinciyle sürekli yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla ülke ekonomisine katkı sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bu çaba ve gayretler sonucu 103 yıl önce düşmana değil açlığa yenilen Antep, bugün üretim ve ihracat alanında dünyanın önde gelen şehirlerinden birisi olmayı başarmıştır. Bu vesile ile Gazi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümünü coşku ve gururla kutluyor ve vatan için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.
Kayseri Kayseri’de 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada yapılan çalışmalarda; 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatılırken çeşitli suçlardan aranan 238 kişi de yakalandı. Edinilen bilgiye göre İl Emniyet Müdürlüğü tarafından il genelinde kamu düzeninin sağlanması için suç ve suçlularla mücadele çerçevesinde Asayiş Şube Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü/Amirliği görevlilerince 15 - 22 Aralık tarihleri arasında yapılan çalışmalar neticesinde; 6136, 2521 ve 5729 Sayılı Kanun’a Muhalefet olaylarında; 5 adet ruhsatsız tabanca, 6 adet ruhsatsız tüfek, 5 adet kurusıkı tabanca, 154 adet fişek ele geçirildi. Hırsızlık suçu olduğu tespit edilen; 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı, 18 hırsızlık şüphelisi yakalandı ve 4 şahıs tutuklandı. 1 adet çalıntı oto ile birlikte, hırsızlık malı olan 400 bin TL değerindeki malzemeler ele geçirilerek tam ve eksiksiz olarak sahiplerine teslim edildi. Kumar oynatıldığı tespit edilen 1 işyerinde kumar oynatılması için yer ve imkân sağlayan 1 şahsa adli işlem yapıldı, kumar oynadığı tespit edilen 4 şahsa da toplam 25 bin 700 TL idari para cezası uygulandı. Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü tarafından toplam 236 yıl 6 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan 236 şahıs yakalandı, bunlardan 107’si adli makamlarca tutuklandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; "Kayseri Emniyet Müdürlüğü olarak ilimiz genelinde halkımızın can ve mal güvenliği için her türlü olayın önlenmesi, suça karışmış şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir" denildi.