ÇEVRE - 24 Mart 2025 Pazartesi 14:58

Kütahya’da vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtıldı

A
A
A
Kütahya’da vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtıldı

Kütahya’da Orman Haftası kapsamında Zafer Meydanı’nda fidan dağıtım etkinliği düzenlendi.


Vali Yardımcısı Süleyman Ovalı’nın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil’in de yer aldığı programda, doğa dostu projelere destek amacıyla 4 bin 343 adet kestane, ceviz ve badem fidanı ücretsiz olarak dağıtıldı.


Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu tür etkinliklerin çevre bilincini artırmayı ve ağaçlandırma çalışmalarına katkı sağlamayı hedeflediğini belirttiler.



Kütahya’da vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Levent, "Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edersek bu daha sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmemizi sağlayacaktır" dedi. Ramazan ayı boyunca tutulan oruçla beraber günlük öğün sayısı azaldığı ve sahur iftar arası ortalama 14 saat uzun bir süre aç kalındığı için metabolizma yavaşladığını hatırlatan Dr. Hasan Levent, bayramda aşırı ölçüde yemek yeme durumu karşısında, başta sindirim sisteminde olmak üzere diğer organ sistemlerinde çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğinin altını çizdi. Bu durumla beraber özellikle hazımsızlık, bulantı, kusma, mide ağrısı, reflü gibi sindirim şikâyetlerinin arttığına vurgu yapan Dr. Levent, tatlı, çikolata, şekerli içecekler ve hamur işlerinin aşırı ve sık tüketilmesi halinde çarpıntı, baş dönmesi, tansiyon yükselmesi, şeker yükselmesi ve kalp sıkışması gibi acil sağlık problemlerinin de yaşanabileceğini kaydetti. "Günde yaklaşık 2 litre su içilmeli" Dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Dr. Levent, "Bayram sabahında başlamak üzere sağlıklı beslenme kurallarına elimizden geldiğince dikkat edersek, bu daha sağlıklı daha mutlu bir bayram geçirmemizi ve yaşam sürmemizi sağlayacaktır. Yavaşlamış olan metabolizmamızı hızlandırmak amacıyla az ve sık yemek, günde en az 7 bin adım atacak şekilde yürümek gerekiyor. Beslenmemizi öğün araları en az 3 saat olacak şekilde 3 ana, 2 ara öğün şeklinde düzenlemeliyiz. Kan şekerini hızlı ve çok yükseltmeyen besinlere ağırlık verilmelidir. Mevsiminde yetişen her renkten sebzeler ve meyveler, yeşillikler, süt ve süt ürünleri, baklagiller, tam buğday ya da tam tahıllı ekmek, kuruyemişler (badem , ceviz , fındık , fıstık), kahvaltılıklar (yumurta, peynir, zeytin) ve et ürünlerini 5 öğüne ölçülü miktarda dağıtmak, haftada 3 gün et ve 4 gün baklagil ürünleri kullanmak sağlıklı beslenmemize yardımcı olacaktır. Günde yaklaşık 2 litre su içilmeli. Şekerli, asitli ve alkollü içecekler içilmemeli, içilecekse taze sıkılmış meyve suyu ya da az şekerli limonata en fazla 1 bardak içilmeli" dedi. "Aşırı tatlıdan kaçınılmalı" Bayram boyunca tatlı ve çikolata ölçüsüne dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Levent, özellikle de şeker, yüksek tansiyon, insülin direnci, kalp ve şişmanlık hastalığı olan kişilerde, tansiyon, beyin ve kalp krizine ve şeker komasına sebep olabileceğinin altını çizdi. Dr. Levent, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Bu hastalar, hemen öncesinde az zeytinyağlı elma sirkeli mevsim salatası yedikten sonra taze mevsim meyvelerinden veya şekersiz meyve kompostosundan ölçülü miktarda ya da tatlı yemek istiyorsa günde sadece 1 dilim Antep fıstık ezmesi yiyebilir. Diğer kişiler için ise, sütlü tatlılar 1 çay bardağı, baklava 2 dilim ölçüsünde, çikolata bitter 40 gram miktarında günde 1 defadan fazla yenmemeli, yanında 1 fincan tarçın çayı içmek kan şekerini dengelemede faydalı olacaktır. Takip eden öğünde sebzeli yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan sindirimi hafif aynı zamanda tok tutan bir menü tercih edilmeli. Sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileklerimle."