ÇEVRE - 22 Mart 2025 Cumartesi 12:48

Başkan Altay’dan 22 Mart Dünya Su Günü’nde anlamlı çağrı: "Su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız"

A
A
A
Başkan Altay’dan 22 Mart Dünya Su Günü’nde anlamlı çağrı: "Su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle su israfı konusunda bir kez daha önemli uyarılar yaptı.


22 Mart Dünya Su Günü’nün, suyun hayati öneminin bir kez daha hatırlanması ve ortak bir bilinç oluşturulması için önemli bir fırsat olduğunu belirten Başkan Altay, "Konya olarak, Türkiye’nin en büyük coğrafyasında tarımın ve sanayinin can damarı olan nadide bir şehirde yaşıyoruz. Ancak dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliği ve kuraklık tehdidi giderek büyüyor. Konya’mız da bu tehditten en fazla etkilenecek şehirlerin başında geliyor" dedi.


Yağış miktarlarının azalması ve bilinçsiz su tüketiminin Konya’nın geleceğini ciddi şekilde tehdit eden sorunlar haline geldiğini hatırlatan Başkan Altay, konuşmasına şöyle devam etti: "Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ olarak su kaynaklarımızı korumak ve yarınlarımıza daha temiz, daha sürdürülebilir bir su düzeni bırakmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yağışların mevsim normallerinin altında seyrediyor olması barajlarımızdaki su seviyesini olumsuz etkiledi. Bizler şehrimizi susuz bırakmamak için gerekli tüm önlemleri alıyor, çalışmaları yapıyoruz ama şehrimizde suyun bilinçli kullanılmasını sağlamak zorundayız. Hepimizin tasarrufa riayet etmesi büyük önem taşıyor."



"Suyun israf edilmemesi konusunda herkese büyük sorumluluk düşüyor"


Şehrin yarınları için su kullanımı konusunda bazı tedbirleri hayata geçirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Başkan Altay, bu çerçevede KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün içme suyunun farklı amaçlarla kullanımını yasakladığını hatırlattı. Suyun israf edilmemesi konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapan Başkan Altay, "Evlerimizde, iş yerlerimizde, tarım ve sanayi alanlarında suyun tasarruflu kullanılması için hep birlikte harekete geçmeliyiz. Bilinçsiz sulama, gereksiz su tüketimi ve sürekli akan musluklar geleceğimizin çalınan kaynaklarıdır. Bu vesileyle, tüm Konyalı hemşehrilerimi bir kez daha suyu bilinçli kullanmaya davet ediyorum. İşi şansa bırakacak lüksümüz yok, su tasarrufu için hemen bugün harekete geçmek zorundayız. Suyun bereketiyle dolu, bilinçli ve tasarruflu bir gelecek diliyorum" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de elektrik akımı faciasında Öktemay ailesi davadan çekildi İzmir’in Konak ilçesinde sağanak yağışta su birikintisine basıp elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davada, İnanç Öktemay’ın ailesi, zararları giderildiği gerekçesiyle davadan çekildi. 12 Temmuz 2024 günü Konak ilçesi Alsancak semtinde etkili olan sağanak yağışta su birikintisine basan Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olaya ilişkin 42 sanıklı davanın, ertelenen celsesi bugün görülüyor. İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar hazır bulundu. Olayda yaşamını yitiren müzisyen İnanç Öktemay’ın yakınları avukatları aracılığı ile mahkemeye sundukları dilekçe ile sanıklar hakkındaki şikayetlerini geri çektiklerini ve davadan çekildiklerini bildirdi. Olay sırasında Özge Ceren Deniz’in su birikintisinde tam olarak nereye bastığının belirlenmesine yönelik bilirkişi raporu da mahkemeye sunuldu. Olay Yeri İnceleme uzmanlarınca hazırlanan yapay zeka destekli raporda, Deniz’in ilk adımını mazgalların arasına, ikinci adımını ise birinci mazgalın üzerine attığı belirtildi. Olay yerinde keşifle hazırlanan yeni heyet bilirkişi raporu da mahkemeye ulaştı. Öktemay ailesi davadan çekildi Duruşma öncesi, İnanç Öktemay’ın ailesinin davadan çekildiği kaydedildi. Duruşmada söz alan İnanç Öktemay’ın ağabeyi Gökan Öktemay, "Avukatımız dilekçeyi mahkemeye iletti. İleteceğimiz başka bir şey yok" dedi. Ailenin avukatı Cenk Tosuner de, "Müvekkillerimizin zararları giderilmiş ve katılma talebimizden, şikayetimizden vazgeçiyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Savcısı ise tutuklulukların devamına, adli kontrollü sanıkların ise adli kontrolünün devamını talep etti.