DÜNYA - 22 Mart 2025 Cumartesi 15:32 | Son Güncelleme : 22 Mart 2025 Cumartesi 15:34

İsrail, Lübnan'ın güneyine saldırı başlattı

A
A
A
00:00
00:00
HD

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine saldırı düzenlemeye başladığını duyurdu. Lübnan Başbakanı Nawaf Salam, güneyde askeri operasyonların yeniden başlatılmasının ülkeyi yeni bir savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Eyal Zamir'in sabah saatlerinde Lübnan'dan yapılan roket atışının ardından durum değerlendirmesi yaptığı ifade edildi. İsrail'in saldırıya sert bir şekilde karşılık vereceği aktarıldı. Lübnan'dan İsrail'in kuzey sınırındaki Metula kasabasına ateşlenen roketlerin ise hava savunma sistemleri tarafından engellendiği ifade edildi. Atışın, Aralık ayından bu yana Lübnan'dan İsrail'e ilk roket saldırısı olduğu kaydedilirken, Hizbullah'tan henüz bir açıklama yapılmadı.

Lübnan'a saldırı başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, orduya roket saldırısına karşılık olarak Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine saldırı gerçekleştirme talimatı verdi. İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırılar gerçekleştirildiği, ayrıntıların daha sonra paylaşılacağı duyuruldu.

"Ülke yeni bir savaşa sürüklenebilir"

Lübnan Başbakanı Nawaf Salam ise İsrail'in saldırılarını başlatmasının ardından yaptığı açıklamada, güneyde askeri operasyonların yeniden başlatılmasının ülkeyi yeni bir savaşa sürükleme riski taşıdığını, bunun Lübnanlılar için felaketlere yol açacağını ifade etti. Lübnan Savunma Bakanı Michel Menassa ile görüşen Başbakan Salam, "Savaş ve barış konularında karar verenin Lübnan devleti olduğunu göstermek için tüm güvenlik ve askeri önlemler alınmalı" ifadelerini kullandı.

Lübnan'daki BM barış gücünden uyarı

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) tarafından yapılan açıklamada da Lübnan'dan yapılan roket atışı ve İsrail'in verdiği karşılığın "bölge için ciddi sonuçlar doğurabileceği" uyarısında bulunuldu. Açıklamada, "Tüm tarafları, özellikle sivillerin hayatları ve ateşkesin tehlike altında olduğu mevcut durumda, kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Durum son derece kırılgan olmaya devam ediyor ve her iki tarafı da taahhütlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. UNIFIL barış güçleri tüm pozisyonunu koruyor" ifadeleri kullanıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Reel Kesim Güven Endeksi Mart ayında 0,4 puan arttı Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini paylaştı. 2025 yılı Mart ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1738 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi. 2025 yılı Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında, mevcut mamul mal stokları seviyesinin ise mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi. Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 38,6 seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü.