ÇEVRE - 13 Kasım 2024 Çarşamba 17:10

Başkan Altay, BM İklim Değişikliği Konferansı’nda deprem tecrübelerini ve iklim değişikliğine yönelik örnek çalışmaları anlattı

A
A
A
Başkan Altay, BM İklim Değişikliği Konferansı’nda deprem tecrübelerini ve iklim değişikliğine yönelik örnek çalışmaları anlattı

Dünya Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte dünya liderlerinin katılımıyla Azerbaycan’da başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katıldı.


11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün ev sahipliğinde Türkiye başta olmak üzere yaklaşık 100 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı COP29’un açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’den bakanlar, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile uzman ve akademisyenlerin yer aldığı üst düzey bir heyetle katıldı. Dünya genelinden on binlerce kişinin katıldığı COP29 kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan Türkiye Pavilionu’nun açılışı yoğun katılımla gerçekleşti. Açılışa Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile çok sayıda davetli katıldı. Pavilionda Türkiye’nin küresel iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaları ve tecrübeleri dünyaya anlatılıyor.



Başkan Altay iki günde iki farklı panelde konuştu


Başkan Altay, BM İklim Değişikliği Konferansı kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi ve TDBB tarafından Türkiye Pavilionu’nda düzenlenen “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları” ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ikinci gün düzenlenen “Depremden Kaynaklı Yıkıntı Atıklarının Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Yönetimi” konulu panellerde konuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Bosna Hersek Brcko Belediye Başkanı Zijad Nisic, Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği Başkanı Temraz Tagiyev, Özbekistan Yükseliş Ulusal Kurumu Başkan Danışmanı Umid Rajabov, Makedonya Kalkandelen Belediyesi Başkan Vekili Muhammet Mustafa’nın katıldığı “COP 29 Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları” panelinde Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle ilgili örnek çalışmalarını anlattı. Küresel iklim değişikliğinin tüm insanlığı etkileyen en önemli sorunların başında geldiğini, dünyanın giderek ısınması, hava kalitesi ile birlikte hayati döngüyü de olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Başkan Altay, “Küresel iklim değişikliği olarak isimlendirilen bu durumu yüzyılımızı tehdit eden en büyük çevresel ve sosyoekonomik olgulardan biri olarak görebiliriz. Yapılan tüm gözlemler; küresel ortalama sıcaklıkların hızlı bir şekilde arttığını, hava olaylarının beklenmedik sonuçlara yol açtığını, buzul erimelerinin ciddi seviyelere ulaştığını, ortalama okyanus ve deniz seviyesinin giderek yükseldiğini ortaya koymaktadır. Küresel iklim değişikliği tüm insanlığın ortak sorunudur ve ancak birlikte ele alınıp birlikte çözüm üretildiğinde başarıya ulaşılabilir. Aksi halde yakın gelecekte geri dönüşü mümkün olmayan çok daha büyük sorunların yaşanabileceği muhtemeldir” diye konuştu.



“Adil, yaşanabilir kentler oluşturmaya yönelik sorumluluklarımızın farkındayız”


Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması’na taraf olması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “2053 Net Sıfır Karbon Emisyon Hedefi ve Yeşil Kalkınma Devrimi” doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için adil, yaşanabilir kentler oluşturmaya yönelik sorumluluklarının farkında olduklarını vurgulayan Başkan Altay, “Yerel yönetimler olarak merkezi hükümetimiz ile birlikte Türk dünyasında da gelişimin önünü açmak için çalışmalar yürütmemiz gerekmektedir. Geçtiğimiz hafta Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’nde toplanan tüm devlet başkanlarımızın hedefleri ve ulusal kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda hareket etmeli, onları yerel yönetimler olarak desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.


Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Sıfır Atık, Konya Sera Gazı Emisyon Envanter Raporu ve Azaltım Eylem Planı, Ulaşım Master Planı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı, Sıfır Karbon Binalar Projesi, Hava Kalitesi İzleme Sistemi, Çevresel Gürültü Eylem Planı, şehir merkezindeki dar gelirli ailelerin doğalgaz dönüşümü, yenilenebilir enerji yatırımları, atıksu arıtma tesisleri, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü ve Meke Gölü’nün korunmasına yönelik çalışmalar, bisikletle ilgili çalışmalar, parklar ve ağaçlandırma sahaları, su tasarrufu, tarım arazilerinin etkin kullanımı ve Yeşil Sukuk ihracı gibi küresel iklim değişikliğiyle ilgili birçok konu başlığında yürüttüğü çalışmaları detaylı şekilde anlattı.



Başkan Altay depreme hazırlık için yapılması gerekenleri anlattı


Başkan Altay, BM İklim Değişikliği Konferansı’nın ikinci gününde ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Pavilionu’nda düzenlenen “Depremden Kaynaklı Yıkıntı Atıklarının Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Yönetimi” paneline katılarak, Konya’da depreme hazırlık için yapılan çalışmaları ve Hatay’da Konya olarak gerçekleştikleri çalışmaları anlattı. Panelde Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dünya Bankası, Japonya Çevre Bakanlığı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı ve UNDP Türkiye’den direktörler yer aldı.



“6 Şubat’ta yaşadıklarımız hepimize ders oldu”


Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te yaşadığı deprem felaketinin anlatılamayacak ölçüde büyük olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Yaklaşık 40 gün Hatay’da kalan bir belediye başkanı olarak şehirlerimizin ne kadar kıymetli olduğunu, şehirlerimizi depreme hazırlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. 6 Şubat’ta yaşadıklarımız hepimize ders oldu. Biz de kendimizi yenilemek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Deprem anında acil müdahale için neler yaptık, eksiklerimiz neler, bunları tamamlamak için neler yapabiliriz konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. Bir taraftan da şehrimizi depreme hazırlamak için bir çaba içerisindeyiz” dedi.


Katıldıkları her platformda ifade ettikleri hususun iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yerel yönetimlerin mutlaka işin içine dahil edilmesi olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Yerelden başlamayan bir süreci tamamlama şansımız yok. Ayrıca yerel yönetimlerin finansmana ulaşması konusunda da hükümetlerin yerelle partnerlik yapma konusunda, özellikle uluslararası kuruluşlarımızın bu konuyu mutlaka gündemlerine alması gerekiyor” diye konuştu.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından COP29 kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Yol Haritası Toplantısı"na da katıldı.



Başkan Altay, BM İklim Değişikliği Konferansı’nda deprem tecrübelerini ve iklim değişikliğine yönelik örnek çalışmaları anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Başkan Böcek: “Aksu’da yapılması gereken ne varsa yapacağız” Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aksu ilçesini ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım’la bir araya gelerek, projeler ve iş birlikleri hakkında görüş alışverişinde bulunan Başkan Böcek, “Ortak hedefimiz, Aksu’nun gelişimine katkı sağlamak ve halkımıza en iyi hizmeti sunmak. Aksu’muz için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızdan hemşehrilerimizin şüphesi olmasın” dedi. Aksu ilçesini ziyaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım’ı makamında ziyaret etti. Böcek, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte bölge halkının sorunlarını dinledi. “Bahane üretmeden hizmet yaptık” Aksu ve Antalyalıların desteğiyle üst üste ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek, Antalya’da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığını söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Gazipaşa’dan Kaş’a kadar bütün vatandaşlarımızın emrinde olacağımızı söyledik. Planlı, kurallı bir kent için geliyoruz, Antalya’yı birlikte yöneteceğiz dedik. 5 yıl süre içinde her şeye rağmen bahane üretmeden Antalya’da 3 bin 311 km yeraltına su hattı döşedik. Bu bir ilktir. Aksu’da kanalizasyonla ilgili çalışmalarımızda dahil buradan Ankara’ya kadar 514 km kanalizasyon yaptık. Dağlara taşlara 2 bin 656 km asfalt yaptık” dedi. “Aksu demek Antalya demek” Antalya ve Aksu için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Böcek, “Aksu demek Antalya demek. Aksu tarımıyla da turizmiyle de öne çıkıyor. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde de İsa Yıldırım kardeşimizle 35 mahallemizde ve Aksu’muzda yapılması gereken ne varsa yapacağız. Seçim döneminde ne söz verildiyse yerine getireceğiz” diye konuştu. İlçe örgütünü ziyaret etti Başkan Böcek, daha sonra CHP Aksu İlçe Örgütünü ziyaret etti. CHP Aksu İlçe Başkanı Hamza Erdem ve yönetimini ziyaret eden Böcek, “Birlik ve dayanışma içerisinde daha güçlü bir Aksu için çalışmaya devam edeceğiz. İlçe örgütündeki arkadaşlarımız da bu konuda büyük bir gayret gösteriyor. Herkese emekleri için teşekkür ederim: Antalya’mız için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Büyükşehirdeki çalışmalarınızın meyvesini Aksu’da aldık” CHP Aksu İlçe Başkanı Hamza Erdem de ziyareti için Başkan Böcek’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Tabanda size karşı olan sevgiyi farkındayız, iki dönem üst üste Antalya’da bir ilki başardınız. Büyükşehirdeki çalışmalarınızın meyvesini Aksu’da aldık. Aksu’da yerel seçimlerde yüzde 55 ile en yüksek oranı yakalayan ilçe olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Böcek, son olarak Aksu’da bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi ATASEM kurs merkezini de ziyaret etti. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Güven Ulutekin çalışmalar hakkında Başkan Böcek’e bilgi verdi.
Antalya Manavgat’ta “Halk Lokantası” açıldı Manavgat Belediyesi, Antalya’daki ilk Halk Lokantası’nı hizmete açtı. Vatandaşlara destek olmayı hedefleyen lokantada, 60 TL’ye 4 çeşit yemek sunuluyor. Açılış töreninde konuşan CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Manavgat Belediyesi Halk Lokantası’nın Antalya’da açılan ilk halk lokantasını olduğunu belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ise halk lokantalarının, belediyelerin sosyal dayanışma ve yardımlaşma anlayışını pekiştiren önemli projeler olduğuna değindi. Adem, “Belediye Başkanımızın halkının yanında olduğunu gösterdiği, dayanışma ruhunun en üst seviyede tutulacağı halk lokantasının açılışında bulunmaktan mutlu ve gururluyum. Antalya’da ilk halk lokantası açılışını yapıyoruz, İl Başkanımın da söylediği gibi devamı gelecek” ifadelerini kullandı. "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara da, belediye olarak hedeflerinin sadece altyapı ve hizmet üretmek olmadığını, Manavgat halkının mutluluğu ve refahı için de projeler geliştirdiklerini vurguladı. Kara, "Yola çıkarken hedefimiz, mutlu bir Manavgat’tı. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ anlayışıyla hareket ediyoruz" dedi. Belediye olarak Manavgat’ta birçok projeye imza attıklarını belirten Kara, bu lokantanın da bu vizyonun bir parçası olduğunun altını çizdi. Kara, projeye katkı sağlayan iş insanları Erol Okutan ve Kemal Taş’a teşekkür ederek, "İyilik bulaşıcıdır. Onlar belki istemese de bu iyiliği paylaşmak gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. Gelecek projeler ve hedefler Başkan Niyazi Nefi Kara, halka yönelik projelere devam edeceklerini belirterek, “Birlik ve dayanışma içinde daha birçok güzel projeye imza atacağımıza inanıyorum. Yola çıkarken dediğimiz gibi, ‘Mutlu bir Manavgat’ için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Açılış törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar ile vatandaşlar katıldı.