ÇEVRE - 16 Eylül 2024 Pazartesi 14:10

Atadan dedeye, dededen toruna en kıymetli miras: Ata Tohumu

A
A
A
Atadan dedeye, dededen toruna en kıymetli miras: Ata Tohumu

Konya'nın merkez Karatay İlçe Belediye Başkanı Hasan Kılca, 300 bin metrekarelik alanda Ata Tohumları'nın üretildiği bahçede ve bahçeden elde edilen üretimlerin nitelikli gıda ürünlerine dönüştüğü Ata Tohumu Üretim Tesisi'nde Konya basınıyla buluştu.

Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında Konya basınına bilgi veren Başkan Hasan Kılca, “Hem atalarımızdan bize miras kalan tohumlarımıza sahip çıkarak onları geleceğe aktarıyoruz hem de bu tohumları tarıma ve tarımsal üretime dahil ederek ilçemiz ve belediyemiz için katma değere dönüştürmüş oluyoruz” dedi.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay AtaTohumu Üretim Tesisi'nde Konya basınıyla bir araya geldi. Başkan Hasan Kılca, belediye tarafından, Karatay AtaTohumu Projesi kapsamında kurulan Karatay AtaTohumu tarım uygulama alanını ve AtaTohumu Üretim Tesisi'ndeki çalışmaları anlattı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, hem Karatay'ın ekonomisine katkı sağlayan hem de yerli ve sağlıklı ürünlerin yaygınlaşmasını hedefleyen bu girişimlerinin, ilçenin gelişimine de katkı sağladığını vurguladı.

Atadan dedeye, dededen toruna en kıymetli miras: Ata Tohumu

"Karatay'ın ata tohumları Türkiye'nin tamamına yetecek miktarda üretiliyor"

Ata Tohumları'nın Karatay'da yeşerdiğini ve ekonomiye yeniden kazandırıldığını vurgulayan Başkan Hasan Kılca, “Pandemi'den sonra gıdanın önemini hepimiz daha iyi anladık bu vesileyle belediye olarak 4-5 yıldır AtaTohumu ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar neticesinde de 2 yıldır oluşturduğumuz alanda tarımsal üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz tohumları da Konya'ya ve Konya dışına bizden talep eden herkese ulaştırıyoruz. Aynı ürünün değişik çeşitleriyle çaprazlama üretilen hybrid tohumlar ve laboratuvar ortamında üretilen GDO'lu tohumlar sağlığımızı tehdit ediyor. Hem ekonomik hem de dışa bağımlılık noktasında da bu tohumlar geleceğimizi tehdit ediyor. Hybrid tohumlar çıktıktan sonra birçok kişi ata tohumlarını rafa kaldırmıştı. Hatta yok olma derecesinde tehlikeye girmişti. Bu vesileyle biz de ata tohumlarına sahip çıktık ve üretimlerini yaparak önemli bir çalışmaya imza attık. Şunu söyleyebiliriz ki şu anda sebze ile ilgili tüm tohumlar yok olsa Karatay'ın ata tohumları Türkiye'nin tamamına yetecek miktarda üretiliyor. Bu konuda iddiamız büyük ve geleceğe bu mirası taşıma adına oldukça önemli bir proje olduğunu tekrar belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Atadan dedeye, dededen toruna en kıymetli miras: Ata Tohumu

“Sürdürelebilir bir model oluşturduk”

Karatay AtaTohumu Üretim Tesisi ve Atadan Geleceğe Tohum; Anadolu Kadın Girişimi Kooperatifi ile birlikte, ilçede kadınların istihdamına ve geleneksel üretim yöntemlerinin yaşatılmasına büyük katkı sunduğunu aktaran Hasan Kılca, bu girişim sayesinde hem ekonomik hem de kültürel anlamda sürdürülebilir bir model oluşturduklarını aktardı. Başkan Kılca, “Sizlerle Lavanta Bahçeleri, Hobi Bahçeleri, Piknik Bahçeleri ve üretim yaptığımız alanlar ile birlikte 1 milyon metrekarelik bir alanı görmüş olduk. Bölge önceden moloz yığınlarıyla dolu alanlardı bazı bölümlerinde halen temizlemeye devam ediyoruz. İlk çalışmalarımıza ağaçlandırma yaparak başladık. Ardından Lavanta üretimine başladık. Daha sonra da Gül Parkımızı ve Hobi Bahçemizin bir kısmını yaptık. Şimdi de AtaTohumu üretim alanında çalışmalar üretmeye başladık. Kısacası moloz dökülü alanları üretime kazandırarak, katma değer kazandırdık. Ürünlerin üretilmesini yeterli bulmadık ve AtaTohumu Üretim Merkezini oluşturduk. Tesisimiz kadınlarımızın, kadın kooperatiflerimizin istihdamına yönelik çalışmaların yürütüldüğü bir alan oldu. Tesisimizde üretimin yanı sıra kurutma gibi alanlarımız var. Kaynatma alanlarımız var. İçerde depolarımız ile soğuk hava depolarımız var. Burayı da ata tohumları ile ilgili ürünlerin üretildiği bir alana tahsis ettik. Tüm bunların sonucunda ise domates, biber, bal kabağı çikolataları, bal kabağı, domates reçeli gibi birçok ürün ürettik. Bu ürünleri daha çok üretip Konya'mızın değişik noktalarında ve kafelerimizde hemşehrilerimizle bu ürünleri buluşturmak istiyoruz. Karatay'ımız her şeyin en güzeline layık ve biz hemşehrilerimize en güzel hizmetleri ulaştırmak için gayret etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’nın yeni valisi Abdullah Erin oldu Resmi Gazete’de yayımlanan 18 Eylül 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Isparta Valiliği’ne Abdullah Erin getirildi. Mevcut vali Aydın Baruş ise Gümüşhane Valisi oldu. 18 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 16 ilin valisi değişti. Vali-Mülkiye Başmüfettişi görevini yürüten Abdullah Erin Isparta Valiliği’ne getirildi. Mevcut vali Aydın Baruş ise Gümüşhane Valiliği’ne atandı. Abdullah Erin kimdir? 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Meslek hayatına Burdur ili Tefenni ilçesinde kaymakamı olarak başladı. Gülşehir kaymakam vekilliği, Tefenni kaymakamlığı, Doğanşar kaymakamlığı, Bayburt vali yardımcılığı, Şırnak vali yardımcılığı görevlerini yürüttü. 2005 yılında açılan Mülkiye Müfettişliği sınavını kazandı ve 2005-2009 yılları arasında Mülkiye Başmüfettişi görevlerinde bulundu. 2009 yılı Haziran ayında, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) genel sekreterliği görevini yaptı. 2012 yılında Genel Sekreterlikten ayrılarak Mülkiye Başmüfettişliği görevine geri döndü. 2013 yılı Şubat ayı itibari ile 2 yıl boyunca İçişleri Bakan Danışmanlığı görevinde bulundu. Haziran 2016, Temmuz 2017 arasında Adıyaman valisi olarak görev aldı. 21 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan 2017/10458 sayılı Valiler Kararnamesi ile Şanlıurfa valisi görevine getirildi. İngilizce, Arapça ve Kürtçeyi iyi derecede bilen Abdullah Erin, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Aksaray Kadını kocası, kocayı da kayınbabası vurdu: 1 ölü, 1 ağır yaralı Aksaray’da bir süre önce eşiyle kavga eden koca, babasının evine yerleşen karısına kurşun yağdırdı. Kadının babası ise damadına ateş açarken, kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti, koca ise yoğun bakıma alındı. Olay, gece yarısı Fatih Mahallesi 4164 Şehit İsmail Dağ Sokak’ta yaşandı. Edinilen bilgiye göre, bir süre önce eşiyle kavga eden R.O. (30), babasının evine yerleşen karısı Fadimana Ok ile görüşmek istedi. Kadının görüşmeyi reddetmesi üzerine kayınbabasının evine giden R.O. burada araç içinde eşinin dışarıya çıkmasını bekledi. Babası M.A. ile apartmandan dışarı çıkan eşini gören R.O. araçtan inip eşine tabancayla kurşun yağdırdı. Kadın kanlar içinde yere yığılırken baba da belindeki tabancayı çıkartarak damadına ateş açtı. Kadın ve eşi yaralanırken silah seslerini duyan mahalle sakinleri durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yerdeki yaralı karı kocaya ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Ardından ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılan yaralılardan Fadimana Ok yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ağır yaralanan kocası R.O. ise tedavi altına alınırken hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Olay yerinde inceleme yapan polis ekipleri kayıplara karışan kayınbaba R.A.’nın peşine düşerken olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.
Ankara Burdur ve Karabük’te idare mahkemesi kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de Adalet Bakanlığınca, Burdur ve Karabük’te idare mahkemesi kurulmasına karar verildi. Adalet Bakanlığının, İdare Mahkemesinin Kurulmasına ve Yargı Çevresinin Belirlenmesine İlişkin Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan karara göre, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları uyarınca, İçişleri, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının olumlu görüşleri alınarak Burdur İdare Mahkemesinin kurulmasına ve yargı çevresinin Burdur olarak belirlenmesine ve Karabük İdare Mahkemesinin kurulmasına ve yargı çevresinin Karabük olarak belirlenmesine karar verildi. "24 yılında 33 yeni idare mahkemesinin kurulmasıyla birlikte toplamda 214’e yükseltilmiştir" Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, vatandaşların adalet hizmetlerine erişiminin hızlanması, yargının etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması amacıyla Burdur ve Karabük’te idare mahkemesinin kurulduğunu bildirdi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Tunç, "Böylece ülke genelinde 2002 yılında toplam 60 olan idare mahkemelerinin sayısı, 2024 yılında 33 yeni idare mahkemesinin kurulmasıyla birlikte toplamda 214’e yükseltilmiştir. Yeni kurulan idare mahkemelerinin ülkemize, milletimize ve yargı teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.