GÜNDEM - 26 Mart 2025 Çarşamba 12:26

Türkiye’nin seçkin hafızları Kocaeli’de sahne aldı

A
A
A
Türkiye’nin seçkin hafızları Kocaeli’de sahne aldı

Başiskele’de Kur’an-ı Kerim’i ve ezanı güzel okuma yarışmalarının birincileri, söyledikleri ezgi ve ilahileriyle katılımcılara tasavvuf dinletisi yaşattı.


Baiskele Belediyesi ve Başiskele İlçe Müftülüğü iş birliğiyle Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde teravih namazı sonrası gerçekleşen "Dualarla Kur’an-ı Kerim Ziyafeti- Kadir Gecesi Özel Programı" düzenlendi. programa Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Başiskele Müftülüğü Başvaizi Muhammed Yıldız, Başiskele Din Görevlileri Dernek Başkanı ve Barbaros Camii İmam Hatibi Kadir Çelikiz ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Yoğun ilgi gören programda Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Dünya Birincisi Kurra Hafız Ali Tel, Türkiye Birincisi Hafız Nebi Yaşar, Dünya Kur’an Birincisi Hafız Ali Tel, Türkiye Birincisi Hafız Abdullah Özkan, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma ve ezanı güzel okuma Türkiye birincileri Hafız Muhsin Kara ve Hafız Ahmet Yüksel sahne aldı.


Türkiye’nin seçkin hafızları sahne aldı


Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne indirilmeye başlandığı, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’nin manevi iklimini yaşatan program teravih namazına müteakip başladı. Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma dünya ve Türkiye birincileri, Aşr-ı Şerif’leri söyledi. Hafız Muhsin Kara ve Hafız Ahmet Yüksel de söyledikleri ezgi ve ilahileriyle katılımcılara tasavvuf dinletisi yaşattı. Ezan ve selaların da okunduğu programda duygu dolu anlar yaşandı.


Program, Başiskele İlçe Müftülüğü Başvaizi Muhammed Yıldız’ın yaptığı dua ile son buldu.



Türkiye’nin seçkin hafızları Kocaeli’de sahne aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.