GÜNDEM - 20 Ekim 2024 Pazar 10:31

Afet İşleri personeline ilk yardım eğitimi

A
A
A
Afet İşleri personeline ilk yardım eğitimi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle personele "Afetlerde İlk Yardım" eğitimi verildi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde kaza, muhtemel doğal afet ve acil durumlarda ilk müdahaleyi yapabilme kabiliyeti kazandırmak için personele yönelik ilk yardım eğitimleri devam ediyor. Bu kapsamda, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle personele "Afetlerde İlk Yardım" eğitimi verildi.


İki aşamalı olarak düzenlenen eğitim 4 saat sürdü. Eğitim, olay yeri değerlendirmesiyle başlayıp yaralıya öncelikli müdahale, kanama durdurma, kırık çıkık ve burkulmalarda nasıl uygulama yapılacağı teorik olarak anlatıldı. Ayrıca yaralanmalar, zehirlenmeler, göğüs ağrısı, bayılma, koma, epilepsi, şok durumlarında verilen pozisyonlar, tıkanma vakalarına müdahaleler (heimlich manevrası) uygulamalı olarak gösterildi.


Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü’nün eğitim hizmetleri birimi tarafından düzenlenen program kapsamında Afet İşleri Dairesi Başkanlığı personeline ilk yardımın temel kavramları; dikkat edilecek noktalar, kanamalar, yaralanmalar, kırık çıkık ve burkulmalar, bayılma ve koma müdahaleleri, kazazede taşıma ve nakil usulleri gibi birçok konuda eğitim verildi. Eğitimlerle personele ilk yardımla ilgili beceri kazanılması ve ilk yardım bilincinin artırılması hedeflendi.


Katılımcılara 4 saatlik eğitimin sonunda Afet İşleri Dairesi Başkanı Şemsettin Yıldırım ile eğitmenler Kevser Uysal ve Neslihan Genç tarafından belgeleri takdim edildi.



Afet İşleri personeline ilk yardım eğitimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Alacak verecek kavgasında alacaklısını böyle vurdu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde alacak verecek meselesi yüzünden çıkan kavgada alacaklısını tabancayla 2 bacağından vuran şahıs tutuksuz yargılanırken, olay anına ait güvenlik kamera görüntüleri ve ifadeler ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz 25 Eylül tarihinde Gökkent Mahallesi 1831. Sokak’ta meydana gelen olayda E.A. ile H.D. arasında henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma büyüyerek kavgaya dönüşürken, H.D. tabancayla E.A.’yı iki bacağından yaraladı. Olayın ardından E.A. tedavi altına alınırken kaçan şüpheli H.D. ise polis ekiplerince yakalandı. Sağlık kontrolünden geçirilen H.D. çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay anı kamerada Öte yandan, H.D.’nin E.A. ile tartışma anları ve daha sonra H.D.’nin tabancayla E.A.’yı bacağından yaraladığı olayın güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Çevrede bulunan güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, bacağından vurulan E.A.’nın arkadaşları tarafından özel bir araçla hastaneye götürüldüğü anlar da yer alıyor. Müşteki E.A.: "Hedef gözetmeksizin ateş etti" Yaralı E.A.’nın olayın ardından verdiği ilk ifadelere ulaşıldı. E.A. ifadesinde, "H.D. ile aramızda alacak verecek meselesi vardı. Ben alacaklıydım. Olay günü paraya ihtiyacım olduğu için H.D.’yi aradım. Paramı istediğimde bana küfretti. Bana ’konum atıyorum gel’ dedi. Sonra H.D. telefonu kapattı. Ancak bana konum atmadı. H.D.’yi tekrar aradığımda bana bir sürü küfür etti. Sonra olay yerine gittim. Bu sırada benim de yanımda arkadaşlarım vardı. H.D. bana ’bu ticareti beraber yaptık, konuşmayı da beraber yapalım’ diyerek, beni inşaatın oraya götürdü. İnşaatın orada sadece H.D. ile ben vardım. O sırada ben sigara yaktım. H.D.’ye döndüğümde belinden bir tabanca çıkardı ve bana doğrultarak 1 el ateş etti. Sıktığı mermi benim sol bacağıma geldi. Ben yere düşmedim ve H.D. beni öldürmek için sıkar diye eline atladım. Silahı almak istedim. Ben silahı almak isterken, H.D. hedef gözetmeksizin bir kere daha tabancasını ateşledi. Bu kez de beni kasığımdan vurdu. Ben 2’nci mermiyi yiyince acıyla yere düştüm" dedi. Zanlı H.D. ise ifadesinde, "Müşteki beni tehdit etti. Belimden çıkardığım tabancamla önce sol bacağına ateş ettim. Sonra iki el daha bacaklarına ateş ettim. Kesinlikle havaya ateş etmedim. E.A.’yı sol bacağından vurduğumu gördüm. Sağ bacağında kan görmedim. Daha sonra Erkilet’te bir arkadaşımın evine gittim. Bu ev ismini söylemek istemediğim bir arkadaşımın eviydi" dedi.
Ankara Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha Türkiye’ye geliyor Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha’yla 21 Ekim’de bir araya gelecek. Bakan Fidan’ın görüşmelerde, Ukrayna’yla çok boyutlu ilişkilerin seyrinden duyulan memnuniyeti dile getirmesi, Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteğini yinelemesi, savaşın yayılmasının giderek artma tehlikesinin ele alınması bekleniyor. Ayrıca Fidan’ın, Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin, savaşa uluslararası hukuk temelinde, adil ve kalıcı bir çözüm sağlanmasına yönelik girişimlere destek vermeye hazır olduğunu vurgulaması ve diplomatik çözümün, müzakere süreçlerine tüm tarafların katılımıyla gerçekleşebileceğinin altını çizmesi öngörülüyor. Ukrayna ile ilişkilerde önemli ilerleme Bakan Fidan, Ukrayna’ya son ziyaretini 25 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirmişti. Ukrayna’dan Türkiye’ye Dışişleri Bakanı düzeyinde son ziyaret ise 3 Aralık 2020 tarihinde dönemin Bakanı Dmitro Kuleba tarafından yapılmıştı. Fidan, önceki dönemde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak görevde bulunmuş olan Bakan Sibiha’yla en son, 9 Ekim tarihinde Dubrovnik’te düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi marjında bir araya gelmişti. Türkiye-Ukrayna ilişkileri 2011 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltilmiştir. Bu süreçte, ekonomi, enerji ve savunma sanayii alanları başta olmak üzere, ikili iş birliğinde önemli ilerleme sağlanmıştır. Savaşın başlamasının ardından barış girişimleri ve bölgesel güvenlik başlıkları da ikili ilişkilerde ön plana çıkmaya başlamıştır. Bakan Sibiha’nın ziyareti, Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş birliğinde yakalanan ivmenin artırılmasına imkan tanıyacak. Söz konusu ziyaret sırasında, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında diplomat değişimi alanında bir Mutabakat Zaptı ile 2025-2026 dönemine ilişkin bir İstişare Eylem Planı imzalanması öngörülüyor. Savaşa rağmen ikili ticaret hacmi artıyor Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 2023 yıl sonunda 7,3 milyar dolar olarak kaydedildi. İkili ticaret hacmi devam eden savaşa rağmen artmaya devam ediyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın önümüzdeki dönemde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Türkiye’nin savaş sürecindeki tutumu Türkiye, hem insani hem de ekonomik boyutlarıyla savaşın etkilerini hafifletmeye yönelik girişimlerini sürdürüyor. Türkiye, 2022 Mart ayında Ukrayna ve Rusya Federasyonu taraflarını ilk defa bir araya getiren toplantılara ev sahipliği yapmıştı. Türkiye ayrıca, BM ile birlikte Karadeniz Tahıl Koridoru girişimi kapsamında yaklaşık 33 milyon ton Ukrayna tahılının ihracatına imkan sağlamıştı. Türkiye aracılığıyla taraflar arasında esir takası gerçekleştirilmişti. Türkiye bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için aktif diplomatik rol üstlenmeye devam ediyor.
Adana AK Parti Sözcüsü Çelik: "Bebek katilleri en ağır cezayı alacak" AK Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, "’Yenidoğan Çetesi’ bebeklerin öldürülmesine dönük olarak ortaya çıkartılan bir cinayet şebekesidir. Hukuk vasıtasıyla hepsi en ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi. Çelik, Ramazanoğlu Camii Konferans Salonu’nda, AK Parti Çukurova 7. Olağan İlçe Kongresine katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen ve yoğun bakımdaki bebekleri öldürüp para alan şüpheliler hakkında konuştu. Çelik, "Yenidoğan Çetesi" üyelerinin en ağır cezayı alacağını belirterek, "Yenidoğan Çetesi bebeklerin öldürülmesine dönük olarak ortaya çıkartılan bir cinayet şebekesidir. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu cinayet şebekesi bütün uzantılarıyla, bütün bağlantılarıyla tam olarak ortaya çıkartılacak ve hukuk vasıtasıyla hepsi en ağır cezayı alacak. En ağır şekilde cezalandırılacaktır" dedi. Çelik, bir yıldır devam eden İsrail soykırımına da sert tepki gösterdi. Çelik İsrail’in dalga geçer gibi hareketler sergilediğini belirterek, "Hem öldürüyorlar hem de dalga geçer gibi gıda paketi atmaya çalışıyorlar" diye konuştu. Çelik, şöyle devam etti: "Ama sonuçta insanlık bir şey gördü. O gördüğümüz Batı’nın sokaklarında yankılanıyor. Batı’nın üniversitelerinde yankılanıyor. İnsan onuru, adalet, hakkaniyet ne olursa olsun diz çökmez." İsrail’in her yeri işgal etmek istediğini söyleyen Çelik, "Soykırım şebekesi İspanya gibi Filistin hükümetini tanıyan birkaç Batılı ülke dışında bütün Batılı ülke hükümetlerini ve bakanlar kurulunu işgal etmiş durumda" dedi.
Bursa Yıldırım’da yerinde yönetim Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, mahalle ve esnaf ziyaretleri çerçevesinde Selçukbey Mahallesi sakinleriyle buluşup istek ve önerileri dinledi, devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Selçukbey Mahallesi’ni ziyaret ederek bölgede yapılan çalışmaları yerinde inceledi, esnaf ve mahalle sakinleri ile bir araya geldi. Mahalle ziyaretleriyle, belediye makamını vatandaşın ayağına götürdüklerini ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Mahallelerimizin hangi hizmete ihtiyacı olduğunu, o mahallenin sakinlerinden daha iyi kimse bilemez. Bu nedenle biz de hizmet ve projelerimizi sahada, hemşehrilerimizi dinleyerek şekillendiriyoruz. Yaptığımız bu ziyaretler ile mahallelerin hizmet ihtiyaçlarını tespit ederken, hemşehrilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesine katkı sağlayacak hizmetleri istişarelerle mahallelerimize götürmeyi planlıyoruz” dedi. Her mahallenin öncelikli ihtiyaçları ve ana problemlerini tespit ettiklerini söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, “Yıldırım’ın her köşesine hizmet götürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Selçukbey Mahallesi’nde çalışmalarda sona geldiğimiz Dr. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceledik, hemşehrilerimizle buluştuk, esnafımızı ziyaret ettik. Vatandaşlarımızın taleplerini dinledik ve projelerimizle ilgili kendilerine bilgi verip fikirlerini aldık. Hepimiz için çok faydalı bir buluşma olduğu kanaatindeyim. Bu buluşmalarda ortaya konulan ortak akıl çok değerli. Yıldırım’ı, ortak akılla, el ele yönetmeye devam edeceğiz” diye konuştu.