GÜNDEM - 07 Ocak 2025 Salı 08:57

Anadolu’nun ruhunu yaşatan köyde ’devlet-vatandaş’ buluşması

A
A
A
Anadolu’nun ruhunu yaşatan köyde ’devlet-vatandaş’ buluşması

Kırıkkale’nin Işıklar köyünde davul-zurnayla karşılanan Vali Mehmet Makas, vatandaşlarla bir araya gelerek hem taleplerini dinledi hem de çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdi.


Ekonomik kazançlarını tarım ve hayvancılık yaparak elde eden Balışeyh ilçesine bağlı Işıklar köyü sakinleri, misafirperverlik geleneği ve kültürel zenginliğiyle adeta Anadolu’nun ruhunu yansıtıyor. Vali Mehmet Makas, "Akşam Sohbetleri" programı kapsamında Kaymakam Ali Kaan Tunçer ve il müdürleriyle birlikte Işıklar köyünü ziyaret etti. Davul-zurnayla karşılanan Vali Makas, köy odasında vatandaşlarla bir araya gelerek hem taleplerini dinledi hem de çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdi. Sohbetin ardından zurna eşliğinde bozlak türküleri seslendirildi, Köy sakinleri, Vali Makas’ın gerçekleştirdiği ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.



"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın"


Vatandaşlara hitap eden Vali Makas, "Otobüslerde ne yazıyordu, hatırlıyor musunuz? ’Şikayetinizi bize, memnuniyetinizi dışarı anlatın.’ Bu toplantı, o toplantıdır. Şikayet dinlemeye geldik! Memurun davranışında size karşı bir kabalık varsa, onu dinlemeye geldik. Niye? Bizim devlet yönetimimizin temelinde ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı var. Devletin tüm imkanları hem istihdamı artırmak, hem savunma sanayisine katkıda bulunmak, hem de diğer sanayi dallarına katkıda bulunmak adına seferber edilmiş durumda. Hep beraber hizmet sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz ve güzel yatırımlar geliyor" diye konuştu.


Işıkları köyü muhtarı Harun Bedir, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sorunlarımızı dile getirdik ve birçok konuda çözüm bulduk. Allah hepsinden razı olsun" dedi.


Köy sakini Davut Sert, toplantının verimli geçtiğini belirterek, "Toplantı çok güzeldi. Valimize ve yanındaki bütün bürokratlara teşekkür ederim. Biz de kendi dertlerimizi, sorunlarımızı kendisine izah ettik. Allah razı olsun, iyi niyetle karşıladı" sözleriyle duygularını ifade etti.


Toplantının samimi bir atmosferde gerçekleştiğini ifade eden köy sakini Eren Akan ise "İç Anadolu’nun, Kırıkkale’nin, Işıklar köyünün samimiyetini, dostluğunu, sıcak kanlılığını bu ortamda gördük. Sorun çözülür veya çözülmez, güç yettiği kadar ama halkı dinlemek, köyü dinlemek her şey için önemli. Biz de sorunlarımızı anlattık, Valimiz gerekli açıklamaları yaptı. Çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.


Programa, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Acar, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Ceylan, Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Ateş, İl Müftüsü Mustafa Topal ve ilgili kurum müdürleri katıldı.



Anadolu’nun ruhunu yaşatan köyde ’devlet-vatandaş’ buluşması

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Konya-Karaman hızlı tren hattı 3 yılda 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verdi” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren hattının 3 yılda 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verdiğini belirterek, hat üzerinde 1 milyon 457 bin ton yükün taşındığını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren hattının açılışının 3’üncü yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren hattının 8 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile hizmete açıldığını ve 3 yıldır hizmette olduğunu hatırlatarak, “Açıldığı günden bu yana 3 milyon 783 bin yolcuya hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım hizmeti verdik. Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısı kuran hattımız ile vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sunduk” dedi. Karaman-Konya arası seyahat süresi 40 dakikaya indi Söz konusu hattın sunduğu zaman tasarrufuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Karaman-Konya arasında seyahat süresini 40 dakikaya, Ankara-Karaman arasında 2 saat 40 dakikaya, İstanbul-Karaman arasında ise seyahat süresini 6 saate indirdik” ifadelerini kullandı. Karamanlıların hızlı trenle büyükşehirlere kolayca ulaşım sağladığını ifade eden Uraloğlu, Ankara-Konya-Karaman hattında 7, İstanbul-Konya-Karaman hattında ise 15 istasyon bulunduğunu belirtti. Ankara-Karaman arasında karşılıklı 4, İstanbul-Karaman arasında ise karşılıklı 2 sefer düzenlendiğini ifade eden Uraloğlu, “Ankara-Konya YHT hattını 2011’de, İstanbul-Konya YHT hattını 2014’te, Konya-Karaman Hızlı Tren hattını 2022’de tamamlayarak, Ankara-Karaman ve İstanbul-Karaman hatlarını hizmete açtık. Bugüne kadar Ankara-Karaman hattında 2 milyon 214 bin, İstanbul-Karaman hattında 1 milyon 569 bin yolcu seyahat etti” dedi. Konya-Karaman Hızlı Tren hattında 1 milyon 457 bin ton yük taşındı Konya-Karaman Hızlı Tren hattının yalnızca yolcu taşımacılığında değil aynı zamanda yük taşımacılığında da stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Hattımız Konya ve Karaman sanayi bölgelerini limanlara ve lojistik merkezlere bağlayarak, ihracat ve ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlıyor. Konya-Karaman hattında hızlı ve güvenilir yük taşımacılığıyla lojistik sektöründe yeni bir dönem başlatarak, Türkiye’nin demir yolu taşımacılığındaki vizyonuna önemli bir katkı sağladık. Konya-Karaman hattında hızlı trenlerin işletilmediği zaman aralığında yapılan yük taşımacılığında bugüne kadar 3 bin 200 trenle 1 milyon 457 bin ton yük taşındı” ifadelerini kullandı. Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep hattıyla kesintisiz ulaşım 2053 hedefleri doğrultusunda demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı planladıklarını ifade eden Uraloğlu, “Karaman’dan güney illerimize doğru genişlettiğimiz ağ, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep hattıyla kesintisiz ulaşımı mümkün kılacak” şeklinde konuştu.
İstanbul Esenyurt Belediyesi’nden istihdama destek Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM) işverenler ve iş arayanları bir araya getirerek, ilçedeki istihdam sorununun çözümüne önemli bir katkı sağlıyor. Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM) iş arayanlara ve nitelikli personel bulmakta zorlanan firmalara hızlı ve etkili çözümler sunuyor. İstanbul genelinde 3 bine yakın firma ile iş birliği yapan birim, gerçekleştirdiği mülakatlarla hem iş arayan vatandaşların istihdam kapısı oluyor hem de firmalara personel desteği sağlıyor. ESBİM, istihdam da engelli bireyleri de ön planda tutuyor. Her ay düzenlediği mülakatlarla engelli bireylerin kolaylıkla iş bulmalarına yardımcı oluyor. Her gün 5 farklı firma ile mülakat düzenleniyor Merkezin hafta içi her gün hizmet verdiğini söyleyen ESBİM sorumlusu Barış Çınar, “Firmalara aradıkları kriterlerde personel yönlendiriyoruz. Vatandaşlarımız tecrübelerine göre iş bulabiliyorlar. Mülakat ekibimiz, iş danışmanlarımız ve sahadaki ekibimiz her gün firmalarla görüşüyor. Günlük en az 5 firmayla anlaşarak, o firmaların iş kollarına uygun vatandaşlarımızı istihdam ediyoruz. Şu an hizmetlerimiz, çevre ilçelerde de rekor seviyeye ulaşmış durumda” diyerek iş arayan tüm vatandaşları Nazım Hikmet Kültür Merkezi içerisinde bulunan istihdam merkezine davet etti. “Kolaylıkla iş bulabiliyoruz” ESBİM sayesinde kısa sürede iş bulduğunu belirten Ercan Erdoğan ise şöyle konuştu: “ESBİM, engelli ve sağlıklı bireylerin kolayca iş bulabileceği bir yer. Sistem oldukça kullanışlı ve işleyişi de çok başarılı. Bu hizmet, Esenyurt’taki en güzel hizmetlerden biri. İş arayanla işveren burada buluşuyor. Birçok farklı firmayla görüşme fırsatı yakalıyoruz ve kendimize uygun işleri seçebiliyoruz. Herkese tavsiye ederim. Bu imkanları sağlayan Esenyurt Belediyesine çok teşekkür ederim.”