GÜNDEM - 07 Ocak 2025 Salı 08:51

Anadolu’nun ruhunu yaşatan köyde ’devlet-vatandaş’ buluşması

A
A
A
Anadolu’nun ruhunu yaşatan köyde ’devlet-vatandaş’ buluşması

Kırıkkale’nin Işıklar köyünde davul-zurnayla karşılanan Vali Mehmet Makas, vatandaşlarla bir araya gelerek hem taleplerini dinledi hem de çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdi.



Ekonomik kazançlarını tarım ve hayvancılık yaparak elde eden Balışeyh ilçesine bağlı Işıklar köyü sakinleri, misafirperverlik geleneği ve kültürel zenginliğiyle adeta Anadolu’nun ruhunu yansıtıyor. Vali Mehmet Makas, "Akşam Sohbetleri" programı kapsamında Kaymakam Ali Kaan Tunçer ve il müdürleriyle birlikte Işıklar köyünü ziyaret etti. Davul-zurnayla karşılanan Vali Makas, köy odasında vatandaşlarla bir araya gelerek hem taleplerini dinledi hem de çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirdi. Sohbetin ardından zurna eşliğinde bozlak türküleri seslendirildi, Köy sakinleri, Vali Makas’ın gerçekleştirdiği ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.


"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın"


Vatandaşlara hitap eden Vali Makas, "Otobüslerde ne yazıyordu, hatırlıyor musunuz? ’Şikayetinizi bize, memnuniyetinizi dışarı anlatın.’ Bu toplantı, o toplantıdır. Şikayet dinlemeye geldik! Memurun davranışında size karşı bir kabalık varsa, onu dinlemeye geldik. Niye? Bizim devlet yönetimimizin temelinde ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı var. Devletin tüm imkanları hem istihdamı artırmak, hem savunma sanayisine katkıda bulunmak, hem de diğer sanayi dallarına katkıda bulunmak adına seferber edilmiş durumda. Hep beraber hizmet sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz ve güzel yatırımlar geliyor" diye konuştu.


Işıkları köyü muhtarı Harun Bedir, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sorunlarımızı dile getirdik ve birçok konuda çözüm bulduk. Allah hepsinden razı olsun" dedi.


Köy sakini Davut Sert, toplantının verimli geçtiğini belirterek, "Toplantı çok güzeldi. Sayın Valimize ve yanındaki bütün bürokratlara teşekkür ederim. Biz de kendi dertlerimizi, sorunlarımızı kendisine izah ettik. Allah razı olsun, iyi niyetle karşıladı" sözleriyle duygularını ifade etti.


Toplantının samimi bir atmosferde gerçekleştiğini ifade eden köy sakini Eren Akan ise, "İç Anadolu’nun, Kırıkkale’nin, Işıklar Köyü’nün samimiyetini, dostluğunu, sıcak kanlılığını bu ortamda gördük. Sorun çözülür veya çözülmez, güç yettiği kadar ama halkı dinlemek, köyü dinlemek her şey için önemli. Biz de sorunlarımızı anlattık, Valimiz gerekli açıklamaları yaptı. Çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.


Programa, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Acar, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Ceylan, Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Ateş, İl Müftüsü Mustafa Topal ve ilgili kurum müdürleri katıldı.


(HA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Kayseri ve Kastamonu pastırmasına Çankırı’dan rakip çıktı Çankırı’da bir kasap, doğal yöntemler ile kentin meşhur kaya tuzu ile ürettiği pastırma ile Kayseri ve Kastamonu’ya rakip oldu. Çankırı’da bir kasap işletmesi, Kayseri ve Kastamonu’nun pastırma rekabetinin ardından Çankırı pastırmasını üretmeye karar verdi. Dünyaca ünlü Çankırı kaya tuzunu kullanan kasap işletmesi, kimyasal madde içermeyen pastırma üretti. Vatandaşlardan olumlu geri dönüşler alan işletme, satış iznini almasının ardından seri üretime geçeceklerini belirtti. Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma olduğunu söyleyen kasap Cihan Koç, tadını meşhur kaya tuzundan alması ve hiçbir kimyasal madde kullanılmaması sebebiyle, Çankırı pastırmasının diğer pastırmalara göre daha açık renkli ve yumuşak olduğunu dile getirdi. “Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma oldu” Yaptıkları pastırmanın yumuşaklığı ile dikkat çektiğini belirten Cihan Koç, “Çankırı’nın geleneksel yöntemleriyle pastırma yaptık. Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan, içerisinde kimyasal maddeler olmadan doğal yöntemler kullandık. Renginin Kayseri ve Kastamonu pastırmalarına göre açık olmasının sebebi de içerisinde kimyasal maddelerin olmaması. Kendi aramızda tadımlık yaptık. Vatandaşlara da tattırdık, gayet güzel yorumlar aldık. Pastırmanın satış iznini almayı düşünüyoruz. Kayseri ve Kastamonu pastırmaları gibi kuru olmadı. İçerisinde kimyasal madde olmadığı için pamuk gibi bir pastırma oldu. Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma. Yapım aşaması yaklaşık bir ay sürdü. Önce eti temizleyip tuzladık, ardından eti suyu ile çemenledik ve kuruttuk. Ortaya temiz bir pastırma çıkarttık” diye konuştu. “Özellikle etin yumuşaklığı ve çemenin içinde olgunlaşmışlığını çok beğendim” Pastırmadan tadan Sayime Durmaz, “Baharatı ve tadı oldukça çok güzel. Genelde işlenmiş ürünleri çok seven birisi olmamama rağmen çok hoşuma gitti. Özellikle etin yumuşaklığı ve çemenin içinde olgunlaşmışlığını çok beğendim. Çok da besleyici bir besin olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı. “Şahane bir tüketim ve gıda malzemesi şekline dönüşmüş” Pastırmayı çok beğendiğini ifade eden Mustafa Kalkan ise, “Pastırmanın lezzeti gayet güzel. Çankırı’nın meşhur kaya tuzu ile özel olarak terbiye edilmiş ve et suyunu verdikten sonra çemeninde verdiği lezzet ile şahane bir tüketim ve gıda malzemesi şekline dönüşmüş” şeklinde konuştu.
Çankırı Kayseri ve Kastamonu pastırmasına Çankırı’dan rakip çıktı Çankırı’da bir kasap, doğal yöntemler ile kentin meşhur kaya tuzu ile ürettiği pastırma ile Kayseri ve Kastamonu’ya rakip oldu. Çankırı’da bir kasap işletmesi, Kayseri ve Kastamonu’nun pastırma rekabetinin ardından Çankırı pastırmasını üretmeye karar verdi. Dünyaca ünlü Çankırı kaya tuzunu kullanan kasap işletmesi, kimyasal madde içermeyen pastırma üretti. Vatandaşlardan olumlu geri dönüşler alan işletme, satış iznini almasının ardından seri üretime geçeceklerini belirtti. Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma olduğunu söyleyen kasap Cihan Koç, tadını meşhur kaya tuzundan alması ve hiçbir kimyasal madde kullanılmaması sebebiyle, Çankırı pastırmasının diğer pastırmalara göre daha açık renkli ve yumuşak olduğunu dile getirdi. “Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma oldu” Yaptıkları pastırmanın yumuşaklığı ile dikkat çektiğini belirten Cihan Koç, “Çankırı’nın geleneksel yöntemleriyle pastırma yaptık. Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan, içerisinde kimyasal maddeler olmadan doğal yöntemler kullandık. Renginin Kayseri ve Kastamonu pastırmalarına göre açık olmasının sebebi de içerisinde kimyasal maddelerin olmaması. Kendi aramızda tadımlık yaptık. Vatandaşlara da tattırdık, gayet güzel yorumlar aldık. Pastırmanın satış iznini almayı düşünüyoruz. Kayseri ve Kastamonu pastırmaları gibi kuru olmadı. İçerisinde kimyasal madde olmadığı için pamuk gibi bir pastırma oldu. Kayseri ve Kastamonu’ya taş çıkartan bir pastırma. Yapım aşaması yaklaşık bir ay sürdü. Önce eti temizleyip tuzladık, ardından eti suyu ile çemenledik ve kuruttuk. Ortaya temiz bir pastırma çıkarttık” diye konuştu. “Özellikle etin yumuşaklığı ve çemenin içinde olgunlaşmışlığını çok beğendim” Pastırmadan tadan Sayime Durmaz, “Baharatı ve tadı oldukça çok güzel. Genelde işlenmiş ürünleri çok seven birisi olmamama rağmen çok hoşuma gitti. Özellikle etin yumuşaklığı ve çemenin içinde olgunlaşmışlığını çok beğendim. Çok da besleyici bir besin olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı. “Şahane bir tüketim ve gıda malzemesi şekline dönüşmüş” Pastırmayı çok beğendiğini ifade eden Mustafa Kalkan ise, “Pastırmanın lezzeti gayet güzel. Çankırı’nın meşhur kaya tuzu ile özel olarak terbiye edilmiş ve et suyunu verdikten sonra çemeninde verdiği lezzet ile şahane bir tüketim ve gıda malzemesi şekline dönüşmüş” şeklinde konuştu.
Çankırı ÇAKÜ’nün akreditasyon başarısı: Türkiye’de ilk 10’uncu sırada Çankırı Karatekin Üniversitesi, Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından 2024 yılında akredite edilen programlar açısından Türkiye’de ilk 10’da yer aldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin (ÇAKÜ), 7 önlisans programı akredite edildi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 2024 yılında akredite edilen programlar açısından Türkiye’de ilk 10’da yer alma başarısı gösterdi. Türkiye sıralamasına girmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, bu başarının geleceğe yönelik çalışma azmini pekiştirdiğini söyledi. “Bu başarı, üniversitemizin eğitim kalitesi, akademik birikimi ve mesleki standartlara verdiği önemin göstergelerinden biridir” Alınan başarının, akademik birikim ve mesleki standartlara verilen değerin neticesi olduğunu belirten Rektör Çiftçi, “Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak gurur verici bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Mesleki Eğitim ve Değerlendirme Kurulu (MEDEK) tarafından üniversitemizin 7 ön lisans programının akredite edilmesi, bizi hem sevindirmiş hem de geleceğe yönelik çalışma azmimizi pekiştirmiştir. Bu başarı, üniversitemizin eğitim kalitesi, akademik birikimi ve mesleki standartlara verdiği önemin göstergelerinden biridir” dedi. Rektör Çiftçi, üniversite-sektör iş birliği çerçevesinde yerel ve ulusal düzeydeki çeşitli kurumlarla ortak projeler geliştirmeyi ve mezunlarımızın istihdam imkanlarını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca uluslararasılaşma stratejisi çerçevesinde öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğini teşvik ederek evrensel standartlarda eğitim sunmaya devam ettiklerini kaydeden Çiftçi, hedeflere ulaşabilmek için üniversite yönetimi olarak paydaşları ile birlikte sürekli iş birliklerini devam ettireceklerini vurguladı.