GÜNDEM - 26 Ekim 2024 Cumartesi 12:50

KAYSO’da yılın ahisine Şed Kuşatma töreni düzenlendi

A
A
A
KAYSO’da yılın ahisine Şed Kuşatma töreni düzenlendi

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından 37. Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde yılın ahisi seçilen 80 yaşındaki sanayici Mükremin Akdemir’e Kaftan Giydirme ve Şed Kuşatma töreni düzenlendi.


KAYSO Meclis Salonu’nda düzenlenen törene Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, yönetim kurulu üyeleri, oda üyeleri, yılın ahisi seçilen Mükremin Akdemir ve yakınları katıldı. Yılın ahisi seçilen Mükremin Akdemir’in 32 yıldır makine sektöründe hizmet verdiğini söyleyen KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci; "Öncelikle ahilik kültürünü en güzel şekliyle yaşayan ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunan tüm esnaf, sanatkar ve iş insanlarımıza teşekkür ediyor, Ahilik Haftası boyunca kutlamaları tertip eden başta Mustafa Alan başkanım ve Şeyhi Odakır Başkanım ile tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu vesile ile 37’nci Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında ahi seçilen tüm iş insanlarımızı, her biri ahi olan esnaflarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum. Yine her daim yanımızda olan, sanayicilerimizin dertleri ile dertlenen, birbirinden değerli projeleri ile şehrimizin tanıtımına katkı sunan, şehrimizin huzuru için gecesini gündüzüne katan değerli valimiz Gökmen Çiçek’e de huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Bugün Türk Milleti’nin binlerce yıllık kadim kültürünün ve ticaret ahlakının en önemli yapı taşlarından biri olan ahilik kültürünü kutlamak ve bu kadim geleneğin önemini bir kez daha vurgulamak amacıyla bir araya geldik. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak yılın ahisini, ahilik ilkelerine sahip; sevgiyi, cömertliği, iş ahlakını, dürüstlüğü, dayanışmayı ve yardımlaşmayı, kısacası ahiliğin tüm ilkelerini, sadece iş hayatında değil tüm hayatında benimsemiş; dinine, bayrağına ve vatanına sadık örnek kişiyi seçmeye özen gösteriyoruz. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak; 1934 yılından beri sanayimize başarı ile hizmet veren Akdemir Makine Yönetim Kurulu Başkanı, duayen sanayicimiz, değerli büyüğümüz Mükremin Akdemir amcamızı oybirliği ile ’Yılın Ahisi’ seçtik. Mükremin amcamız, çocuk yaşlarda başladığı meslek hayatında, birçok başarıya imza atmış, 32 yıldır hizmet verdiği makine sektöründe ürettiği makineler ile hep ilklere öncülük etmiştir. Özel makineler üzerinde yaptığı proje ve tasarımlarıyla yenilikçi çözümler geliştiren Mükremin Akdemir, halen Kayseri ve ülke sanayisine hizmet vererek yerli üretimin güçlenmesine katkı sağlamaya devam etmektedir. Bu anlamda sanayimize yıllardır hizmet veren, ahilik kültürünü yaşayan ve yaşatan, ahiliğin gerektirdiği tüm vasıflara haiz olan, değerli büyüğümüz, duayenimiz, Sayın Mükremin Akdemir’i ve buraya kadar teşrif ederek bizleri onurlandıran, hayırseverlikleri ile örnek olan çok değerli ailesini can-ı gönülden tebrik ediyorum. Rabbim Mükremin amcamıza ve çok değerli ailesine hayırlı uzun ömürler versin” dedi.


Büyüksimitci, iş dünyasında dayanışma ile sadece ekonomik büyümeyi değil toplumsal refahı da sağlayabileceklerini söyleyerek, “Ahilik, geçmişin bir mirası olduğu kadar, geleceğimizin de yol göstericisidir. Bu kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Çünkü ahilik, toplumsal barışın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güçlü simgesidir. Ahiliğin temelinde yatan “Elini, kapını ve sofranı açık tut; gözünü, dilini ve belini bağlı tut” ilkesi, aslında insanlığın evrensel değerlerine ışık tutmaktadır. Bu ilkeler, geçmişten bugüne ticaret hayatında da yol gösterici olmuştur. Günümüz dünyasında ticaretin ve sanayinin hızla değiştiği bir dönemde, ahilik felsefesine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İş dünyasında karşılıklı güven, dayanışma ve sosyal sorumluluk gibi ahilik prensiplerini yaşatarak, sadece ekonomik büyümeyi değil, aynı zamanda toplumsal refahı da artırabiliriz. Ahiliğin temellerinin atıldığı Kayseri’de Ahilik Kültürü’ne her zamankinden daha çok sahip çıkacağız. Ahilik anlayışı içerisinde şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin daha fazla gelişip kalkınması için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Ahilik geleneği ile üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sunan tüm sanayici ve işadamlarımıza teşekkür ediyorum. Konuşmamı burada tamamlarken, ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere, yüzyıllardır bu topraklarda ahilik geleneğini yaşatan tüm esnaf, sanatkâr ve iş insanlarımızı rahmet ve şükranla anıyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Yılın Ahisi seçilen Mükremin Akdemir ise, “Ahilik bu güne kadar Anadolu’da süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik Teşkilatı esnaf ve sanatkarlar arasında sevgi, hoşgörü, çalışkanlık, yardımseverlik, dürüstlük anlayışı ile kurulmuştur. Aynı zamanda günümüzün de meslek odaları ve birliklerinin de temellerini teşkil etmektedir. Akdemir ailesi olarak 1934 yılında rahmetli babamın kurmuş olduğu işletmemizi, ahiliğin bu ilkeleri doğrultusunda evlatlarımızla birlikte ilerletebilmenin gayreti içerisinde olduk ve olacağız. Beni yılın ahiliğine layık gören herkese çok teşekkür ederim” dedi.


Konuşmaların ardından Vali Gökmen Çiçek ve Başkan Büyüksimitci tarafından Mükremin Akdemir’e kaftan giydirilmesi ve şed kuşatılmasından sonra tören sona erdi.



KAYSO’da yılın ahisine Şed Kuşatma töreni düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dışişleri Bakanlığı: "İsrail’in İran’a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz" Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıya tepki gösterildi. Açıklamada, "Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır" denildi. İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında Dışişleri Bakanlığından saldırıyı kınayan yazılı bir açıklama yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in İran’a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadeleri paylaşıldı. Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da her gün sivilleri öldüren İsrail’in bölgeyi daha büyük bir savaşın eşiğine getirdiği belirtilen açıklamada, İsrail’in bölgede oluşturduğu teröre son verilmesinin, uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline geldiği ifade edildi. "Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz" Bölgede barışın yeniden tesisi için sağduyulu bir tutum sergilenmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Hukukun uygulanması ve Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumu bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır.” denildi.
İstanbul TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel: "Suçluların 2 yılın altındaki suçlardan cezaevine girmesi değerlendiriliyor" Bahçelievler’de Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından “Sözüm Mecliste” programı düzenlendi. Programda konuşan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, "Denetimli serbestlik uygulamaları ile ortaya çıkan 2 yılın altındaki suçlar bakımından suçluların cezaevinde yatarının olmamasına ilişkin eleştiriler için düzenlemeler yapacağız. Suçluların 2 yılın altındaki suçlardan cezaevine girmesi değerlendiriliyor" dedi. Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından Bahçelievler Belediyesi Nikah ve Kongre Sarayı’nda “Sözüm Mecliste” programı düzenlendi. Kahvaltı ile başlayan program toplantının ardından soru cevap ile devam etti. Toplantı “Toplumda Adalet Algısı” üst başlığı ile gerçekleştirildi. Toplantı neticesinde ise infaz yasası, kadın hakları, çocuk istismarı, sosyal medya şiddeti, tutuksuz yargılanma ve denetimli serbestlik şartları, ekonomi bazında piyasadaki haksız rekabet ve medyanın adalet üzerine etkisi değerlendirildi. “Adalet kavramı tek bir partiye ya da iktidara bağlanacak bir şey değil” Toplantıda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, “Adalet kavramı tek bir partiye ya da iktidara bağlanacak bir şey değil. İnsanların vicdanına bakmadan, gerçeği görmeden söylenecek bir şey değil. Bizim bakış açımızda her insan eşittir. Hayvanlar ve ağaçlar için de öyle düşünüyoruz. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. “Toplum güvenliğini bozan bazı suçların tutuklama sebepleri olarak katalog suçlara ilave edilmesini değerlendiriyoruz” Adalet konusundaki kaygıların giderilmesi değişiklikler yapılacağını söyleyen TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, “Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak, toplumun güvenlik ve adalet konusundaki kaygılarını gidermek için yapılması gereken değişiklikleri de yapacağız. Özellikle toplum güvenliğini bozan, ruhsatsız silah taşıma, trafik güvenliğini ihlal gibi bazı suçların tutuklama sebepleri olarak katalog suçlara ilave edilmesini değerlendiriyoruz. Denetimli serbestlik uygulamaları ile ortaya çıkan 2 yılın altındaki suçlar bakımından suçluların cezaevinde yatarının olmamasına ilişkin eleştiriler için düzenlemeler yapacağız. Suçluların 2 yılın altındaki suçlardan cezaevine girmesi değerlendiriliyor. Özellikle 5-6 yıldan az ceza alanların hiç cezaevine girmeme durumuyla ilgili Cumhurbaşkanı’mız da AK Parti Meclis Grup Toplantısı’nda belli bir çerçeveyi çizmişti. Belirli suçlarda infaz hükümlerinin alınan cezanın yüzde 10 gibi kısmını cezaevinde geçirdikten sonra işlemeye başlamasıyla çözüme kavuşturulmasını değerlendirmekteyiz” ifadelerini kullandı. “Filistin’de, Gazze’de ve Lübnan’da yaşanan acılar insanlık ailesinin bir yarasıdır” Filistin devleti kuruluncaya kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğini belirten Başkan Yüksel, “Filistin’de, Gazze’de ve Lübnan’da yaşanan acılar insanlık ailesinin bir yarasıdır. İnsan hakları ve adalet mücadelesi yalnızca bir halkın mücadelesi değil hepimizin mücadelesidir. Tarihin hiçbir döneminde zulüm payidar olmamıştır. Bize küresel adalet mücadelemizi sürdürmek düşüyor. Bu adaletsizliklerin bir gün sona ereceğine inanıyoruz. Uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak küresel sistemdeki yerini almış bağımsız ve egemen Filistin devleti kuruluncaya kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. “Karşılıklı bir etkileşim ve yasama faaliyetlerine güçlü bir kanal oluşmasını istedik” Toplantını ilk olarak bugün yapıldığını dile getiren AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, “Katılımcı demokrasi anlayışı bağlamında meclisimizde siyasetin en önemli yasama faaliyetinin tartışıldığı komisyonlarımızla İstanbul’daki kardeşlerimizi bir araya getirmek istedik. Karşılıklı bir etkileşim ve yasama faaliyetlerine güçlü bir kanal oluşmasını istedik. Programı ilk olarak bugün yapıyoruz. Bugün Adalet Komisyonu ile başladık ama belki yarın farklı bir komisyon olacak. Her çalışmaya ilgi alanlarına göre farklı farklı arkadaşlar çağıracağız. Milletvekillerimiz, yasama faaliyetlerinde vatandaşımızın yasama süreçlerine dönük beklenti ve önerilerinin yansıması noktasında ciddi bir köprü oluşturuyor. Komisyonlarımızın hem çalışmalarını aktarırken, hem de İstanbul’daki vatandaşlarımızın o noktadaki yaklaşımlarını da kendimiz görelim ve öğrenelim istedik” dedi. Programa AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin yanı sıra TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, AK Parti Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Yahya Çelik, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Cem Çekerek, siyasi parti temsilcileri, köşe yazarları, çeşitli dernek ve üniversite yöneticileriyle birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Mersin Trendyol Süper Lig: Hatayspor: 0 - Kayserispor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Hatayspor, Mersin Stadyumu’nda Kayserispor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı 0-0 berabere sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada ceza sahası içine giren Rivas, kaleci Bilal ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda yaptığı vuruşta Bilal, meşin yuvarlağı çıkardı. 2. dakikada Kayserispor’un kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde Calvo’nun vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Bilal’den döndü. Pozisyonun devamında dönen topa yine Calvo dokundu ancak meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya gitti. 17. dakikada Kartal Kayra Yılmaz’ın sol taraftan kullandığı köşe vuruşunda kaleye yönelen topu kaleci Erce uzaklaştırdı. 31. dakikada Kartal Kayra Yılmaz’ın ceza sahası içinde sert vuruşunda kaleci Erce’nin son anda dokunduğu top direğe çarparak kornere çıktı. 42. dakikada Hasan Ali Kaldırım’ın pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Nazon’un şutunu kaleci Erce kurtardı. Hakemler: Zorbay Küçük, Samet Çiçek, Özcan Sultanoğlu Hatayspor: Erce Kardeşler, Kerim Alıcı, Kilama, Calvo, Cemali Sertel, Diack, Strandberg, Görkem Sağlam, Rui Pedro, Rivas, Aboubakar Yedekler: Bekaj, Abdülkadir Parmak, Bamgboye, Okoronkwo, Recep Burak Yılmaz, Selimcan Temel, Cengiz Demir, Oğuzhan Matur, Joelson Fernandes, Boutobba Teknik Direktör: Rıza Çalımbay Kayserispor: Bilal Bayazıt, Gökhan Sazdağı, Attamah, Jeanvier, Carole, Hasan Ali Kaldırım, Bourabia, Kartal Kayra Yılmaz, Baran Gezek, Cardoso, Nazon Yedekler: Onurcan Piri, Kolovetsios, Karimi, Mehmet Eray Özbek, Ramazan Civelek, Arif Kocaman, Nurettin Korkmaz, Ackah, Bahoken, Mane Teknik Direktör: Sinan Kaloğlu
Karabük ‘Dünyanın en pahalı baharatı’ safranı hasat etmek için soluğu tarlalarda aldılar UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini yerinde görmek isteyenler hasat etkinliğinde soluğu tarlalarda aldı. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu’da gerçekleştirilen 8. Safran Festivali etkinlikleri TUSAŞ’a düzenlenen terör saldırısı nedeniyle iptal edilmişti. Program çerçevesinde bu yıl Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ait safran üretim çiftliğinde safran hasadı etkinliği düzenlendi. Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Belediye Başkanı Elif Köse ve kurum müdürleri ile safran tarlasına gelen vatandaşlar, ellerine sepetleri alarak hasat yapıp, bol bol fotoğraf çektirdi. Son yıllarda tarımsal ürün olmasının yanında turizmin hareketlenmesine katkı sağlayan safran tarlaları, bu yıl da safran hasadını yerinde görmek isteyen yerli ve yabancı binlerce kişinin tercihi oldu. Belediye Başkanı Elif Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, terör saldırısı nedeniyle festivalin safran hasadı etkinliğine dönüştürüldüğünü belirterek, terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Safran’ın ilçe için önemli olduğunu ifade eden Köse, “Maalesef üretim çok fazla değil. Tarihe baktığımızda belki de Türkiye’ye yetecek kadar safran üretilirken şimdi Safranbolu’nun kendi ihtiyacına karşılayacak kadar bile safran üretemez durumdayız. 2015 yılından beri safranın üretiminin yeniden artması çok önemli. Bundan sonra üretimin çok fazla olacağına inanıyorum. Her geçen sene çiftçi sayımız artıyor, her hasat döneminde Safranbolu’ya olan ilgi de fazla. O yüzden bizi çok mutlu ediyor” dedi. Karabük’e 2 ay önce gelen Edanur Erkin, daha önce safran görmediğini aktararak şunları söyledi: “Safran çiçeği denilince böyle bir manzara ile karşılaşacağımı bilmiyordum. Çok güzelmiş. Yoğun bir ilgi var. Faydalarını ve en pahalı baharat olduğunu burada öğrendim.” 4 yıldır yaşadığı Karabük’te ilk defa safran hasadına katıldığını kaydeden Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat da “Safran çok değerli bir baharat. Lokumda ve kolonyada da kullanılıyor. Kopartırken çiçeğe zarar vermemek için dikkatli olmaya çalıştım" diye konuştu. Üretici İsmail Yılmaz ise yerli ve yabancıların hasat etkinliğine yoğun ilgi gösterdiklerini aktardı.