GÜNDEM - 21 Ekim 2024 Pazartesi 13:14

E-kitaba talep artıyor

A
A
A
E-kitaba talep artıyor

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, e-kitabın kullanım kolaylığından dolayı artık daha fazla tercih sebebi olduğunu söyleyerek, “E-kitap piyasasının dünya çapında hacmi 388 milyar dolara ulaştı” dedi.


Basılı kitapların fuarlar sayesinde okuyuculara ulaştığını fakat dijital mecralar ile e-kitabın da ortaya çıktığını söyleyen Hakan Topuzoğlu, “Elbette yapılan fuarlar sayesinde bası kitaplar okuyucularına ulaşıyor. Ancak dijital mecranın gelişmesiyle birlikte e-kitap dediğimiz elektronik kitaplar, dijital kitaplar da ortaya çıkmış durumda. Şu anda dünyada 388 milyar dolarlık bir hacme sahip. Her geçen gün de bu hacim daha da büyümekte. Aslında e-kitap yazım süreci çok daha avantajlı durumdadır. Yani bir konuda bilgisi olan, araştırma yapabilen kişiler bunları geleneksel bildiğiniz programlarla ya da özel e-kitap yazmakla ilgili kullanılan bir takım programlar var. O programlarla hemen yazılı hale getirebiliyorlar ve hızlı bir şekilde bunları PDF formatında Google ve kitaplar gibi ya da buna benzer mecralarda da çok rahat bir şekilde okuyucuyla buluşturabiliyorlar. E-kitapların en büyük avantajı maliyet anlamında çok daha uygun fiyatlara mal olması. Bu sebeple çok da uygun fiyatlarla da satışa sunulmaktadır. Elbette burada bir baskı süreci olmadığı için de matbaa giderleri ortadan kalkmış durumda. Aynı zamanda bir e-kitap milyonlarca kez satılabildiği için telif maliyetleri de çok düşük hale gelmektedir. Hem yazarlar için büyük bir avantaj oluşturmakta hem de okuyucular için de bilgiye daha ekonomik bir şekilde ulaşmak gibi bir imkan sağlamaktadır”


Topuzoğlu, e-kitapların pazardaki gücünü günden güne arttırdığını söyleyerek, “Elbette aslında incelediğimiz zaman e-kitaplar her geçen gün pazardaki gücünü daha da artırmaktadır. Bizim dünya çapında bildiğimiz platformlarda bir e-kitap binlerce, yüz binlerce, on binlerce kez satılmakta. Hal böyle olunca yazarlar da bu tarafa daha fazla eğim göstermekte. Aynı zamanda okuyucu da aradığı her kitabı dijital mecralarda daha kolay bulabildiği için; örnek veriyorum biz yeni bir teknolojiyle tanışmak, buluşmak istediğimiz zaman belki de Türkçe kaynaklara ulaşamıyoruz ya da basılmış kaynaklar bulamıyoruz. Ancak internet üzerinden bahsettiğim mecralar ya da farklı platformlarda bunları çok daha rahat ulaşarak hatta böyle global anlamda 1 dolar, 2 dolar gibi Türk Lirası’na çevirdiğimiz zaman ise 50-100 TL arasında bir ücret ödeyerek çok önemli bilgilerin olduğu kitapları da satın alabiliyoruz. Aslında şöyle söyleyebiliriz; e-kitaplarla ilgili imza günü olmuyor ama yine kitap yazarlarının da bildiğimiz programlar üzerinden toplantıları ya da sohbetleri, seminerleri oluyor. Bunlara katılıp soru sorabiliyoruz. Biz de bu anlamda bu mecrayı çok fazla kullanmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda şunu söylemek istiyorum.1998 yılında yayınlanmış bir kitabım var. Şu an buna ben bile zor ulaşıyorum ama bu dijitalde olmuş olsaydı belki de asırlarca buna ulaşılabilecekti. Aslında bu açıdan da geleneksel kitap yayınevi anlayışının kendini revize ederek, kendini güçlendirerek en kısa zamanda e-kitap sektörüne, e-kitap mecrasına geçmesini de tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.



E-kitaba talep artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul FIA Motorsport Games’te, Türkiye’yi Texaco Team AMS’nin sporcusu Zekai Özen temsil edecek 22-27 Ekim tarihlerinde 100’e yakın ülkenin katılımı ile İspanya Valencia’da gerçekleşecek FIA Motorsport Games 2024’te bu yıl Touring Car klasmanında Türkiye’yi Texaco Team AMS’nin 18 yaşındaki genç sporcusu Zekai Özen temsil edecek. Texaco Team AMS’nin genç sporcusu Zekai Özen, Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA’nın iki yılda bir gerçekleştirdiği FIA Motorsport Games 2024’te bu yıl Touring Car klasmanında Türkiye’yi temsil edecek. Takımın 18 yaşındaki genç sporcusu Zekai Özen otomobil sporuna 6 yaşında karting ile başladı ve Mini, Junior ve Senior kategorilerini kazanarak toplamda 4 Türkiye Şampiyonluğu yaşadı. 16 yaşında hem Türkiye’de hem de İtalya’da otomobil yarışlarına katılan pilot, Audi TCR LMS ile geçtiğimiz yıl İtalya Kupası DSG Şampiyonu ve 2024 yılındaysa TCR Avrupa Dayanıklılık GEN1 Şampiyonu oldu. Özen, 2024 Türkiye Pist Şampiyonası’ndaysa bitime iki yarış kala Maksi Grup’ta açık farkla liderliğini sürdürüyor. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Türkiye Takımı’nın 15 farklı sporcu ile katılacağı yarışmalar 22-27 Ekim tarihlerinde İspanya’nın Valencia şehrinde 85 ülkeden 700 sporcu ve 26 farklı disiplinde yapılacak. Türkiye’nin pist yarışlarında gelecek vadeden önemli otomobil sporcularından biri olarak kabul edilen Zekai Özen’in TOSFED’in ve Texaco’nun desteği ile dünyanın en iyi sporcuları ile mücadele edecek olması genç sporcu adına önemli bir deneyim olacak.
Manisa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İnan’dan Muradiye OSB’ye ziyaret Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek, inşaatı devam eden Uzunburun Genişleme Alanı ve Manisa’nın potansiyel sanayi alanları hakkında bilgi aldı. Muradiye OSB ziyaretine Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’a ziyaretinde, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser de eşlik etti. Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık ve Başkan Vekili Fatih Çetkin’in ev sahipliğinde düzenlenen programda Muradiye OSB’nin kuruluşundan bu yana yürüttüğü altyapı, üstyapı ve genişleme alanı projelerinin yanı sıra, Manisa’nın gelecek 5 yılında potansiyel sanayi alanları konu edildi. Toplantının sonunda Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek hediye takdim etti. Bakan Yardımcısı İnan ve beraberindeki heyet, daha sonra Başkan Kıvırcık ve yönetim kurulu ile birlikte Muradiye OSB’ye ait Uzunburun Genişleme Alanında yerinde incelemelerde bulundu. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, bölgenin yapım süreciyle ilgili detaylı bilgi alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’a ziyaretlerinden dolayı memnuniyetinidilegetirdi. Öte yandan Bakan Yardımcısı İnan, alandaki hızlı gelişimden dolayı Başkan Kıvırcık’a teşekkürleriniiletti.