GÜNDEM - 26 Mart 2025 Çarşamba 12:03

Büyükşehir’den özel ihtiyaçlı Aleyna’ya evinde afet eğitimi

A
A
A
Büyükşehir’den özel ihtiyaçlı Aleyna’ya evinde afet eğitimi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, toplumun her kesimine yönelik proje, hizmet ve eğitimlerini sürdürüyor. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri ve İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, özel ihtiyaçlı Aleyna Başol’u evinde ziyaret ederek hem Aleyna’yı mutlu etti hem de afet durumunda neler yapılması gerektiğine yönelik eğitim verdi.


Ziyarette, özel ihtiyaçlı Aleyna Başol, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve afet birimi ekipleri ile buluşarak afet eğitimi almanın heyecanı ile mutluluğunu yaşadı ve eğitimlere katılarak özel bireylere örnek oldu.



Özel birey Aleyna, hem öğrendi hem de heyecan yaşadı


Gerek farkındalık oluşturmak ve gerekse de özel ihtiyaçlı bireyleri mutlu ederek eğitimler verme doğrultusunda samimi bir çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, özel ihtiyaçlı Aleyna Başol’a evinde ziyaret gerçekleştirerek sivil savunma ile itfaiye kurtarma konularında heyecan yaşattı.


Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın’ın da bulunduğu ziyarette, itfaiye ve afet işleri birimi personeli tarafından Aleyna’ya, afet türleri ile afetlerde nasıl davranılacağına dair bilgiler uygulamalı bir şekilde gösterilerek, önemli uyarılarda bulunuldu.



Büyükşehir, Aleyna özelinde, özel ihtiyaçlı Bireylere Örnek Oldu


Özel ihtiyaçlı bireyler için Aleyna özelinde topluma örnek çalışmalar yürüten Büyükşehir görevlileri, afet türlerinden deprem hakkında nasıl davranılması yönünde bilgiler aktararak, evdeki eşyaların sabitlenmesi yönünde bilgilerin ve uygulamaların yanı sıra, çök kapan tutun yöntemini gösterdi ve deprem esnasında asansörlerin kullanılmaması gerektiğini belirtti.



"İyi ki varsınız. Memduh Başkanı çok seviyorum"


Acil telefon numarasının da hatırlatıldığı ziyarette Aleyna, itfaiye araçlarına bindirildi, siren çaldı. Aleyna, "Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Memduh Başkanı çok seviyorum" diye konuştu.



Büyükşehir’den özel ihtiyaçlı Aleyna’ya evinde afet eğitimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.