GENEL - 08 Haziran 2023 Perşembe 12:41

Kars’taki sempozyumda Doğu Anadolu’daki mezalimin izleri gözler önüne serildi

A
A
A
Kars’taki sempozyumda Doğu Anadolu’daki mezalimin izleri gözler önüne serildi

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta “93 Harbi’nden Milli Mücadele’ye Doğu Anadolu: İşgal, Mezalim ve Kurtuluş” başlıklı bir sempozyum düzenledi.

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta “93 Harbi’nden Milli Mücadele’ye Doğu Anadolu: İşgal, Mezalim ve Kurtuluş” başlıklı bir sempozyum düzenledi.


Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmalarını TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu yaptı. Türkiye’den ve yurt dışından alanında uzman isimler, toplam 3 oturumlu sempozyumda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışında konuşan TTK Başkanı Birol Çetin, “Türk Tarih Kurumu bugüne kadar hep hakikatin peşinde oldu. Tabii karşı taraf sürekli propagandayla işi siyasete dökerek, algı oluşturarak bugüne kadar yüzyıldır bu davanın -tabii 2’inci Dünya Savaşı’ndan sonra daha fazla hızlanmıştır- ne kadar haklı olduklarını, haksızlığa uğradıklarını sürekli bunları söylüyorlar. Ama dediğim gibi hakikatin tarafı iseniz daima hakikat güçlü çıkıyor. Onların propagandaları köpük mahiyetinde yani dünya da biliyor. Bugün biz ülke olarak dış politikamızda özellikle dünya barışının tesisi, istikrarın devam ettirilmesinde herkesin özellikle aradığı bir ülkeyiz. Bunu son savaşta da gördük. Bizi bu tür şeylerle suçlayan devletler, özellikle Ermenilerin de arkasında yer alan devletler koşarak Türkiye’ye gelmişlerdir” dedi.


Çetin, “Yüzyıldır aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Geçen sene Latin Amerika’da bir ülkede, Arjantin’de 26 yerde 24 Nisan’da program yaptılar. Bu çalışmalarının çok etkili olduğunu söyleyemeyiz. Şimdi tabii bölgemiz çok büyük trajedilere sahne oldu. Hep kendi kayıtlarından bahsediyorlar. Bu bölgede 40 bin civarında insanımız şehit oldu ve üstelik çok çeşitli işkencelere maruz kaldılar. 500’e yakın köy yok edildi. Bunların kayıtları elimizde var. Biz büyük devletiz. Arşivimiz de çok sağlam, bu çetecilerin isimleri var hepsinin. Hangi bölgede kimler bu cinayetleri işlemişler bizde kaydı var. Fakat şunu söylemek istiyoruz. Bu neden olabilir, niçin bu kadar uzun süre aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Suçlunun şöyle bir tavrı var; hep cinayet mahalline döner ve bunu sürekli sürekli gündeme getirir. Başka bir anlam veremiyorum” şeklinde konuştu.


Sempozyumda 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, o dönemde imzalanan antlaşmaların tarihteki önemli sonuçları, Ermeni isyanlarının bölgede yaşayan Müslüman ve gayrimüslim halk üzerindeki etkileri ve Milli Mücadele’ye kadar geçen süredeki askeri, siyasi, demografik ve sosyal açıdan analizleri geniş yelpazede masaya yatırıldı. Sempozyumda o yıllarda Osmanlı tebaası olan Ermenilerin faaliyetleri, silahlanan Ermeni hareketlerinin bölgede oluşturduğu tehditler, Müslüman halkın içine girdiği zor durum, Doğu Anadolu’daki işgalin etkileri, bölgede meydana gelen göçler bilimsel gerçekler ışığında gözler önüne serildi.


Sempozyumda çeşitli kurumların arşivlerinden temin edilen bölgedeki Ermeni mezalimine ilişkin fotoğraf sergisinin de açılışı gerçekleştirdi. Sempozyuma Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, TTK Başkanı Birol Çetin, Rektör Hüsnü Kapu, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Galatasaray’da yeni sezon formaları tanıtıldı Galatasaray, 2024-2025 sezonunda giyeceği formalarını, Galatasaray Adası’nda yaptığı lansmanla görücüye çıkardı. Gecede konuşan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, bu sezon 1 milyon forma satmayı hedeflediklerini söyledi. Galatasaray’ın yeni sezonda giyeceği iç saha, deplasman ve alternatif formalarının tanıtımı, Galatasaray Adası’nda düzenlenen lansmanla yapıldı. Lansmana Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, Puma Orta Doğu Genel Müdürü Taner Seyis, sarı-kırmızılı futbolculardan Dries Mertens, Lucas Torreira, Kerem Demirbay, Berkan Kutlu, Leo Dubois ve Michy Batshuayi’nin yanı sıra davetliler katıldı. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, burada yaptığı konuşmada, “Bugün 2024-2025 sezonu yeni formalarımızın tanıtım gecesinde bir aradayız. Bu gece bizim için sadece bir forma lansmanı değil. Bildiğiniz üzere bu sezondan itibaren Galatasaray’ın resmi forma sponsoru Puma markası olacak. Galatasaray’ın tüm branşlardaki forma ve ürünlerin tasarımından üretimine kadar olan süreçte Puma ile beraber çalışacağız. Bu gecenin mottosu; “Enlerin takımı, enlerin forması.” Ben bir ekleme yapıyorum ve en büyük başarılar bizi bekliyor diyorum. Puma ile yaptığımız iş birliğini bugün tanıtımı yapılan formalarımızda görebilirsiniz” ifadelerini kullandı. “Forma satış hedefimizi 1 milyon olarak belirledik” Bu sezon üç farklı kategoride forma üreteceklerini aktaran Özbek, “Geçen sezonların aksine bu sezon üç farklı kategoride forma ürettik. Profesyonel maç forması, maç forması ve taraftar forması. Taraftar forması bizim yeni formamız. Bu formanın fiyatı 1499 TL. Uygun bir seviyede tutmaya çalıştık. Türkiye’nin her yerindeki Galatasaraylıların orijinal formaya ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Taraftarlarımızdan önemli bir ricam olacak. Biz korsan ürünlere karşı hukuki mücadelemize devam ediyoruz. Ama burada en önemli görev taraftarlarımıza düşüyor. Orijinal ürünleri mağazalarımızdan alarak ve korsan ürünlerden uzak durarak bize destek olsunlar. Ben kalbi Galatasaray için çarpan herkesin korsan ürünlere karşı olacağına ve kulübümüze destek olacağına inanıyorum. Bu sezon üç kategoride toplam forma satış hedefimizi 1 milyon olarak belirledik. Bu hedef Türkiye’de bir rekor olacak. Bizi Avrupa’da forma satışlarında da ilk beşe taşıyacak. Galatasaray her zaman ilkleri başardı, bunu da sadece Galatasaray başarabilir” diye konuştu. Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, konuşmasının ardından 100 forma satın aldığını da sözlerine ekledi.
Tekirdağ Uyuşturucu üretmek için fabrika kurmuş Tekirdağ’da jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda, piyasa değeri milyonlarca lirayı bulan uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Operasyonda yakalanan şahsın tekstil atölyesini uyuşturucu yetiştirmek için özel iklimlendirme sistemleriyle donattığı tespit edildi. Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde yapılan operasyonda ele geçirilen maddeler görenleri hayrete düşürdü. Ergene ilçesine bağlı Ulaş Mahallesi’nde yasadışı ekim ve uyuşturucu madde imal ve ticareti yaptığı belirlenen Ö.G isimli şahsın bulunduğu tekstil atölyesi ve depo olarak kullanılan iş yerinde yapılan aramada; piyasa değeri milyonlarca lirayı bulan bin 973 kök skunk, 16 kilo 380 gram esrar uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Ayrıca şahsın uyuşturucu imal etmek için özel iklimlendirme sistemleri ve özel düzenekler kurduğu, otomasyon sistemleriyle uyuşturucu madde imal edilen bitkileri yetiştirmek için; 12 adet klima, 11 adet fan, 138 adet aydınlatma lambası, 153 adet balast, 2 bin 500 litre bitki besleyici gübre, bin 800 metre aydınlatma kablosu, 23 adet hava nemlendirme filtresi, 450 metre havalandırma borusu, bin 350 metre elektrik kablosu, 20 adet çoğaltıcı priz, 78 adet otomat, 40 adet florasan tesisatı, 4 bin 832 adet plastik saksıdan oluşan bir tesis kurduğu belirlendi. Operasyonda yakalanan Ö.G isimli şahıs işlemlerinin yapılması için adli makamlara sevk edildi. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma devam ediyor.
Sakarya Sakarya’da 8 araçlı feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı Sakarya’nın Geyve ilçesi D-650 karayolunda 3 tır, 2 ticari araç, 2 otomobil ve 1 panelvan olmak üzere toplam 8 aracın zincirleme kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kaza sebebi ile kilometrelerce araç kuyruğunun oluştuğu bölgede, trafik yaklaşık 3 saat sonra tekrar açıldı. Kaza, saat 19.00 sıralarında Sakarya-Bilecik D-650 karayolu Geyve ilçesi Devebağırtan mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen ve Geyve istikametinde seyir halinde olan 33 AFV 636 dorse plakalı Volvo marka tır kontrolden çıkarak makasladı. Sürüklenmeye başlayan tır bariyerleri de aşarak karşı şeride geçti. Karşı yönden gelmekte olan 61 AHD 565 plakalı hafif ticari araç ile makaslayan tırın istikametinde seyir halinde olan 54 ADC 778 plakalı hafif ticari araç, 34 UG 0395 plakalı panelvan tipi araç, 07 PF 426 plakalı tır, 42 CUB 62 plakalı tır ile 54 BA 090 plakalı otomobil ve 54 LL 821 plakalı otomobilin karıştığı zincirleme kazada ortalık adeta savaş alanına döndü. Toplam 8 aracın karıştığı kazada 6 kişi yaralanırken, 07 PF 426 plakalı tır ile 42 CUB 62 plakalı tır arasında sıkışarak hurdaya dönen 54 LL 821 plakalı otomobilin sürücüsü Mehmet Burak, olay yerinde hayatını kaybetti. Her iki istikametinde trafiğe kapandığı kazanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. İki istikamette yaklaşık 3 saat sonra trafiğe açıldı Kazada yaralananlar, adrese ulaşan sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalelerinin ardından çeşitli hastanelere kaldırıldı. Hayatını kaybeden sürücünün cansız bedeni, sıkıştığı yerden saatler süren çalışmanın ardından çıkarıldı. Ekiplerin uzun uğraşları neticesinde kazaya karışan araçlar yoldan kaldırıldı. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından her iki istikamette trafiğe tekrar açıldı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu ve adeta savaş alanına dönen bölge havadan dron ile de görüntülendi. “Beni solladıktan 20-30 kilometre sonra kazaya karıştığını gördüm” Zonguldak’tan, İzmir’e doğru seyir halinde olan ve kaza sebebi ile yolda kalan kamyon şoförü Hüseyin Bostancı, “Yaklaşık 2 saat oldu burada bekliyoruz. Ereğli’den, İzmir’e doğru gidiyorum. Bölgede ekiplerin çalışması sürüyor. Birçok aracın karıştığı zincirleme kaza çok sayıda yaralı olduğunu biliyoruz. Kazaya sebebiyet verdiği iddia edilen tır beni Adapazarı’ndan D-650’e girişte solladı. Yaklaşık 20-30 kilometre sonra kazaya sebebiyet verdiğini öğrendim" dedi. Konuya ilişkin inceleme başlatıldı.