GÜNDEM - 25 Mart 2025 Salı 15:16

Dadaşlar geleneksel iftar yemeğinde buluştu

A
A
A
Dadaşlar geleneksel iftar yemeğinde buluştu

Eski İzmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen geleneksel iftar programında, dernek üyeleri, iş insanları ve vatandaşlar birlikte oruç açtı.


Eski İzmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeğine İzmir Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan, İzmir Ticaret Odası Başkanvekili Hüseyin Sağır, Türkiye Gazetesi İzmir Koordinatörü Yüksel Güven, Ege Bölgesi Erzurumlular Federasyon Kurucu Onursal Genel Başkanı Muzaffer Okumuş, Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cezmi Çulhaoğlu, MHP Karabağlar İlçe Başkanı Latif Alaboğa, AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Hüseyin Uzun, iş insanları Nurullah Sağır, Muhammet Canbaz, Hasan Özkaya, dernek başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.


Karabağlar ilçesinde bulunan dernek binası önünde, Erzurumlu hayırsever iş insanlarının desteğiyle gerçekleştirilen iftar programı dualarla başladı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve okunan ezanın ardından tüm davetliler birlikte orucunu açtı.


Programda konuşan Eski İzmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dursun Kurtlu, katkıda bulunan iş insanlarına ve davete katılan misafirlere teşekkür etti.



Dadaşlar geleneksel iftar yemeğinde buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.