ÇEVRE - 11 Ocak 2025 Cumartesi 11:13

Büyükşehir sıfır karbon hedefi için çalışıyor

A
A
A
Büyükşehir sıfır karbon hedefi için çalışıyor

İklim değişikliği ve enerji alanında yürüttüğü çalışmalar sonucunda Avrupa’nın öncü şehirleri arasında yer alarak Avrupa Birliği (AB) İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil olan İzmir, 2030 yılında sıfır karbon hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. AB üyesi kentler dışında Misyon Etiketi ile ödüllendirilen ilk kent olan İzmir hayata geçireceği uygulamalarla dünyaya örnek olmaya hazırlanıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim krizi ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısına kabul edilerek AB üyesi kentler dışında “AB Şehirler Misyonu Etiketi” unvanını alan ilk kent olan İzmir, doğa dostu projelerle uluslararası alandaki başarılarını sürdürüyor.



Tugay: "Türkiye ve Avrupa’daki kentlere ilham vermeliyiz"


İzmir’in Türkiye’de ilk iklim nötr olma yolunda ilerleyen kent olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir’in Avrupa Birliği’ne verdiği bir taahhüt var. Avrupa Birliği’nin desteklediği, inandığı, bu konuda sorumluluk verdiği şehir İzmir. Bunun farkında olmak, bunu bir argüman olarak kullanıp iş birliktelikleri geliştirmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Öyle çalışmalıyız ki bu şehri sağlıklı insanların şehri yapmalıyız. Öncü olmalı, Türkiye ve Avrupa’daki kentlere ilham vermeliyiz. İzmir bizim için dünyanın en güzel şehri. Eşi olmayan, yeri doldurulamayacak, hiçbir şeyine kıyamayacağımız, incitilmesine izin veremeyeceğimiz, bizim için çok kıymetli bir şehir. Yapacağımız yatırımlar ve projelerle fosil yakıt kullanımını azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve karbon emisyonlarını dengeleyecek önlemler almak gibi bir dizi çalışmamız var. İzmir’i karbon nötr bir şehir haline getirebiliriz. Kararlı, bilinçli olmak, yoğun çalışmak ve hedeften vazgeçmemek gerekiyor. Havasıyla, suyuyla gelecek kuşaklara tertemiz bir İzmir bırakmak için gayretle çalışacağız. Bu hikayenin bir parçası olmaktan kıvanç duyacağımızı umuyorum” diye konuştu.



İzmir’de enerji tüketimi dijital çözümlerle karbondan arındırılacak


2030 yılına kadar 100 Avrupa şehrinin iklim nötrlüğüne ulaşmasını hedefleyen ve bu doğrultudaki çalışmaları destekleyen NetZeroCities programının çağrısına katılan İzmir, sunduğu proje ile 12 ülkeden, 25 pilot şehir ve 21 farklı pilot aktivite kapsamında desteklenmeye hak kazanan şehir oldu. İzmir’i sıfır karbon hedefine ulaştırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan ve kent paydaşlarının da içinde yer aldığı Küresel İklim Topluluğu (KİT) İzmir tarafından hazırlanan “Dijital Çözümlerle Elektrikte Karbonsuzlaşma (GCC-SYNERGY)” projesi ile ilgili çalışmalar eylül ayında başladı. Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği), Ege Üniversitesi, GDZ Elektrik AŞ, Ege Orman Vakfı ve İZENERJİ ortaklığında 2 yıl boyunca devam edecek. Proje ile sera gazı salımının en önemli nedenlerinden biri olan enerji tüketimi üzerine pilot farkındalık oluşturma çalışmaları yürütülerek İzmir’deki enerji tüketiminin karbondan arındırılması hedefleniyor.



İzmir’in iklim risk değerlendirmesi yapılacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim nötr çalışmaları kapsamında hazırladığı bir diğer proje de İklime Hazır İzmir: Dirençlilik Stratejilerinin Geliştirilmesi (CRIZ-ERS) Projesi. İklim Değişikliğine Uyum Misyonu kapsamında fonlanan CLIMAAX proje çağrısına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi 145 bin euro hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında İzmir’in mevcut Risk ve Kırılganlık Analizi uzmanlar grubu tarafından yeniden değerlendirilerek geliştirilecek, İzmir ve Konak ölçeğinde İklim Uyum Eylem Planları oluşturulacak.



İzmir’in uluslararası gücü arttı


2024 yılında AB Şehirleri Misyonu programı (EU Cities Mission Programme) kapsamında İklim Şehri Sözleşmelerini (CCC) sunan elli üç şehir, Misyon Etiketi almaya hak kazandı. İzmir, AB üyesi kentler dışında misyon etiketi ile ödüllendirilen ilk kent olurken, Türkiye’den bu unvanı alan ilk ve tek kent oldu. İklim Şehri Sözleşmeleri, 2030 yılına kadar iklim açısından nötr hale gelmek için kentin iklim taahhütlerini, eylem planını ve yatırım stratejisini tanımlıyor. Misyon, 2030 yılına kadar 100 Avrupa şehrinin Ar-Ge ve inovasyon fonları ile iklim tarafsızlıklarının sağlanmalarına yönelik destek olmayı hedefliyor. Avrupa Komisyonu tarafından AB Şehirler Misyonu Etiketi ile ödüllendirilen İzmir’in bu ünvanı ile iklim değişikliği çalışmalarına yönelik yapılacak faaliyetlerde Avrupa Birliği tarafından sağlanan hibe ve fonlara erişimi de kolaylaştı. Hibe aldığı projelerle iklim nötrlüğüne ulaşma hedefine hız kazandıran İzmir, Avrupa’nın akıllı şehirler ağı içinde güçlü bir pozisyon elde etti. İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda atılan bu adımlar, İzmir’in sadece Türkiye’de değil, tüm Avrupa’da örnek alınan bir şehir olmasına katkı sağlayacak.



20 milyar euroluk yatırım


İzmir’in iklim nötr hedefine ulaşmak için kentteki tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, sanayi siteleri ve yurttaşlarla sürece dahil olması gerekiyor. Böylece ulaşım, kentsel dönüşüm, atık yönetimi, tarım gibi alanlarda çalışmaların iklim değişikliğine uyumlu yürütülmesi sağlanacak. İzmir’in iklim nötr olması için azaltılması gereken emisyon değeri 21 milyon 653 bin 556 tona eşdeğer karbondioksit. Bunun için de 20 milyar euroluk bir yatırım yapılması planlanıyor.



Büyükşehir sıfır karbon hedefi için çalışıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Cumhur İttifakı ortaklarından ‘Bergama İzmir’in vizyon şehri olacak’ mesajı Bergama’da Cumhur İttifakı yetkilileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle bir araya geldi. İttifak ortakları, Bergama’yı İzmir’in vizyon şehri yapacakları mesajını verdi. İzmir’in Bergama ilçesinde Cumhur İttifakı ortakları, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kahvaltı programı düzenledi. İttifak yetkilileri programda, Bergama’nın ‘vizyon şehir’ olacağını söyledi. Programa, AK Parti Bergama İlçe Başkanı Hasan Şahin ve MHP Bergama İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin katıldı. "Bergama için tüm gücümüzle çalışıyoruz" AK Parti İlçe Başkanı Hasan Şahin, yaptığı konuşmada hizmetlerden hiçbir zaman vazgeçmediklerini belirterek şunları söyledi: “Dünyanın en büyük depremini yaşadık ama devletimiz, mağdur vatandaşlarımız için 500 bin konut inşa ederek büyük bir sorumluluk üstlendi. Savunma sanayimizi güçlendirmek için de çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. 100 yıl demeyi boşuna söylemedik, onurlu ve güçlü bir Türkiye inşa ettik. Bergama’da da yatırımlarımızı tamamlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. TOKİ’nin hızla tamamladığı projelere yenilerini ekliyoruz, bin konut daha inşa edeceğiz. Selinus projesi tamamlanıyor, Çandarlı Konteyner Limanı yakında hizmete açılacak. Ayrıca Gençlik Merkezi ve çevre yolu projelerini de yakından takip ediyoruz.” Bergama için üç önemli hedef koyduklarını belirten Şahin, “Birincisi, bir bölge hastanesi inşa edeceğiz. İkincisi, Geyikli Barajı’nı hayata geçirerek tarımsal sulamaya destek sağlayacağız. Üçüncüsü ise Kozak Çevre Yolu çalışmalarına başladık, kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Bergama’yı İzmir’in yıldızı yapmaya kararlıyız” diye konuştu. Çiftçilere uyarı Bergama Belediyesini yetersiz bulduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: “Yerel yönetim, Bergama’yı büyütecek projelere odaklanmalı. Ancak maalesef hizmet üretmek yerine vakit geçiriyorlar. Bakırçay çiftçileri şirketlerle yaptıkları sözleşmelerde haklarını koruyacak maddelere dikkat etmeliler.” "Hizmetten vazgeçmedik" MHP İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin de Bergama’nın iş bilmeyen bir yönetime bırakıldığını söyleyerek, “Bu yönetim, sadece kaldırım taşlarını boyamakla uğraşıyor. Şubat ayında hizmete açılması planlanan diş hastanesi için müdür ve başhekim atamaları bekleniyor. Bizler yerel yönetimi kaybetmiş olsak da Bergama sevdamızdan vazgeçmedik. CHP’li belediye bu kadro ile Bergama’ya hizmet üretemez” ifadelerini kullandı. Cumhur İttifakı temsilcileri, Bergama’da devam eden projeleri hızla tamamlayacaklarını ve ilçeyi İzmir’in vizyon şehri yapacaklarını vurguladılar.
Manisa Demirci’de yüz yıllardır süren gelenek Manisa’nın Demirci ilçesinde haftada bir gün kurulan ve yöresel ürünlerinde satıldığı ilçe pazarı yüz yıllardır dualarla açılıyor. Osmanlı döneminden bu yana süren gelenek halen ilçede sürdürülürken dualarla işlerine başlayan pazarcı ve köylü vatandaşlar gün boyunca kapalı pazar yerinde ürünlerini satıyorlar. Demirci’de sadece Cumartesi günleri ilçe merkezindeki kapalı pazar alanında tezgahlarını açan pazarcılar ve köylü vatandaşlar işlerine dua ile başlıyor. Osmanlı döneminden bu yana yüz yıllardır devam eden geleneğin sürdürüldüğü ilçede onlarca pazarcı esnafı okunan duanın ardından ilk siftahlarını yaptı. İlçe pazarında köylü vatandaşların ürettiği yöreye özgü hünnap, kestane, badem gibi ürünler ise büyük ilgi görüyor. Özellikle çevre il ve ilçelerden vatandaşlar pazarda satılan yöresel ürünleri almak ilçeye geliyorlar. Her gelen duaya eşlik ediyor Demirci’nin çok eski bir ilçe olduğunu vurgulayan Demirci Belediye Başkanı Erkan Kara, "Demirci çok eski bir ilçe. Selçukluların Anadolu’ya girişi ile beraber Osmanlıların hakim olmasıyla birlikte bizim pazarlarımız ecdat yadigarıdır. Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır başlangıç tarihi belli Bizim pazarımız Cumartesi günü dualarla açılır. Esnafımızda dualarla siftahını yapar. Buraya gelen, her esnaf duaya katılır. Dışarıdan gelen esnaflarımızda bu duaya eşlik eder. Türkiye’nin birçok yerinde durum aynıdır ama bizim ilçemizde bu durum biraz daha güçlüdür. Maneviyatı çok güçlü bir ilçeyiz. Bu pazar sadece sebze ve meyveden ibaret olan bir pazar değildir. Vatandaşlarımızın köylerinde her ürettiği yöresel ürünü de bu pazarda satma imkanına sahip. Demirci’nin jeopolitik konumu itibariyle çevre il ve ilçelerden birçok misafirimiz yöresel ürünleri almak için pazarımıza geliyor." diye konuştu. Başkan Kara, ilçe pazarındaki esnaflarda köylerinde ürettikleri yöreye özgü ürünleri sattıklarını ve ürünlerin ilgi gördüğünü söyledi.