SPOR - 27 Mayıs 2021 Perşembe 11:56

“Büyük” Altay’ın “Büyük” Mustafa’sı

A
A
A
“Büyük” Altay’ın “Büyük” Mustafa’sı

Altay Spor Kulübü’nde 1965 yılında profesyonel olup 18 sene aralıksız siyah-beyazlı formayı giyen Mustafa Denizli, şimdiki adıyla Süper Lig’in gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı futbolcularından birisiydi.

Altay Spor Kulübü’nde 1965 yılında profesyonel olup 18 sene aralıksız siyah-beyazlı formayı giyen Mustafa Denizli, şimdiki adıyla Süper Lig’in gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı futbolcularından birisiydi. Kariyeri boyunca Altay forması ile 121 gol kaydeden “Büyük” lakaplı Mustafa Denizli, bu dönemde özellikle kornerden attığı gollerle adından bahsettirmişti. Altay’da futbolcu olarak son kupasını 1980’de kazanan Denizli, Altay’ı Süper Lig’e çıkarıp bundan 41 yıl sonra bu kez teknik adam olarak siyah-beyazlı kulüple bir kupa daha kaldırdı.


İzmir’in Çeşme ilçesinde dünyaya gelen Mustafa Denizli, henüz 16 yaşındayken Altay Spor Kulübü’nde profesyonel sözleşmeye imza attı. Mustafa Denizli’nin 1965 yılında siyah-beyazlı kulübe attığı bu imza Türk spor tarihinin en önemli figürlerinden birisinin de doğuşu anlamına geliyordu.



Lakabı "Büyük" Mustafa oldu


Altay’da oynadığı yıllarda sol ayağını çok iyi kullandığı için giderek dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Mustafa Denizli, 70’li yıllarda takıma kendisinden yaşça küçük olan Mustafa Turgat’ın dahil olması ile “Büyük” Mustafa olarak anılmaya başlandı. Türk lehçelerinde “Altay” ismi “büyük dağ” anlamı taşıdığı için “Büyük Altay” olarak anılan siyah-beyazlılar, böylece kendileri ile bütünleşecek “Büyük Mustafa”ya da kavuşmuş oldu.


Henüz 19 yaşında Galatasaray ile oynanan Türkiye Kupası maçında uzatmalarda attığı golle takımını finale taşıyan Mustafa Denizli, artık takım içinde kendine yer edindi. Sonraki sene o dönemki adıyla Kupa Galipleri Kupası’nda ilk turda Norveç ekibi Lyn Oslo’ya elenirken, deplasmanda 4-1 yenildikleri maçta takımın tek golünü atan Denizli, böylece Avrupa’daki ilk golünü de atmış oldu. Altay’da 18 sene aralıksız olarak forma giyen, şimdiki adıyla Süper Lig’in gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı futbolcularından olan Mustafa Denizli, siyah-beyazlı formayla toplamda 121 kez fileleri sarsarken, kornerden direkt olarak attığı 18 gol ise ününe ün kattı.



Yönetimi istifa ettirdi


Altay yönetimi bazı sebeplerden dolayı Mustafa Denizli’yi kadro dışı bıraktığında ise bu karara karşı çıkan Denizli’nin, yönetimin toplantı yaptığı odaya girerek, “Ben de sizi bu kararınızdan dolayı istifaya davet ediyorum” dediği ve hemen 1 gün sonra Mazhar Zorlu başkanlığındaki Altay Yönetimi’nin istifa etmesi ise tarihteki yerini aldı.


1980 yılında 12 gol ile ligin en çok gol atan oyuncusu olan “Büyük” Mustafa, aynı sezon sonu Türkiye Kupası’nı kazanıp kaptan olarak kupayı kaldırdı. Kariyeri boyunca çok sevdiği İzmir’den ayrılmamak için İstanbul kulüplerinden gelen transfer tekliflerini geri çeviren Denizli, Temmuz 1983’te transfer olduğu Galatasaray’da 1 sezon oynayıp sakatlığı nedeniyle kariyerini sonlandırdı.



41 yıl sonra Altay ile kupa kaldırdı


1984-1985 sezonunda Alman Jupp Derwall’ın yanında Galatasaray’da 3 sene yardımcı antrenörlük yapan Denizli, kariyerine artık bir teknik adam olarak devam etmek için ilk adımı attı. Teknik Direktörlük kariyeri boyunca Türkiye’den Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Kocaelispor, Manisaspor, Kasımpaşa, Eskişehirspor ve Rizespor’u çalıştıran Denizli yurt dışında ise Almanya ekiplerinden Alemannia Aachen, İran ekiplerinden Piroozi, Tractor, Pas Tahran ve Persepolis ile Azerbaycan ekiplerinden Hazar Lankeran’ın başında yer aldı. EURO 2000’de milli takımın başında yer alan Denizli; İtalya, Belçika ve İsveç’ten oluşan gruptan grup ikincisi olarak çeyrek finale çıktı. Bu, Türkiye milli takımının o güne kadar aldığı en iyi derece oldu. “Üç büyükler” olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’da şampiyonluk yaşayan tek teknik direktör olan Denizli, son olarak Altay Yönetimi’nin çağrısı üzerine kendini “Büyük Mustafa” yapan siyah-beyazlı kulübe gelerek takımın başına geçti.


30 Nisan 2021 tarihinde Altay ile anlaşan Denizli, bu anlaşmadan alacağı ücretin ise Mehmetçik Vakfı ile Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı’na bağışlanmasını istedi. Altay ile TFF 1. Lig’de normal sezonu 5. sırada bitiren Denizli, play-off müsabakaları sonrasında ise şampiyon olup 18 yıl aradan sonra Süper Lig’e “merhaba” dedi. “Büyük Mustafa” elde ettiği bu şampiyonlukla 1980’de kazanılan Türkiye Kupası’nın ardından 41 yıl sonra Altay ile bir kupa daha kaldırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bu ilçede ’çöp saati’ uygulaması Samsun’un Terme Belediyesi, ilçenin Sivaslılar Mahallesi’nde başlattığı örnek uygulama ile çöp konteynerlerini kaldırarak çöp saati uygulamasına geçti. Belirlenen saatler dışında çöpünü çıkarana Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanacak. Terme Belediyesi, ilçede çöp toplama uygulamasının çöp saati şekline dönüşmesi yolunda ilk adımı attı. İlçenin Sivaslılar Mahallesi’nde başlayan uygulamada, mahalledeki çöp konteynerleri kaldırılarak çöp saati uygulamasına geçildi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme Kent Konseyi Başkanı Dilek Aydın ve Konsey üyelerinin katıldığı programda mahalleliye çöp saati uygulaması konusunda bilgilendirme yapılırken, ‘Temiz bir mahalle’ sloganıyla hep birlikte çöp toplandı. Programda ayrıca Terme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından mahallede, oyun parkı bakımı, yabani otların temizlenmesi genel temizlik çalışmaları yürütüldü. Geçilen çöp saati uygulamasında vatandaşların belirlenen gün ve saatte çöplerini çıkarmaları istenirken, bu saatler dışında çöp çıkaranlara ise Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanacak. Yapılan uygulama ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Kul, “Daha temiz bir Terme için kollarımızı sıvadık. Çöp toplama uygulamasında ilçemizde yeni bir sürecin ilk adımını Sivaslılar Mahallemizde atıyoruz. Mahallemizdeki çöp konteynerlerini kaldırarak saatlik çöp uygulamasına geçiyoruz. Burası bizim pilot uygulamamız olacak. Bu uygulamayı ilçemizde yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. İlçemizde çevre temizliğine çok önem veriyoruz. Çünkü çok değerli bir ilçede yaşıyoruz ve onu korumak bizlere düşüyor. Önemli olan kirletmemek. Yere atılan bir çöp parçasını saniyeler içinde elimizden bırakıyor olabiliriz ama sonrasında onu temizlemek için harcanan emek ve maliyet katlanarak büyüyor. Vatandaşlarımızın bu bilinçle davranması ve ilçemizi temiz tutması gerekiyor” dedi.
Tekirdağ Marmara Denizi ulaşımına Poyraz engeli Marmara Denizi’nde başlayan şiddetli Poyraz fırtınası nedeniyle balıkçı tekneleri limana çekildi, büyük gemiler Tekirdağ açıklarında demirlemek zorunda kaldı. Fırtınanın pazartesi gününe kadar etkisini arttırarak süreceği belirtildi. Marmara Denizi’nde bu sabah başlayan şiddetli Poyraz fırtınası nedeniyle balıkçı tekneleri limana çekilirken, uluslararası yük taşımacılığı yapan büyük gemiler Tekirdağ açıklarında demirlemek zorunda kaldı. Fırtınanın pazartesi gününe kadar etkisini arttırarak devam edeceği belirtiliyor. Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde bu sabah başlayan ve hızla sertleşen poyraz fırtınasının balıkçıların faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu belirtti. Pehlivanoğlu, "Bugünden itibaren Marmara Denizi’nde başlayan sert poyrazla beraber, Süleymanpaşa’da bulunan balıkçı arkadaşlarımız faaliyetlerini ağlarını tamir ederek geçiriyorlar. Önümüzdeki pazartesi gününe kadar fırtınanın etkisini arttıracağını söylüyorlar. İnşallah hava düzeldikten sonra balıkçılarımız palamut ve çinekop faaliyetlerine devam edecekler. Allah izin verirse vatandaşlarımız uygun ve taze balık yemeye devam edecekler" dedi. Fırtınanın etkisiyle Tekirdağ sahilinde oluşan dalgalar ve rüzgarın gücü, hem balıkçılar hem de deniz taşımacılığıyla uğraşanlar için ciddi bir engel oluşturuyor. Sahildeki dalgalar nedeniyle balıkçılar teknelerini güvenli bir şekilde demirleyerek limana çekildi. Uluslararası yük taşımacılığı yapan büyük gemilerin de açık denize yönlendirilmek yerine Tekirdağ açıklarında beklemeye geçmeleri dikkat çekti. Tekirdağlı balıkçılar, poyrazın etkisinin azalmasının ardından ağlarını denize bırakıp yeniden avlanmaya başlamayı umuyor. Vatandaşlar da fırtına sonrasında balıkçıların sunacağı taze balıkları beklerken, yetkililer poyraz etkisinin azalmasıyla deniz ulaşımının normale döneceğini belirtiyor.
Antalya Korkuteli Taşkesiği’ne kapalı devre sulama sistemi kuruldu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesi Taşkesiği Mahallesi’ne kapalı devre sulama sistemi inşa etti. Bölgedeki 2 bin 500 dönüm tarım arazisini modern sulama sistemine kavuşturan projeyle, Taşkesiği Mahallesi’nin yeraltı kaynaklarından çıkan suları kapalı devre sulama sistemine aktarılarak tarımsal sulamada kullanılıyor. Yaklaşık 200 çiftçi ailesi sulama sisteminden yararlanırken çoğu kişi de ata yurtlarına döndü. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesi Taşkesiği Mahallesi’ne yaklaşık maliyeti 25 milyon TL’yi bulan kapalı devre sulama sistemi kazandırdı. 3 yer altı sondaj kuyusundan çıkan kaynak suyu, depolanıp yer altından döşenen borularla, 4 bin dekar araziyi tarımsal suyla buluşturdu. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Elektrik Teknisyeni Tevfik Tuğ, 1 yıl önce başlanan kapalı devre sulama sisteminin tamamlandığını belirterek, “13 bin metre borunun yer altına döşendiği bu sistem toplam 500 ton kapasiteli bir depo ile destekleniyor. 2 bin 500 dönüm araziye sahip Taşkesiği Mahallesi’ni sulu tarımla buluşturarak, yaklaşık 200 çiftçi ailesinin bu kapalı devre sulama sisteminden yararlanmasını sağladık" dedi. “Göçü tersine çevirdi” Taşkesiği Mahalle Muhtarı Mehmet Öz ise, "Arazilerimiz suyla buluşmadığı için daha önce kuru tarım yapılıyordu. Ancak yeni sulama sistemimiz sayesinde artık sulu tarım yapabiliyoruz. Mahallemizde kayısı ve ceviz bahçeleri kurulmaya başladı. Eskiden ekilebilir arazilerin yetersizliği nedeniyle göç veren bir mahalleyken, bu sulama projesi sayesinde gençlerimizin bakış açısı değişti ve mahallelerine geri dönmeye başladılar” dedi. Mahalle sakinlerinden Ali Öztürk sistemle verimin arttığını ifade ederek, "Kapalı devre sulama sisteminden önce kuru tarım yaparak arpa, buğday ve nohut ekiyorduk. Su sorunu yaşadığımız dönemde patateslerin dönümünden sadece 2 ton mahsul alabiliyorduk. Ancak kapalı devre sulama sisteminden sonra, dönüm başına yaklaşık 4-5 ton patates almaya başladık" diye konuştu.