ASAYİŞ - 15 Ekim 2024 Salı 14:56

Yenidoğan Çetesi’nin kan donduran telefon görüşmeleri ortaya çıktı

A
A
A
Yenidoğan Çetesi’nin kan donduran telefon görüşmeleri ortaya çıktı

Yenidoğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan çetenin telefon görüşmeleri ortaya çıktı. Fezlekede adı geçen özel hastanelerden birinde hemşire olarak görev yapan şüpheli Mehtap S. ile örgüt üyesi şüpheli Hasan Basri G. arasında yapılan görüşmede “Mehtap çocuğu öldür elli satürasyonlu çocuk mu olur” “yav ak öldüreceğim de öldürsem de bir dert biliyorsun yani” şeklinde kayıtların olduğu tespit edilirken, hastaneye yapılan denetim esnasında ise şüpheli Hasan Basri G.’nin bir çalışanı arayarak “Denetim gelmiş alanı toplayın ne var ne yok hepsini kaldırın dosya mosya hiçbir şey kalmasın” dediği tespit edildi.


İstanbul’da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak kasten ölmelerine neden olan çete hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak fezleke hazırlanmıştı. Hazırlanan fezlekede yer alan telefon görüşmeleri ortaya çıktı.



“Çocuğu öldür”


Fezlekede adı geçen özel hastanelerden birinde hemşire olarak görev yapan şüpheli Mehtap S. ile örgüt üyesi şüpheli Hasan Basri G. arasında yapılan görüşmede, bebek hastanın tedavisini uygun olmayan şartlarda yaptıkları ve konuşma içeriklerinde “Mehtap çocuğu öldür elli satürasyonlu çocuk mu olur” “yav ak öldüreceğim de öldürsem de bir dert biliyorsun yani” şeklinde kayıtların olduğu tespit edildi.



Fazla hasta aldıkları telefon görüşmeleri ile tespit edildi


Örgüt lideri olan doktor Fırat S. ile şüpheli Ceren Hatice K. arasında yapılan görüşmede ise İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden denetime gelindiği bir gün yapılan telefon konuşmaları fezlekede açıklandı. Konuşmada Ceren Hatice K.’nın “Hocam bakanlıktan denetime geldiler. Bastılar öyle bildiğiniz şu an basamakları masamakları her şeyi kontrol ediyorlar ve benim 28 hastam var. Yani 23 normalde ya buranın hasta sayısı o yüzden” dediği Fırat S.’nin ise “Tamam taburcuların var zaten bugün taburcu edeceğin 3 hastan yok mu? Taburculukları ayarla” dediği belirtildi.



“Haberlere çıkacağız vesikalık fotoğraflarımızla gözlerimize şerit çekecekler”


Soruşturma kapsamında adı geçen 11 hastanenin hasta takip işini yapan hemşire Hakan Doğukan T. ile Hasan Basri G. arasında yapılan telefon görüşmeleri de fezlekede yer aldı. Konuşmalarda Hakan Doğukan T.’nin “Haberlere çıkacağız vesikalık fotoğraflarımızla gözlerimize şerit çekecekler siyah” dediği Hasan Basri G.’nin ise “Bu sefer hakikaten alacaklar bizi” şeklinde cevap verdiği belirtildi.



“Bizim laboratuvardaki kanların sonucuna güvenmeyin illa ki onu mu söyleyeyim ortalıkta”


Hemşire Hasan Basri G.’nin Funda S. isimli kişiyle yaptığı görüşmede ise “O kadar dün bebek yattı Funda onların hepsi b.. gibiydi nasıl topladı o çocuk ben anlamadım. Onların kan sonuçları gerçekten temiz mi?” dediği, Funda S.’nin “Gerçekten temiz” demesi üzerine Hasan Basri G.’nin “Funda hepsi çekiliyordu inliyordu o en son doğan maymun gibi” dediği belirtildi. Funda S.’nin ise “Hasan bizim laboratuvardaki kanların sonucuna güvenmeyin illa ki onu mu söyleyeyim ortalıkta” dediği belirtildi.



“Bize ne bırak bebek ölsün”


Bir bebeğin ölümünün ardından hemşire Hakan Doğukan T. ile şüpheli Hüseyin G. arasında yapılan telefon görüşmelerine de fezlekede yer verildi. Kayıtlarda Hüseyin G.’nin “Bize ne bırak bebek ölsün ki rahat şikayet edelim” dediği Hakan Doğukan T.’nin ise “Kanka yazık ya çocuk gözümün önünde öldü ya” şeklinde cevap verdiği kaydedildi. Konuşmanın devamında Hakan Doğukan T.’nin “Ne tdp takmışlar ne inotrop başlamışlar ne kavid yapmışlar ne curosorf yapmışlar” demesi üzerine Hüseyin G.’nin “Hiçbir şey yapmamışlar ölsün demişler” şeklinde cevap verdiği görüldü.


Hemşire Hakan Doğukan T. ile Hasan Basri G. arasında yapılan bir diğer telefon görüşmesinde ise soruşturmada adı geçen hastaneleri denetlemeye gelen görevlilerin hasta dosyalarını incelemek için istemeleri üzerine konuştukları görüldü. Hakan Doğukan T. “Hasan tamam s et ver öyle gitsin acil isteyip duruyorlar ya” demesi üzerine Hasan Basri G.’nin “Doğukan bu böyle giderse bizi öldürürler. Bu çok yanlış” dediği, Hakan Doğukan T.’nin ise “Ya bir şey olmaz ver ver” şeklinde cevap verdiği kayıtlara yansıdı.



“Denetim gelmiş alanı toplayın ne var ne yok hepsini kaldırın hiçbir şey kalmasın”


Şüpheli Hasan Basri G.’nin denetim yapıldığı gün Z.N.Ç isimli bir kişiyi arayarak “Denetim gelmiş alanı toplayın ne var ne yok hepsini kaldırın dosya mosya hiçbir şey kalmasın” dediği Z.N.Ç. isimli kişinin ise “Tamam da tekim ben biri gelsin yardım etsin. Ne dosyası ne denetimi evrakları mı kaldıralım?” şeklinde cevap verdiği kayıtlara yansıdı.



Fezlekeden


Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekede, doktor Fırat S. ve İ.G hakkında özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini tedavi dışında maddi menfaat sağlamak amacıyla kullandıkları iddiasına ilişkin dinleme ve teknik izleme yapıldığı aktarıldı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekede, şüpheli doktorlar F.S ile İlker G.’nin Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne aykırı şekilde davrandığı kaydedildi. Fezlekede şüphelilerin kullanmadıkları ilaçları kullanılmış gibi göstererek SGK’ya fatura ettiği ve haksız kazanç elde ettiği açıklandı. Örgüt üyelerinin birbiri arasında internet bankacılığı üzerinden para hareketinin bulunduğu da fezlekede belirtildi. Fezlekede şüpheli Fırat S.’nin İstanbul’da çok sayıda özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesini işlettiği ve bu ünitelere birlikte hareket ettiği sağlık çalışanlarını yerleştirdiği belirtildi. Fırat S. ile İlker G.‘nin diğer şüpheliler aracılığı ile devlet ya da özel hastanelerde doğup, tedavisi yoğunluk nedeniyle başka hastanelerde yapılması uygun görülen bebek hastaları anlaşmalı oldukları hastanelere naklettikleri belirtildi. Soruşturma kapsamında şüphelilerin bebeklerin hastanede uzun süre kalmasını sağladıkları ve SGK’dan yüksek meblağlarda ödeme alarak kamu kurumunu zarara uğrattıkları açıklandı. Şüphelilerin uygun tedavi yöntemleriyle tedavi olamayan bebeklerin ölmesine neden olduğu da belirtilen fezlekede, ambulans şoförü G.M.Ö., sevk işlemlerini yapan R.K, F.A ve S.Y’nin sevk olması gereken bebek hastaları öğrenerek örgüt lideri Fırat S. ya da İlker G’ye ilettikleri aktarıldı. Hazırlanan fezleke kapsamında örgüt lideri olduğu aktarılan şüpheliler Fırat S. ve İlker G’nin ayrı ayrı 10 kez ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve 11 kez ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 180 yıldan 273 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Fezlekede diğer şüpheliler hakkında ise değişen oranlarda hapis cezası istendi. Öte yandan fezlekede yer alan hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi de talep edildi. Fezleke, iddianame düzenlenmesi amacıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun’da özel gereksinimli bireyler için kurs talepleri Giresun’da çocuklara sahip aileler, tasarruf tedbirleri kapsamında bütçe kısıtlamaları nedeniyle özel gereksinimli bireylere hizmet veren merkezlerde kurs açılamaması sebebiyle yetkililerden destek talep etti. Engelsiz Yaşam Derneği Platformu sözcüsü Rabia Akkuş, “Yedi yıldır iş okullarından mezun olan çocuklarımıza Giresun Halk Eğitim Merkezinden kurs açtırıyorduk, bu yıl tasarruf tedbirlerine takılarak kurslarımız açılmadı. Çocuklarımız eve hapsoldu, hiçbir yere götüremez olduk. Oysa bu kurslarda çocuklarımız sosyalleşiyor, eğleniyor ve oynuyordu. Biz anneler de kendimize zaman ayırıyorduk. Bu kursların kapanmasıyla tamamen mağdur olduk” diye konuştu. Aynı zamanda, Akkuş, hükümetten ve yetkililerden, bu kursların açılmasını ve çocuklarının rahatlatılmasını beklediklerini dile getirdi. Vali Serdengeçti, “Sorunu çözeceğiz” Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ise, engelli bireylerin eğitimine önem verdiklerini belirterek “Halk eğitim, vatandaşlarımızın eğitimi için önemli bir araç. Engelli bireylerimizin eğitimine yönelik stratejik planlamalar yapıyoruz. Bu problemin biran önce çözülmesi için takipçisi olacağız” dedi. -Giresun’daki engelli sayısı Türkiye ortalamasından fazla Öte yandan Giresun nüfusu göre en çok özel gereksinimli çocuklara sahip iller arasında yer alıyor. TUİK verilerine göre, Türkiye’de nüfusa oranla yüzde 6,5 engelli bulunurken, Giresun’da bu oran 80 bin engelliyle yüzde 13’ü buluyor.Buna rağmen özel gereksinimli bireylere sahip anneler Engelsiz Yaşam Merkezi bulunmadığından yakındı.
Ankara Limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartlarından 750 liralık pay alınmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AK Parti Milletvekilleri tarafından hazırlanan ve limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartlarından 750 liralık pay alınmasını öngören yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşüleceği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başladı. AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında başlayan komisyonda, kanun teklifini AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy sundu. Altınsoy komisyonda yaptığı konuşmada; TBMM’ye sundukları 12 maddeden oluşan ‘Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni AK Parti Grubu, AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ve teklifte imzası bulunan diğer 121 milletvekiliyle birlikte hazırladıklarını dile getirdi. Altınsoy, Türkiye’nin bulunduğu bölgede ve dünyada çok yönlü gelişmelerin yaşandığını belirterek, "Artan risk ve tehditler nedeniyle güvenlik ortamının hızlı ve sürekli olarak değiştiği kritik bir süreçten geçmekteyiz. Bölgesel çatışmalar, terörizm, hibrit harekat ve vekalet savaşları yaygınlaşmakta; düzensiz göç ve mülteci sorunu, yabancı karşıtlığı, ayrıca iklim değişikliği, gıda krizi, salgın hastalıklar ise ortamı daha karmaşık bir hale getirmektedir. Ülkemizin jeopolitik konumu, bölgesinde ve dünyadaki önemini daha da artırırken risk ve tehditleri de beraberinde getirmektedir. Böylesine hassas ve kritik bir coğrafyada var olabilmek, her alanda hak ve menfaatlerimizi koruyabilmek, aynı zamanda dünya barış ve istikrarına katkı sunabilmek için en başta askerî açıdan güçlü olmak zorundayız. Bu kapsamda savunma sanayiimizin gelişimi ve güçlenmesi, bir ihtiyaçtan ziyade zaruret haline gelmiş durumdadır” açıklamasında bulundu. "Türk savunma sanayiinin, hem yerli ve milli savunma sanayiinin sürdürülebilirliği için yeni kaynak ihtiyacı bulunmaktadır" Altınsoy, Türk savunma sanayiinin durmadan gelişmeye devam etmesi gerektiğini dile getirerek, "Türk savunma sanayiinin, hem yerli ve milli savunma sanayiimizin sürdürülebilirliğinin ve projelerimizin artarak devamı için hem de uluslararası rekabet gücünün artırılması için ihtiyaç duyduğu kaynağın temin edilmesi amacıyla yeni kaynak ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan kaynağın kalıcı gelir unsurları ile sağlanması amacıyla hazırladığımız ve komisyonumuza sunduğumuz Kanun Teklifimiz ile 3238 sayılı Kanun ile bazı kanunlarda düzenlemeler yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi. Komisyon, komisyon üyesi muhalefet milletvekillerinin konuşmasıyla devam etti.
Giresun Giresun’da huzur için suç ve suçlularla mücadele sürüyor Giresun Valiliği tarafından ‘Giresun’un Huzuru Bilgilendirme’ Toplantısı gerçekleştirildi. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında düzenlenen toplantıda, İl Emniyet Müdürü İl Emniyet Müdürü Tacettin Çelebi, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Özgür Özer ve İl Sahil Güvenlik Komutanı Yzb. Emre Meral basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vali Serdengeçti’nin sunumuyla gerçekleştirilen toplantıda; asayiş, trafik, siber suçlar, terör, organize suçlar, yasaklı maddelerle mücadele gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Giresun’da 2 ayda 26 terör operasyon yapıldı Giresun genelinde son iki ay içinde sürdürülen güvenlik hizmetlerinden bahseden Serdengeçti, terörle mücadele; başta FETÖ, PKK, radikal sol ve dini istismar eden örgütler olmak üzere terörün her türlüsü ile amansız bir mücadele verdiklerini ifade ederek “Asayiş, trafik, siber suçlar, terör, organize suçlar, yasaklı maddelerle mücadele, tefecilik ve yasadışı kaçakçılık gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Huzur şehri Giresun’da terör örgütlerine, destekçilerine ve bağlantılı kişilere karşı tavizsiz bir mücadele yürütülüyor. Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştirilen 26 operasyonda 5 şüpheli tutuklandı. Ayrıca, FETÖ/PDY mensubu iki firari şahıs yakalanarak cezaevine teslim edildi” dedi. Düzensiz göçmenler sınır dışı edildi Göçmen kaçakçılığı ile mücadele, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığını önleme hususlarında da bilgiler veren Serdengeçti “Giresun’da düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına karşı da etkin bir mücadele sürdürülüyor. İlde şu an 4 bin 427 düzenli göçmen bulunmakta. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen 4 operasyonda 4 düzensiz göçmen yakalanırken, 49 düzensiz göçmen sevk edildi ve 2 düzensiz göçmen sınır dışı edildi” bilgisini verdi. Giresun’da 2 ayda 76 uyuşturucu operasyonu yapıldı Yasaklı madde ve uyuşturucuyla mücadele konularına da değinen Vali Serdengeçti “Uyuşturucu madde ile mücadele de öncelikler arasında. Ağustos ve Eylül döneminde toplam 76 operasyon gerçekleştirilerek, 70 şüpheli gözaltına alındı. 14 şüpheli tutuklanırken, 6 kişiye adli kontrol kararı verildi. Operasyonlar sonucunda ele geçirilen maddeler arasında: 1430,7 gram esrar, 1679 gram skunk, 194 gram kokain, 656,9 gram bonzai, 169,4 gram metamfetamin, 895 adet ekstazi, 132 adet sentetik ecza,160 kök kenevir bulunmaktadır” dedi.
Ankara TBMM Başkan Vekili Önder: "Barışta herkes kazanır" TBMM Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, "Barışta herkes kazanır. Yeter ki dayatmalarla kendi fikirlerimizi ve kalıplarımızı karşıdan aynı şekilde görmek istememekle işe başlayalım, gerisi gelir. İyi niyeti aşan bir boyutu var" dedi. Sırrı Süreyya Önder, TBMM Başkan Vekili olarak ilk defa Genel Kurulu yönetti. Konuşmasında barışa yönelik sözleri ile dikkat çeken Önder, Türkiye’nin önemli bir eşikte durduğunu belirterek, "Ülkemiz, birçok meselesi itibarıyla bir kuyu içerisinde hapsolmuş vaziyettedir. Fakat aslında kuyu derin değil, ip kısadır çoğunlukla. Bu itibarla barışa gönül indiren, konuşmanın bu Meclis’in temel işlevi olduğunu vaaz eden ve bu köklü meselemizi ilk defa bir tartışma eksenine çekmeye çalışan Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Devlet Bahçeli ve barış meselesinde gönül indiren herkese şahsi olarak bu konuda bedel ödemiş ama şerefini bedelinden daha fazla önemseyen bir kardeşiniz olarak teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Önder, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu konuda temel yaklaşımımız ’Hayır söyleyeceksen söyle, yoksa sus’ gibi bir düsturdan yola çıkıyor. Konuşmak, kendi fikirlerimizi karşıdan duymak anlamına gelmez ama açık bir el ’elimde kötü bir şey yok’ anlamına gelir. Bunu kıymetlendiren ve bundan sonra kıymetlendirecek herkese de tarih önünde şüphesiz teşekkürlerimi ve şükran duygularımı belirtmek istedim. Kuyudan çıktığımız zaman önümüzde bir umman genişliğinde bir dünya var. Barış bu anlamda en büyük ummanlardan birisidir. Barışta herkes kazanır. Yeter ki dayatmalarla kendi fikirlerimizi ve kalıplarımızı karşıdan aynı şekilde görmek istememekle işe başlayalım, gerisi gelir. İyi niyeti aşan bir boyutu var."
Balıkesir BAÜN’ün Kuzuları Dünyaya Gözlerini Açmaya Başladı Balıkesir, "Türkiye’yi doyuran il" sloganıyla tarım ve hayvancılık alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu çerçevede, Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karacabey Merinosu ırkı koyun sürüsünde güz dönemi kuzu doğumlarını başlattı. Veteriner Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar, hayvan yetiştiricilerine eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri sunmayı amaçlıyor. Merkezde yetiştirilen 107 koyundan 102’sinin gebe kaldığı bildirildi. Gebe kalan koyunlardan dördü ikiz doğum yaptı. Kalan 99 koyunun da önümüzdeki günlerde doğum yapması bekleniyor. Bu doğumlar, hem bölgedeki hayvancılık faaliyetlerini desteklemesi hem de Karacabey Merinosu ırkının genetik yapısının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Hayvanların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için gerekli olan eğitim ve destek, Balıkesir Üniversitesi’nin uzman kadrosu tarafından sağlanıyor. Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, bölgedeki çiftçilere daha verimli ve sürdürülebilir hayvancılık uygulamaları konusunda rehberlik ederek, yerel ekonomiye de katkıda bulunmayı hedefliyor. Aynı zamanda, bu tür doğumlar, genç kuşak hayvanların yetiştirilmesi ve var olan sürülerin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsat sunuyor. BAÜN, tarımsal üretimdeki rolünü artırarak, Balıkesir’in hayvancılık alanındaki potansiyelini daha da güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Kuzuların dünyaya gözlerini açması, hem üniversite için hem de bölgedeki hayvancılık sektörü için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bursa Mudanya Triatlonu’na rekor katılım Mudanya’da bu yıl ilk kez düzenlenen ve büyük mücadelelere sahne olan “2024 Mudanya Triatlonu Türkiye Kupası Finali” 485 sporcuyla bu yılın en fazla katılımın olduğu triatlon yarışı oldu. Mudanya Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen “2024 Mudanya Triatlonu Türkiye Kupası Finali” 485 sporcuyla bu yılın en yüksek katılımlı yarışı oldu. İki gün süren zorlu yarışlara sahne olan finaller, 2024 yılında Türkiye’de yapılan ve en fazla sporcunun katılım sağladığı triatlon yarışı olma özelliğine sahip oldu. 13 ile 70 yaş arası 485 triatletin, Elit, Genç, Yıldız, Yaş Grupları, M3 ve PTS olmak üzere 17 ayrı yaş kategorisinde yarıştı. Finallerin Mudanya için bir ilk olduğunu ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, sporcular, antrenörler ve yakınları ile toplamda bin 500 kişiyi Mudanya’da ağırladıklarını belirtti. Olağanüstü bir organizasyon gerçekleştirdiklerini ve önümüzdeki yıllarda uluslararası triatlon yarışlarına ev sahipliği yapmak istediklerini vurgulayan Dalgıç, “Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı etkinlikleri çerçevesinde bu yıl ilk kez düzenlediğimiz finalleri sorunsuz ve kayıpsız bir şekilde tamamladık. Katılımın ve ilginin yüksek olması bizleri çok memnun etti. Sonunda herkesin mutlu olduğu ve kazandığı yarışmada Mudanyamızın poyrazı sporculara ayrı bir heyecan kattı. Gece gündüz çalışarak emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.